Wednesday, June 30, 2010

Stromboli

Stromboli is a type of bread which is made by stuffing meat, chicken or fish onto the flatted dough and it is then rolled into a long loaf of bread. After stuffing the ingredients, it is baked at 230 degree Celsius for about 20 minutes. Actually, making the dough for Stromboli is quite easy, just pull out the same recipe for making pizza dough. The filling for this bread is also similar to that of pizza's topping. The only thing that differentiate these two foods is that Stromboli is rolled, while pizza is baked with toppings. The ingredients for the toppings of the pizza and the filling of a Stromboli are not that much of difference.

After the dough is finely baked, it is then cooled down and it is served in thick portions. Since that I had some time today and I got nothing to do but sleeping and watching TV, I decided to make Stromboli. I watched Rachael Ray's show on ntv7 last week and I was so elated to see how easy it was to make a Stromboli. But of course, her recipe would be much more delicious and mouth watering, since she used a lot types of cheeses and also Italian sausages. I got limited stuffs so I stick to those in the fridge. I still remember the name of one of the ingredients which she always use in her cooking. If I'm not mistaken, it is permegianno-regianno.

Well, it's not easy to find such ingredients in my town. I am really into this baking stuffs but since I'm an amateur, there are lots more to be learned and improved. Like what they say, ''there is always room for improvements." Let's stick to the quote, shall we.

Sunday, June 27, 2010

UiTM Seri Iskandar, Bota, Perak ツ

Pada 24 hb Jun 2010, aku dan keluarga ter-chenta telah bertolak dari Kuala Terengganu menuju ke Bota Perak. Al-maklumlah, adik lelaki kesayangan ku telah mendapat tawaran melanjutkan pelajarannya di sane dalam course pilihannya sendiri. Dalam pada waktu yang sama, dapat gak kami sekeluarga berkumpul bersama dan aku pun dapat lupakan seketika result exam semester lepas yang menjerut dan menchekik leher ini (phuh, bisa bebenor).

Setibanya di Jeli, Kelantan, kami menginap di Jeli Inn semalaman. Keesokannya barulah kami bertolak ke Perak melalui Gerik. Kami sebenarnya bersyukur kerana telah membuat perancangan yang bijak, tepat, tulus lagi mulus untuk mendaftar sehari lebih awal, iaitu pada 25 hb. Pada 26 hb tu, jalan menuju ke UiTM Seri Iskandar amatlah sesak! Traffic jam yang sangat teruk. Kereta-kereta dari seluruh pelosok negara membanjiri kampus UiTM Bota. Alhamdulillah, dek kerana sudah pun awal2 lagi mendaftar, urusan kami menjadi lebih smooth dan cepat. Hari Sabtu 26 hb Jun tu, di kala umat-umat manusia berpusu-pusu menuju ke kampus cawangan UiTM Bota, kami sekeluarga keluar slow2 dari perkarangan kampus lalu ke kedai makan, sarapan.

Di restoran yang menyediakan masakan timur itu, aku makan nasi lemak sambal belacan (phuh, mesti penat duk bersin la pas ni). Walau bagaimana pun, tak kunafikan kelazatannya. Sedap! Ditambah pulak ngan seketul drumstick goreng celop tepung spicy. Hm, terangkat. Then, kami menuju ke kedai serbaneka untuk membeli perkakas yang tertinggal untuk adik lelaki aku tu. Em, tengah-tengah duk syok membeli-belah, aku tengok muka dia dari jauh. Memang nampak macam sedih. Aku apa lagi, mengusik la dia ni sket. "Nangis ah tu, nak kena tinggal," Dia pun berubah muka, kesat air mata. "Aku rindu ke Alia," Hoh, duk rindu ke gewe pulok doh.

Ingat kan rindu ke ma aboh. Isk2. Sebelum meninggalkan Bota, kami sekeluarga bergambar sakan la. Adik aku nampak happy je. Tak sedih pun. Doh orang dah bese pegi kem2 time skolah dulu memang la supposed to be tough and rough. Hahaha. Lepas tu, kami bersalam-salam tanda perpisahan. "Awal nye balik, tunggu gok petang," Adik aku tu merungut selepas hajat untuk bertolak pulang disampaikan oleh ma aku pada jam 10.45 a.m.. "Bukan mende balik awa Din. Takut malam je dekat Gerik nati.'' Ma menjelaskan dengan panjang lebar. Kami pun berangkat pulang. On the way home, kami singgah sebentar di Tasik Banding dan Bukit Bunga. Shopping buah salak ngan nenas. Dalam perjalanan balik, abang Long aku yang bawak keta. Laju lebih dari aboh agi. Debor aku. Tapi sedap gok naik keta laju. Dok ngattok ngat katenyer.

Alhamdulillah, sampai la kat Terengganu pada pukul 9.35 malam. Dek keletihan wa kelaparan yang menyucuk-cuk perot masing2, kami singgah la di Norsiah Restaurant. Makan minum pape yang patot, kami pulang ke rumah, lalu disambut tiga makhluk tuhan yang berbulu peliharaan kami. Siapakah mereka yakni makhluk tuhan yang berbulu?? Merekalah kucing2 kesayangan kami; Bubu, Kelabu dan Goldie namenye. Nama yang diberi pun bersandarkan warna bulu2 masing-masing.


Menginap di Jeli Inn

Ber-posing di hadapan Kolej Teratai


Excited nampak budak baju putih tu

...

Tekun memandu nampaknya

Right after filling our bellies

Membeli dan membelah di Bukit Bunga


Ha, serangan hantu cekik. Hiargh!☠


Adik bongsuku, Mat Z di balik Tasik Banding

Sunday, June 20, 2010

Rahsia tarikh kelahiran anda

Untul ketahui bulan kelahiran Islam anda, layari http://www.irulz.com/islamic-calendar.html

Muharram
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

Safar
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

Rabiul Awal
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

Rabiul Akhir
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

Jamadil Awal
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

Jamadil Akhir
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

Rejab
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walau bagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

Sya’aban
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya dan mudah mendapat rezeki.

Ramadhan
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.

Syawal
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

Zulkaedah
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.

Zulhijjah
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebalikknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan.

Saturday, June 19, 2010

ℋomemade ℳarinated ℂhicken

Today I learned the recipe of making the marinating gravy from my mom. It was quite easy. *^_^*

————————————
2 stalks of lemongrass
1 cm ginger
1 cm turmeric
2 red shallots
5 garlic
2 spoons of sugar
1 spoon of salt
1 spoon of cumin (jintan)
—————————————————
Blend all the ingredients until they get mixed well. Then, mix them with the chicken. Put them into the fridge and marinate them for 24 hours(more or less of so). Tomorrow evening we would do the barbecue in the yard. That's all for now. εїз


lemongrass

cumin

shallots & garlic

turmeric


ginger

Thursday, June 17, 2010

♫Mari Berkelah! ◕‿-


Ombak di Pantai Mengabang Telipot sangatlah ganas sehingga kami empat beradik diberi amaran keras oleh kedua-dua ibu bapa kami agar tidak main air, apatah lagi  mandi. Woo, awal-awal dah kena sound. So, kitorang main-main pasir je lah. Macam budak2.
Pemandangan petang di tepi pantai.
 kank-kanak riang.

 Pose istimewa ma aboh.

Monday, June 14, 2010

story of the forsaken


The story happened on one fine day. When I was off to the yard to do the laundry, I saw those two playing behind the door. Bubu was tilting on my foot, looking like she was trying to play with me. I smiled and I gave her a stroke. After that, I lifted that heavy basket full of laundry yet to be done, and at that time I saw Bubu and Goldie were already outside the house so I slammed the door (since the door is made of wood called cengal and obviously it is heavy though). “Miowwwwwwwww!!!!” I heard a loud shriek from bubu. When I looked down, I saw Bubu dashed into under the fish Kelisa car, screaming. Then only i knew the door had had her little tail. I went to stroke her black fur, but suddenly she ran away from me, purring in pain. Suddenly I saw a bloodstain on the floor.

Oh Gosh! She’s bleeding. I saw her tail bled so badly. I was so remorseful. Why did I slam the door so hard till I didn’t realize her cute little tail was still inside the house? She was an innocent kitten. I told my brother what happened and he went to cease some medication from the safety kit. It was Sea cucumber medication oil, or simply ubat gamat . When I took her to rub the oil, she was trying to escape. Bubu trembled in pain, like it was the worst ordeal ever to get over with. She was distraught and every time she wagged the tail, she would purr in pain. I could see how excruciating the injury was. Once when I was little, I played soccer with my childhood friends, together with my boy siblings on the parking garage.

It was the same door that I slammed my finger with. Actually I was dodging the ball when I accidentally put my cute finger near the door. When the wind was blowing, it struck the door and the door slammed against my finger. Ouch, it hurts even when thinking of it. I cried so hard when my finger bled. I put the little kitty in the cage to ensure a better healing process because if not, she would run and went berserk over the injury. At first, she could not stay put, and she was struggling to get out of the cage and cried in pain. But then my brother had stroke her head and blew some air on her.

Not long after that, she went into a sleep. That’s a relief. At that time, I heard her mom calling her missing kitten. Also, her brother, Goldie was also distraught. Goldie seemed to be walking back and forth, waiting unceasingly to play with his sister. I felt so guilty over Bubu’s injury.But as for Goldie, he'd gotten much more active and cuter than ever.


"I must wear this whenever she's around. She's just a
moving accident-rendering-machine!"

Tuesday, June 08, 2010

Holiday mode


6 Jun., 10. Kami sekeluarga telah ke Sekayu, Kuala Berang untuk menghabiskan masa cuti sempena Ulang Tahun kelahiran Yang Di pertuan Agong Sultan Mizan. Well, so many people though at Sekayu! We barely got our spot. Right after we found the spot, we unpacked our lunch. Lapor sangat dowh. Hm, ramai sangat orang. Rasa mcm sesak semacam. That’s why we’ve got ourselves a little secluded spot; to avoid the crowd. Macam2 jenis orang ade. And masyaAllah! There were also some tourists in bikinis, resting and pampering themselves in the clear water. Some naughty boys were congregating on the rocks and they were making loud noise over the tourists. So useless. I got annoyed over them . But it doesn’t mean that I like seeing those ladies in striking bikinis. It’s the matter of respecting others. Their act was way too foolish that it gave me goose bumps.

Abah and din said there were so many improvements made there. Before this, those chalets were not there. Now there is even a new bridge built to ease the visitors for sightseeing. The weather was quite hot. I planned to taste the water but there were so many people which made me changed my mind. Only after sometime, we found a strategic spot when I joined my two brothers to dip ourselves in the water. Woo, sejook! Well, I didn’t take bath but it was enough to dip my legs. Only my youngest brother took bath. Not long after that, the sky turned grey, giving us the sign that the rain would pour down in any seconds. It was dangerous when it rains in Sekayu as the water level may raise and pose great risks to the people. We rushed back but had to stop midway coz the rain was quite hard. Then, we took a trail on Taman Herba. Nothing much actually but it worth looking around, well; cuci mata.



mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers