Monday, March 05, 2012

Imaginasi perut

You are what you eat. 

Biasa dengar mende nie kan? Tahukah anda bahawa 97% penyakit berasal daripada perut. Maka adalah menjadi satu kewajipan bagi kita menjaga kesihatan perut kita sekaligus menjamin sihatnya tubuh kita. Apa definisi perut sihat?

Bagi aku, perut sihat ialah perut yang mampu menghadam makanan dengan baik dan juga mampu mengeluarkan najis dengan efficient and sempurna. Ecewah da macam doktor da rase. Hahaha. *doktor Jannah. Sedap je bunyi. Eheheh*

Untuk pengetahuan anda, orang sihat akan berak 3 kali seminggu (at least). Even orang tu berak selalu, dia still tak bebas dari masalah yang berpunca dari perut, especially usus besar aka kolon. Pernah dengar najis longgok? Najis longgok ni macam sisa najis yang melekat dalam dinding usus kita. Najis longgok ni akan membebaskan toksin ke dalam sistem darah kita. Memang akan sebabkan pening kepala, cepat letih dan sebagainya. Menda ni lama-lama akan jadi tumor. Tumor ni plak boleh jadi malignan dan juga benigna. Yang benigna tu takde masalah la coz it is harmless. It's just there. But the malignan ones will become cancer! Scary...

That's why kita dengar ada orang kena kanser kolon. Nauzubillah. Silap haribulan kena potong kolon tu. Dah tu kau nak berak pakai saluran mana? So pegang perut anda sekarang and say ALHAMDULILAH sebab ada usus yang masih berfungsi seadanya. 

So, macam mana nak buang najis longgok tu? Ha, aku ada idea selain ubat-ubat detoxification yang kat pasaran tuh. Nak terima tak idea gempaks aku nie? 



Crazy ideas on relieving stomach pain resulting from constipation and diarrhoea. 


Oit, mentang-mentang lah kau belajar pigging kat tempat kerja, habis kau apply pigging sampai dalam perut kau skali. 


Ah, persetankan. Itu hanya idea gile. Gila, tapi tak mustahil aku rase. Cuma berisiko tinggi. Lagi-lagi part bedah pakai scalpel. Brutal betul kan? Yes of course la kalau bedah tu kan mesti pakai ubat bius. Kalau tak, mau meraung kau dalam bilik bedah tu. 

Yang pakai alat ala-ala pigging tu, aku rase berkemungkinan untuk berlaku. Cuma scientist kena reka la mende tu. Tapi kan, ramai yang cakap kalau nak treat sakit perut macam nie, baik makan ubat herba. Buat homopati ke. Makan buah dan serat banyak-banyak ke. Minum air sampai terberak ke (ops). But the thing is, aku dah cuba buat mende tu. Siyes. Tak menjadi pun. Takde pulangan. Maybe sebab tak consistent. Maybe, just maybe. Maybe jugak sebab aku tak ikhlas. Haha. Puasa la sebenarnya ubat terbaik. Cuma aku nie insan lemah. Tak mampu nak puasa selang sehari macam Nabi Daud a.s.. (correct me if I'm wrong). Apatah lagi puasa hari-hari. Isk isk isk. 


Note: pigging di sini bukan babi okay? haha

6 comments:

Yuuki Taiyou said...

Whoa!

Please say you'll include sedatives in the operation~

eencyweency said...

Ptt la ade org pitam bagai kalo x berak..rupenye sbb najis longgok..informative post :) like like

Erma Fatiha said...

najis longgok.???

teringat coklat kisses.walaupun macam najis longgok, tp sedapp sekali

Anonymous said...

ini serius ke? haha

hamzah ian said...

geli nyahh~~

Jαnnαhツ said...

i have been dreaming of being free from this stomach issue coz it's too vexing to deal with. ugh

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers