Wednesday, November 03, 2010

Industrial Visit to Terengganu

Masa kitorang pergi ke Terengganu untuk lawatan industri, banyak aktiviti yang menarik yang disediakan. And the most memorable one is fireflies sightseeing a.k.a tengok kelip-kelip. The location was at Yak Yah River. Memang best sangat-sangat. Rase takjub gile la tengok kelip-kelip. Kelip-kelip atau kunang-kunang suka duduk kat pokok-pokok kat tepi sungai. Nampak macam pokok krismas. Kitorang naik bot sampai ke tengah hutan.Gelap. Wuu... kind of spooky. Yelah, takkan nak pasang lampu, nanti tak nampak ler kelip-kelip.




comel kan kelip-kelip?

Gambar dari internet. Sebenarnya, kelip-kelip
 tak boleh diambil gambarnya. 
Ni photoshop kot.

Sebelum naik bot di Jeti Sungai Yak Yah


Sehari sebelumnya, kami ke MAA, Malaysian Aluminum and Alloys.Sdn. Bhd dekat Beranang. So many inputs we got here. Disitulah aku melihat dengan dekat aluminum ingots, furnace and banyak lagi. MAA ni company yang recycle besi buruk tapi income bulanan kalu tak silap 6.7 juta. Hm, not bad huh? 


MAA 

Finished product, aluminum ingots yang disusun dalam bundle. 
Antara customer tetap alloy MAA ialah Honda untuk dibuat 
komponen kereta. Yeah, berbanggalah wahai rakyat Malaysia kerana
 company MAA adalah exporter alloy ke luar negara. Syabas MAA!

Product yang cater to customer's order 

Seorang pelawat dari USIM yang tidak diketahui
identitinya. Mungkinkah dia seorang ninja assassin?

Rehat-rehat dan makan-makan

Selain MAA, kami juga ke Perwaja Steel Sdn Bhd dan Petronas Onshore Gas Terminal di Kerteh. Yang seronok kat Petronas ialah dapat makan lunch yang sangat sedap sampai menjilat gusi. Hahaha. Tak sempat nak amik gambar. Sempat makan jer. Kat Perwaja Steel, dek keletihan yang sangat sebab dah berkejar-kejar ke Petronas, ramai yang lentok. Aku pun tak terkecuali lah. Tidur-tidur ayam je. Aku sempat gak tanya soalan "Where does the ore come from?" Pegawai tu jawablah, ore(bijih) Fe diimport dari Chille, Afrika. Ada jugak sumber from M'Sia, especially those from Pahang area but the Fe content is low. So maknanya, bijih besi banyak yang import. Hm....

On the way home, pakcik drebar yang agak grumpy tu berenti kat gerai keropok. Bebudak ni macam obsess giler ngan keropok2 tu. Haaha, seronok tengok dorang borong keropok berguni-guni. Petang tu kami bertolak pulang ke Nilai. Sampai dalam pukul 11.00 malam. The journey was exhausting though. Aku tido je sepanjang mase. Hahaha. Kahkahkah. Sampai pusing-pusing kepala. Alhamdulillah, selamat sampai. Sukanya saya lawatan nie. Lain kali meh gi lagi ganung. Ganung kiter....


No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers