Saturday, November 06, 2010

Tremor?

Right now, I should be focusing on this Monday's test. Tapi kan, when I was writing, I realized that my right hand shakes involuntarily. It was shaking like it always does. I had once asked this question to a pal since I'm worried about myself. "What can cause a hand shaking? I experience that thing quite often," then she answered sturdily, "Parkinson." Parkinson? What da heck..? Isn't parkinson supposed to be experienced by old folks? I'm still young dude. Young and Dangerous. Dangerous ke? Haha... 

Ok, back to the topic. Getaran atau dalam istilah english-nya ''tremor'' biasanya berlaku pada anggota badan, seperti tangan dan jari. Berkemungkinan besar disebabkan oleh Parkinson, tapi that is not the only reason. Lega jugak bukan semata-mata sebab penyakit tu. Bimbang aku. Huhu..... 

Among the causes for minor tremor are natural aging, tiredness, caffeine, alcohol, excitement, anger, and hypoglycemic attack (or simply low sugar content in blood). Aku agak terganggu dengan faktor caffeine (common reaction for those who are bound to drink coffee everyday for self indulgence). I think it does make sense since aku stat minum kopi dari tamhidi sebab belajar tough kenmain sampai kena cari soothing element (dalam kopi tu la kononnya ade elemen penenang) sebab otak selalu bengkak, dengan jadual yang packed gile, kena stay up je memanjang... Last-last, tension. Bila da minum kopi plak, memanglah rase cool sekejap sebab element soothing dalam kopi tu. Tapi lepas tu, migrain pula datang. Tang, tang, tang.... In fact, aku da stat tremor ni since tamhidi la. Mase sek men takde plak. Sek men dulu, tension SPM pun takde lah sampai tremor-tremor ni. Istilah tremor pun tak tau kot time tu (ala, skang ni tau pun sebab baru jek surf tadi. pergh....). Bila dah masuk uni ni, macam-macam penyakit aku ade. Migrain, sakit perut, sakit kepala, sakit jiwa.... Sampai ari tu skali, berdarah-darah aku dibuatnya. Dasat kan? Dasat dasat.

Maybe antara faktor terbesarnya ialah stress a.k.a tension.

"Stressnya aku!"

"Individuals with hand tremors might have problems in writing and drawing or they may have hard time using utensils like fork. Other factors such as stress or strong emotions can also cause tremors."

Name pun student life, tension ngan student ni da macam aur ngan tebing; da ibarat lumut ngan longkang. memang best friend. Bile dah tension, otak pun dah takleh function. In fact, stress is common in our life, but the way we handle it will make differences. Aku memang tak nafi aku slalu gak tension and aku tak pandai nak control tension. Tu yang tremor tu. Maybe tu faktornya jugak selain kopi tadi. Tapi, aku tremor yang minor je. Tak ade lah sampai susah nak menulis/ pegang garpu sudu. Tu kes berat tu. Kalu kena kat aku, tak tidur malam dibuatnya. Nauzubillah...

So, after this, please Jannah, please, please avoid caffeine though it is among the hardest things to do. Yes, indeed, coffee is my must-have drink, like twice a day. Twice a day is quite a dangerous amount. It should be once a day, in fact zero per day is most encouraged. Your health is at stake Jannah. Wake up!

Care for some coffee  anyone?



it should be called tremor-induced drug, I guess...

dare to accept the challenge? you'd be experience nothing but the cumbersome
 hand tremor just like me:

oooh, we got  a hand tremor right here!

p/s: jangan jadi macam budak ini yang suka jeopardize kesihatan diri sendiri. kalu diri sendiri tak jaga kesihatan, sape yang nak jaga? ha? ha?  

3 comments:

zahirah said...

i used to have the same problem, then doctor tu suspect tiroid bengkak. and yes, bengkak sikit..huhu.

Erma Fatiha said...

wohooo...

aku dulu same macm ko..sekolah menengah.dua uncang sekaligus tiap2 hari..memang ketagih level sembilan.

masuk matrik,aku dah tak pernah ambil kopi....aku dah belajar hidup tanpa kopi.

bile time kat U ni...bile aku nampak atau ade bau kopi je kat dapur atau di mana2..pasti tanpa aku sedar, aku akan minum kopi itu selang bebrapa jam selepas itu..dasyatkan???(walau setahun dah tinggal..tapi....)

jadi jauhkan diri mung dari kopi...

aku skang tengah makan nescaffe DECAF...kopi ni high of antioxidant..kopi biasa yang ada caffein tu xde gunenya..xde antioxidant...not really good for your health..
decaf coffe without milk ok?

=) baguslah sejak buat honours seminar, aku mengamalkan gaya hidup yg sihat seperti minum decaf coffee, green tea(original), jus mangosteen...dsb... why not u take chitin and chitosan??..!!!hahaa

Jαnnαhツ said...

zera: hm, betul la zera. mase jumpe doctor hari tu pun dr suspect tiroid tapi mase tu tangan shake slow2 je. mcam xleh nk kate tiroid. huhu

erma: hm, coffe without milk? mcm mustahil je nak minum. kopi susu la sedap. all-time favorit. hahaha. decaf cafe okey gk. mana mu cari ema? mkan chitin chitosan? aku ni seduang la, resdung kronix. huhu

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers