Wednesday, September 07, 2011

manusia dan fobia

Assalamualaikum. 


Hari ni, aku nak share kisah pasal fobia. Why? Coz the topic is kind of intriguing. Selama nie bile aku tengok movie or drama lam TV ke mana-mana ke, mesti ade selit citer pasal fobia-fobia nih. And I was somewhat interested untuk mengetahui apa maksud jenis-jenis fobia yang dikatakan tu dan apakah simptom pengidapnya. Well, curiousity kills the cat, but it does not kill a human. Wahaha. So what I am going to discuss is going to stretch the limit of your very diverse knowledge (excuse the bajet-ness).




Oh no! I hate spiders!!


Ron Weasley yang sangat takut pada labah-labah (Arachnophobia).



Dalam dunia nie, memang banyak giler jenis fobia. Kadang-kadang tu aku rase certain types of phobia tu cam tak logik pun ade gak. Cuba korang bayangkan, ade jugak rupanya orang yang fobia nak mandi (Ablutophobia), fobia ngan hujan (Ombrophobia),  fobia ngan emas (Aurophobia), fobia ngan perempuan cantik (Caligynephobia), fobia ngan bahasa asing (Xenoglossophobia), fobia ngan manusia a.k.a Androphobia (yang ni memang tak bleh blah), dan macam-macam lagi lah! Banyak sangat nak tulis nih. Sometimes, it makes no sense, but to some people, they do have fear towards certain things in their live, no matter how ridiculous that particular thing could be. 



Are you phobia with me, peeps? *Bi Rain*



Biasanya, orang yang ade fobia ni ialah mereka yang pernah mengalami pengalaman ngeri yang membuatkan mereka menjadi takut akan sesuatu. Contoh macam fobia kepada kucing atau dipanggil Ailurophobia. Mereka yang Ailurophobia biasanya takut akan kucing sebab mereka ade pengalaman yang buruk bersama kucing lalu menjadikan mereka trauma saat melihat kelibat kucing. Nak tau pasal fobia kucing? Sila klik entri ni.



Hari ni aku nak citer pasal 3 jenis fobia. 



PHOBIA # 1: Claustrophobia







Ni ajaran salah nie. Claustrophobia bukannye fobia kat Santa Claus tau? Yang tu org panggil Santaphobia.



Ha, ape dia Claustrophobia? Erm, aku rase aku kene bagi contoh yang membolehkan korang faham ape maksudnye yang sebenar. Pernah tak tengok drama Secret Garden? Ala, yang Ha Ji Won ngan Hyun Bin berlakon tu. Kisah chenta antara lelaki kaya yg arrogant terlampau ngan pelakon stunt wanita yang comel lote kiut miut tapi humble tu. Ingat tak scene di mana hero, Kim Joo Won (dilakonkan oleh Hyun Bin) terperangkap dalam lif? Masa tu dia tercungap-cungap menahan sesak nafas. Tau tak nape dia sesak nafas? Tu bukan sebab tak cukup oksigen tapi sebenarnya dia sedang menghadapi ketakutannya sendiri; iaitu Claustrophobia. 






Ni time accident tu berlaku.


Claustrophobia diertikan sebagai (fear of small spaces) iaitu perasaan takut terperangkap di dalam ruangan yang sempit ataupun berada dalam keadaan di mana tiada jalan keluar. Ia dikelaskan sebagai anxiety disorder oleh pakar. Fobia jenis ni disebabkan oleh pengalaman ngeri yang melibatkan ruangan sempit (seperti lif) yang dihadapi oleh seseorang.  



Contoh dalam drama Secret Garden nie, si hero tu pernah kena accident dalam lif semasa kebakaran berlaku kat bangunan ofisnye. Masa misi menyelamat dijalankan, seorang ahli bomba terkorban demi menyelamatkan si hero daripada kebakaran tersebut. Disebabkan insiden tersebutlah Kim Joo Won menjadi sangat takut ngan lif dan dia langsung tak naik lif dah pastu. Instead, dia akan naik tangga even ofisnya tingkat belas-belas kot. Begitu dahsyatnya efek Claustrophobia ni.



Teringat kat lecturer English aku yang ada fobia macam nie. She said she cannot drive in the tunnel coz she will be very afraid of that small space. Dia boleh jadi sampai sesak nafas lau lalu terowong. 






Me myself enjoy being in the tunnel coz it gets 
dark and kind of makes you sleepy. 




PHOBIA # 2:  Entomophobia   (fear or insects)


Ha, ni jenis yang bese kita lihat dalam komuniti kita hari nie. Kalau tak caye, cuba buat satu questionnaire kat universiti, sekolah atau tempat kerja korang. Gerenti ramai punyelah yang ade sindrom takutkan serangga nie, especially kiter-kiter ni orang pompuan. Tapi jangan ingat orang perempuan je yang fobia ngan serangga, orang laki pun same jugak tau? Ade sorang pembaca blog nie, gender-nya lelaki dan dia mengaku sangat takutkan lipas. He even respect pompuan yang langsung tak takut lipas, yang siap boleh libas lipas ngan tangan lagi. Jangankan blogger tu respek, aku pun respek kat sape-sape yang boleh 'tewaskan' lipas ngan tangan camtu je. Berani betol! (berani kerana benar, takut kerana...?)












Aku sendiri takut gile ngan makhluk nie. Maybe sebab dia kotor. Geli I tau, ewwwww! Aku ngan adik aku Koyah memang sangat fobia geli-gelemang ngan lipas. Kami malah memberi nama 'timangan' kat serangga ni. We call them Park Su Li (bukan Su Li f(x) tu).  Why bagi nama timangan? Macam pet pulak tu. Haha, penah tak dengar orang cakap, kalau kita sebut-sebut nama menda tu, dia akan muncul? Ha, atas sebab nilah kitorang malas nak sebut nama sebenar dia, takut la kan dia muncul secara tiba-tiba. 



Me and my sister can't even sleep if we ever saw a roach running on the wall of our room. Kitorang takkan tenang selagi tahu ade lipas lurking dalam bilik. Kene kasi mati dulu baru kitorang boleh tidur ngan aman bahagia. Haha, jahat owh perangai nie. Oh, by the way, fobia kat lipas ni dipanggil Katsaridaphobia.




Say no to cockroaches!



Hm, teringat kat kawan sekolah rendah dulu. Dia takut gilababeng ngan kabbo (disebut car bow like in bowtie). You know what's kabbo? Kabbo stems from Kumbang a.k.a. beatles beetles. Dialek Terengganu tu. Anyway, my friend tu, once dia nampak serangga nie, dia akan menjerit-jerit bak histeria, "Kabbo! Kabbo!" sambil menarik-narik lengan baju aku dengan kuatnya. Kadang-kadang dia peluk aku dan berselindung belakang aku bilamana budak-budak laki usik dia ngan kumbang. 




a beetle. eh silap gambar!


nah, beetle yg betul....



In fact, aku pun tak suke ngan menatang ni tapi tak lah sekronik kawan aku yang sorang nie. Haha. Kelakar jugak bila dikenangkan peristiwa tu. Nak tergelak rase. Huhu. If you, Syuhadah Azmi yang kini sedang study kat UNiSZA, happen to read this post, I miss you (tetibe), and I miss the precious moments we had during our elementary school. Gotta meet you some time (with some beetles of course). Haha, just kidding LOL.  



PHOBIA # 3: Acrophobia (fear of heights)


Anda takutkan ketinggian? Takut berada di puncak bangunan atau di puncak bukit? Adakah anda berasa teramatlah gayat saat berada di tempat-tempat tinggi? Maka ketahuilah bahawa anda ialah salah seorang penghidap Acrophobia. 





Kucing kitorang, Goldie ngan Bubu yang suker jer panjat tangki 
pastu takut nak turun balik (ooh, panjat pandai, nak turun takut)



I was surprised to know that I actually have this!!!! Seriously. Hari tu masa pegi Genting Highlands, kitorang naik game Space Shot. Ya rabbi, rasa nak tercabut jantung pisangku naik mende ni. Menjerit-jerit aku tak hennnngat dunia! Mana taknya, dah la tinggi dia 185 kaki, operator plak stop-kan mende tu kat atas sekali and biarkan kitorang kat situ dalam setengah minit lau tak silap. Saat tu baru kusedar bahawa aku sebenarnya takutkan ketinggian. Wuwu, malu la lau macam nie. Lepas turun dari Space Shot, jantungku mengepam darah dengan lajunya. Muka pucat toksah citer. Suare serak sebab jerit kuat mengalahkan orang nyanyi karaoke empat hari empat malam.






In fact, masa naik cabel car pun aku boleh rase neves. Siyes neves, tapi cover la depan kawan-kawan, malu la lau orang tahu aku takut naik keta kabel (heh!). Yelah, kalau aku takut gile pastu lompat-lompat lalu goyang habis keta tu tak ke putuh kabel tu. Naya, naya. Seriau. Gerun plak tu nak jeling bawah. Creepy thing cabel car is.


The freaking terrifying space shot. Siyes tak nak naik dah *terrored* 



Cabel car yang 'awesome'. Awesome di sini terpaksa diquote-kan to
 show how sarcastic I am (huhu).




p/s: Naik flying fox aku tak takut plak. Maybe sebab flying fox takde lah setinggi Space Shot yang tingginya mencecah 185 kaki. Diulangi, 185 kaki!!!! *fainted*


Sekian kisah fobia kita kali nie. Chow!
.
.
.
.

REFERENCE:




5 comments:

DeaDay said...

i'm afraid of crowded places. pernah sekali rasa cam nak pitam..weird~

eencyweency said...

I have acrophobia n a lil bit of claustrophobia :(

Jαnnαhツ said...

to Deaday: tak suke gak ngan crowd. serabut ah duk tgh2 org ramai. siap boleh dapat migraine lagi. wuhu.

to wawa: erm, saya pun takut tempat tinggi gak. wuhu.

Jali said...

Saya dulu takut tempat dalam (dalam air). Fobia, sbb dulu masa kecik pernah lemas.

Tapi alhamdulillah sekarang dah tak lagi. Sbb dah pandai berenang. :D

Ronaldhrah Wisely said...

KELAKAR lah gambar kerusi tu...

kantoi, takut su li!
Hey, itu aku kat atas katil, masa tu aku mimpi labah-labah yang suruh aku buat tarian tap...tekan rase...aku tak boh wak pun...mujur mimimpi jer...
aku kan RON

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers