Friday, December 31, 2010

sELaMat TinGGaL 2010, sELaMat DaTaNg 2011


I just captured something interesting. Sepanjang tahun 2010 aku da postkan  99 entries kat blog yang serba kekurangan nih. Tinggal satu lagi je nak cukupkan seratus. And now, I'm writing my 100th entry! Wah, dah sampai seratus dah. Dah la kena tepat-tepat pada hari terakhir (that is 365th day) tahun 2010. Congratz vintage freelancer, congratz to you... (*applause*)

yay, post ke-100!!

Well, a hundred posts a year is quite a number for me. Though my posts aren't that much informative and beneficial for those who'd already read some of my posts, still, I feel content because I get to express my feelings and share my thoughts on things that happen around me. Sometimes, it is hard to explain those kind of complicated emotions and I found it a lot more convenient to express them by writing. I cannot harbour my feelings coz it'll hurt me from inside.

 That's why writing had helped me relieve my stress.  Yes, I write for a living. I feed my soul when I feed my blog with the entries. Though the entries may be short or simple, but it shows how I feel and I'm always happy to 'tell' something or someone about those mixed-up feelings so that I won't feel that I'm all alone in this world  with nobody to share my problems with. At least, there are someone out there who would most probably read these mediocre posts, although they may take only a glance of it. That's okay though.  Some of them even leave some supportive comments and I really appreciate that, very much.

Okay. Tomorrow is January 1, 2011. We will soon leave the year of 2010 which will cling with it lots of memories soldered in my heart.
Be it sweet or bitter, salty or sour, it will all become lessons for me. 

Semester depan, aku akan belajar banyak benda baru. Harap-harap aku dapat cope dengan masalah-masalah yang akan datang. Satu lagi, aku kena urus Seminar Kimia yang julung-julung kalinya bakal diadakan di USIM (sebab course kimia kat USIM ni baru je first batch so kitorang takde senior maka kamilah seniornya...). Hope things will get well in hand.

Result semester 5 agak memberangsangkan sebab naik lah jugak pointer tu dari semester 4. Dan aku bersyukur-syukur sangat sebab aku dah repeat java and result java aku dah melonjat tinggi setinggi lompat si katak lompat daripada F kepada B. Yahooo~~~ Tahniah juga kepada kawan aku yang repeat sekali tu, naik jugak grade dia. Tahniah. Tahniah!
.
.
.
.
.

That's all bebelanku pada hari Jumaat yang mulia ini. 
Sekadar mencukupkan bilangan entri menjadi seratus. kehkehkeh~

Babai. 

Babai 2010. Bai.


Alangkah baiknya...

Alangkah baik dan bagusnya kalau jadi kucing. Kerjanya cuma tidur, tidur dan tidur. Tak payah nak fikir pasal masalah yang ada kat sekeliling dia because it is like the world IS revolving around them. As simple as that right? (apa da, Allah bagi jadi manusia dia nak jadi kucing, best sangat ke jadi haiwan berbulu ni?)

tidur ke mati ni?

heaven woh kucing ni, tido je kejenya sepanjang hari, macam Nobita

Bukannya apa, manusia sebagai khalifah di muka bumi ni banyak sangat perkara yang perlu diselesaikan. Banyak tanggungjawab. It's not easy being a human. It claims a lot of thinking and working. It's not only about you and your everyday life. It's about the ummah/society.

You must and should mingle around with various kinds of people in the society, discussing current issues/problems and digging out the solutions. Bukan senang kan hidup ni? Kita kena fikir pasal orang lain jugak. Jangan bila lapar, perut kita jer yang kita isi.

lapor weyh, lapor...

Perut orang lain pun sama macam perut kita jugak so kite kena consider ok. If we fail to do so, that means we're being selfish.  "Ah, lantak kau la," contoh ayat indifferent a.k.a ignorant.  If we think about others, we are successful in practising the sense of  compassion and sympathy for others in our life. Yes Islam promotes the strong sense compassion and sympathy in our very life coz Islam seeks for harmony in the society. 

Hidup ni, ada masa kita kena mingle around dan ade mase yang lain kita perlu ber-uzlah (ber-uzlah ni maksudnya menyendiri iaitu mase nak mengingati Allah). Mingling around ni macam biasa lah, mase hanging out with your friends or family. Uzlah ni pulak (atau dalam bahasa English self-isolating) amatlah penting untuk mendapatkan fokus dalam mengingati Allah melalui zikir atau ibadah-ibadah lain. 

Memanglah kita kena selalu ingat Allah tak kira siang ke malam ke, baring ke, bangun atau duduk ke, tapi bukankah kekhusyukan hanya akan hadir apabila bersendiri? Don't believe me folks? Experience it for yourself.

Sekadar renungan untuk menginsafi diri yang semestinya lemah dan lalai daripada mengingati dan memuja-Mu....

"kau cinta pertama dalam hidup~"  ST12
 (cinta dan anugerah)

Saja buli kucing skit sebab dia banyak tido.

Bai bai bai... Tido jom, esok kita gotong royong cuci rumah...

Thursday, December 30, 2010

kucing badut a.k.a clown cat

Pernah dengar orang panggil something ngan nama 'badut' ? Kalau orang associate-kan something ngan badut, mestilah ia bersifat kebadut-badutan, iye dak. Mana taknya, badut kan kelakar (bagi aku badut ni creepy, meromang bulu roma den) Hehe, lain orang lain pendapat kan? (tapi clownfish Nemo tu tak kelakar, dia comel je).



ni ke badut yang orang kata kelakar? pergh, bagi aku nightmare ade la. brrr (gigil sambil ketap gigi....)





 Kalu aku, aku nak yang cute ni.


Kali ni, aku nak cerita pasal sekor kucing badut (and the best part is that the kucing badut is kelakar). Dia ni kawan ngan kucing kitorang Bubu dan Goldie.  Hari-hari datang ajak dua ekor ni keluar main lol. I find it very interesting that cats also have quite a network of relationships.
The question is nape panggil dia kucing badut? Kucing ni boleh buat lawak ke? Boleh buat orang terbahak-bahak sambil guling-guling atas lantai ke? Jawapannya ye! Sebab dia memang lawak. Tiap kali dia datang kitorang selalu gelakkan dia. 

This cat suka buat muka kelakar a.k.a badut-ish. Bila kitorang jenguk kat luar tingkap and nampak dia duk syok tengah tunggu Bubu si pujaan hati (yelah Bubu tu betina, si badut ni jantan) kat bawah keta abah, dia pun akan buat muka tergezut and menggelabah sebab tengok tuan rumah dah nampak kelibat si tresspasser (kucing pun tau menggelabah tau).

. Diapun apalagi, larilah. Dah nama pun menceroboh kawasan kucing lain. Kucing aku yang sekor lagi, si Kola tu (maknya si Bubu Goldie) amatlah pantang dengan kucing lain yang ceroboh kawasan dia (rumah kitorang). Asal dengar je bunyi kucing lain atau nampak kucing yang tak sebulu dengan dia, dia mesti nak kejar sampai tak cukup tanah kucing si cerenpoboh penceroboh tu lari, siap buat drift lagi. Hahaha. 






Tada! Nilah kucing badut tu. Warnenya orange macam Goldie tapi cume ekornya yang kontot-kontot (macam pensel kontot). Entah kucing sape entah. Suka sangat jadi guest cat kat sini.






Nah, Goldie si kucheng ekor panjang. Selalu comel dengan aksi lincahnya. Dia ni, kalau dah lapar memang suka sangat gigit kaki orang. Memang nakal owh. Kalau main, mesti nak lari macam kuda bunyi lantai umah aku bergegar dibuatnya (rumah tradisional lantai kayu). 

.
.
.
.
.
.

Sekian kisah kucing kita kali ini. Si vintage freelancer sudah kekeringan idea nak menulis sampai isu kucing je yang jadi isu hangat blognya.

Thanks for reading this!

~Ceritera Kucing Badut~

Monday, December 27, 2010

stay at where you are!


this is how the delinquents are treated... 



p/s: gambar reedited from the original image sebab terdelete






ni gambar yg terdelete. sempat snip yg low quality

Sunday, December 26, 2010

off we go!

Hello everyone! Wow, it felt like ages that I didn't write (though only 5 days passed since my last writing). Okay, no pressure. Now, it's the time to put aside the endless infatuation and affection for the cute furry creature we call cats. I wanna tell you all the story about our family outing to kuantan to visit my big bro who is studying at iCAM.  


En route to Kuantan, we got amazed by the beauty of Kemasik Beach, prompting my father to turn left instead of jalan straight, don't belok-belok. So, we took some photos there since the views were so beautiful with those astounding rocks that looked very big and proud. I was so mesmerized with the seashells so me and my siblings started to be like ''she sells the seashells on the seashore". We acted like scavengers back then when we got way too engrossed collecting the shells. I got some seashells in my grasps. No more remorse though my hands itched after my skin was in contact with the salty sea water because it was fun.





Spot those rocks!!






At Kemasik Beach (Pantai Kemasik) enjoying the serene view of the beautiful beach on top of the big chunks of rocks. My mom said that Nescafe commercial used to make this place their spot for nescafe ads. I was not so surprised coz its beauty is worth seeing.




Spot the dirty facemaker




Dean snapping momma's pic



My brother and sister indulging themselves in photo shooting on the beautiful clumps of rocks 





Alamak?!







Thanks to our eldest brother, Abang Mi we got to feed the hunger en route going home. He didn't only gave us treat on food, he also gave MY LIL SISTER  presents for her excellence in PMR. Ship ahoyy SIS! 




La sistah





We had another outing with Abang Mi to Pantai Teluk Cempedak. Abang Mi drove us along the way since he is more familiar with the traffic there. We were so lucky that we got to traverse the wooden trail without being chased by those wild monkeys that would snatch foods or drinks the visitors are having. But it was so frustrating that our mom couldn't join us. It would be much more fun with our beloved mum around. 









Wallah, another day at the beach! How I found myself to be so fond of the sea that I wanted to take a dip in the  water, but like always, our father prohibited us from jeopardizing ourselves since we all but him can't swim. huh~









The only siblings I have in this world










MY BRO who always seeks attention from us by doing his weird and funny poses like this one, yet he always make us laugh. tu, tu, tu, tu..... (the rhythmic sound he likes to make that makes me and my sis laugh till we drop)







Strolling in the sands









The beautiful scenery of Pantai Teluk Cempedak







Actually, I suggested that we go and eat steamboat but since we were going home early and it would be ridiculous to have steamboat for lunch, the idea was left un-entertained. wuwu~



Lastly, pick of the day:














Wow, galloknyer!

Wednesday, December 22, 2010

the affectionate passion for fur balls


why do some people find strong affection towards cats?

you know what, i love cats very much! and i bet there are millions of pet lovers out there who are cat lovers/cat person. yeah, there are many types of pets that we can adopt but the most common pets that people like to play with are cats and dogs (but not catdog). 

my 8-month old cats. kawaiii!!!!!
 (*cute)

so, what kind of pet lovers are you? cats persons or dog persons? check out this on why do people prefer cats more than doggies...  


hahaha, clearly if you are a pet lover, for sure you will pick cats over dogs rite? well, we're muslimeen (that's one of the factor). also, cats are much much more adorable than dogs are. they're cute, classy and cuddly. i read a website on the internet (click here cats personality ) and it says  that type of pet you choose will reflect your personality.  i'm intrigued to find out that  cats are independent, and this means that the cats' owner are independent too. wow, surprised to know that i'm independent dude, independent..... (betul ke? haha, full of qualm yet it is a fabulous  cat fact)

cats really are independent. they can even find their own foods. like my cats, they like to not only play with those crickets, bugs, grasshoppers, papa kaka roaches (eww), but they also eat them. so, we can save our budget on their food. hehe. see how economic keeping cats is? yeah, score 100 for cats.

also, also, cats are very cute, in the way that they are so playful. they like to make fool of themselves. haha, i always remember how cute my cats are when they scrammed after fighting with each other and one of them went under the beneath of my sis' blanket by hiding its head and only head, like how an ostrich hide its head when it's in danger. seriously funny lol. 


see how playful cats are? they really love climbing lol
(courtesy of mr google)

it's actually quite easy to keep a cat as your pet. you don't have to walk them, unlike dogs. have any of you seen people walking a cat? haha, that's a crazy thing to do. cats are not like dogs. they're so different in many ways. hm, no cat-walking please....

back off, i need no one to walk me. i can walk dude...

just now, my mom said that an ustaz told her that stroking cats' fur or touching them can prevent heart disease. wow, what a marvel cats can do! healing heart disease? that show how rock they are.... they're not only playful but also having healing properties. yeah, score 200 for cats. ahha. 

thanks for reading y'all... peace out!

Monday, December 20, 2010

lazy bums

cuaca hari ni sangat lah sejuk, memang boleh buat orang rase mengantuk bila tengok katil. jangankan kitorang 4 beradik, kucing pun lentok sekali da... hehe. kucing ni, memang sejenis makhluk yang tuhan cipta, suka tido. orang kata, dalam satu jangka hayat seseekor kucing itu, 2/3 daripadanya diluangkan untuk satu aktiviti yang akin to hibernation iaitu tidur. ye! so sapa-sapa yang kejenya hanyalah buat taik mata je sepanjang hari tu, mereka tergolong dalam golongan kucing la kiranya. hahaha, no offense, gurau je lah (alah, aku pun hantu tido jugeek, peace no war). jom, tengok lagak kucing-kucing kesayangan kami nie tido. sleeping beauties are in deep snore~ bzrrrr..   

eh, ape nie skodeng-skodeng orang tido. haish, takde privacy la.
ni yang hangin ni, kang aku ngamok jadi harimau jadian kang (grrrr.....!)

ape yang bising2 nie

haish, bengang aku, bengang!

aah..! malas ah nak layan nko. asyik nak amik gambar aku je,
 ingat aku ni model agaknya. aku layan tido lagi beshh... ooomphhh, kroihhh...~

aarghh... tak lena la pulak. isk, tukar posisi la, kot2 mood tido kucing aku datang balik. 

alamak, tak leh tutup mata la. apsal penyakit insomnia tuan aku da kena kat aku plak nih? 


ish, orang kata tak suka, tak suka lah. dia ni tak reti bahasa ke? ke nak aku cakap
bahasa kucing?

argh, tido lagi lah.... aik, menatang hape yang berbulu
kat sebelah aku nie.

woy, tidurlah tempat lain

kuang asam la. naseb baik aku ni kucing baik. 
lau tak da lama yang makan kuku aku ni. hish! (kucing
yang grumpy/cranky/crabby bile owang ngaco ye tido)

goldie the lazy bum, but no matter how lazy you're, we all love you!


Friday, December 17, 2010

mister cranberry a.k.a lily

Our new pet is a miracle worker. It can heal sick people (if Allah wills it). If anybody would ask, why do you name it Mister Cranberry a.k.a Lily? Why are the names used for the same pet? Satu name bunyi cam jantan. Satu nama lagi pulak macam betina. What the heck is going on? Haha, ada cerita di sebalik tu. Jeng, jeng, jeng...


Bukan pet yang dimaksudkan tadi. Ni cuma kucing
 yg tergezut bila dengar nama Mr Cranberry a.k.a Lily. hehe, macam
hebat sangat je Mr Cranberry a.k.a Lily sampai kucing pun takut. Pergh!

You all must be wondering, ape jenis pet baru yang kitorang baru je adopt nie? Kalau selama ni aku dah biasa story pasal our lovely pet cats Bubu and Goldie. Ha, nau nak citer pasal pet baru yang bukan dari species biasa yang orang suke bela dan manja-manja. Pet kitorang ni tak reti nak manja-manja. Dia suka gigit orang jer lol. Kalau boleh, kucing kitorang kat umah ni pun dia nak gigit sekali.  Hahaha!

Introducing our newly adopted pet, Mister Cranberry a.k.a Lily:

Yang mana satu ni? Makhluk yang berenang tu ke, 
atau yang melekat kat dasar balang kaca ni? 
Ha, teka, teka. Cubalah teka. Hikhik.

Ha, nilah dia Mr Cranberry a.k.a Lily 
(ape da, nama bukan main panjang). Ni time dia dah kenyang 
hisap darah adik aku. Tok sah nak sua-sua darah  kat dia dah. 
Dia dah kenyang perut buncit gemok da tuh.

Mr Cranberry a.k.a Lili ni, abah yang kutip dekat kebun kami. Maklumlah, selama ni pun da lama cari lintah sebab lintah kan boleh hisap darah kotor  (bekam). Bekam kan sunnah Nabi s.a.w.. Kami kat umah ni nak cuba lah jugak buat leech cupping/ bekam lintah.  Barulah badan sihat. 

Mujur lah si lintah (eja sendiri lah nama dia) ade geng ngan si ikan laga. Kami namakan ikan tue Mr Fishy. At least dia tak la lonely sangat dalam balang tu. Wuhu...

Adik aku dua orang tulah yang excited sangat-sangat nak bagi nama kat dia ni. Koyah nak bagi nama Lily sebab bunyinya macam lebih kurang dengan lintah. Din pulak nak bagi nama Mr Cranberry (entah dari manalah asalnya nama Cranberry tu pun aku tak tau). Haha, dua-dua name berbeza, satu jantan satu betina. Aku yang kononnya bertindak sebagai hakim amik je dua-dua nama tue, takut pulak ada yang terasa sbb cadangan kena reject (kalu ikut aku mesti aku bagi name Wormy je, macam nama pet cacing Spongebob ngan Patrick). Boleh je lintah oi kalau kau nak guna dua nama tu sebab kau kan takde jantina (if i'm not mistaken la). Kalau tak, nape sekor je pun lintah yang masuk dalam badan manusia/lembu bleh membiak dalam perut sampai berpuluh-puluh ekor (eww). Cey, fakta, fakta! Ade lintah lain ke dalam perut lembu tu? Mestilah takde kan? Kan?

So, officially nama pet ni  ialah Mr Cranberry a.k.a Lily. Datang lah rumah kami lau nak rase cam mane rasanya leech cupping nie. Hehe...

happy coffee talk

Assalamualaikum....

You guys suka minum coffee tak?(berseloroh betul tuan punya blog, masuk-masuk terus tanya soalan cepu emas). I tell you what, rugi kalau tak minum kopi sebab kopi ni antara beverage yang sangaaaaaatlah sedap macam oomph, wallah. 


I love coffee. I make it my regular beverage, be it hot or cold. Usually, I like to drink the hot one. Oh, I cannot forget the very refreshing taste of the hot coffee that always revitalize my day! Score one for the deliciousness of coffee. Yay! Sorakan kegembiraan sampai sengih nampak gusi untuk kelazatan kopi yang tak terhingga. Clap, clap.

Pernah tak dengar orang kata kopi ni bawak mudarat? Ya, semua benda dalam dunia ni, kalau dilakukan secara berlebihan memanglah memudaratkan. Dalam hal makanan pun sama. Kalau makan apa-apa pun dalam dos berlebihan, memanglah akan membawa keburukan. Samalah dengan kopi ni. Kalau selagi dos caffeine nya tak melebihi lethal dose (5 gram-10 gram), insya-Allah, tak mati punyalah. Haha. 

Lethal dose ni bersamaan dengan pengambilan 100 cawan kopi dalam masa 4 jam! Gile kentang. Ade ke manusia yang mampu minum sebanyak tue? Paling banyak pun dalam 3-4 cawan je dalam sehari. Cara penyediaan kopi pun bagi efek jugak kat someone yg minum kopi.  Kalau dah bancuh dua sachet sekali minum, mana tak dapat penyakit. Bancuh satu sachet untuk satu hidangan sudah. Secawan pun cuma dalam 70 mg caffeine je. 70 darab 4 (maximum intake) baru 280 mg. Tu pun kalau minum instant coffee. Kalau coffee yang kena buat sendiri (brewing) tu, 100 mg caffeine secawan. Student macam aku ni, manalah cukup duit nak beli coffee beans, apatah lagi nak beli coffeemaker. So, nak tak nak, kena guna last resort; instant coffee. Wuwu~

Coffee maker yang menjadi igauan setiap coffee lovers
(sob, sob, bilalah agaknya boleh dapat satu)

Okay, lupakan sejenak perihal instant coffee. Nak cerita pasal caffeine dalam kopi pulak. Caffeine nie, adalah sejenis dadah yang dipanggil psychoactive stimulant drug. Dah nama pun dadah, for sure boleh buat orang ketagih. Sebab tu sekali minum, nak lagi. Dadah ni kalau nak tahu, fungsinya adalah untuk ward off drowsiness + reduce fatigue. Sebab tu lah ramai orang di seluruh dunia suke minum kopi. Kalau pekena  kopi, insya-Allah tak mengantuk ataupun letih. Hehe, scores two for coffee. 

Student macam aku ni memang dependent giler dengan kopi. Bila minum kopi ni, rase energetic sikit, baru ade drive nak study. Kopi ni memang aku punyer indulgence la. Sebelum mengadap buku, mesti kena teguk kopi secawan. Orang zaman dulu pun minum kopi jugak tau. Kajian pakar kopi (coffee connoisseurs) Barat ade mengatakan bahawa ahli fizik Parsi yang bernama Al-Razi lah yang mula-mula sebut pasal kopi dan penggunaannya dalam sebuah kitab (lupa la pulak nama kitab tuh). Anyway, ahli-ahli sufi Yaman jugak minum kopi untuk stay awake mase solat malam. Menakjubkan bukan? Orang zaman skang ni bukan minum kopi untuk stay up qiamullail, tapi stay up tengok bola. Aku lain, minum kopi sebab nak stay up study ( kenyataan yg deceiving + doubtful). 


Sebuah coffeehouse di Palestin suatu ketika dulu.

Namun, kopi pun ade side effects jugak. Among the prominent effects are tremor (tangan menggigil), anxiety, osteoporosis, nervousness, insomnia, and also headache. If you ask me, I also experience headache and several series of serious migraines. Lagi satu, kalau dah selalu minum kopi, memang akan selalu crave for more coffee. Bahaya kan kopi ni? Berhantu betul dia ni. Nevertheless, these things had never thwart me from drinking my all-time favourite drink.  Hehe, I cannot live without you~~~ (cakap sambil tangan terketar-ketar sebab terlebih minum coffee).




End of another piece of story. 

Bye...!

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers