Tuesday, January 25, 2011

Zeolite

Pernah dengar perkataan zeolite? Tahu apakah itu zeolites? Apa gunanya? Apa rupanya? Ape kejadahnya kau sibuk-sibuk nak citer pasal zeolite ni? Zeolite ni binatang ke? Nama kereta ke? Name orang ke? Nama pakwe engkau ke? 

Tidak. Zeolite ni bukan sembarangan makhluk tau. It's a material very important in petroleum industry. Zeolites ni ialah one of the important filtering materials to separate impurities in crude oils. Mula-mula aku dengar zeolite, teringat pula semester lepas bila Dr Siti ajar nanotech masa chapter catalysis. Ada one statement yang cakap zeolite was being used as a catalyst in petroleum.

nah, zeolite! cantik kan? macam kristal kan? ade rasa macam
 nak buat bracelet kristal tak?

ni macam roket je aku tengok

Anyway, apa motif utama aku nak gebang pasal zeolite ni? FYI, zeolite nilah tajuk untuk thesis final year aku! Hahaha. Disebabkan supervisor kami  buat phD dia pasal zeolite nih, maka kami berdua pun dicadangkan untuk mengambil tajuk yang sama, tapi konteks berbeza. Apakah konteks itu? Ha, yang tu yang kau kena perah otak cari dalam internet! 

Sebenarnya aku sangat suka buat research pasal something yang aku boleh nampak application-nya, macam zeolite ni. Applicationnya banyak. Setakat yang aku tahu la, zeolite ini ada jugak orang guna buat sabun. Apa orang kata? Erm, organic builder dalam sabun. Ha, lebih kurang macam tulah. Tapi the most prominent app would be in filtering petroleum. 

Sebelum tu, Dr Aziz bagi tajuk lain kat aku. Bunyinya "Activated carbon from coconut shell." Bila aku dengar tajuk tue, aku macam terpinga-pinga. Apa itu activated carbon? (nada skema lol). Coconut shell aku tahu la ape. Tapi activated carbon? Hm, pelik. Coconut shell pun ada gunanya ek? Setahu aku tempurung kelapa ni org buat peribahasa jelah, "katak di bawah tempurung". Haha (tak lawak). Sebab tu aku mintak tukar buat zeolite jugak sebab lagi familiar ngan material tu. ehe~


Selama ni aku telah memandang slack pada satu makhluk Allah yang bergelar tempurung kelapa ni. Mana taknya, selama ni kita buang je menda tu kan? Tak nampak significant value pun kat situ. Paling hebat pun boleh buat starter untuk bakar sampah. 

Tapi jangan lupa, Allah Maha Besar. Setiap ciptaan-Nya ada hikmah besar yang tersembunyi, cuma menunggu kita untuk merungkaikan misteri dan hikmah itu. Tengok, tempurung kelapa yang korang sepak-sepak selama ni boleh buat bisnes tau. Activated carbon dalam tempurung  tu boleh guna sebagai molecular sieves jugak, sama macam zeolite tu sebab dua-dua adalah microporous materials yang boleh menapis bahan cecair seperti petroleum. Subhanallah, Maha Suci Allah. Penciptaan-Nya sangat hebat, sangat unik, sangat misteri.

Harap-harap by this
 weekend aku dah boleh
submit materials
 untuk buat lab works cuti nanti.
 Tak sabar nak cari literature
 review coz the
 topic is so......


1 comment:

Jαnnαhツ said...

sedih woh kene tinggal zeolite sebab nanti takut bile kitorang buat tajuk sama nanti evaluators boleh complain2 tak besh ah macam tu so aku tukar je lah amik activated carbon... it's okay jannah, chill la beb...

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers