Monday, July 09, 2012

Of Driving and the A-lettered word

Holla. 


Today I would like to tell story regarding my new interest; driving. All of you who had already taken driving lessons should have been warned regarding the risk of driving and using the roads, right? We all know what it is. We all aware of it coz everyday we heard of the news regarding this driving hazard. You know what I'm talking about do you?? I'm talking about ACCIDENT. 

Sepanjang hidup aku la selama 23 tahun nie, aku dah terlibat dengan 3 accident. Accident yang pertama masa belajar dulu, yang kedua dan ketiga pulak masa kat intern. Masa intern ni la dia nak jadi accident. Dala aku baru stat nak memahirkan diri dalam pemanduan. Tapi syukurlah, tiga-tiga tak melibatkan kemalangan jiwa. Kereta je yang rosak. Wuwu. 

Yang paling kelakar ialah masa aku terlanggar bontot kereta MyVi masa aku pegi pasar malam hari tu. Time tu gua cakap sama lu, gua syok sangat reverse sampai tak perasan kereta dah rapat gilller dengan bontot MyVi tu. Tiba-tiba "DEGANG!!!". Ya Allah, sentap gile masa tu!! Aku langgar orang ke?? Bila aku mengundur balik, aku nampak bontot dia melantun semula. Ya rabbi, mujur la dia tak kemek. Mujur aku langgar bahagian yang dibuat daripada fiber. Kalau kena body metal, mau beratus aku kena bayar sebab nak kena ketuk dari dalam. Phew~

I actually love driving. Mula-mula dapat lesen tu kenmain seronok sebab dah boleh bawak kereta. Namun apakan daya, disebabkan aku takut nak drive keta manual, aku tak berani nak jeopardize the probationary state of me licence. Ko tau kan kalau nak jadi competent, kena tunggu 2 tahun baru dapat upgrade lesen P? Ye, selama dua tahun itu lah aku cuba mengelak daripada pegang stereng. Aku bimbang takut-takut la berlaku pape lalu menyebabkan lesen aku ditarik. Tak sanggup mak nok. Tak sanggup nak belajar bawak keta kali kedua. Seksa! That's why after dapat lesen competent, aku tak berapa mahir sebab da lama tinggal stereng. So it took quite some time to really get to drive the car, again.

Memang masa intern la aku dapat asah kemahiran memandu aku. Area Kerteh tu memang sarat ngan lori, van, kapal, beskal, moto, keta bagai-bagai that's why memang mencabar. Memang mencabar and rasa tercabar. Lagi mencabar sebab laluan aku pergi tempat praktikal pun memang da banyak kes kemalangan, sampai ada yang terputus kaki kau tahu! Seriau bulu roma. Tu la, sapa suruh dia merempit, orang lain ada moto gak, takdela sampai nak rempit camtu sekali. Tsk.





Tapi alhamdulillah, aku da pun menghabiskan sisa hidup di Kerteh sebagai seorang intern dengan jayanya. Kehidupan di sana mengajarku hidup berdikari you alls. And aku pun belajar dari pengalaman sendiri yang kita kena selalu ingat Allah. Before start keta kena baca doa siap-siap. Pernah sekali aku lupa nak baca doa, memang hampir-hampir berlaku sesuatu yang tak diingini. That's why kena selalu baca doa and tawakkal kepada Allah. Baru pemanduan selamat. 


Akhir kata, biar lambat asal selamat, pandu cermat jiwa selamat.






yezaaaaahhh





Ooops, da nak pukul 2. nak gi anto mak keja jap. tehee~ 


Ciao.





kereta idaman dulu2







Kereta idaman sekarang


CRV putih!!!!!




1 comment:

dzilal si gecko yang genius said...

Cantik siot kete idaman mak nok. Jambu giler kot.

Kapal tu termasuk dlm snarai knderaan ats jln raya kah?

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers