Monday, September 05, 2011

guna brush ADOBE pun boleh buat komik

Doodle: unfocused drawing made while a person's attention is otherwise occupied.

Baru aku tahu. Doodle ngan Komik tak sama (memanglah Jannah oi). Sebab doodle ni cam melukis tanpa fokus yang tinggi. Kira cam lukis tanpa niat. Haha. Contohnya, kalau someone conteng-conteng dalam buku teks masa lecture (maybe sebab bosan), sebuah doodle akan terhasil. Boleh jadi lukisan tu membawa maksud yang jelas. Kadang-kadang doodle berbentuk abstrak dan tidak membawa apa-apa maksud yang khusus. 

Karya aku kat bawah ni bukan doodle. Ni memang hardcore punye comic. Sebabnya aku memang fokus giler babun ah buat komik nie. Walaupun maybe ada antara korang yang akan cakap "Alah, setakat komik cikai macam ni pun nak kena fokus tahap gaban jugak ke? Pigidah!" tapi bagi aku, buat komik memang susah. It's difficult dude. DIFFICULT. Memang kena struggle. Kena fokus, kena precise, kene teliti, kena perah otak buat plot, kena itu kena ini  (ecewah wah wah meleret nampak). Anyway, aku ni still noob kuasa lapan belas dalam buat komik walaupun dah masuk kelab komik tapi bakat masih lagi tak cukup. Dah nama pun noob kan?  Huhu. Sabar je la. Aku ingin improve. Ya, itu harus dilakukan! Ini baru permulaan.

Plot cerita komik nie based on true story. Tapi cam bese, citer kalau takde tokok-tambah mesti tak best kan?  Okay, hope you all enjoy my comic and happy reading!


                                  















NOTE # 1: THIS COMIC STRIP WAS NOT PRODUCED BY USING THE BAMBOO TABLET AT ALL. I USED A FACE-EXPRESSION TYPE OF BRUSH (DOWNLOAD-ABLE) TO MAKE THE FACE EXPRESSIONS, AND FOR THE BODY I USED PAINT. AND UH, I ALSO USED ADOBE PHOTOSHOP CS5 TO APPLY THE BRUSH. CS5 TU~

MAYBE YOU ASK WHY DON'T USE THE TABLET? 

ANSWER: AKU TAKUT BARANG ORANG ROSAK (TU BUKAN TABLET AKU). WUHU~


NOTE # 2: YANG PART AKU BALING TABLET TU ADALAH REKAAN SEMATA-MATA, TIADA KENE MENGENE LANGSUNG NGAN CITER TU. SAJA TAMBAH NAK KASI GEMPAK SKET. MUAHAHAHA! 


NOTE #3: TABLET TU DAH ON THE WAY PEGI UiTM SERI ISKANDAR PERAK. HUHU. BYEBYE TABLET. BYEBYE KESERONOKAN. 


OKAY, SEKIAN. THANKS FOR DROPPING BY. TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI DATANGLAH LAGI. KALAU BAIK HATI KOMENLAH SEKALI. HIHI~


CIAO!

9 comments:

KAMIHIDUP said...

KAMI kembali, hiyargh! Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari KAMI. :)

Dorky Guy said...

pakai mouse udah.. saya pakai mouse je

Jαnnαhツ said...

pakai mouse? susah tu. saya pakai paint pun terkial2 lukih. haha. camne dorkyguy lukih pakai mouse je? guna Adobe illustrator ke?

Gikwang said...

coooooooooommmmmmey yaa...
aku guna tangasn ngan krtas je

Jαnnαhツ said...

yang lukis pakai mouse ni hebakk ah. da ada dua orang aku jumpa pakai mouse lukih2: dorky guy ngan yazid torpedo..

unkempt said...

perhatian, brush yg dimaksudkan tu ialah brush adobe yg boleh didownload. type je "brush adobe photoshop face expressions" kat browser. doload je free2 lagi. tggl nk kne install jer.

MATA HITAM said...

singgah disini...jemput2 r mai blog hamba...follow juga kamu... :)

farah che wan said...

selamat hari raya, JH..dh dpt byg betape bestnya kalo dpt guna tablet tu.aku yg x reti lukis pn, boleh jd pro..hahaha

Jαnnαhツ said...

betul farah! best sangat2 pakai tablet untuk lukis2. memang ralit kalu lukih guna mende tuw.


tp xde hrpn nak beli coz sekadar hobi je. lain la mcm adik aku yg amik course graphic. memang patut ade. huhu.

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers