Sunday, February 27, 2011

feels like giving up


rasa macam nak give up je buat thesis. begitu rapuhnya semangat aku ketika ini. tapi, kalau aku stop kat sini dan pergi stadi menda lain, fikiran pun takkan tenang sebab masih terfikir-fikir pasal thesis. 

rasa macam nak submit je proposal aku yang baru sekangkang kera tu. tapi nanti kalau dr aziz tengok aku punya lackluster work tu, mesti dia marah. mana-mana supervisor pun mesti akan marah punyelah. buku-buku, seme dia da bagi. pun aku still malas nak belek. dah spoonfed pun masih liat lagi nak gerak. please, jangan ah tiru aku yang malas ni.  

p/s: otak masih ligat dengan seminar. parah, parah...


penat dah mengeluh... bye, sambung buat proposal.

hatred vs love

hey you!

why are you being like this?

why do you keep pestering me?

why do you always trouble me with your look and scent?

do you think you are good or what?

do you feel like you're the best thing ever in this world (and perhaps the universe)?

do you think you really are everything to me?

how could you possibly made me crazy about you?

what kind of spell had you casted on me?

what, do you think you're some kind of wizard or something?

how did you make me thinking about you all day long?

what have you done to make me become very dependent of you?

why are you being so damn delicious?

why?

why?

just tell me why, will ya?!



you're simply inspiring, baby!

Saturday, February 26, 2011

'k' square

                               









semalam, kami berlima berkumpul dalam 'bilik wayang' dalam pukul 11.45 mlm untuk menonton wayang. kitorang memang macam ni. biasanya kalau lepas study hour yang start around 9 a.m. , ain si tokey wayang akan buka panggung dan farah & izah akan menyediakan seat untuk para vips lol (vip nye ialah aku dan 2 lagi hosmet lain). best weyh. dan macam bese kitorang akan layan cerita hantu. malam-malam sebelum ni, kitorang besenya tengok citer hantu korea/jepun. tp kali ni je la nk layan citer melayu. mmg la citer 'KHURAFAT' ni dah lama kuar panggung tp cm bese ah, kitorang suker tengok kat umah je. huhu. malas lol nak pegi wayang kat seremban tuh. takde allocation for money and time.

bagi aku la, citer ni memang best. plot dia pun kemas je. tapi satu je (ade jugak tapinya tu). dia punya ligthing memang tak berapa best. memang lah citer hantu tapi takkan sepanjang masa nak bergelap. yang lawaknya, kitorang sesuka hati je buat assumption tentang sapa yang hantar hantu kat si Johan (Shamsul Yusuf). sekejap makcik cleaner, pastu jap lagi si Anna (Sabrina Ali) tu pulak yang jadi mangsa. last2 kawan baik si Johan pun kena tuduh jugak. haha. alih-alih, rupanya si Johan yang menjadi penyebab ke atas gangguan tu sebab memang dia sendiri yang bomohkan si Anna tu dari awal.  

citer KHURAFAT ni aku boleh bagi 4 bintang la. kalau lighting dia okay sikit je lagi, memang aku kasi 5 bintang la brader. mmg kelas ah citer nie. cerita horror anak melayu yang terbaik setakat ni. aku siap hampir nak nangis tyme dia pegi peluk jenazah dia sendiri yang pada asalnya dia ingat jenazah mak dia. sedih. siyes citer ni memang sedih. overall, memang salah Johan la sebab buat perjanjian ngan syaitan. sampai mati pun mende tu masih ikut. kan naya. masuk kubur mesti kena bedal ngan malaikat sebab berkawan ngan setan laknatullah. nauzubillah min zalikkkk..!

lepas je disajikan ngan wayang yang best tu, aku pun melangkah keluar nak ke bilik air. then aku buat muka cam nampak hantu. "aaah, katak!!" hosmet aku pun terkejut badak la sebab dengar aku sebut katak. bayangkan punyalah gile si katak tu siap boleh panjat tangga (lebih kurang 10-11 anak tangga) nak naik kat tingkat dua semata-mata nak tengok wayang dengan kitorang. giler! kitorang pun menjerit-jerit la, sekejap menjerit sebab  takut, sekejap ketawa sebab rasa cam kelakar macam mana lah si katak boleh ada wawasan setinggi tu nak daki tangga tu. geli owh. mujur sedar awal, kalau tak maunya dia masuk bilik air ataupun bilik kitorang. alhamdulillah, berkat penangan farah si frog-fetcher, the katak was finally got rid of.  lega....

                              
katak bukan lagi di bawah tempurung... katak sudah pandai naik anak tangga.....

p/s: meremang habis bulu roma tyme jenazah si Johan dibaringkan dalam liang lahad. takutnya. macam tulah  bila kita semua mati nanti. beristighfarlah memohon keampunan Allah. 

Friday, February 25, 2011

the untitled misery

apa perasaan dipanah petir agaknya ye? korang pernah rase?




Macam tulah perasaan aku sekarang, boleh diibaratkan macam kene panah ngan petir....

Actually, aku tengah melayan keresahan hati yang mencucuk dek sebuah masalah yang timbul disebabkan oleh diri sendiri yang alpa dan lalai dari mengesan cacat cela dalam kerja buat aku selama ni. Tetibe je aku macam kene ubah tajuk thesis aku sebab aku rase mende yang aku bajet nak buat tu sebenarnya da berlambak orang  da buat... Penat la macam nie...



But still, I'm working on it.... doakan agar aku berjaya membaca journal-journal sampai bengkak mata dan pedih ulu hati...


till then, peace!

addicted


Jet setter
Go getter

Nothing better
Call me Mr. been there done that
Top model chick to your every day hood rat
Less than all but more than a few
But I've never met one like you



Been all over the world
Done a little bit of everything
Little bit of everywhere
With a little bit of everyone
All the girls I've been with
Things I've seen it takes much to impress
But sure enough you go it makes your soul stand up from all the rest



I can be in love
But I just don't know
Baby one thing is for certain
Whatever you do it's working
All the girls don't matter
In your presence can't do what you do
There's a million girls around but I don't see no one but you



Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this



You're not a regular girl
You don't give a damn about your look
Talking about I can't do it for you
But you can do it for yourself
Even though that ain't so
Baby cause my dough don't know how to end
But that independent thing I'm with it
All we do is win baby




now, i just can stop listening to the piano version of one in a million by ne-yo...

nom nom...!

am i daydreaming or what???

Nocturnal

the nocturnal me............ 

Thursday, February 24, 2011

Pressure

Don't ever listen to those who like moaning, complaining and whining about their dissatisfactions in life (speak for yourself jannah).

Pressure = Force over surface area. The force is just like the avalanche of works attacking me from all directions, giving me goosebumps and not to mention, headache + migraine.

When the surface area can no longer hold the amount of force exerted, the body will experience high pressure.  When you experience high pressure, your brain will collapse. Collapse here mean, out of function a.k.a malfunction but still a bit functioning for the trivial task as writing (like what i'm doing now).

Sekejap function, sekejap ting tong, what de???

That's how we feel when we have so much things in mind rite? It feels so uncomfortable.

Tuesday, February 22, 2011

learn by heart, not by...

learn by heart means that you learn something because you yourself got the initiative to learn. on the other hand, learn by memorizing is like you learn something because you're forced to do so, hence you have to memorize them just to pass the exam. am i right?

actually, it's hard to learn by heart. you learn something and that something remains in your mind forever! i think, learn by heart means you really wanna know about something and you really wanna understand things and that makes you more excited in gaining knowledge and the knowledge shall last forever in your mind and soul...

 for students, many of us tend to memorize things because there are so many things to remember. for me myself, i tend to memorize lotsa things and i spit them out onto the exam sheets and then right after stepping out of the exam hall, the memories all seem to be vanished, just like that.

the point here is,

LeaRn bY hEarT, not by Force...
Study smart, not study hard...


(yawn)


Sunday, February 20, 2011

when music makes you feel alive

People have their own ways of making things more interesting and less boring. It goes the same with studying.

Some find it more interesting to drink coffee before studying. Some may eat while studying. Some may even listen to their favourite songs. And as for me, I love the latter. 

To be true to myself, I can't study without songs. It feels like a necessity. But it is not good to be independent on certain things to get another thing done. You get what I mean?

It is not even a good practice to listen to songs while studying, especially reading. Your mind won't focus. But, here's the thing. If I don't listen to the songs while reading, I feel sooooooooooo boring that I would eventually succumb to drowsiness and hence sleeptalk.

However, as time goes by, listening to songs makes me feel more tired as my brain has to focus on two things which are way too distinguished from each other. It's sickening. 

Btw, this habit really makes me feel alive and I can't just live without you (songs to be exact).

uh-uh, how i found myself to be so in love with you~




Friday, February 18, 2011

moody

Just imagine how stressful I could be when I got so tired  last night but when it came around 12.30 midnight, I can't sleep! Very funny yet vexing.

Wednesday, February 16, 2011

I'm Working On It

Pull yourself together Jannah. Yes, let's fight for it!

The effects of temperature on the synthesis, 
characterizations 
and identifications 
of activated carbon from coconut shells


Working on the literature review

teehee~


kim hyun joong rocks!
(tetibe...)

Tuesday, February 15, 2011

Never Ever Felt This Way

Last day was a nightmare. Maybe because there were so many problems that had occurred and my head just can't take it anymore and it started to pound. The 2 and half hour lecture was somewhat torturing since I couldn't focus so much that I only scratched the book with my yellow highlighter. Yes, scratching without focus.

When I got home, I felt like throwing up. I tried to make myself throw up but I failed, just like how I did with Java paper on my second semester. Okay, scratch that memory. I nearly threw up but only the taste of my lunch meal came up in my esophagus. Ewww! Indeed I failed to throw up. It was just feelings. Actually I wanted to throw up since it will make me feel relieved. But what to do, I'm a weak person.

It was so hard even to blink my eyes. It felt like the veins on my eyelids got severely swollen that they almost burst. When the sunlight struck my eyes, I had to squeeze my eyes. It hurts so bad! Mommy, what the buck is happening to me????


Then when I got into my bed, I just shut my eyes. It helped a bit. But when I got up and walked around, my head started pounding. Then I ate this medication given by a friend. Alhamdulillah, it reduces my migraine a bit. A BIT ONLY.






YES, I HATE MIGRAINE!




Thursday, February 10, 2011

Meh tengok Facebook the Movie

Well, Ryan Higa is really cute in his own way and I really love his videos. He and his friends are all funny! This video is another piece of his artworks and I am getting stomachache from laughing. Just enjoy it.




Hahahahaha! Funny lol!


dear, ryan. thanks for making me laugh....

TEEHEE!

Tuesday, February 08, 2011

serius lawak!


Now I'm kind of tensed so I went surfing and then I found this hilarious video. I just can't stop laughing. Yes, it is so funny yaw! Memang crazy habis la, lagi-lagi part yang dia nyanyi lagu rihanna tu. Either way this guy reminds me of mariaelena. Anyway his english is like AWESOME, just like mariaelenazarul. Boleh pair la kot dua-dua nie, buat video skali. NigaHiga vs MariaElena, mesti gempak habis.

                                          

Banyak lagi video yang si NigaHiga ni buat. Ada yang satu lagi tu, lawak gak, video parody filem Twilight. Tengok lah kalau nak gelak. Serius lawak. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha.......... (memang tak dapat berenti gelakkan video nie)


Monday, February 07, 2011

at last i'm here

Wah, dah sampai pun Nilai! Very tired you know. Waiting for the bus from 12 noon and having the butterflies rumbling inside my tummy to know that the bus was gonna be late. FYI the bus arrived  one and half an hour after that! Memang lambat betul lah bas tuh (sigh). Dahlah aku macam pening-pening lalat macam nak muntah dah rase tyme nunggu tu. Mujur terjumpa vendor yang jual buah mango, boleh jugak aku meringankan rasa loya yang tak tahu hujung pangkalnya tu.

Perjalanan semalam sungguh lama kurasakan. Pejam celik, pejam celik, dah tak pejam-pejam. Mungkin sebab seat aku tu tak boleh nak adjust, so aku tidur dengan badan yang menegak macam tiang. Macam mana nak lena kalau cenggitu kondisinya?

Well, the traffic was so heavy! Jammed yang teruk. Banyak gile kereta, lori, motosikal, bas apatah lagi. Bersusun-susun. Yelah, dah nama pun festive season cam cny ni, memang semua duk pakat balik semula ke bandar. Ada yang belajar, ada yang bekerja.  Fuh, aku memang tak boleh nak tidur. Sampai je kat Genting Sempah, bertambah-tambah sesak jalan raya. Siap ade yang tak sabar tu boleh pulak dia berhenti tepi jalan macam nak gaduh ngan pemandu lain and I was like, what the heck? Chill ah brader, semua orang pun nak cepat. Tak nak ah gaduh-gaduh tengah hutan cam ni. Buat tambah jam jalan je.

Aku pun kembali ke seat aku lepas join bebudak ni skodeng ruckus kat boulevard tuh. Jam di tangan kutenung lama-lama. 7.10 malam? 7.30 malam dan kitorang masih kat Genting Sempah. Adoyai, bila nak sampai KL ni? Resah, gelisah, semua ada. Bas kitorang pun meneruskan perjalannya yang dah macam siput dah jadinya. Lambat...

Dalam pukul 9.30 malam baru sampai kat Hentian Putra. Mujurlah tak ramai sangat orang. Then we boarded the train and arrived at Nilai. Makan-makan dekat restoran ADAM, pukul 12 tgh malam baru sampai umah. Letih tak tau nak cakap apa. 

Tulah dia, sebuah perjalanan kehidupan yang mesti dilalui. 


Sekian, bye!

Wednesday, February 02, 2011

sick

Hachoom! Kutenyeh hidungku yang terasa amat gatal. Dengan pantas kakiku melangkah dari kamar bujangku ke ruang tengah rumah untuk mencapai sekotak tisu. Belum sempat tisu dicapai, sekali lagi aku bersin,


  "HA..CHOOM!!"


Kuat betul bunyinya. Terasa bergegar otakku. Kadang-kadang terasa seronok bila bunyi bersin sengaja dikuatkan. Walaupun aku tahu, pompuan ni tak elok bersin kuat-kuat. Tak sopan kata orang-orang. Kalau tercabut hidung, tak ke naya. Bukan saja boleh tercabut hidung, malah boleh mengganggu-gugat ketenteraman jiran tetangga (toksah kata tetangga, famili kau pun boleh bengang ngan bunyi bersin kau yang kuat tuh).

Entah kenapa, sehari dua ni, badanku tak berapa sihat. Sakit kepalalah, sakit perutlah, sakit belakanglah, sakit dadalah (macam orang tua dah jadinya). Banyak benar sakitnya. Tu belum fikir sakit otak lagi, nak kena fikir pasal thesis dan seminar. Ya Allah, kuatkanlah hamba-Mu.

Tengah-tengah duk tulis entri ni pun aku dah berapa kali dah bersin. Tak tau apa sebabnya. Yang aku ingat, malam masa aku naik bas balik dari Nilai ke KT tu aku da stat rase berdenyut kepala aku time tidur. Once my head hits the front seat (ye lah aku ni kalu tidur memang terhantuk sana terhantuk sini), aku rase kepala aku cam nak tercabut. Sakit siot. Hanya Allah yg tahu. Lepas je terjaga dek sakit kepala yang menggila, aku terus hilang 'selera' tidur. 

Balik rumah, aku asyik baring je atas katil. Adik aku pun hairan la tengok perubahan pada kakaknya yang selama ni kecoh ngan perangai gila-gilanya tiba-tiba jadi monyok semacam, tak energetic, tak ceria. Dia pun memberanikan diri lalu bertanya,


  "Bakpe mu monyok ni? Demam ke?"

Aduhai, demam barangkali. Yg pasti kepala aku memang berdenyut-denyut. Banyak angin barangkali. Terlintas juga di fikiran ingin berbekam, namun apabila ku mengenangkan 'sensasi' berbekam tempoh hari, aku membatalkan niatku. Serik rasa hati. Sakit tau bekam, lagi-lagi kalau memang jenis kepala angin (kepala banyak angin/gas) macam aku ni. Rase mcm kena siat-siat kulit kepala. Terrible gile perasaan sakit tu. Tak terjangkau dek akalmu.

Now, aku sedang amik satu jenis medication ni. Maybe sebab ubat tu kot aku terkesan dengan bersin-bersin dan sakit kepala ni. Sabar, sabar. Bukan salah ubat tu, tapi salah aku kot. Mana taknya, dek tabiat makanku yg tak menentu langsung  lah aku terpaksa makan ubat herba kangkung tuh. Bila dah makan ubat pulak, lambat dapat efek yg diharapkan. Sebaliknya, efek yang lain pulak timbul. Aneh.

Skang ni aku susah nak berhenti bersin. It keeps coming and I can't even help myself from sneezing. You can call me Snezo for now (Yo Snezo!)

chow, miss Snezo is on duty...

Tuesday, February 01, 2011

Final Thesis Title



That's my thesis title for my final year project. 

Urm, I found this title quite interesting. If somebody would ask me why'd I say interesting, I shall give an answer which would sound pretty much like this,

"It is astounding that something valuable and of commercial value can be derived from something as trivial as coconut shell. Don't you think?"

As simple as that.

Last semester, I got this for my honours seminar:

The effects of gamma rays on chitosan 

Well, they have some similarities. The chitosan is derived from crustaceans' shell whereas the activated carbon is derived from coconut shell.  (fyi crustaceans are animals gifted with outer skeleton for their protection from perilous predators in their environment like shrimps, sea snails, crabs, lobsters,  so on so forth just google it will ya?!!) ceyt, tetibe je grumpy.


Notice the similarities? It's all about SHELL.

coconut shell, and.......

siput shell

That's why I got the same perception on this title with the previous one. I was amazed by the commercial values hold by both coconut shell and crustaceans' shell. 

Chitosan derived from crustaceans' shell is used in drug delivery and biomedicine. Activated carbon from coconut shell can be used in water treatment. Both of them are extracted and converted from something insignificant into something beneficial and valuable. 

O' world, behold the magic of knowledge given by Allah that enables human to exploit things around them! O'world, behold His wisdom in creating things that have their own distinguished functions for us to apply in our life! Subhanallah.... Masyaallah! 

Nevertheless, I'm still searching and hunting for the infos. I hope the mood to info-hunt would emerge sooner. 

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers