Wednesday, October 12, 2011

royal water



Hai everybody! Whazzup?


Hm. Hari ni, aku nak bercerita tentang sebuah cerita yang amat menarik. Cerita ni berlaku masa lecture KIMIA PERINDUSTRIAN 2 hari tu and it's about Royal Water.


Anyway ape tu Royal Water? Ce citer, ce citer.


Hari tu kan, masa dalam kelas Industrial Chemistry, Dr Che Wan sangat asyik bercerita pasal Aurum a.k.a Emas a.k.a Gold. Well, if diamond is a woman's best friend, we can say gold is a woman's BFFF. You got what I mean? BFFF? Best friend forever ever, together gether?


Okay, back to the story now. It was interesting when Dr was telling us the stories of the extraction of gold, together with all the processes and what not. And at one point, dekat slide ada terpampang some words yang Dr mintak kitorang surf, and one of them was "Aqua Regia" and I was like, ape tu? Sounds familiar. Adakah ianya Royal Water? Yang macam dalam drama Korea Fugitive; Plan B tu? 











Aqua regia or aqua regis is in Latin, which means royal water. It's a type of highly corrosive mixture of acids, fuming yellow or hot solution. 


Sometimes we call it nitro-hydrochloric acid. Sama macam apa yang Rain cakap dalam sedutan drama Fugitive; Plan B tu, cara nak buat Royal Water tu ialah dengan mencampurkan satu bahagian acid nitrik dengan tiga bahagian acid hidroklorik. 





But, persoalannya di sini, kenapa dinamakan Royal Water? The answer is simple bebeh. It is used to dissolve the so-called royal metals, or noble metals, gold and platinum. Nevertheless, there are some metals that cannot be dissolved by this mixture since they have higher resistance towards acid.  Apa logam-logam tersebut? Ha, itu yang anda perlu cari sendiri. Google lah, apa lagi? Hihi.


Sape cakap tengok citer Korea buang masa? Tengok apa yang kita boleh pelajari dari drama Fugitive; Plan B ni. Kan bagus menda-menda macam nie kita tahu. Even bila kita tengok just for fun, at the same time we get to gain new knowledge that is essential for us, chemists. Banyak je menda lain yang boleh kita belajar daripada drama Korea ni. Apa yang baik jadikan teladan, yang buruk? Buang jauh-jauh masuk longkang, iye dop? It depends on us la sebenarnya. Tapi lau asyik tengok tak elok gak. Alamatnya tak siaplah kau punye assignment, thesis, mini projek yang bagai-bagai tu. Time management is important aight?


That's all for today. Gotta go now. 


nota kaki: thanks for reading till the end. Kalau rajin silalah komen. Huhu.

BY THE WAY, FUGITIVE; PLAN B ROCKS! I LOIKE!!!!

BANG! BANG! BANG!

4 comments:

Erma Fatiha said...

rock bebeh..

aku terjumpa company royal metal plak bile google royal water ni.kohkoh

farah che wan said...

kalo citer cinderella's sister, ade pasal microb untuk fermentation.

so, tgok citer korea ni memg x sia2 bile kite dpt ilmu n hiburn.tp jgn smpai lame2 sgt tgok, nti x siap keje.

neway, best entry ni..

Anonymous said...

maybe dr wan pun tgk citer FUGITIVE; PLAN B tu. sbb tu dr tny =)

Ronaldhrah Wisely said...

eeuii...ayat masuk longkang tu cam ayat kawan aku jer...hehe

cerita pe lak tu? skang ni tv dua ada citer korea pasta....ye ye ye...macam citer arry poter, yang baik ambil teladan

ei...sejak bila letak gamba camtu kat sini, selama ni tak de pun gamba camtu

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers