Tuesday, November 08, 2011

what is your fragrance?

Quel est votre parfum?



Vavava, beria gile kot aku ni cakap French. Mentang-mentang la nak citer pasal perfume. Well, mestilah ada sedikit elemen France kat situ, barulah rase vogue (disebut vowg, not vogeh okeyh).



Okay now peeps. Perfume is called parfum in French yaw. So what I'm gonna ask you readers today is "quel est votre parfum?", which literally means "What is your fragrance?"





deretan botol perfum yang comel


What do we really know about perfume anyway? Just like how any average person could tell, perfume is the substance we use to give people or objects pleasant odours. Well, I must say that life without perfume would be dull and tasteless. Even the Prophet Muhammad (pbuh) loves fragrance and it is sunnah for us to apply some fragrance before performing solat. And as for me, I can't help it but apply the perfume all the time, even when just being at home doing nothing. Perfume makes me relinquished and fresh.


If you all may ask, or may be wondering, or at least used to be wondering, what makes perfume smelling good? The answer is simple; essential oil. The chemical compounds that make up the essential oils could be esters or ether. Essential oil ataupun kita panggil minyak pati boleh diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan. Biasanya minyak pati akan diestrak daripada bunga dan buah. Ada juga minyak pati yang berasal dari batang pokok. Ada jugak minyak pati yang diperoleh daripada haiwan contohnya kasturi yang diekstrak daripada kijang. Amazing right?


Another question may arise. How do they make perfume? Sebenarnya, perfume yang dihasilkan oleh perfumers adalah dengan melarutkan essential oil yang diekstrak tadi dalam solvent. Solvent pulak ada dua jenis, satu ialah ethanol (biasa digunakan) dan yang satu lagi ialah odorless oil (contohnya jojoba oil and olive oil). Biasanya, perfume yang menggunakan minyak (oil) sebagai solvent adalah lebih wangi dan aromanya tahan lama. Sah-sah jugaklah oil-based perfume lagi mahal sebab kualiti dia lagi unggul bermutu.







Elizabeth Arden ialah antara jenama perfume terkemuka dunia


Sebenarnya, ade beberapa jenis minyak wangi yang berbeza berdasarkan kepekatan essential oil yang digunakan. Yang paling pekat essential oil-nya dipanggil Parfum (French). Klasifikasi pun based on French. IDK why, but maybe, just maybe, the author-cum-perfumer is French. Huhu.

Parfum
Esprit de Parfum
Eau de Parfum
Eau de Toilette
Eau de Cologne
Perfume mist


But according to what I read, the classification is not necessarily correct. There is no standardized concentration level of essential oil used in each perfume that can distinctly differ one perfume from another. Contohnya, Eau de Parfum memang lagi pekat essential oil dia berbanding Eau de Toilette. Tapi, percentage essential oil may differ in both in a changing manner. 


Sometimes, Eau de Toilette mempunyai concentration essential oil lagi tinggi berbanding Eau de Parfum sebab maybe cara perfumer A buat perfume berbeza dengan perfumer B. So, ada kemungkinan perfumer A hasilkan Eau de Toilette lagi kuat dan tahan baunya berbanding Eau de Parfum hasil perfumer B (faham tak? aku sendiri pun cam tak reti nak explain lebih-lebih coz aku pun bukannye seorang perfume connoisseur) Harap-harap faham la ye kawan-kawan. Lau tak faham pun, buat-buat faham la eh? Huhu. 


Ehem, okay kita sambung lagi pasal apa yang aku dapat kat tenet tadi. Being described as a musical metaphor, perfume is said to have three sets of notes (top notes, middle notes, base notes). Weyh, minyak wangi pun ade nota muzik weyh. Jangan main-main nau. Patutlah rasa cam nak menari-nari je bila pakai perfum. Heaven rase *tetibe*











These notes make a harmonious blend of a perfume and give off its signature scent. Top notes (also called head notes) consist of very volatile substance that will evaporate quickly once applied. They are scented immediately after being applied. Kiranya, top notes ni macam muqaddimah lah. These top notes give the first impression of the perfume to those who wanna buy it. So, it is crucial for perfumers to select the best materials to be made into top notes as a way to attract buyers into buying their products.


Middle notes are compounds that form the "heart" of the perfume, masking the often unpleasant scent of base notes, which become more pleasant with time. Lastly, the base notes appear close to the departure of the middle notes. The compounds making up the base notes are usually rich and deep and are not usually perceived until 30 minutes after application *sebab tu orang cakap kalau nak beli perfum kena tunggu dalam 15-30 minit baru bau sebenar akan muncul*


Take Neroli Jasmine from Body Shop as an example. Neroli Jasmine is the oriental fragrance for women which gives off serene and pleasant odor. The top notes are neroli, freesia and violet leaf.  Middles notes are orange blossoms, jasmine and peony. The base notes are sandalwood, vanilla and musk.



amazingly fragrant NEROLI JASMINE





Itulah dia sedikit sebanyak yang mampu dikongsi hasil dari carian maklumat dunia di hujung jari. Ok, let's get back to the question, what is your fragrance? Some may prefer to have many collections of perfume. Some other prefer to stick to one single perfume, making it their signature perfume. Sebenarnya saya suka pakai satu jenis sahaja. Tak ade lah nak buat koleksi. Dah la minyak wangi ni mahal. Mana ade fulus nak kumpul banyak-banyak cik kak oi. Beli satu sudah.

                    
 

Bankrup mak nok kalau duk kumpul perfume segodang macam Ferragamo nih


Aku suke gile Neroli Jasmine (NJ) nie. Serius. Inilah cinta pertama aku. Hari tu masa jalan-jalan kat shopping mall ngan girlpren, tersinggah kat Body Shop. Aku pun pegilah jenguk-jenguk produk wangian yang tersusun rapi atas rak. Then, aku terpandang satu botol wangian berwarna amber. Kucapai dengan pantas lalu ku apply kat wrist. Hidungku mengesan wangian yang sangat captivating lantas ku merasa satu kebahagiaan yang amat sangat *hamboih kau melampau*. At that moment I was somewhat mesmerized with the tempting scent of the perfume. It felt so calming and refreshing. I was speechless back then not only by the great scent of the NJ but also by the quite-the-shocking price. Haha, what do you expect from something like that Jannah?




p/s: I guess it suits me too well. I like the scent till now. Neroli Jasmine = NJ = Nor Jannah. Miracle right? Miracle


       references 





10 comments:

eencyweency said...

pernah ade satu je perfume..jasmine gak..tp jename avon sepupu bagi..bkn main syg nak pakai..last skali paaappp jatuh pecah T_T tu 1st n last r/ship ngn minyak wangi!

RuMet said...

YO nEROLI JASMINE AKA NOR JANNAH. parfum ak made of kasturi(musk).It is not extracted from a gland of male musk deer but is created synthetically due to animal rights concerns. i love the fragrance but it is not last lasting..huhu. Hoping BS will release this fragrance in oil form like NJ does.

✖qiELa™✖ said...

hi bdak usim;)

SyedGraphiX said...

pempuan tak eloh sangat pakai
sbb nanti bau kuat sangat.
ingat, pempuan tak leh pakai perfume yg sampai laki boleh tegur.


http://www.syedgraphix.com/2011/11/wordless-wednesday-7-anda-tergolong-di.html

Jαnnαhツ said...

la... musk ke mung pakai? bau musk okay je kan? wangi. penah pakai dulu. bau dia lembut2.

p/s: tak sabor nak pegang neroli jasmine oil aku. hehe.

Jαnnαhツ said...

dzil, mung prasan dop kadang2 bau neroli aku cam lebih kurang ngan bau love etc mu bila da lama melekat kat baju atau badan. mu tau dop bakpe? sebab base notes kita same!! aku rase most body shops nyer perfume base notes dia memang same ah; sandalwood, musk, vanilla.

Jαnnαhツ said...

to syed graphix: thanks for reminding. memang tak elok kalu laki bau. wuhuhu.

rumet again said...

hahha dan dan je mu kate same. ak rse x. ritu kate perfume ak xbes.huhuhuhuhu....

neway ak rse bau ye xsama even base note same tp top and middle len2 kan. so these 2 first notes da bercampur2 otw smpai ke last note. got me??

and harus diingatkan stp body akn bg reaction y berbeda-beda utk bnda y sama. mu bole try smbur love etc kt mu and test bau. mayb ad persamaan ngan NJ mu. maybe???

p/s: yeah, my parfum now is white musk libertine..

Erma Fatiha said...

hum, aku gune minyak atar je.T_T

dizilal said...

minyak atar pun okaaayyyyy cik ema. Cuma kdg2 bau ye tllu mnyengat. tp depends on jenis myk atar jugak.

Ak prefer bau2 yang soft,refreshing, yet thn lama. But my new fragrance doesnt act like i want it to:(

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers