Friday, December 17, 2010

mister cranberry a.k.a lily

Our new pet is a miracle worker. It can heal sick people (if Allah wills it). If anybody would ask, why do you name it Mister Cranberry a.k.a Lily? Why are the names used for the same pet? Satu name bunyi cam jantan. Satu nama lagi pulak macam betina. What the heck is going on? Haha, ada cerita di sebalik tu. Jeng, jeng, jeng...


Bukan pet yang dimaksudkan tadi. Ni cuma kucing
 yg tergezut bila dengar nama Mr Cranberry a.k.a Lily. hehe, macam
hebat sangat je Mr Cranberry a.k.a Lily sampai kucing pun takut. Pergh!

You all must be wondering, ape jenis pet baru yang kitorang baru je adopt nie? Kalau selama ni aku dah biasa story pasal our lovely pet cats Bubu and Goldie. Ha, nau nak citer pasal pet baru yang bukan dari species biasa yang orang suke bela dan manja-manja. Pet kitorang ni tak reti nak manja-manja. Dia suka gigit orang jer lol. Kalau boleh, kucing kitorang kat umah ni pun dia nak gigit sekali.  Hahaha!

Introducing our newly adopted pet, Mister Cranberry a.k.a Lily:

Yang mana satu ni? Makhluk yang berenang tu ke, 
atau yang melekat kat dasar balang kaca ni? 
Ha, teka, teka. Cubalah teka. Hikhik.

Ha, nilah dia Mr Cranberry a.k.a Lily 
(ape da, nama bukan main panjang). Ni time dia dah kenyang 
hisap darah adik aku. Tok sah nak sua-sua darah  kat dia dah. 
Dia dah kenyang perut buncit gemok da tuh.

Mr Cranberry a.k.a Lili ni, abah yang kutip dekat kebun kami. Maklumlah, selama ni pun da lama cari lintah sebab lintah kan boleh hisap darah kotor  (bekam). Bekam kan sunnah Nabi s.a.w.. Kami kat umah ni nak cuba lah jugak buat leech cupping/ bekam lintah.  Barulah badan sihat. 

Mujur lah si lintah (eja sendiri lah nama dia) ade geng ngan si ikan laga. Kami namakan ikan tue Mr Fishy. At least dia tak la lonely sangat dalam balang tu. Wuhu...

Adik aku dua orang tulah yang excited sangat-sangat nak bagi nama kat dia ni. Koyah nak bagi nama Lily sebab bunyinya macam lebih kurang dengan lintah. Din pulak nak bagi nama Mr Cranberry (entah dari manalah asalnya nama Cranberry tu pun aku tak tau). Haha, dua-dua name berbeza, satu jantan satu betina. Aku yang kononnya bertindak sebagai hakim amik je dua-dua nama tue, takut pulak ada yang terasa sbb cadangan kena reject (kalu ikut aku mesti aku bagi name Wormy je, macam nama pet cacing Spongebob ngan Patrick). Boleh je lintah oi kalau kau nak guna dua nama tu sebab kau kan takde jantina (if i'm not mistaken la). Kalau tak, nape sekor je pun lintah yang masuk dalam badan manusia/lembu bleh membiak dalam perut sampai berpuluh-puluh ekor (eww). Cey, fakta, fakta! Ade lintah lain ke dalam perut lembu tu? Mestilah takde kan? Kan?

So, officially nama pet ni  ialah Mr Cranberry a.k.a Lily. Datang lah rumah kami lau nak rase cam mane rasanya leech cupping nie. Hehe...

10 comments:

Na said...

oawwww!! Lilyku sayang!!!

Na said...

"Mr. Cranberry!" (dean punya lagu)

Adean said...

owh, mr cranberry hisap darah....!

eZad niMo said...

lily nak hisap darah kucing tu, sbb tu dia tkejut. hahaha

eZad niMo said...

lily nak hisap darah kucing tu, sbb tu dia tkejut. hahaha

Jαnnαhツ said...

haha, mmg kucim pun tkot kne isap darah.

E.d.Y said...

eee..lintah

Jαnnαhツ said...

em, saya pun geli jugak ngan lintah nie. badan lembik mcm dodol. eww la jugak. hehe~

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... kena perhatikan selalu dik.. lintah juga menjadikan darah ikan sebagai diet utamanya. Kot x perasan nanti kering darah ikan laga tu disedutnya.

Jαnnαhツ said...

alhamdulillah, stakat ni si ikan laga masih berenang2 keriangan dalam balang yg sama. thanks for reminding.

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers