Monday, November 28, 2011

FAMILY DAY

EVENT: Family Day ICHEMTECH'11 
DATE: 25-27 November 2011
VENUE: Impian Country Resort, Hulu Langat, Selangor.



It was a wonderful event, I must say. Being together in the 3-day event is really meaningful because we get to know the new faces and get to mingle around without feeling bashful. Although not all of us from the four batches were there, the chemistry between us were already created unanimously. I guess we all should thank to the amazing activities together with excellent time management by organizational committee members for making such a great memory. Congrats, comrades!


Here are the collection of some pictures taken by Athirah Amran. Enjoy peeps XD



The Biggest Losers a.k.a senaman pagi


Izah, Shima dan SimplySEHA






Ema in action. Ema ngan Athirah antara yg berjasa besar dalam mengabadikan kenangan manis ini









Women rule!










I like this game but failed to balance myself LOL






One of the games included was to bounce the person in the middle of the formed circle. It was fun actually (but not for the one in the middle, obviously). 






First year juniors (innocent kan muka adik-adik akak. perghh)






A challenge: Making a circle with the people facing outward







Four young lads indulging the serenity of nature





Nice weather heh? One of the captured views at Impiana Country Resort. During early in the morning, we could see mists on top of the hills. Nice~





Seriously this picture is AWESOME! I personally give 5 stars to this photo. Looks like a brand new Isotonic drink commercial break. IMPRESSIVE!








They are actually holding water bombs in the game we called Virtue Fighters. The game was really OHSEM. It's freaking hilarious to see those groups get bombarded with the flying water bombs launched by the frantic hands of the remaining players. It happened a lot when a group didn't respond to the calling of the other group. I just can't stop laughing watching them having fun among themselves. It looks like a revival of their childhood. 









They were all so sporting and not to mention, naughty. Some of them even filled pails with water to splash on the members of the eliminated group! All get wet and messy with the water and sands. It was a fun scene to watch though.







See how happy they are enjoying the game.
Nakal siott.. Kemain selamba dia siram kawan dia hahahhaha









Excited spectators








 Ha, ni tengah berkomplot pasal ape plak nie?





During Virtue Fighters, we had to play in the middle of the field and guess what peeps, it was blazing hot! I guess that's why I got that severe migraine. Huhu. Poor me. With the pounding head, I had to go for Jungle Trekking. It's not that I can't exclude myself, it's just that it felt like a waste if I didn't join my friends into the jungle. It was an opportunity of a lifetime babe! *exaggerating* Seriously, the activity was so adventurous you all. It was like going abseiling instead of jungle trekking. The hill was so high and the land was so steep that I tripped and fell most of the time. Inside the jungle, the weather was cool although the sun was right on top of our head. But not long after we got inside the jungle, it rained. We had to rush and fortunately, the rain stopped a while after that. Syukur. 






Personal thought: Aku tak suka jungle trekking sebab selalu akan migrain gile2 lepas panjat bukit. 







A very impressive method of covering your head inside the jungle. Well done Farah, well done!






After jungle trekking, we gave ourselves reward. We went to dip into the stream there. It was cold and fun. I even got to learn to float inside the water. It was a precious experience.






Behold the beauty of the stream at Impiana Country Resort, which prompted us to dip in the clear water (no pictures of us dipping mipping since they are quite personal hehe)






Solat jemaah (Maghrib)







For the second day, we got night walking, the very exciting activity which I did not join. Why? Migraine actually (kan da kata tadi haha). In fact I felt quite regretful coz they say during the walk inside the jungle, they could see glowing mushrooms and tree barks, and I was like, "WOW!!!!". Simply breathtaking. 



Beautiful... *tengok Google image je la*




3rd day: Treasure hunt






Looks like there was an issue there. Guess what it is.






That's it. LOL






Lastly, a photo with juniors (senpai + kouhai) 







Pictures are credit to Athirah Amran


P/S: dialog adalah rekaan penulis


Thursday, November 24, 2011

Perayaan-perayaan yang haram diraikan umat Islam

Assalamualaikum dan hye!

Sila jawab soalan di bawah dengan jujur dan telus.

1) Korang pernah tak keluar dating dengan kekasih korang pada hari Valentine?

2) Pernah tak anda dan kawan-kawan mengenakan kostum pelik dan join mana-mana parti Halloween?

 3) Atau pernahkan anda mengenakan kawan-kawan pada 1 April dengan gurauan yang bukan saja hampeh malah memalukan?

Kebanyakan daripada kita, yakni orang Melayu ISLAM (penekanan dengan capslock di situ) tak tahu pun apa tujuan perayaan-perayaan tersebut diadakan. Mostly depa pakat main hentam je. Bila orang lain raya, depa pun ikut beraya. Bukannya nak siasat apa tujuan dan sebab nak sambut sesuatu perayaan tu. Even kita ni Satu Malaysia pun, kita tak boleh ketepikan soal agama. Banyak daripada perayaan yang disambut oleh orang ramai sebenarnya berasal dari ritual keagamaan sesuatu kaum. Jadi, kalau kita umat ISLAM menyambut perayaan itu, maka kita dianggap telah memenuhi ritual kaum itu, lalu kita pun bolehlah dianggap sebagai sebahagian daripada kaum itu. Dan Rasulullah pernah berfirman yang bermaksud, jika seseorang mengikuti amalan sesuatu kaum, maka dia dianggap sebahagian dari kaum itu lalu terkeluar dari agama Islam. Nauzubillah...


Mari kita tengok beberapa jenis perayaan yang biasa disambut oleh orang-orang Barat yang telah menular dalam kalangan umat Islam khususnya. 

1. April Fool



Kenapa asal 1 April je, mesti nak kenakan orang? Kenapa 1 April? Kenapa bukan 1 Mei? Kenapa?
Kenapa????!!

JUST TELL ME WHY??????? *emo di situ*

Sebenarnya, April Fool mula diraikan sejak kejatuhan empayar umat Islam di Granada, Sepanyol oleh orang Kristian. Disebabkan kejatuhan kerajaan Islam itulah, umat Islam terpaksa bersembunyi di rumah masing-masing kerana takut dibunuh. Namun, tentera Kristian tidak berpuas hati dan tetap ingin menghalau orang Islam dari bumi Sepanyol. Nak dijadikan cerita, tentera Kristian telah membuat helah dengan mengatakan orang Islam boleh keluar dari Sepanyol beserta barang-barang mereka dengan selamat menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan.

Ada orang Islam yang percaya, ada yang tidak. Yang mempercayai pengumuman itu lantas memeriksa pelabuhan dan setelah berpuas hati, mereka merancang untuk bertolak keesokan harinya, yakni 1 April. Namun, ketika umat Islam menuju ke pelabuhan, mereka diserang oleh tentera Kristian. Kapal-kapal pun turut dibakar. Orang tua, kanak-kanak dan wanita habis dibunuh. Peristiwa berdarah inilah yang akhirnya diraikan sebagai acara tahunan. Yang menyedihkan ialah apabila umat Islam turut meraikan perayaan ulangtahun pembunuhan saudara seagamanya sendiri! 

Sebenarnya, hukum menyambut April Fool ialah haram. Nak tau kenapa haram? KLIK SINI.


2. Halloween


Perayaan Halloween sangat sinonim dengan watak Jack O'Lantern, yang mana objek anthropomorphism-nya adalah ukiran buah labu yang menyala. Seram la jugak rupa mende tuh. Anyway, macam mana orang boleh stat sambut Halloween?

Okay peeps. Actually, perayaan ini disambut oleh golongan bangsa Galia kuno yang dikenali sebagai Samhain. Nak dipendekkan cerita, asalnya sambutan ni diadakan pada setiap hujung musim panas yang dipanggil Hari Samhain. Hari Samhain ni jatuh pada penghujung musim panas dan permulaan musim luruh dan dikatakan kaum Samhain percaya bahawa pada waktu ini batas antara dunia nyata dengan dunia ghaib amatlah tipis sehinggakan roh orang mati dikatakan dapat menyeberangi alam kita.  

Orang-orang Samhain nie akan mengadakan perayaan besar punye untuk sambut roh nenek-moyang mereka yang sudah meninggal dunia. Roh-roh 'diundang' untuk makan bersama, sedangkan roh yang jahat dihalau. Macam mana nak halau roh-roh jahat? Menurut mereka, pemakaian topeng hantu dan mengerikan dapat menghalau roh-roh jahat tersebut lalu menghalang mereka daripada mengganggu perayaan itu. That's why la masa Halloween orang pakai kostum yang creepy (tak lupe jugak kostum yang funny).

Persoalan lain timbul. Kenapa dinamakan Halloween? Kenapa bukan Samhaeen? Sebenarnya, nama Halloween adalah usaha oleh gereja dalam menyekat perayaan Samhain yang dianggap bertentangan dengan ajaran agama Nasrani. Nama perayaan diubah dengan harapan orang-orang Samhain akan meninggalkan perayaan yang dianggap sesat itu. Namun, sehingga kini, perayaan Samhain tidak dapat diubah walaupun namanya sudahpun ditukar kepada Halloween. Well, tak kisah la nama dia Halloween ke, Samhain ke, kita umat Islam diharamkan untuk menyambutnya. Ini amalan agama lain. Hukumnya berdosa.


3. Valentine's Day




Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'.

Tetapi sejak abad 16 M, 'upacara keagamaan' tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi 'perayaan bukan keagamaan'. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.

Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani (Kristian), pesta 'supercalis'  kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai 'hari kasih sayang' juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu 'kasih sayang' itu mulai bersemi 'bagai burung jantan dan betina' pada tanggal 14 Februari.

Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti 'galant atau cinta'. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahwa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari. Dengan berkembangnya zaman, seorang 'martyr' bernama St. Valentino mungkin akan terus tersimpang jauh pengertiannya (jauh dari erti yang sebenarnya). Manusia pada zaman sekarang tidak lagi mengetahui dengan jelas asal usul hari Valentine. Di mana pada zaman sekarang ini orang mengenal Valentine melalui greeting card, pesta persaudaraan, bertukar-tukar hadiah dan sebagainya tanpa ingin mengetahui latar belakang sejarahnya lebih dari 1700 tahun yang lalu.

Dari sini dapat disimpulkan bahwa Valentine's Day berupaya merosak 'akidah' muslim dan muslimah  melalui gaya hidup barat dengan tema percintaan, jodoh dan kasih sayang.







Sambung bacaan anda di sini: 


Monday, November 21, 2011

Seoul Garden @ KL Festival City

Assalamualaikum and ANNYEONGHASEYO!



Wahwahwah bukan main cakap Korea pulak. Ape citer?



Well, Korea tak Korea. Sebenarnya aku nak citer pasal outing kitorang semalam. Semalam kami bertujuh keluar makan-makan kat Seoul Garden di Kuala Lumpur Festival City kat Setapak. Tak payah pergi Korea dah kalau nak makan makanan Korea. Huhu. For your info, Seoul Garden nie baru je dibuka kat situ. Dek kerana sudah lama kempunan nak merasa barbeque ala Korea ni lah kami bersepakat untuk makan lunch kat sana. Actually, lagi best kalau makan malam tapi sebab harga untuk dinner agak mahal berbanding lunch, kitorang decided to have lunch. Dala kitorang pergi weekend, so memang tak dapat student price. Biarlah. 


Akhirnya, merasalah kami untuk jadi orang Korea! Haha. Best la jugak makan barbeque ngan mini steamboat kat Seoul Garden ni. Yelah dah berhabis RM 35.80 mestilah sedap iye dop? Kat sini korang boleh pilih macam-macam jenis daging yang diperap dengan pelbagai jenis rempah dan perasa. Even seafood pun ade yang marinated punye. Yang tak tahannya, ade jugak daging yang coffee marinated! Pelik bebenor lah rasa daging tuh even aku ni peminum kopi tegar. Daging kat sana tak sedap sangat lah bagi aku. Maybe lain tempat lain rasa. Izah cakap kat Gurney Plaza sedap. Kat sini cam so so je. Yang paling sedap pun sotong ngan ikan keli ke belut ke ape entah. Belut tu rase cam kari skit but I like. Lama-lama makan grilled food rasa  sebu pulak. Tak macam makan kat MARDI Steamboat. Even sebu pun boleh sumbat lagi.  




The famous Seoul Garden




The grill pan *before action*




Daging yang sudah diperap. Ce teka mane satu yang marinate ngan coffee




Ha, see what's boiling and grilling. Makan kat Seoul Garden memang amazing and fun coz kita boleh masak sendiri. Bagi yang malas nak masak tu baik jangan makan kat sini. Memang kena sabar sebab kena selalu balik-balikkan daging tu. Kalau tak, hangit lah daging kau mak nok *mode bapuk*



Banyak sekali makanan atas meja. 







Ha, inilah KIMCHI! Akhirnya dapat aku merasa kimchi, makanan harian orang Korea. Ye lah selama nie kalau tengok citer Korea, memang selalu tengok diorang makan kimchi. Hari-hari kimchi, hari-hari kimchi, sampai terliur mak noqq *aww bapuk kot kau*








Happy frens with happy smile. Lepas 3 jam lunch (tiga jam???!) kat Seoul Garden, kami pun berangkat pulang ke Nilai. Eh, tipu. Before pulang ke Nilai, kitorang singgah rumah Athirah kat Danau Kota. Makan-makan, minum-minum, ngobrol-ngobrol, barulah berpusu-pusu naik tren. Ho la mak, ramai orang la kat stesen KTM. Naik semput sebab kena berdiri lam tren. Haha, tipu lagi. Aku duduk la jugak half the way. Baguslah.




On the way pegi KL Sentral...




Buat-buat tidur pulok. Hahahahhaha.




Jom makan Ketam Steamboat Village plak? Cam best jek? *cakap sambil seluk purse-ku yang dah kosong*



hanya mampu mengeluh di situ~


*lastly, gambor super gedix*



Gumawo chingu!! *thank you my friends for creating such a wonderful memory! XOXO*

CREDIT:

athirah
dzilal
myself

for the photos.




Friends, you are irreplaceable!!!



Sunday, November 20, 2011

udang bersama vitamin C boleh membunuh

Assalamualaikum. Hye semua.


Hari tu, my mom ada tanya I pasal something. Ma tanya, betul ke bahaya kalau makan vitamin C ngan udang? Aku pun cam blurred je time tu and aku cakap la, nanti Kak Nor surf. Hari nie je kot baru aku sempat nak surf (tu pun sebab baru balik dari Seoul Garden) pasal tu and I was quite shocked to know that indeed it is so true. In fact, eating shrimps with Vitamin C can kill you!

tengok udang buat kurasa lapar~


Ade kisah di sebalik semua tu. Kisahnye macam nie:

Seorang wanita warganegara Taiwan disahkan mati secara mengejut apabila beliau mengalami pendarahan serius. Wanita tersebut dikatakan mengalami pendarahan mata, mulut, hidung dan telinga yang sangat dahsyat sehingga membawa kepada ajalnya. Namun yang menghairankan adalah, semua ahli keluarganya yang lain tidaklah pula menerima ajal walhal mereka juga menikmati hidangan makan malam yang serupa iaitu udang. Inilah yang menjadi tanda tanya para pakar perubatan. 

Lalu autopsy ataupun post mortem dilakukan oleh para doktor untuk menyiasat punca kematian tersebut. Perut wanita terbabit turut dianalisis untuk memastikan apekah punca kematian mengejutkan itu. Mengejutkan lagi apabila seorang doktor mendapati wujudnya kandungan arsenik di dalam perut beliau. Dari manakah datangnya arsenik itu? Namun doktor itu membuat kesimpulan bahawa wanita itu bukanlah membunuh diri mahupun diracuni.  Sebaliknya, ia diklasifikasikan sebagai kematian tidak sengaja. 

Kematian tidak sengaja? Apakah itu? Sebenarnya, setelah wanita itu makan udang dengan banyaknya, beliau terus sahaja meminum cecair Vitamin C yang selalu diamalkannya sebelum ini. Vitamin C itu sendiri tidaklah toksik. Udang pun sama. Namun, campuran kedua-duanya amatlah berbahaya dan boleh membawa maut! Apatah lagi apabila beliau adalah pemakan udang tegar. Menurut pakar, udang yang bercampur dengan vitamin C akan menghasilkan bahan arsenik yang merbahaya. Bahan inilah punca kepada pendarahan yang dialaminya. 

Moral of the story: Jangan makan Vitamin C lepas makan udang berpinggan-pinggan. Bahaya.

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers