Wednesday, August 05, 2009

Beware 0f H1N1....

Aku sangat takut dengan H1N1. Kenapa? Why? Limaza? Kerana USIM tak terasa sangat kesannya. Dan apabila kita tak terasa dengan kesan wabak ni, bahaya. Sebab? Kita akan leka dan tidak mengambil langkah bergaja-gaja. Hmm, this is so serious. that's why all those innocent people got infected. Because they don't expect that they'll get exposed to such a dreadful plague.

Semalam aku call mama aku. Mama cakap kat UDM kena pakai topeng. Aku terkejut. Tiada fenomena 'bertopeng' di USIM dan ini seakan-akan memeranjatkan aku. Aku terkesima. Apa?? Well, everyone knows da banyak u yang kena tutup dek wabak swine flu yang membunuh ni. USIM yang tercinta ni tak terkena sangat tempiasnya. Kena tu kena, tapi tak lah sampai terpaksa ditutup. Tak ke naya kami semua. Macam2 nama orang bagi. Swine flu, selesema babi, influenza A, H1N1. Tu seme actually nak gambarkan betapa ngerinya penyakit yang dibawa oleh menatang babi yang kotor ni. (Subhanallah!)

Sebenarnya, aku ter'confused' pasal demam babi ni ngan demam biasa. Sem 1 aku kena demam panas. very bad one. I couldn't even get out of the bed. My temp. was about 40! It was so bad. My body ached all over. The pain attacked all of my joints and bones. I cried for the pain. Tears rolled over my cheeks. Indeed, it was the worst fever ever.

Cakap tentang selesema babi. Orang kata suhu naik. Sakit seluruh badan. Batuk. Sesak nafas. Humm, simptom yang agak biasa. Tapi maybe because of the virus itself would exacerbate the effects. Aku sebenarnya terfikir. Bukankah negara2 barat terkenal dengan hygiene yg sngat tinggi? Even kalau nak compare diorang pnyer hygiene ngan kita punyer sangatlah contradict. Why? I don't know. But still, the cleanliness is not enough to deter them from being influenced by one of the most deadly illness in this world. Again another question arises, why is it so? The only answer is that, the bacterias and viruses in the pigs' meat are way too deadly that even a very high temperature won't kill them all. Even when they cooked the meat in so many ways and recipes (ewww) the microorganisms will not decease. See?

All scientists had already done research about the bacs in pigs and revealed how dangerous they are to us. Nevertheless, Al-Quran had already stated centuries ago that pigs are forbidden, as well as doggies. Yes, Islam is the way of life. Islam prioritize cleanliness. Islam is the best.

Aku berdoa agar kita semua terhindar dari penyakit yang sangat berbahaya ini. Kalau tak silap setakat ni dah 9 orang maut dek wabak selesema menatang babi ni. Allah sebenarnya nak tunjuk kat kita bahawa babi can pose great danger to human beings. Sedarlah wahai manusia2 yang lalai, ingatlah dan kembalilah kepada Yang Maha Esa...

No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers