Saturday, August 13, 2011

memori zaman kanak-kanak

WARNING: Dear audience, before you proceed reading, please be noted that you are required to refresh your tender childhood memory 

Korang ingat lagi tak masa kecik-kecik dulu, time skolah rendah, korang ngan adik-beradik korang melekat je kat depan TV tengok citer kartun Melayu? Agak-agak boleh sebut tak sebijik dua tajuk rancangan kartun tu? Memperkenalkan, memori lama seorang aku tentang hiburan kartun di zaman dulu kala yang mampu menggeletek perut dan mencuit hati mahupun pundi kencing. Hihi.

USOP SONTORIAN


ANAK-ANAK SIDEK

Ingat lagi tak komik ni? 


KELUANG MAN

Yang paling best pasal Keluang Man ni, lagu tema dia. Dulu siap hafal lagi and sampai hari ni aku boleh nyanyi lagi lagu dia. Hahaha, siyes mudah kena influence budak ni. 

The legendary Keluang Man and Tiong Man

Citer kartun Melayu memang kaya ngan budaya Melayu dan sememangnya karya-karya sebegini patut disambung legasinya agar budaya Melayu tidak hanyut ditelan zaman pemodenan. Lihat sajalah Usop Sontorian, berapa ramai je budak-budak zaman skarang kenal permainan tradisional Melayu yang selalu dimainkan oleh Usop dan rakan-rakan. Even aku sendiri pun cam ingat-ingat lupe. Hihi.

p/s: harap akan ada company yang akan buat citer kartun Melayu yang iras-iras kartun-kartun macam ni... 

5 comments:

fnaMaya said...

paling ingt usop sontorian dgn keluang man ... hehe =)

'AQILAH said...

ingat tampoi, ingat keluang man..haha :)

*najaah* said...

usoppp!!ayamm diaaa tu.lol,nice topic :D

Acid said...

dulu aku mmg minat gile cite usop sontorian! tiap2 sabtu mesti xmiss

Chik Nur Az said...

mengimbas kembali zaman bebudak..best :)

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers