Saturday, December 11, 2010

tahun baru dan azam baru, sekuat manakah azam baru itu?

assalamualaikum.....

tiba-tiba tergerak nak menulis pasal azam baru (harap-harap tak terlewat lagi lah nak citer pasal azam tahun baru nie, walaupun hari ni dah 5 muharram). bila kita cakap pasal tahun baru ni kan, mesti kita ada set target nak capai apa untuk tahun ni, atau dalam kata lainnya, memasang azam baru. tapi kalau dikenang tahun-tahun yang lalu, sudah tercapaikah azam yang dibuat? hehe, kalau tanya aku, aku rase jawapannya mestilah tak (a quite blatant confession, ehe~).

bila sampai jer dekat hujung-hujung sem, biasanya aku akan rase menyesal. why menyesal? sebabnya, aku selalu je rase aku tak berusaha sekeras mungkin untuk exam final. well, beselah, aku ni awal-awal sem jer berkobar-kobar, siap pasang macam-macam jenis azam bagai-bagai. usahanya sekerat betis je (haha, sekerat betis lol). azam sem lepas contohnya, kononnya nak study dari awal, tak nak dah study last minute macam yang dah lepas. last-last, study nyer last minute jugak. mase study week lah baru aku terkial-kial buat nota untuk semua subjek. kalau orang lain buat note last minute pun still nampak rilek, cool je. aku? aku buat last minute pun bukannya sempat  nak habiskan nota untuk seme bab. haha, memang padan ngan muka aku. dalah banyak habiskan masa ngan slumbering jer. kaki slumber la ko ni jannah....

so, seperti biasa, sem depan aku berazam nak study smart. study awal-awal. lecturer tak masuk lagi pun aku dah baca ngan hafal satu bab. malam-malam stay up buat note bab yang dah belajar hari tu (haha, bunyi pun da macam budak nerd a.k.a geek). wallahualam. niat di hati tu ade, tapi pelaksanannya tu tak tahu lagi. hm, betul lah ape yang orang duk sebut selama ni, it's easier said than done. banyak mende lam dunia ni, lagi mudah diucapkan daripada dilaksanakan (ayat skema da...). apa-apa pun, action speaks louder than word. cakap, cakap jugak, make sure you get it done jannah. ingat tue. remember, remember, remember...!! (nada soprano masa nyanyi koir tamhidi dulu)...

peace out...

No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers