Friday, June 29, 2012

Thursday, June 28, 2012

Last day at Pet-Ca-Ga


Credit to Geckorizta le fashionista

Of Happiness and Depression #2


I would like to tell the story but my heart says no need to brag la Jannah. What a waste of time la bebeh. Let the story stay with me. Kan sonang.


But then again, the ambivalence and the unbridled passion in writing are forcing me into doing this. Okay here's the bits of the story.


Why Memoir of the Memento? Coz it is a precious present given by those people which has become such a sweet reminiscence to me. The memento reminds me of each and every one of them. And I hope what I give them will benefit them as much the memento will benefit me. Insya-Allah. 

The memento does not come solely as itself. It teaches something meaningful to me. Something beyond what we call materialistic. It signifies the beauty of appreciation; their appreciation towards my service as a trainee at the company. Thanks people. Thanks for making me understand the meaning of responsibility and the urge to carry it out. Thanks to make me realize that only when we make contribution to the society will they come to remember and appreciate us. If not, we'll never be worth noticed. 

Wednesday, June 27, 2012

Tak payah nak alter ego sangat la...



Wajah hepi semacam masa terima hadiah dari warga PIE-5 yang disampaikan oleh Haji Mat, our head of department. Padahal dalam hati resah gile fikirkan montaj (yang still tak siap time tu). Inilah my alter ego (ni pun nak kena panggil alter ego jugak ke?). Yelah, di hadapan mereka aku senyum dan sengeh sampai nampak gusi, bila kat umah ghupe dah tak macam manusia sebab seghabut nak siapkan montaj je khojenye. Argh, tensi!


Terharu maknok bila dapat hadiah masa tu. Tak disangka-sangka. Yelah maknok kan orang yang tak berapa nak menonjol dalam ofis tapi bila diberi penghargaan macam ni, rasa macam "diriku begitu berharga" pula. Ops.


Tak payah le nak ber'maknok' sangat kan? 


Okay. Sekarang aku lega syukur gile-gile sebab dah siapkan montaj. Wah, so heaven! Tak payah nak pikir-pikir lagi sampai tak lena tidur malamku. Cume tinggal nak kena serabutkan otak ngan report LI je la kot. Tak "je" jugak. Memang kena buat and submit before 6 Julai. Peh *kesat peluh sambil kembangkan hidung*


All in all, aku hepi dah abis intern. Sebab da tak perlu pegi opis and melanguk depan laptop sampai waktu tengahari and melanguk balik sampai pukul lima! Seksa kau tau? Aku memang hampir mati kebosanan. It was almost unbearable. Huhu. 


Tapi banyak yang aku belaja masa intern. I got to meet lotsa awesome people yeah! And bangga sangat-sangat dapat intern kat Petronas. Multi-national company tu...... Alhamdulillah.


Lepas ni kena berjuang untuk masa hadapan. Way to go forward Jannah!



Of Happiness and Depression



...to be continued soon

Tuesday, June 26, 2012

Demam montage

Semalam punye la laju idea mencurah-curah ke ladang gandum sampai sanggup stay up nak buat montage last-last bila dah sampai pukul 4 pagi otak pun dah jadi lembab sebab penat berfikir and buat kerja tak berhenti-henti lalu tertidur tanpa sedarkan diri lagi. Letihnyer rasa. Feel like gonna have fever soon *sigh*

Saturday, June 23, 2012

360 Sketched


Mode: Black and White, Surreal and Light

Tadi petang punyerla beriya giler dua sohabat nie pegi Romantika cari hadiah. Last-last hadiah tak dapat, migrain pulak kepala aku ni ha. Perut pun dah mula berkeroncongan mintak makanan. Lalu tanpa berlengah lagi kami pantas menuju ke Mesra Mall  namun apakan daya on the sight of lotsa people thronging the place made us having headache. Lalu kami decide pergi restoran sup sedap. Harap takdo orang la kat situ.












Lepas 15 ke 20  minit









Aftermath...




Pada sebelah malam....





Jamuan kat KGRP 



Malam tu ada jamuan famili day Petronas. Aku bukan famili pun apatah lagi staff tapi sesaja nak ikut biarpun aku da habis intern kat PCSB. Wahahaha. Tak dop niat pun nak gi dengar Adira nyanyi sebab memang niat asal nak melantak sahaja. Namun apakan daya sound system punyelah meletop bagai nak rak aku tutup telinga pun still boleh dengar dentuman suara retis yang buat show atas  pentas.

Monday, June 18, 2012

Diari Hati


Being in the last week of internship at PCSB makes me worried sick and a bit restless. It makes me having heartache coz the heart itself is thumping with terrorrr! After this I’ll have to start searching for jobs, which I deem to be onerous and burdensome *sigh*.  It’s not easy to be absorbed by Petronas coz Petronas is not a sponge, apatah lagi activated carbon mahupun zeolite. Aw, lawak ke tu?

Just now we met Farah at KOP!!! So excited!  (tetibe je gumbira).  Lama tak jumpe housemate kita yang sorang ni yaw. Dahla tempat intern dekat je ngan kitorang tapi tak peghenah nak plan jumpe mana-mana. Farah intern kat Kemaman tapi ada projek ngan PCSB so dia datang join meeting kat KOP dengan staff syarikat dia.

3 budak Terengganu praktikal pun kat Terengganu. Yeah Ganung kitterr!


Macam-macam yang kitorang sembang. Best giler kot si Farah nie. Dapat sambung keja kat situ oh yeah murah rezeki kau Faroh! Tahniah lah. Kitorang tak dapek la nak khoje terus kat sini. Sebab fresh grad kot. There are still so many things to learn maaa…. Structured interview pun bukan sonang. Setakat ni budak UTP je yang ramai kena serap (after SI of course).

Somehow I did feel inferior and scared…. and jealous (huhu). Not only farah who already got place (aka absorbed), there are also some other friends of mine who are receiving the same blessing. Wow, they are all so fortunate!  Congratz you all (okay sekarang sila bersedia untuk belanja kami semua makan steambot).

Tapi rezeki kan dari Allah. Ada yang dapat rezeki cepat. Ada yang lambat. Ada yang dapat banyak. Ada yang dapat sikit. Ada yang dapat cara senang. Ada jugak yang dapat cara susah. That’s how Allah plans for us.

Hari terakhir bersama sv ku Kak Sarah. Wuwu


Apa yang penting kita kena rasa gembira bila dengar kawan kita dapat sesuatu yang baik. Jealousy tu memang sesuatu yang normal tapi kena pandai control la. Jealousy is natural coz we are not only friends, but we are also RIVALS.

So lepas nie, aku kena berusaha cari kerja untuk tingkatkan jati diri dan softskill yang makin mengeras. Lepas nie nak lembutkan dia biar jadi marshmallow. Padan muka. Wahahaha!!

Ps: nak khoje ke sambung belajo???? Ottoke?


xde motip


Sunday, June 17, 2012

Supervisor who visits to supervise

Duh!

Tajuk tak boleh blah. Hari ni Dr Hafez datang KOP (Kompleks Operasi Petronas) untuk tengok kitorang present pasal internship kitorang. But, doc tak datang sorang-sorang. Dr bawak isteri dia sekali. Aww, so sweet! 

En Suffian, Kak Sarah (pregnant 2 bulan), Kak Radhiah, Dr Hafez


Dzilal and staffs from PSE1 with Dr Hafez and me

Oh, mengapa tangan kau begitu skema wahai gecko?

Sama tinggi kan kami 3 orang? Huhu



Overall, aku tak berapa satisfied pun dengan presentation aku. Tapi aku rasa lega sebab semua dah berakhir (oi, bukan seme la wey). Ye, aku tau. Ada lagi kena buat report and present kat USIM. Oh no. Entah kenapa tibe2 aku cam prefer buat presentation daripada buat report. Ngahahaha.

Thursday, June 14, 2012

Chemicals Awareness Workshop



Choclairs nie hadiah sebab dapat jawab quiz. Bangga lah sangat dapat jawab satu soalan.. Kahkahakakakah...


Soalan: How CI (corrosion inhibitor) is applied in pipeline?
Jawapan: Continuous and batching.



The end

Wednesday, June 13, 2012

Oh no mengapakah semua ini terjadi padaku?

Salam readers.


Dalam keadaan yang serba havoc ni pun masih ada hati dan perasaan nak merapu dalam blog. Sesungguhnya saya merasa amat tension sekarang ini. 

Saya sangat bimbang dengan kerja yang masih belum disiapkan (bukan sibuk nak siapkan kerja, buat belog plok dos). Ok jangan marah. Ini sesi curhat, sesi luahan hati. Ini adalah perkara yang harus dilakukan bagi menyenangkan hati.

Saya (eh terskema pula). Ehem, aku sebenarnya kena siapkan montaj. But in order to do so, aku kena guna Photoshop. Namun apakan daya masa format aritu sekali ngan tukar skrin LCD (yang memakan belanja RM230) habis software kesayanganku hilang. Semua yang aku suke ilang (bukan semua tapi yang hilang tu memang sayang gile2 sebab selalu guna thats why rase cam seme yang ilang). AIMP, adobe photoshop antara yang aku suka tapi dah takde skang nie. Ingatkan takkan ilang software tu lau format. Wuwu...

Back to montage-ing. Se lagi, bukan sebab takde photoshop je. Aku tak abis interview orang-orang itu. Baru siap interview HOD, Manager ngan Inspection Engineer. Ada lagi empat. Aku duk sini dah tak lama. Entah sempat siap ke tak. Bimbangnyer. 

Okay. Lepas tu, Ahad ni dr Hafez nak datang. Kak Sarah suh aku present. Warrrgh! Nervous nyer!! Slide pun tak buat lagi. Report mingguan pun tak edit lagi. ARGHHHH!

Tapi, kalau tengokkan to-do list, bukan banyak sangat pun. Tapi nape hati dan naluriku berkata (ecewah) yang aku skang ni rasa tak senang duduk je. Maybe sebab aku tak pergi keje kot arini (ahah, kantoi seh). I feel guilty coz I have no mood to get to office. I have no more cuti actually but today it seemed like I ponteng khoje. You got what I mean?? So please jangan jadi macam aku. Lazy bum. 


Wajah lazybum yang tidak mahu identitinya didedahkan

Friday, June 08, 2012

Passengers

Usually I was the one who becomes passenger but today I drive with 3 passengers. Rasa cam dah jadi  chauffeur pulak! 

Nervous woooh bawak anak orang. Kalau diri sendiri drive sorang-sorang, nak drift 140 km/jam pun boleyh (gila punye exaggerating). Bahaya la bawa laju. Paling laju aku berani bawak 120 km/jam je. Dahlah kawasan tu da ada beberapa kes kemalangan yang mengakibatkan kematian. Setakat nie da ada 2 accident berlaku dan telah meragut nyawa. Yang terbaru, penunggang moto yang bawa laju accident sampai kaki terputus melayang ke perumahan transit petronas tu. Hish, seriau bulu roma maknok (gaya bapuk).

So jangan nak mengada bawak keta laju-laju. Speed can kill. 

Some random pics taken.


Les passenger 


Le incroyable  (hehe)





Last but not least...


Rasa cam nak makan kacang meng-lembu je kan?









I am a cool blogger, am I?

I'm writing my 400th post you all! That's what makes me feel like I'm the coolest blogger. Wahahahaha! Nak kata cool tu taklah sangat. Biasa-biasa saja. You know why am I brazenly calling myself cool blogger? Coz I have found a crude way of being a cool bloggeh (self proclaimed). I have my favourite CoolBlog and that's what makes me feel cool all the time. Ngiahahaha (gilo).

Grab yourself a cup of CoolBlog today and feel the sensation of being cool. As for me I love Sourplum Milk Tea with Black Pearlz. Simply irresistible!






Sunday, June 03, 2012

Too Soon to Say Goodbye

I feel like clinging to my home forever but that won't do. I must carry on with my life. I don't know why am I so attached to this home. Maybe this is where the real me can be seen with no pretense nor disguise. This is where I can be myself. But the this 3-day off was too short! Argh!!

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers