Monday, February 13, 2012

Brownies of Noob Pâtissière

Hello and assalamualaikum peeps!


Semalam aku bernekad gila nak buat brownies. Hari tu aku terbaca blog wawa. Dia ada buat post pasal brownies. Wow, it was brownilicious! Really mouth-drooling too. So, I went to surf on the recipe and saw this. I gotta try la ini recipe. Nampak sedap and ramai orang yang dah cuba and komen resipi nie. And mostly   rambled on how delicious and easy it was. And as for me, I thought I'd try it myself. Alas, looking at the recipe, I was somewhat upset since some of them are not available at the nearest stores. So I thought I was gonna use the ingredients at home je la, lebihkan amount untuk gantikan bahan yang tak ade. Boleh ke camtu? Menjadikah brownies-mu? Ha, kita saksikan. 


Brownies idaman. Namun, seperti biasa, yang kau punye memang takkan jadi macam nie. Bhaha!

Nak kata senang, boleh la jugak. Bahan-bahan pun senang je sebenarnya. Cuma aku malas nak pegi kat bandar KT semata-mata nak cari bahan-bahan yang exact macam dalam resipi. Nak buat brownies je pun. Lain lah kalau orang tu memang jenis selalu masak kek atau desserts, memang kena ada bekalan bahan-bahan mentah selama setahun untuk buat cookies, cakes, pudding, bagai-bagai. 

For the brownies, I didn't have emulco choc and brown sugar. So, aku cume lebihkan serbuk koko Tudor and gantikan brown sugar dengan gula biasa. Bukan gula aising ye kawan-kawan, tapi gula yang kau guna nak bancuh kopi/teh kat umah. Bhaha. Pun bolehhh......... Dalam myrecipe.com tu, dia cakap coklat emulco tu akan tambahkan perasa coklat dan akan bagi kaler brown dekat brownies-ku. Takpe, jadi je brownies aku tu kaler coklat. No hal. Keke.

Pukul punye pukul, campur tu campur nie, and then bake at 180 degree. Wallah, after 45 minit or so, siap! Ready to garnish. Hmm, I am sooooo poor at garnishing especially when I do chocolate garnishing. Often, the look won't be that tempting (but sure the taste is ohsem). Aku masih mencari resipi macam mana nak hasilkan garnish coklat yang bukan sahaja enak dipandang malah lazat ditelan. Ada sape-sape nak bagi komen? 

Wanna know how I did the garnish?


Hiarghhh, hambik kau coklat cair! Gaya ninja meng-decorate cake


Pastu, taburlah butiran badam di atas pusara brownies. Badam tu mesti goreng 
tanpa minyak before letak atas coklat cair tu.

Tada, here you go! Brownieszzzzzdhh! *qalqalah*


Ready for bites! Ignore presentation of the brownies by the reckless patissiere. Sure she is a noob patissier. Patissiere? Layak ke digelar patissiere? Pui. Berhabuk kau potong itu brownies. Ngeh.



Aik, dah masuk tupperware dah ke? Er, actually, mende ni manis sangat-sangat coz aku letak 1 cawan gula!! Lalu masuklah ia ke dalam bekas untuk disimpan ke dalam peti untuk santapan hari esok. 


And hari nie bila aku makan, okay je rase dia. Takdelah semanis kurma, eh bukan. Semanis semalam. Just nice. Desserts memang mostly manis and pelik la lau dessert tak manis. Nama pun dessert, pemanis mulut gituww. 

K bye. Jumpe lagi di masa hadapan, di waktu dan hari yang sama dalam rancangan NOOB PATISSIERE di mana? Mana lagi kalau bukan jannahheaven.blogspot.com!!!

Bhahaha.

11 comments:

farah che wan said...

hamboi..jannah ni masak je cuti2 ni..untung la dr dia t..;D

afzan said...

ok dah ni. macam boleh di makan je

dzilalamir said...

wei okla tu. name pun mencuba. xcuba xtaw. betol x?? hehe... ak nk try buat apple pie n sherphed`s pie plak. Dua2 pie. Aritu da survey recipe. cuma xtawla nk try bile..

GaemGyu said...

Alhamdulillah, mujur ad yang sudi goreng badam, penambah perisa lah yer....hoho

patutlah rsa telor, x guna bahan yg betul
xpe, cuba lagi, ak still akan jdi penggoreng badam, insyaAllah

noob sokmo..

Jαnnαhツ said...

sheperd's pie? wow, that's nice...

dzilalamir said...

dulu lagi terliur nak buat mase tgok blog fatinsuhana. tp dia guna wochestershire sauce, ak cr kt kedai xjumpa. so, trus xjd nak buat. bila tgok recepi lain xguna nde tu and ada cara lagi senang, perasaan nk buat datang kembali. cewah!!

Anonymous said...

wah..mu dgn dzilal semakin galak di dapur..hehe..hebat ah..bole kawin la gitu nya idak?hehehe

-gadis pulau-

Jαnnαhツ said...

haha, ahoyy memang rajin goreng badam. hihi

dzil, mung wak la brownies fatinsuhana tu. mesti lg gempak resepi dia....

izahhhh, xdelah galak sangat.bila stat bosan duk umah, baru rajin cari mende nak makan. saje try2 buat mende nie. hari tu kempunan nak makan brownies secret recipe tapi dek mahal sangat, x jadi beli. wuwu

dzilalamir said...

weh ak maksudkan that shepherd pie, not brownies.. ngeee:)

sabry oppa said...

i follow you... follow me back okey...
nice blog and cool entry....
nice to meet you.. ^_^ -peace-

sabry oppa said...

i follow you... follow me back okey...
nice blog and cool entry....
nice to meet you.. ^_^ -peace-

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers