Friday, November 11, 2011

DECLARATION KALI KE BERAPA ENTAH


















Tulah apa yang saya nak cakap kat semua orang selama ni. All this while, ramai ingat saya amik dentistry. NO! Memanglah masa ASASI dulu saya amik asasi pergigian. Tapi dah ditakdirkan Allah yang saya takde rezeki nak sambung dentistry. Saya reda. Saya bersyukur saya masih hidup *tetibe*. And now, saya amik bidang Industrial Chemical Technology, ataupun dalam Bahasa Melayunya kita sebut, Teknologi Kimia Industri. 

Kalau kome nak tau, bidang nie tak sama dengan Kimia Kejuruteraan-CHEMical Engineering-CHEME, tapi nak kata adik-beradik tu, bolehlah kot. Sebab bidang nie ada sangkut paut dengan CHEME (Chemical Engineering). Kalau orang yang amik CHEME, skop kerjayanya more on rekabentuk pelan yang berkisar tentang pembinaan reaktor/mesin/instrumen dan juga pengendaliannya (teknikal). Manakala orang dari ICHEMTECH, macam saya ni lah, akan fokus dalam tindak balas kimia yang berlaku dalam reaktor/mesin/instrumen tersebut. It starts from people of ICHEMTECH to tell the people how much volume to be handled and those people of CHEME would make machines based on the instructions given. Nampak tak mutualism kat situ? That's why saya kata course kitorang nie cam adik-beradik. Huhu.

So, lepas ni, saya harap sangat-sangat orang kat sekeliling saya akan sedar dan mengerti dengan sesungguhnya bahawa saya bukanlah seorang dentist-to-be, but a chemist-to-be. Yes, of course being a dentist is much more glamorous than being a chemist (ye ke? ye lah kot) but that's how things are arranged by Allah in this whole wide world. We do plan, but He the Almighty comes with much better plan than what we thought. So don't have any regret on things in your life for everything happens for a reason okay?  





Yes Nichkhun. Thanks for reminding (errr, but i'm not ur babe)


p/s: Sorry for having to use the fictitious character of Ji Woo from FUGITIVE PLAN B as the anthropomorphism personification to my anger

p/s/s: scenes were made comic from the original drama, FUGITIVE PLAN B

17 comments:

Chingu said...

hey, chill la. kate heaven...

but one thing 4 sure, u r totally wrong thinking being a dentist will make someone looks > glamorous. Kalau fikir2 balik, ngadap gg org tp2 arie, is it wht we called glamorous? Either being chemist pun still bpotensi t`dedah pada hazard sbb da sllu sgt ngadap chemicals .

Sorry, didn`t mean to offend anybody`s career. Actually everything we`ve done have pros and cons. Life is not perfect. Whatever choice , career we choose it is all alright if we do it sincerely and lillahi taala. that`s the key of life.

p/s: neway, guna Ji woo n polis sbg medium nk lepaskan amarah mu mmg xboleh blah. hahaha

DeaDay said...

lol..style la

Dorky Guy said...

hah budak dentist kat sini...haha

Jαnnαhツ said...

to chingu: hm, tu lah. seme pekerjaan ada occupational hazards masing-masing. memang tak boleh lari daripada mende2 tue. huhu.

to deaday: thanks

to dorky guy: yo dorky guy, i'm not a dentist okay. please bebeh, please...

Imran Mohd said...

haha, serius lawak.

-saya ichemtech, dan saya ok..

Ronaldhrah Wisely said...

cantiknya hidung kak, eh silap header ko...colourful..aku rasa ni ok je..comel ho ni gi..

napeunyeojara no hajima, yongso mothae ~*yg ni tak der kaitan

nikhun is not my taste..kat aku punya skul ada khun

missfiza said...

smart! anyway, thanks for visiting my blog..salam perkenalan! ^_^

budak penjara said...

hye dentist..haha

Jαnnαhツ said...

hohoho.... kome yang cakap aku ni dentist nie suke buat lawak

UniMeOw said...

comel giler n3 dia..
patot la laju je komen n3 pasal citer korea..hahaha

Jαnnαhツ said...

yeah, saya peminat korean drama hardcore hehehe...

kuro96inlaila said...

Jalan-jalan kat sini!~ :D

aleen aiden said...

hahah.marah betul die. :P

Erma Fatiha said...

lawokla mung ni ok

Ain Atika Zailani said...

hahhaa nice one!!! pandai cari mimik muka berpadanan.. hehehehhehe

Ronaldhrah Wisely said...

tahu tak?

bila aku tengok nikhun cakap pasal mason tu, muke ye masa tu kelakian sket...tak comel, tapi hensem...kenan lak masa tu

Jαnnαhツ said...

it's called the umpteenth time already... weweweewe

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers