Sunday, November 20, 2011

udang bersama vitamin C boleh membunuh

Assalamualaikum. Hye semua.


Hari tu, my mom ada tanya I pasal something. Ma tanya, betul ke bahaya kalau makan vitamin C ngan udang? Aku pun cam blurred je time tu and aku cakap la, nanti Kak Nor surf. Hari nie je kot baru aku sempat nak surf (tu pun sebab baru balik dari Seoul Garden) pasal tu and I was quite shocked to know that indeed it is so true. In fact, eating shrimps with Vitamin C can kill you!

tengok udang buat kurasa lapar~


Ade kisah di sebalik semua tu. Kisahnye macam nie:

Seorang wanita warganegara Taiwan disahkan mati secara mengejut apabila beliau mengalami pendarahan serius. Wanita tersebut dikatakan mengalami pendarahan mata, mulut, hidung dan telinga yang sangat dahsyat sehingga membawa kepada ajalnya. Namun yang menghairankan adalah, semua ahli keluarganya yang lain tidaklah pula menerima ajal walhal mereka juga menikmati hidangan makan malam yang serupa iaitu udang. Inilah yang menjadi tanda tanya para pakar perubatan. 

Lalu autopsy ataupun post mortem dilakukan oleh para doktor untuk menyiasat punca kematian tersebut. Perut wanita terbabit turut dianalisis untuk memastikan apekah punca kematian mengejutkan itu. Mengejutkan lagi apabila seorang doktor mendapati wujudnya kandungan arsenik di dalam perut beliau. Dari manakah datangnya arsenik itu? Namun doktor itu membuat kesimpulan bahawa wanita itu bukanlah membunuh diri mahupun diracuni.  Sebaliknya, ia diklasifikasikan sebagai kematian tidak sengaja. 

Kematian tidak sengaja? Apakah itu? Sebenarnya, setelah wanita itu makan udang dengan banyaknya, beliau terus sahaja meminum cecair Vitamin C yang selalu diamalkannya sebelum ini. Vitamin C itu sendiri tidaklah toksik. Udang pun sama. Namun, campuran kedua-duanya amatlah berbahaya dan boleh membawa maut! Apatah lagi apabila beliau adalah pemakan udang tegar. Menurut pakar, udang yang bercampur dengan vitamin C akan menghasilkan bahan arsenik yang merbahaya. Bahan inilah punca kepada pendarahan yang dialaminya. 

Moral of the story: Jangan makan Vitamin C lepas makan udang berpinggan-pinggan. Bahaya.

2 comments:

Nuraini An-Nisa' said...

gambar udang tu menusuk ke kalbu...

Ronaldhrah Wisely said...

doh kalu vitamin c dari buah n sayur, camna?

saper tu, yang suka makan udang tuw..^^

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers