Monday, July 25, 2011

MYSA masuk paper



MAHASISWA dan mahasiswi institusi pengajian tinggi seluruh negara bergambar kenangan dalam menjayakan Himpunan Saintis Muda Malaysia 2011 yang diadakan di Hotel Equatorial, Bandar Baru Bangi, Selangor, baru-baru ini.




UNIVERSITI sebagai sebuah menara gading mempunyai tanggungjawab besar untuk memacu perkembangan ilmu demi kebaikan masyarakat dan negara. Bagi memastikan ilmu yang ditimba sentiasa relevan dengan perkembangan semasa, pelbagai usaha perlu digerakkan termasuk melalui penyelidikan sains dan teknologi angkasa.

Himpunan Saintis Muda Malaysia 2011 (MYSA 2011) yang dianjurkan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) baru-baru ini merupakan inisiatif untuk memperkasa budaya penyelidikan saintis dan angkasa di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

MYSA 2011 menjadi medan dalam usaha menyatukan siswazah daripada pelbagai bidang sains IPT yang berazam untuk menjadi saintis terulung pada masa hadapan. Program MYSA 2011 yang bertemakan 'Saintis Muda Malaysia Ke Arah Pembangunan Mampan' merupakan program kerjasama USIM dengan Kementerian Pengajian Tinggi, Akademi Sains Malaysia (ASM) dan Yayasan Angkasawan Malaysia.

Kini, bidang penyelidikan sains dan teknologi merupakan satu agenda penting dalam pengajian tinggi negara. Ia dilihat sebagai satu anjakan paradigma untuk mempergiatkan lagi usaha melahirkan saintis muda yang berkebolehan dalam prospek profesion saintis dan seterusnya merangka transformasi pembangunan akademik angkasa negara.

Menurut Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, KPT berusaha untuk melaksanakan projek agenda kritikal melalui Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN) yang menjadi asas kepada pembangunan pengajian tinggi menjelang 2020.

Usaha murni ini adalah komitmen KPT dalam menjayakan transformasi pengajian tinggi negara ke arah pembentukan dan penghasilan modal insan yang berkualiti di Malaysia. PSPTN merupakan satu anjakan ke arah mempertingkatkan pembangunan modal insan demi memperkasakan pengajian tinggi dengan meletakan asas yang kukuh dalam meningkatkan keupayaan pengetahuan dan inovasi negara.

Program MYSA 2011 menjadi tumpuan kepada rata-rata penyelidik saintis muda di IPT dan apa yang menarik, program kali ini buat julung kalinya mempamerkan hasil penyelidikan dalam bidang sains dan teknologi angkasa. MYSA 2011 mempamerkan program dan kertas kerja penyelidikan angkasa dan kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari ASM dalam bidang-bidang seperti angkasa dan saintis.

Salah seorang pelajar Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Mohamad Yusrin Yahaya berkata, jika selama ini, bidang sains angkasa dilihat sebagai bidang sampingan berbanding sains dan teknologi, MYSA 2011 dilihat membuka peluang kepada mahasiswa untuk meningkatkan kesedaran mahasiswa dalam mewujudkan jaringan kerjasama bakal saintis muda di negara ini.

"Idea-idea himpunan 100 mahasiswa IPT dapat dijelmakan dalam bentuk produk seperti hasil penyelidikan bidang sains dan teknologi angkasa untuk digunakan bagi agensi kerajaan mahupun swasta menambah baik dasar-dasar mahupun polisi yang berkaitan dengan pembangunan angkasa negara.

"Galakan seharusnya diberikan kepada penyelidikan bidang sains angkasa kepada mahasiswa universiti dan sebenarnya boleh digunakan dalam pembentukan dasar kerajaan," katanya. Himpunan MYSA 2011 mewakili 20 buah IPT untuk menjalin hubungan dengan industri termasuk melalui aktiviti padanan perniagaan. Menerusinya, kedua-dua pihak boleh berinteraksi secara terus seperti ketika sesi pembentangan.
Selain itu, turut diadakan program Amazing Scientist Race dan Cruise Ride Putrajaya.

p/s: yang kena bold tu semestinya yang aku suka... (>_<)

Sunday, July 24, 2011

724

Ehehe. Bukan 709 ye? Itu tarikh yang lain pula. Hahaha. Sensitif issue di situ. 

So anyway, what happens on 24th July? Kalau orang Teganung kata "What happeng, what happeng?" dengan penambahan huruf G yang sememangnya synonymous dengan dialect a.k.a loghat Teganung kita. Aa, kalau nak paham nape perlu ade penambahan G kat situ, silalah join kelas cakap Teganung bersama Cikgu Stopa kita dengan kadar yang segera. Sign up cepat-cepat, tempat terhad. Wahahaha.

Assalamualaikum Cikgu Stopa! Chermin khetta cikgu peccoh,
 bukan aku hok buak... Huahuahua~

Okay, okay. Lari tajuk nampaknya. Ehem. Actually, 24 Julai 2011 menyaksikan seorang aku mencapai umur 22 tahun. Dua puluh dua! Alhamdulillah, aku masih diberikan peluang untuk hidup sehingga ke hari ini. Syukur kerana masih dikurniakan keluarga dan sahabat handai yang masih mengingati hari kelahiran dan memberikan ingatan tulus ikhlas beserta doa. Terima kasih semua. Toche, toche. Xie Xie. Gracias. Syukran. Kamsahamnida. Gumawo. Terima Kasih. Graci. Thank you. XOXO. 

Sebenarnya, hadiah tak penting. Ingatan tu yang penting. Aboh ngan ma pun tak lupa hari jadi aku. Tadi diorang call, wish happy birthday. Gumbira rasa. Aboh kata kalau aku ada kat rumah, mesti da sambut makan kat luar. Best wooh. It's gonna be huge. Wahahaha. 

p/s: Thanks to room mate ku yang belanja roti canai tadi. Terimalah flying kiss dariku, muah! LOL (lots of love)



Friday, July 22, 2011

multilingual


Gabriela Spanic?


I still remember years ago, way back in 1998 when I was in my elementary school. At that time, there was a huge fuss about Venezuelan dramas aired on TV. Me myself loved watching Venezuelan dramas too. One of the famous dramas that I like the most was La Usurpadora (literally means the usurper) and it was played by Gabriela Spanic as the heroine. I really love the drama coz the actors were all talented and beautiful. After watching the drama, I got addicted to Spanish dramas. Then, they got Yo Soy Betty La Fea, Mis Tres Hermanas, Rosalinda, La Intrusa (also played by the deathly beautiful actress Gabriela Spanic), Rubi, La Mujer en el Espejo, and many more aired on the television. 

The thing is, when I watched the series, I found myself to be kind of liking the language. It was some kind of lure that had pulled and captivated me to keep watching. You know what? I even memorized the opening theme song of La Usurpadora and wrote it on a piece of paper, and then glued it onto the wall of my room lol! Well, I got no choice since we got no internet at home at that time to surf on the lyrics whatsoever, and I was way too engrossed with these Spanish stuffs, I had to write the lyrics on my own then. Reminiscing that innocent act during my childhood can make me smile ear to ear. That piece of paper had disgusted my brother who accidentally saw it. Haha, seriously I know it was a little bit too much. Well, maybe due to excessive Venezuelan dramas, I get influenced by the beauty of Spanish language. 

But the truth is, I do not get infatuated by only Spanish language but also by every foreign language I hear and see in any foreign movie/drama on TV. See how serious I'm infected with many languages? And I don't mind if I get to go to any foreign language class coz I like being multilingual (though it's not easy to master many languages). Frankly speaking, at first, I thought the language they were using in the drama was Arabic language since the way they pronounce the words were akin to some of the Arabic words. Somehow, I got to realize that it was actually Spanish. Kekeke. What a noob listener. 


When I was in my early childhood also, me and my peers loved watching TVB dramas (Chinese/ Hong Kong dramas). And when I watched such dramas, I got once again influenced by Cantonese and Mandarin languages. Personally, I like Cantonese more (maybe because I love watching Stephen Chow's movies since his acting is funny lol and he came from Hong Kong). Even nowadays Stephen Chow had never disappointed his fans with all of his master pieces like Kung Fu Hustle, Shaolin Soccer, CJ7 and so many more.

A scene in Kung Fu Hustle when they tried to fool those people by claiming that they were from the deadly thugs gang called Axe Gang. Stephen Chow is always funny and his acting is epic!

A lot of people say that Chinese is the most difficult language to learn and master. Hm, that is probably true coz we got to learn all those Chinese characters and stuffs. I really wish to be able to speak as many languages as I can and that will enable me to communicate with all people around the world when I get to travel someday (if luck and money are with me). Seriously, I got a dream. I want to travel all around the world and see the wonders Allah had created. If I get to master all languages (even several will do), there would be no problem for me if I were to mingle around with people with different background and cultures. InsyaAllah, if there is opportunity, I'll just grab it tight. 

Nowadays, teenagers are crazy about Korean dramas and I am one of them. I even find myself liking Japanese movies/dramas. Not only dramas, I also love Korean singers. Nowadays I like listening to 2PM, the beastly Korean boy band. To tell you the truth, I got addicted to most 2PM songs and even enjoy myself singing along the song. Crazy enough, right? It is somewhat interesting (and sometimes annoying) when one is easy to be influenced by such hot Korean entertainment wave especially via friends, TV, books, magazines and of course Internet. Watching those Korean reality TV shows, dramas and movies had given me another love-struck on Korean language and culture. 

I believe everyone will agree that Koreans love to eat and they can make we feel like eating whatever they are having on the table. Am I right? Kimchi, Korean dumplings, Ddukboggi, you name it (haha, I only know several of them lol). I found that Korean language to be interesting too. In fact, I started to fall in love with Korean language after listening to Korean songs. Actually, Korean dramas got very sweet melodious OST songs and they sure make a really good deal to captivate the heart of the fans/viewers. After watching Boys Over Flowers, I started downloading the OST and even practiced singing the song. That was really whatever to most people but I don't care. For me, listening to the songs can help you learn the language. It was the same strategy that can be used to master English very well.  But it is not easy to master any language if you do not get proper teaching like going to the foreign language class.


Japanese language is another language I found to be captivating. For me, when Japanese people (especially Japanese girls) speaking Japanese, they sound so mellow and kawaaaaiiii...! (kawaaaaaiii means cute in Japanese). Apart from that, most Japanese dramas/movies are of motivational themes. I like to name one of them. Ever watched 1 Littoru no Namida (One Litre of Tears)? The drama is so touching and it gives the viewers inspirations and motivations to go through the hardships in our live. Seriously, this drama is so touching and tears dropping. I watched it so many times and I can still shed my tears. See the power of Japanese drama? Maybe because the drama was based on the true story of Aya Kito who had suffered from a very rare disease called spino cerebellar atrophy (a type of nerve disease) that had given the big impact on the viewers. 

Another interesting Japanese drama is My Boss My Hero. The drama is freaking awesome! Why? Coz I even watched it over and over and over again without feeling bored. Not even a tinge, okay? Seriously bebeyh, this drama is a big hit. It is about a Yakuza leader-to-be, Sakaki Makio who had to go back to his high school in order to get a diploma since he is a total idiot and he cannot succeed his father's leader position unless he graduated from the school. The drama is freaking hilarious! I even got stomach cramp due to excessive laughing. Bhaha!

Just by looking at his funny scowling face can make me laugh. (>_<)

One of the funny scenes when Sakaki kun was so obsessed with Agnes puddings and trying to grab one of those delicious limited edition desserts. It was way too childish to have a fight over some puddings. Please, don't try this at home, try it somewhere else (?) 

Japanese people have their own charm. They like to keep their culture alive. That's why it is hard to find a Japanese person who knows speaking English so fluently. Why? You ask me why? Coz Japanese people really treasure their unique traditions and cultures especially their own language (language symbolizes culture) so that it won't die until their very last generation. That's why when foreigners come to Japan, they have to be able to speak Japanese instead of English. It is not that I appreciate other language more than my mother tongue language (I got A+ for my Malay language in SPM okay?). It is the uniqueness every single language holds that makes me interested to learn the languages. 

Basically, I think I love every language that I ever come across in my life. The first language is of course Malay language. The second one is English and this is my first love of all foreign languages. I began to love English since I was in my Standard 4 (if I'm not mistaken). Listening to my English teacher speaking English during English class had made me dazzled. That was a kick start for me to like foreign languages.  Then during my secondary school, I learnt Arabic more diligently. We actually had started learning Arabic since Standard 6 (during PAFA). Arabic is the most interesting language coz it is the language of the Holy Quran. Being able to understand Arabic will benefit you. You can understand more the meaning of the Quran. Apart from that, you will get blessings and pahala just by learning the language.  

Mostly, people learn from their surroundings. Well, for me, I'm surrounded with Malay people so it's quite hard to be able to practice speaking English until I become fluent coz people just speak Malay. It was not a trend at that time and people were scared to speak English since they are way too afraid that they might make mistakes (mistakes supposed to be made a learning tool). Furthermore, if you speak English, you friends will scowl at you and say, "Eleh, berlagak cakap Mat Salleh haram jadah. Pigidaah...!" Something like that which means "So arrogant of you to speak English, whatever!". That was kind of butt hurting though (T_T).





teruk bebenor muka sedihnya




That kind of attitude was somewhat a killing attitude. So I focused on writing instead of speaking. In order to be able to write well, you got to read well (reading fairy tales books were somewhat helping). By the way, listening to English musics is also a good tip to master the language. Apart from that, watching TV can also help you understand the way people use the language and what type of speech should be used in certain situations. Listening to how they pronounce each word would ease you in speaking the language.

See, even Nichkhun listens to English songs.

Language is a wonder. Just imagine, we, HUMANS, are of the same species; homo sapiens, but we speak different languages. There are about 5-6 thousands of distinct languages spoken all over the world! That is so intriguing and mind blowing. Starting from the Prophet Adam's generation up until now, the one and only language had developed into so many different languages that are mostly way distinguished from each other. How did this happen? Only Robbul Quddus knows. Just like what had been stated in the Holy Quran from An-Nisa' (Women) verse 1;

O mankind! Be dutiful to your Lord, Who created you from a single person (Adam), and from him (Adam) He created his wife [Hawwa' (Eve)], and from them both He created many men and women; and fear Allah through Whom you demand (your mutual rights), and (do not cut the relations of) the wombs (kinship). Surely, Allah is Ever an All-Watcher over you...


footnote 1: no poster of any Venezuelan dramas coz they women actresses are way too sexy. wuhu~


footnote 2: If there's a chance, I would like to learn foreign languages, though I know it's not an easy thing to do. peace!


Sunday, July 17, 2011

berdebar jantungku~

"Erm, Dr. Sebelum ni, pernah ada tak orang fail thesis?"

Tersembul sebutir soalan semasa aku menemui Dr Siti, ketua program IChemTech untuk berbual-bual tempoh hari. 

"Erm, tak pernah. Yang pernah tak buat lab tu, ada lah," jawab beliau dalam nada selamba. Tak buat lab? Wujudkah pelajar seperti itu? Pelajar yang tidak melengkapkan labwork thesisnya? Aku yang kebingungan lantas menggaru kepala yang tidak gatal.

"La, ade ke yang tak masuk lab Dr? Thesis ape kebendanya kalau tak masuk lab?" Aku menyoal Dr Siti dan menunggu jawapannya dengan penuh semangat.

"Memang ade yang tak masuk lab. Sedar-sedar dah submit report. Kalau awak nak tau, sv semuanya dapat detect tau awak masuk lab ke tak," Dr menjawab sambil matanya tertumpu ke arah aku. Dr Siti memang macam tu. Kalau sesiapa pun sedang bercakap dengan beliau, beliau akan melihat tepat-tepat ke dalam mata hitam orang tu. Sungguh menyenangkan. Why? Coz it shows how attentive she is in listening to what people are talking about. That's a positive mannerism. 

"SV akan masuk lab dan tanya lab assistant sama ada awak ade masuk lab ke tak. Kalau awak tak masuk, diorang akan tau punyelah!"

Wah, sampai macam tu skali! Bisikku dalam hati. Da macam kene spy la pulak. SV jadi spy. Bhaha. Then Dr Siti yang comey omey pun menyambung, 

"Kadang-kadang, student ni cam tak ade confidence nak buat labwork. Kalau yang jenis tak sabar tu, lagilah kesian. Ade masalah skit je, da rasa macam nak give up. Habis la labwork kalu camtu attitudenya,"

Hm, betul apa yang Dr cakap tu. 100% true! Buat eksperimen memang kena sabar sebab banyak makan masa dan tenaga. But seriously, I'm scared! Takut sebab aku pun baru je nak start buat lab nih. Takut sebab macam tak ade confidence.  Wawawaa... encik Confidence, cepatlah datang!

Salah satu usaha (jadi director seminar) untuk mendapatkan Encik Confidence yang sampai hari ni tak kunjung tiba. Wuhu~


Wednesday, July 13, 2011

Of Roses and Alamanda de Putrajaya


Hye you all!

 Setuju tak bila orang kata perempuan dan bunga ni memang tak dapat dipisahkan? Mestilah setuju kan? So, atas dasar inilah kami membuat keputusan untuk ke Putrajaya bersempena karnival flora di sana. Tema pesta bunga kali ni ialah "ROSES ARE FOREVER", jadi banyaklah tanaman pokok bunga ros kat sana. Wangi betul bau ros-ros tu, colorful lagi. Kalau pompuan yang datang tempat cenggini memang seronok la. Tapi rasanya kalu datang ngan ayah ataupun pakwe, mesti diorang balik awal coz orang laki mana ada nak minat benda-benda bunga ni. Iye dop? Lainlah kalau mereka suke berkebun dan ada niat nak cari anak pokok bunga. Huhu.

Cantik nian orkid-orkid kat sana. Segar-bugar.


Ha, anak pokok strawberi pun ade! Korang rasa apa agaknya depa buat kalau depa (kawan-kawan hangpa) nampak buah strawberi yang anggun segar berjuntaian macam ni?

Ni lah jadinya. Siap nganga lagi tuh.

Teringat zaman kecik-kecik dulu, petang-petang ajak kawan-kawan main buaian kat playground. Main punya syok sampai terjatuh. Balik nangis-nangis, tapi esok datang balik naik buai. Tak serik-serik. Itulah dia, kedegilan sebuah zaman kecil yang bernama childhood.


Bergambar dengan replika angsa di tepi kolam

Peace one Malaysia

Ahha!




Ni dalam dewan pameran. Macam-macam jenis gubahan ada, dari pelbagai negara lak tu. Memang wonderful and colourful.

Macam duduk dalam frame gambar pulak rasanya

This is KENYA style. Creepy woh patung voodoo ni.

Creepy but roommate still ada mood nak pose ngan si voodoo

Merah membara semangat waja. Hiasan bunga ros merah memenuhi meja makan pengantin. Creative dan innovative but still a little bit too much for me. Ye la, nak makan je pun, perlu ke letak pasu bunga tinggi-tinggi cam gitu? Tak obstruct view ke? (pengkritik tak bertauliah)

Ni antara gubahan untuk halaman rumah

Siyes tak tau apa motif diorang letak kaki palsu kat celah-celah gubahan bunga tu. Artistik barangkali?

Gubahan bunga untuk pelamin pun ade. Cantik-cantik belaka.

Gubahan bunga yang kreatif

Asal ada landscape best je nak amik gambar, asal ada landscape best je nak amik gambar. Korang ni memang aa..

Ni best nih kalau boleh rehat cenggini petang-petang sambil pekena kopi panas.


Buluh-buluh dalam ponds yang macam Japanese style punya landscape. I loike!

Seha: Ah, penat la amik gamba!

Dalam hati ada taman bunga tu....

Colourful flowers

Bergambar di atas jambatan kaca


Wow, what a beautiful bunch of tulips! Teka berapa RM satu kuntum? RM12 sekuntum. Mahal cam bedil.


Berbanggalah  kamu semua dengan fountain buatan Malaysia

Lepas isi perut masing-masing, kami bergerak ke Masjid Putra whose both interior and exterior design berwarna PINK! Sukanya warna PINK. Sebelum masuk waktu Zuhur, kitorang ronda-ronda la area masjid tu. Ada beberapa gerai jualan kat sana. Ada jubah, perfume, kraftangan, beg, dan macam-macam lagi. Aku pegilah tengok-tengok barang-barang kat situ. Kat kedai jual jubah tu, ada sehelai jubah abaya yang fuhlamak, cantik sangat! Tapi harga nya sangatlah mahal! Ternganga aku bila tengok harga. Cepat-cepat lari sebab nak elak perasaan sedih dan terkilan sebab tak dapat beli jubah Dubai yang lawa gile tapi mahal gile tu. 


Beraksi ala-ala orang yang pakai tak sopan tapi nak masuk masjid pastu kena sarung jubah tapi semangat nak amik gambar punya pasal pakai jubah pun boleh lah! Padahal semuanya lulus periksa masuk masjid sebab baju da sedia sopan wa santun. Sebab tengok orang luar nampak cam style je pakai jubah PINK masuk masjid PINK, relalah pula hati mereka meminta izin meminjam jubah di kaunter untuk digayakan depan kamera. Namun, sebagai rakan seperjuangan haruslah aku join skali. Itu yang patut dilakukan. 


Comey je mereka bertiga ini. Kiut dengan jubah pink berposing depan Masjid Putra

Pintu masuk ke Masjid Putra

Cantik hiasan dalaman masjid ni. PINK


Lepas solat Zuhur dan menenangkan diri di masjid, kami bergerak ke Alamanda Putrajaya. Shopping sakan woo. Er, pembetulan, window shopping yang sakan. Bhahaha. Aku beli bag tangan je, ala bag nak pegi kuliah. Beg aku tu da nyawa-nyawa ikan da. Tunggu masa je nak putus tali tu. So, terpaksa aku berputih mata melihat duitku terbang begitu sahaja demi sebijik beg tangan kaler coklat bata. Wuwuwu. Taste orang tua   matang la katakan. 

Tapi apa yang paling aku benci dengan shopping ialah kaki akan menjadi cramp setelah ianya lama digunakan untuk berjalan-jalan. Yelah, area shopping complex tu luas gile, memang semput kalau nak explore habis-habisan. Lagi-lagi kalau yang jenis indecisive macam aku nie. Punyelah lama masa aku guna untuk pilih beg pilihan hati. Dengan rambang mata lagi. Parah, parah. Tu baru shopping satu barang. Kalau beberapa barang? Tak ke patah kaki?

Untuk mengurangkan ketegangan urat kaki dan urat perut yang sudah berkeroncongan, kami singgah di Pizza Hut untuk makan malam. Menu spesial, MEATBALL BOLOGNAISE. Why special? Sebab separuh harga pada hari Selasa. Untunglah kebetulan datang hari Selasa (cakap sambil tangan atas bahu).

Tired of waiting for meat ball bolognaise yang mengambil masa setahun masihi untuk sampai ke meja kami yang sememangnya sedang menggeletar kelaparan (exaggerated statement).

Lupakan sejenak perasaan lapar itu dengan bergambar tanpa segan silu di hadapan khalayak ramai.

Wallah, at last meat ball bolognaise da sampai! Wallah! 

Semua duk pakat order meat ball bolognaise tuh sebab hari Selasa ada offer 50% discount. Melepas nak merasa Creamy Carbonara yang lazat tu sebab yang tu offer hari Jumaat je kot. Wuwu. Pizza regular size yang bagi aku sangatlah kecik *tuwweek tu ialah Thai Seafood. Sedap? Sedap la jugak.(*tuwweek tu macam perkataan untuk sedapkan ayat, digunakan oleh orang Terengganu untuk gambarkan betapa kecilnya sesuatu benda tu - ensiklopedia bebas terengganu kiter)



Wajah-wajah riang menanti waktu berbuka puasa. Jannah Rahman je yang puasa tapi kitorang memang saja nak meraikan dia, so semua pakat-pakat menunggu dengan sabar hingga jam menunjukkan pukul 7.30 malam.

Sekian kisah happening bersama kawan yang happening.

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers