Thursday, June 16, 2011

Jom Tengok Robocon!



Pertandingan robot peringkat kebangsaan, ROBOCON 2011 telah diadakan di Stadium Tertutup Nilai, USIM. Bersalah jugak lah rasanya jikalau kami pelajar USIM yang mendiami rumah sewa yang hanya sekangkang kera dari stadium itu tidak hadir memeriahkan acara peringkat internasional itu. Jadi, memang tak salah rasanya untuk kami beramai-ramai pergi memeriahkan acara tersebut. Hehe, skema pula rasanya statement bersalah itu. Persetankan saja.


Suasana sekitar pentas pertarungan



Ramai juga manusia bertebaran di stadium tertutup itu. Mana tidaknya, acara peringkat kebangsaan itu sudah semestinya dihadiri oleh para peserta institusi pengajian tinggi dari seluruh pelusuk tanah air. USIM, UIA, UTM, USM, namakan saja. Tidak lupa juga para penyokong yang tidak jemu memberi sokongan padu kepada pasukan yang bertanding. 

It is so interesting *tukar mood bahasa inggeris jap* They were given some kind of assignments to be completed in a given time, like putting those pieces of styrofoam into its places to form hibiscus. At first we thought they were building a cake replica with those candles on top, but alas, it was actually a hibiscus lol. Hahaha. Well, it was the theme of the event; Hibiscus as 1 Nation emcee Flower? Something like that I guess. Wuhu.

I didn't even think that it would be so much fun watching the robot contest. The students looked so enthusiastic controlling and maneuvering their robots. We were so excited to watch the team from UTM and UIAM who got high marks for their awesome performances. They even received a big applause from the audience. There were not so many people but they were enough to make the hall echoing with those frantic screaming and shouting. The team from USM was also impressive with their robot performance. Salute! What about USIM? Well, when we arrived, the team from USIM already finished performing. Alas, what a close shave!

Ni masa mula-mula masuk stadium. USIM vs UMP. Da habis da tyme ni.
 Tak sempat nak tengok robot rekaan budak USIM. Wuhuhu, melepas lol.

I tell you what, there was even a crew from RTM filming the annual event. Yelah sebab acara ni pun conjuction antara SIRIM, RTM dan USIM. Bangga kot sebab stadium nilai USIM gak yang terpilih jadi pentas pertarungan. Bangga. Bangga. 

p/s: bukan senang nak buat robot nih. nak kena excel dalam Physics and Computer Science (ye ke?) 

2 comments:

Semi-Retarded said...

ye doh or..keene pandai fizik..
-chansung

Jαnnαhツ said...

to chansung: memang lew, kene pandai fizik lew...

chansung buat ape malam nie? aku duk tengok Khuntoria lening. saje buang masa. hahaha....

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers