Wednesday, September 29, 2010

me, chums and the chocolate factory

Chocolate hunting @ Beryl's

 
farah, sheema, jannah, dzilal

hardcore smiles

Hepi birthday my friend!!


Happy birthday diucapkan kepada sahabatku, DZILAL BT AMIR, yang menyambut hari jadi ke-21. Moga panjang umur dan murah rezeki. Jangan marah-marah. Good luck for tomorrow's presentation. Nom nom chua hey chinggu ya!

Hepi besday girlpren~

Sahabat sepanjang hayat..


Sunday, September 26, 2010

Dua rumah terbuka dalam satu hari


Gotong-royong menyediakan bahan-bahan masakan

  Ni lepas habis makan segala macam jenis makanan.
 Muka sorang-sorang ceria kekenyangan. 


Izah:  Mak aih, sodap eyh satey.
Dzilal: Hoh, luasnya nganga. 

       Ni interview raye ke?



Izah buat iklan gigi kat thirah, tapi thirah buat dono jer. Haha.



Ha ni lak event malam nyer. Jamuan makan ngan bebudak kimia ni lah. Zzaasss! Layan je la.. 








when crabs take over the world


Image and video hosting by TinyPic

Pening da..... (Ni lah dia akibatnya kalu dah terlalu
 lama mengadap laptop buat honors report pasal chitosan tuh..)

Thursday, September 23, 2010

GiGi kamu dah elok tapi.......

Tadi, aku ke klinik gigi HEP, appointment gigi. Niat asalnya nak scaling je. Mula-mula, doctor gigi a.k.a. dentist yang cute tu cek la barisan gigi-gigi  aku, then dia cakap, "Sound, sound, sound,...." (Sound tu maksudnye elokla tu). But, tetibe je lepas sampai kat gigi yang atas tu, dia cakap,"Hm ada caries kat atas ni. Tapi kecik jer," Owh, nampak nye aku pun da ade lubang gigi. Kuang, kuang, kuang... Tetiba jer berlubang. Selama ni tak pernah pun berlubang. Aku dengan hati yang kechewa pun bertanya dengan muka seposen, "Doctor, kena tampal ke gigi yang berlubang ni?" Doktor pun kata lah kat aku, "Kena tampallah dik, tapi not today okay. Hari lain la, ye? Kena wat appointment lain la ni." Huhu, sedih nyer. Dah pecah rekod aku yang selama ni tak ade lobang gegey. Ngee~

Then, aku pun buatlah appointment untuk menampal gigi 7/10 nie. Hm, pastu, aku masuk la kelas dr salina. HAHAHA. Bleh pulak bantai tido tyme test yang susah tu. Kenmain lagi bebudak ni bertungkus-lumus memerah otak nak jawab test yang susah tahap gilababeng. Aku lak sewenang-wenangnya tidow. Hush, tak senonoh. Tapi aku memang blur tatao nak jawab pe. Baik aku tido. Kehkehkeh... Memang hantu tido.

Wednesday, September 22, 2010

Ketam oh Ketam

Pagi-pagi aku dah bangun nak siapkan report Honors Seminar aku yang pasal chitosan tu. Uh, penat. Ade sket lagi nak touch up tapi lega sket coz banyak dah yang siap. Hehe. Image and video hosting by TinyPic

Tapi lepas ni, nak kena present pulak.. Powerpoint pun xbuat lagi. Argh, So scared to death! Image and video hosting by TinyPic

Sunday, September 19, 2010

baCk to ReaLity, nO m0Re faNtaSy


Image and video hosting by TinyPic Hm, nampaknya cuti raya dah abis. Aku pun dah tiba dengan selamatnya di Nilai. Syukur.

Image and video hosting by TinyPic So, no more loitering & playing around. It's time to struggle. Study and study.

Image and video hosting by TinyPicAku pun kena siapkan report pasal chitosan aku.




Image and video hosting by TinyPic Tak sabar nak siapkan kerja. Pahtu leh la berlari-lari kegembiraan; happy go lucky. yuhu..!

Saturday, September 18, 2010

Taman Tamadun Islam

Pagi tadi, aboh mencadangkan kami sefamili pergi TTI; Taman 

Tamadun Islam. Aku sebenarnya nak duk umah jer coz banyak keje 

ngan nak pack baju2(yelah dah malam ni pun dah nak balik Nilai)

tapi memikirkan aku pun xpernah memijakkan kakiku ke sana, aku pun ikut skali.


Peta kawasan TTI




Ni x ingat dah building ape.


...


Image and video hosting by TinyPicSempat lagi bergambar, 
tapi pesal ade 5 je?
Mana lagi 2 jejaka?


           Masjid Kristal di TTM yg terletak di
Pulau Wan Man.

      Antara monumen masjid yang dibina di situ.

Taj Mahal. 


Wednesday, September 15, 2010

My creative brothers; thumbs up!

Malam raya hari tu, my brothers main bunga api
kat laman umah.  Dalam-dalam tengah syiok main tu, timbullah idea
bombastic dari otak bergeliga dorang nih, nak amik  gambar cahaya
dari bunga api ngan lampu enset (trail of light) guna dslr adik laki aku tu. Lebih kurang cam melukis ngan cahaya gitu. Adik aku cume ubah night mode and decrease shutter speed  (if not mistaken la) baru bleh tangkap imej lukisan lampu tu. Hebat la DSLR!
Nilah hasilnya. Comel kan? 


Gegelung cahaya dari lampu enset. Ni practice before snap photos with bunga api

Macam ubat nyamuk da...

 
Nur Hearty a.k.a cahaya berbentuk hati (aku nyer art work nih)
 bangga, bangga....


Ni masa adik mat main bunga api. Da macam bentuk ular emas kot. 

Bukan ular sahaja yuols. Naga pun bley gak.


Bentuk double ring.  very beautiful..!
Comey, comey. Very Good!

Sunday, September 12, 2010

k3LaNtan30uS

           On second day of Syawal, my family and I went to Pasir Mas, Kelantan Darul Naim; the place where my mother was born in.

           Actually, my mother has a big family network compared to my father. So, we had visited quite a number of houses. First and foremost, we stopped by at Machang Gojoh, my grandpa's house. Then, we went to my grandpa's sister's house, where we had our lunch at. Next destination was Mak Su Yam's house a.k.a. my mother's aunt house. My mother has a cousin whose daughter also studies at USIM in FPQS (Fakulti Pengajian Quran Sunnah). Wow, what a small world isn't it? (Still I couldn't recall of seeing her anywhere around USIM). Well, USIM is huge... No wonder la.

           We went home at the same day coz there are lotsa works to do the next day and there were also some problems that urged us from staying any longer at Pasir Mas. Some family matters. In fact we wanted to stop by at my aunt's house at Rantau Panjang but something was up that we had to cancel the visit. Hm, last destination was my mom's grandpa's house, which is also my great-grandpa's house. There we met our uncle (of the same mother as my m0m's). We st0pped by to perform solat jamak ta'khir. Actually we wanted to stop by at Fizo's father's akok stall but unfortunately it was closed (tak dapat nak merasa akok ngan baulu tahun ni..huhu).

Here are some pictures taken at Kelantan. Enjoy yourself in the serene views of nature. PEACE!




           

Friday, September 10, 2010

♫ Hai Selamat Hari Raya....

This year, it was blissfully coincident that 1 Syawal fell on Friday. It felt like it’s been years that we’d last celebrated raya on this holy day. On the blessed day of Aidilfitri, me and my family who were in silver-ous theme of baju raya (except for my lil sis who looked a little bit awkward with that pink garment), gathered around to celebrate this great day. The atmosphere of raya is easily felt by the avalanche of raya programme on the television. Still, all the repeating programmes which are being broadcasted freely on TV do not thwart us from visiting our relatives at kampong. Although it feels like routine (for me I guess), still it gave some kind of good feeling; the feeling of belongingness. Yes, we belong to each other.

 I feel so excited coz though I’m grown up, still I was given duit raya. Hahaha. Lucky enough, rite? Hehehe, kayo, kayo. This raya also, I didn’t eat much coz I wanna control my BMI. Still, I managed to eat nasi minyak, nasi dagang and lemang. And of course other types of raya biscuits. Well, the celebration won’t be merrier without those plates of delicious gourmets.


                                                                          Happy feet


                                                                          Smile.............


Di Serada, rumah Pok Mat, sepupu aboh.

Wednesday, September 08, 2010

Bila h♥ti dah rungsing

        
   Groomer Stress Test. 
Pernah dengar pasal test ni? Kalau berani, teruskan, kalau tak jangan pulak nak paksa diri tuh.  Tengok imej di atas. Makin laju pergerakan imej yang dilihat, makin bahayalah keadaan anda. Jeng jeng jeng, kenapa agaknya ye? Kanak-kanak dan orang yang matang (yang dapat  mengawal stress) akan melihat imej ini statik saja manakala penjenayah melihat pergerakan yang sangat laju pada gambar ini. Kebolehan anda mengawal stress bergantung kepada kelajuan pergerakan imej yang dilihat. Aku sendiri nampak imej ni bergerak. Agak laju. Itu tandanya..? Faham-faham sendirilah ye.

Hari ni aku nak bercerita tentang kerisauan di hati aku. Balik kampung dah dekat seminggu namun assignment masih belum diselesaikan. Tak termasuk stadi untuk test lagi. Nanti buka lepas cuti, ade test Thermodynamics, Principle Chemical Technology, Research Method and Muamalat. Lagi, kena present Hons. Seminar ngan submit reportnyer skali. Tak cakap lagi pasal research method punye report. Memang, memang tak dinafikan banyak sekali kerja-kerja uni a.k.a uniworkz aku. Tapi, sebab dah ade kat umah ni kan, jadi malas semacam. Malas giler. Asyik mengadap laptop buat kerje tak berpekdah, tengok TV, tidur, and main ngan kucing-kucing.

Sebenarnya, aku target nak siapkan before raye. Raye dah lusa. Hm. Memang budak u ni camni la gayanya. Balik cuti pun bukannya bleh duk senang. Adik aku tu pun asyik mengadap laptop 24-7. Buat assignment tak habis-habis. Sabar je la mak ngan ayah aku nak bayar bil letrik nanti. Laptop dala 3 bijik, PC sebijik. Tak ke bazir letrik. Dah masing-masing da mabuk laptop. Ha, nilah fenomena/wabak yang menyerang muda-mudi zaman skang; wabak teknologi komputer. Dah nama pun internet da dapat access, memang ade je lah yang nak surf. Faceb0ok, MySpace, Google, Yahoo, Blog etc. Err, aku pun tak terkecuali jugak la.
Hehe.. 

Aku akan cuba siapkan kerja aku secepat mungkin. If Allah wills it.

Saturday, September 04, 2010

Pulang beraya

Sampai je kat umah di KT, aku tergamam seketika bila melihat dua ekor kucing yang besar + gemuk + chubby. Itulah Goldie & Bubu, kucing-kucing kesayangan kami yang sudah pun membesar menjadi kucim-kucim yang besar lagi manja. Mula-mula aku takut nak sentuh sebab besar sangat. Macam harimau da....Baru dua bulan tinggal, dah besar melebihi maknye si Kelabu. Hohoho, comel.


Goldie sudah dewasa.


Tengok mende tu Bubu, Goldie?
Dah la bertenggek dekat tangki.
 Tak takut jatuh ke?


Gemoknyer....

Si gemok Goldie.
 Ni lah budak gemuk 
warne oren. 



Tengok mende 
lagi ni?

Goldie the N0t-annoying orange cat.

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers