Friday, December 31, 2010

Alangkah baiknya...

Alangkah baik dan bagusnya kalau jadi kucing. Kerjanya cuma tidur, tidur dan tidur. Tak payah nak fikir pasal masalah yang ada kat sekeliling dia because it is like the world IS revolving around them. As simple as that right? (apa da, Allah bagi jadi manusia dia nak jadi kucing, best sangat ke jadi haiwan berbulu ni?)

tidur ke mati ni?

heaven woh kucing ni, tido je kejenya sepanjang hari, macam Nobita

Bukannya apa, manusia sebagai khalifah di muka bumi ni banyak sangat perkara yang perlu diselesaikan. Banyak tanggungjawab. It's not easy being a human. It claims a lot of thinking and working. It's not only about you and your everyday life. It's about the ummah/society.

You must and should mingle around with various kinds of people in the society, discussing current issues/problems and digging out the solutions. Bukan senang kan hidup ni? Kita kena fikir pasal orang lain jugak. Jangan bila lapar, perut kita jer yang kita isi.

lapor weyh, lapor...

Perut orang lain pun sama macam perut kita jugak so kite kena consider ok. If we fail to do so, that means we're being selfish.  "Ah, lantak kau la," contoh ayat indifferent a.k.a ignorant.  If we think about others, we are successful in practising the sense of  compassion and sympathy for others in our life. Yes Islam promotes the strong sense compassion and sympathy in our very life coz Islam seeks for harmony in the society. 

Hidup ni, ada masa kita kena mingle around dan ade mase yang lain kita perlu ber-uzlah (ber-uzlah ni maksudnya menyendiri iaitu mase nak mengingati Allah). Mingling around ni macam biasa lah, mase hanging out with your friends or family. Uzlah ni pulak (atau dalam bahasa English self-isolating) amatlah penting untuk mendapatkan fokus dalam mengingati Allah melalui zikir atau ibadah-ibadah lain. 

Memanglah kita kena selalu ingat Allah tak kira siang ke malam ke, baring ke, bangun atau duduk ke, tapi bukankah kekhusyukan hanya akan hadir apabila bersendiri? Don't believe me folks? Experience it for yourself.

Sekadar renungan untuk menginsafi diri yang semestinya lemah dan lalai daripada mengingati dan memuja-Mu....

"kau cinta pertama dalam hidup~"  ST12
 (cinta dan anugerah)

Saja buli kucing skit sebab dia banyak tido.

Bai bai bai... Tido jom, esok kita gotong royong cuci rumah...

4 comments:

zack said...

sebab itulah peranan manusia adalah untuk saling melengkapi dan saling menasihati agar kita tak tersasar dari landasan yang sebenarnya =D

solehah said...

begitu juga ketika bersahabat..ada yang mengatakan jikalau kamu sayangkan sahabt kamu, belajarlah saling menasihati antara satu sama lain.. sebarang kelemahan dan kekurangan diri dpt diperbaiki sedikit sebanyak dr semasa ke smasa..
insya-Allah

Jαnnαhツ said...

to zack: thanks for the advice
to solehah : i think i know you... hehe~

Na said...

sayang goldie bucuk...alolololoh...
mcam ninja goldie

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers