Monday, October 18, 2010

sifat tak puas hati tu bagus sebenarnya...

yeah. aku setuju dengan kata-kata itu. sifat tak puas hati ni, sekali dengar macam sifat yang negatif. tapi aku nak cita pasal sifat tak puas hati yang baik punyer. ape yer agaknya? sebenarnya, sifat yang aku nak cite ni ialah sifat tak puas hati dalam belajar. ha, tu dia!

bukanlah tak puas hati kat sape2 sebab dia lagi cun ke, lagi pandai ke, lagi hebat ke. tak! siyes tak. it's actually about not being complacent. okay, ape lak complacent tuh? hm, kalu merujuk kepada kamus, complacent maksudnya cepat berpuas hati dengan current state kita. cepat merasa berada dalam comfort zone. sebagai student, janganlah cepat merasa puas hati ngan apa yang kita pelajari. kalau kita terlalu berpuas hati, takkan ada improvement, takkan ada penambahan ilmu. that's why being unsatisfied tu very important. barulah ada drive nak belajar a.k.a bekerja. tak ke gitu?

bila kita tak puas hati dengan current state kita (sori sebab banyak merosakkan bahasa dengan rojak bahasa nie)  kita akan senantiasa cuba berusaha untuk ke depan dan bukan ke belakang. macam bila belajar, kita kene selalu belajar dan belajar. bukan nya lepas belajar, tido dan tido. (malu ngan diri sendiri). kita kena selalu improve kan diri kita coz just like what they say, there is always room for improvement. sebenarnya, bukan dalam belajar saja konsep ni bleh diamalkan. dalam apa-apa aspek pun boleh.

sekian. i just feel happy to write it as i can share my feelings with those who care. salam muhibah.

No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers