Friday, December 17, 2010

happy coffee talk

Assalamualaikum....

You guys suka minum coffee tak?(berseloroh betul tuan punya blog, masuk-masuk terus tanya soalan cepu emas). I tell you what, rugi kalau tak minum kopi sebab kopi ni antara beverage yang sangaaaaaatlah sedap macam oomph, wallah. 


I love coffee. I make it my regular beverage, be it hot or cold. Usually, I like to drink the hot one. Oh, I cannot forget the very refreshing taste of the hot coffee that always revitalize my day! Score one for the deliciousness of coffee. Yay! Sorakan kegembiraan sampai sengih nampak gusi untuk kelazatan kopi yang tak terhingga. Clap, clap.

Pernah tak dengar orang kata kopi ni bawak mudarat? Ya, semua benda dalam dunia ni, kalau dilakukan secara berlebihan memanglah memudaratkan. Dalam hal makanan pun sama. Kalau makan apa-apa pun dalam dos berlebihan, memanglah akan membawa keburukan. Samalah dengan kopi ni. Kalau selagi dos caffeine nya tak melebihi lethal dose (5 gram-10 gram), insya-Allah, tak mati punyalah. Haha. 

Lethal dose ni bersamaan dengan pengambilan 100 cawan kopi dalam masa 4 jam! Gile kentang. Ade ke manusia yang mampu minum sebanyak tue? Paling banyak pun dalam 3-4 cawan je dalam sehari. Cara penyediaan kopi pun bagi efek jugak kat someone yg minum kopi.  Kalau dah bancuh dua sachet sekali minum, mana tak dapat penyakit. Bancuh satu sachet untuk satu hidangan sudah. Secawan pun cuma dalam 70 mg caffeine je. 70 darab 4 (maximum intake) baru 280 mg. Tu pun kalau minum instant coffee. Kalau coffee yang kena buat sendiri (brewing) tu, 100 mg caffeine secawan. Student macam aku ni, manalah cukup duit nak beli coffee beans, apatah lagi nak beli coffeemaker. So, nak tak nak, kena guna last resort; instant coffee. Wuwu~

Coffee maker yang menjadi igauan setiap coffee lovers
(sob, sob, bilalah agaknya boleh dapat satu)

Okay, lupakan sejenak perihal instant coffee. Nak cerita pasal caffeine dalam kopi pulak. Caffeine nie, adalah sejenis dadah yang dipanggil psychoactive stimulant drug. Dah nama pun dadah, for sure boleh buat orang ketagih. Sebab tu sekali minum, nak lagi. Dadah ni kalau nak tahu, fungsinya adalah untuk ward off drowsiness + reduce fatigue. Sebab tu lah ramai orang di seluruh dunia suke minum kopi. Kalau pekena  kopi, insya-Allah tak mengantuk ataupun letih. Hehe, scores two for coffee. 

Student macam aku ni memang dependent giler dengan kopi. Bila minum kopi ni, rase energetic sikit, baru ade drive nak study. Kopi ni memang aku punyer indulgence la. Sebelum mengadap buku, mesti kena teguk kopi secawan. Orang zaman dulu pun minum kopi jugak tau. Kajian pakar kopi (coffee connoisseurs) Barat ade mengatakan bahawa ahli fizik Parsi yang bernama Al-Razi lah yang mula-mula sebut pasal kopi dan penggunaannya dalam sebuah kitab (lupa la pulak nama kitab tuh). Anyway, ahli-ahli sufi Yaman jugak minum kopi untuk stay awake mase solat malam. Menakjubkan bukan? Orang zaman skang ni bukan minum kopi untuk stay up qiamullail, tapi stay up tengok bola. Aku lain, minum kopi sebab nak stay up study ( kenyataan yg deceiving + doubtful). 


Sebuah coffeehouse di Palestin suatu ketika dulu.

Namun, kopi pun ade side effects jugak. Among the prominent effects are tremor (tangan menggigil), anxiety, osteoporosis, nervousness, insomnia, and also headache. If you ask me, I also experience headache and several series of serious migraines. Lagi satu, kalau dah selalu minum kopi, memang akan selalu crave for more coffee. Bahaya kan kopi ni? Berhantu betul dia ni. Nevertheless, these things had never thwart me from drinking my all-time favourite drink.  Hehe, I cannot live without you~~~ (cakap sambil tangan terketar-ketar sebab terlebih minum coffee).




End of another piece of story. 

Bye...!

2 comments:

abgreds said...

sekarang banyak betul peminat kopi sampai nama pun macam-macam..
jantanlah, jandalah, 5in1..
minum kopi ok, bagi duit kopi tak ok, okey!

Jαnnαhツ said...

abgreds: memang byk jenis kopi tapi saya setia ngan satu jenis kopi jer; nescafe 3 in 1. layan~

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers