Sunday, September 30, 2012

Adik-adik

Wah, sejak da bekerja nie, kenmain ko ye, beria panggil budak2 diploma tu adik. Kekeke. Yela adik aku Din pun ngah exam diploma, so no wonder la it feels so right to think them as my brothers and sisters.

First day keja memang hectic. Budak2 tu kan, macam2 ragam aku nengok. Penat aku nak melayannya. Ada yang buat macam2 jenis body language bila dorang jawab soklan guna OMR, macam nak bagi isyarat jawapan kat para sohabatnya yang tak tau nak hantam ape. Aku pun apa lagi, terus ceghelong bak kata orang ganu. Ceghelong ni macam stare la. Macam kita tenung orang tu sampai dia rasa intimidated. Haha, padan muka!

Ada yang pura-pura mintak itu mintak ini padahal cover cubaan nak meniru. Kekeke. Macam-macam. Nak tergelak pun ada. Okay aku nak chow dah esok keja lagi. Kalau ikutkan mau je aku karang esei 4 mukasurat nak cite pasal tadi. Tapi penat oh. Tadi migraine lepas balik keja. Dasar noob.


p/s: Seronok jugak rupanya kerja jadi pengawas. Kikiki.


Thursday, September 27, 2012

Burgeoning Cache


Okay now I'm way too engrossed doing online shopping and I get too carried awayyy to add my bag collection. I know how screwed I can be and I don't know if I can be any much more screwed than this! Ugh, this indulgence is so not good! And so costly. It's not easy not to fall for those temptations. It's simply irresistible. .

The black Fourskin Supersize S840-01 Sling Bag is so durable (from the way it looks) and simply designed. I think the design really suits me and it defines me. I am a simple person and I wish my bag to be simple yet durable. Why durable? Maybe because I love to use things for a long time. I like to stick to one item at a time and it really would define the real me. But the real problem is that this sling bag is too large! It can be categorized under duffel bags. It's large for crying out loud! The width is 49 cm and it can be used as traveling bag. What I intend to add to my collection of bags is not such bag but a smaller bag which can be used for casual outing. This is too much, though the design is really sporty and smart.

The second option is the chocolate Saddle Up Bag by Forever 21 (but this one is replicated one from AanBoutique). This is a good bag. I love it coz I love chocolate bags! Nomu nomu chua hey!!! Okay, okay. Chocolate rocks! Nevertheless, the strap is not so wide. It's small. So we cannot carry heavy stuffs inside the bag. What a drag! 

You see, it's not easy to become a good online shopper. I mean to be good to the point of really finding the item of your choice. It's not easy. It's difficult okay???? (redundant)

Wednesday, September 26, 2012

Wish not witch

Gambar hiasan


I wish I have something to feed the blog. But now I have no idea. Ugh! I think I'm having thinker's block.

Friday, September 21, 2012

Khasiat makanan sunnah


Wah, comelnya buah tin ni! Merahnyer!! Sweetnyer!! Sedapnyer!!! Ooomph!! 



Tahukah anda akan khasiat buah tin??? Tahukah anda khasiat makanan sunnah Rasulullah ini?? Buah tin nie dikhabarkan mampu mencegah kanser!!! Bukan itu sahaja, buah tin boleh mengubati masalah jantung yang lemah, cuci usus, cuci buah pinggang, kurangkan batuk/sakit dada, dan yang paling motan sekali, mengubati masalah buang air besar. Hooray! Mujur ma aku amik inisiatif tanam pokok tin ni kat laman umah. Sonang la aku nak makan buah tin nih bila-bila aku rasa susah nak membuang. Wewewewe!


Orang kata buah tin kering lagi banyak khasiat sebab segala nutrisi yang dia ada dah diconcentratekan dalam buah yang kering itu. Well, buah tin segar pun sodap! Hahahaha.



Ni kaler buah tin yang hampir masak, oren keperangan.



Tak sabar nak tunggu buah-buah nie masak. Hewhewhew!


Tuesday, September 18, 2012

Step up!

Mode: Whining



Depressed, but failed to show. The harboured feeling is much more painful than being stabbed by a sword. Life is full with mysteries and most of them end up unresolved. I always find myself being drifted away by the fate of which sometime being cruel to me. Life itself is not a choice, it is a path of obligation. You make your life well, or else it'll be hell.



One stage after another. I have ended one phase in my life and going to open another door of another path in life. I need to start the journey by myself. I must be stronger than before, much stronger because the new path would be much more challenging. I need to be strong from inside, then only I'll be able to move forward with poise. 


Pull yourself together Jannah, and firmly row the boat!! The sea of life won't wait for weaklings. Persevere and be ready!



So what are you waiting for? Step up!

Monday, September 17, 2012

Arthropoda Bercili

Assalamualaikum peeps.



Bersempena dengan entri ke-500 blog ku yang tidak lapuk ditelan zaman ini, aku berbesar hati malah bersukacita untuk meraikannya dengan memasak hidangan arthropoda bercili. Arthropoda atau nama melayunya, ketam telah dibeli oleh ibuku di pasar Chabang 3 setelah aku beria-ia nak makan ketam nih lantaran diriku mengidam tak pasal-pasal mengalahkan ibu mengandung. Walhal tuan empunya badan sudah terang nyata lagi bersuluh mengidap penyakit sinus a.k.a resdung yang semi-kronik (okay sile bersedia untuk menggaru kulit gatal). Boleh pula hidangan ketam yang menjadi pilihannya. Malah ketam dibuktikan mempunyai kadar kolesterol yang tinggi yang mana penggemarnya berisiko besar mendapat obesiti dan tekanan darah tinggi jika tidak mengawal pengambilan makanan laut nie. Sila bersedia buat tekan tubi 100 kali sehari.



Okay back to the topic of cooking crabs. Em, sebenarnya aku tak pernah masak ketam (lols). Seumur hidup penah makan ketam je. Pegi makan steamboat kat MARDI Serdang pun tak pernah nak menjamah ketam. Cerewet sangat la nak makan ketam. Kau kena ada alat pahat dan penukul bagai baru senang nak extract isinya yang cekediput. Tak pun bersedia lah dengan ubat gigi Colgate ataupun Safi sebab gigi mesti haruslah kuat untuk menggigit cengkerangnya yang tebal tuh. Hahaha, ok tak lawak.



Mula-mula goreng la ketam nie. Goreng separa masak. Hewhew.



Kemudian, kumpulkan ketam atas pinggan nih. 



Nampak macam banyak, tapi bile makan tak puas pun. Isi sikit oh.Wuwuwuwu. Lepas tu, tumis la pes yang dah dibuat tadi (bawang merah + bawang putih +  halia + lada kering). Bila dah pocah minyak, masukkan sos tiram and sos cili. Masukkan garam and air asam jawa. Tunggu sekejap biar dia mereneh. Then aku masukkan air nak kasi dia berkuah sikit. Masukkan ketam tadi and gaul sampai sebati. Tada!! Siap la and boleh la hidang.


Siap! Makan ketam cili ni dengan nasi panas memang sedap la. Huhu.




Sekarang aku sedang menggaru-garu sebab kegatalan dek makan ketam tadi. Waaa!!! 

Sunday, September 16, 2012

Docile




Nothing  much. Just wanna rant about our family cat, Bubu. 



Bubu is a cat docile enough to always answer the calling of her masters; us!. But usually she came rushing to get food la. Kekeke. The person she never fails to answer is my mom. She really recognizes my mom's voice. It was like she is meant to answer the call. Like today, she was resting in our room, looking all gloomy and moody. But once my mom call her "Bubu! Bubu!" she immediately rose and scurried to the kitchen. Me and my sister were stunned to see the reaction of our cat. It was like magic!



Haha, cats are cute, aren't they? When you live with them for quite some time, they'll be bonded to you so strongly. They'll understand what we say and what we want them to do. I always find it amazing when Bubu understands what I said to her. This morning, I saw her curling on the floor at the kitchen, tilting as if she wanted to ask for food. I was quite mad coz she always would come in my way when I wanna do stuffs at kitchen. It was disturbing to the point that I almost trip and fall when she was rolling around my feet. Then I said this, "Bubu, doksoh maing sinning ah. Wak serabuk je. Gi maing jauh nuh!" translation: Bubu, you better not play here. You're such a drag. Go and find somewhere else to play!"



Surprisingly, promptly she rose and walked away. She walked so slowly and weakly as if she was in deep sorrow. Yes, I learnt from that incident that cats also have emotions and they can also be hurt. So we need to be aware of things to say to them since they can understand those words said to them. Then I tried to make up to my bad attitude to her. I went to stroke her but she didn't even purr. That means she's moody and grumpy. So, don't treat your cat badly. Say good things and never say harsh things so they won't feel cornered. 




Ahli keluarga saya semua suke kucing. Anda bagaimana?



Adikku sayang kucing sampai sanggup tidur dengan si kucing. Aww~



Nodin pun suker gile main ngan kucing. Siap main lambung-lambung lagi



Time rayer pun dia nak interframe. Kekeke...

Saturday, September 15, 2012

Random Narcissism


Hye, guys!! How are you?? Today is a day of being exceptionally all cheeky and witty for me (hehe). Actually this is the first time I try to be a bit fashionable by donning the navy-coloured TALL dress from Poplook which is bought online. The dress is so tall that I have to wear wedges to avoid tripping it and falling embarrassingly lols. Since the dress is sleeveless, I got to pair it with a cardigan, also bought online from Eljameela boutique. Seriously the cardigan is so long! It is long enough to cover the peachy part of your body (hihi). It is made of cotton and I feel so comfortable wearing it. It doesn't give you even a tinge of heat when going outside for any occasion. It suits all occasions, I guess. 




Oh well, I forgot to mention. This is my sister with the little envelope bag. I let my sister wearing my bag since I got no confidence to style the chain-strapped bag. Fyi the chain is golden. I thought I saw the chain to be silvery in the website but when I bought it, it appeared to be golden!! (eyes make mistakes too??) Oh, I don't fancy gold stuffs that much. I don't know why but making the chain stands out seems a bit gaudy. But when my sis made is as a cross-body, it looked quite nice on her since the chain strap won't show that much as it is hidden beneath the tudung labuh. The way she put it on was quite impressive! Well, the bag suits my sister so much that I intend to give it to her (er actually sell to her). 


That's it. That's all I got to share today. 


Excuse the cheekiness! :P



Friday, September 14, 2012

Meet Jessi the Amazing Kitteh

Firm friends: Lorcan Dillon with his cat Jessi who taught him to speak

Aku rasa sebak bila baca kisah budak 7 tahun ni dengan kucing kesayangannya, Jessi (ok now I'm getting all teary). Sebak sebab rasa terharu dan gembira dengan kisah Lorcan Dillon yang mengalami masalah selective mutism tapi berjaya diatasi dengan bantuan kucing comelnya itu (aww sweet kan?). Jessi, seekor kucing yang super duper cute peliharaan keluarganya telah menjadi kawan rapat Lorcan setelah ibunya merasa perlu bagi anak lelakinya itu mempunyai teman untuk dia meluahkan perasaan ataupun meluangkan masa bersama memandangkan Lorcan tidak pernah bercakap dengan sesiapapun setelah mencecah umur 4 tahun. 

Apa itu selective mutism? Fenomena ini dikatakan melanda seorang kanak-kanak daripada 1000 kanak-kanak di seluruh dunia (memang rare case la nih). Dikatakan selective mutism ini disebabkan oleh faktor stress (but still don't know what had made this seven-year-old boy feel so stressed till he remained silent). Penghidap selective mutism biasanya suka bersendiri and tend to lost in his/her own silent world. Bahaya dow penyakit nie. Diorang akan remain silent even when they experience pain. Mereka ni tak boleh nak espresikan perasaan diorang, tak kira perasaan suke ke, benci ke atau sakit. Memang menda ni sangat bahaya.  Bayangkan, kalau yang kena selective mutism tu budak perempuan. Kalau dia kena cabul pastu dia senyap je tak cakap apa-apa kat sape-sape. Kan naya? Macam mana mak ayah nak tolong kalau diorang tak cakap apa yang berlaku dan siapa pelakunya. Sedihnya kalau terjadi kes macam tu. Sob.

Okay back to Lorcan's story. Buat pertama kali, setelah beberapa bulan Lorcan bersama dengan Jessi, budak lelaki ini telah mula bercakap. "Saya sayang awak," itulah ucapan pertama Lorcan yang ditujukan kepada Jessi. Ibunya sungguh terharu dengan apa yang berlaku dan peristiwa itu merupakan satu keajaiban yang tak disangka-sangka. Sejak dari itu juga, Lorcan mula menunjukkan perubahan yang mengagumkan. Lorcan dikatakan mula membaca petikan di dalam kelas apabila gurunya menyuruhnya berbuat demikian. Seusai waktu persekolahannya, Lorcan akan segera pulang ke rumah lalu merangkul Jessi dan mula bermain dengannya. 

Jessi seakan-akan menyedari tugasnya adalah untuk menjaga dan membantu Lorcan yang mengalami masalah terperangkap dalam dunia tanpa suaranya itu. Kucing comel ini sentiasa berada di sisi Lorcan untuk menemaninya bermain mahupun tidur.

Memetik daripada kata-kata ibunya, Jayne:

"The other day, I found Lorcan reading to her. Her paw was resting on his hand, while her blue eyes were just gazing into his face in adoration."

Ya Allah, sweet giler!!


Dengan izin Allah, kucing ini telah berjaya mengeluarkan Lorcan daripada dunia senyapnya. Aku pernah dengar yang kucing ni memang boleh mengubat stress and kurangkan risiko sakit jantung (dengan izin Allah). That's why Nabi Muhammad suka kucing. Kucing nie boleh menenangkan manusia. Maka boleh sangat la kita namakan spesis kucing-kucing seantero dunia  The Cutest Living Healer ever. Hehehe.







For more, click this link (reference)

Beg Ladam Kuda

It's got nothing to do with Gangnam Style dance okay??! Ehemm.... (clearing throat)

Hye guys!

Remember when I posted about the loyalty things previously? Now I'm not being so loyal after I stumbled across this Forever 21's Saddle Bag when I was carelessly browsing those online shopping websites. Oh seriously this had left me in total bafflement.

I was so astonished that I got easily mesmerized with this one. Before this I had already promised to myself "Enough shopping, Jannah. Enough!" but at the sight of this choco-coloured saddle bag in Aan Boutique, I  had lost control and lose my mind. It simply grabbed my attention. Oh I hate that I love you! Coz this is going to cost me money, ugh!


Right image showing the saddle bag by Forever 21 whereby on the left side is Fossil's saddle bag. Pretty much alike but Forever 21 is much more affordable (because it's made of faux leather)


It's gonna be looking like this on meh! Grrr...


Just so you know this bag is so affordable! But I'm still wavering over wanting to buy it or not coz the decision is gonna cost my life! Ok excuse the exaggeration but it actually is quite correct coz I know how stupid I have become after I started to get involved in this miserable online-shopping life. Only Allah knows how miserable I'm going to be. Only Allah knows how I'm losing myself when I become 'slave' for this shopping stuffs. It's sickening you know (and don't forget; CONTAGIOUS!)

Okay that's all for tonight. Enough talk, and go to sleep!

Thursday, September 13, 2012

Desperado

Waa... aku sudah dipanggil untuk interview kerja!!

Nervous oh. Nak pegi ke tak?? Nak pegi ke tak?? Takutnyer!! Nervous campur excited. Sampai sakit perut sebab nervousness itu telah trigger irregular bowel movement dalam perutku. Waaa, very unbearable!

Phuh (exhaling). I am actually very keen to getting job. Any job. Apart from wanting to escape this growing boredom of being at home doing nothing, I also desperately need money to feed my unbridled greed for online shopping. Ugh ugly meh! I know. The position I applied at the company is customer support executive, meaning I'll have to deal with customers and suppliers and also to maintain the good relationship between those two parties. It requires me to be an extroverted person and confident. Am I brave enough to take the challenge?

Aku sebenarnya nak cari pengalaman je. Even kalau tak terpilih pun, at least aku akan dapat pengalaman interview. But still ada masalah. Aku nak pergi ngan sape? Sapa nak ngantor? Waaah, dalah mak ayah aku bimbang nak lepas anak pare dia ke KL. Wuwuwu, I'm doomed!

But still, I feel like going. Yes, Insya-Allah! I'll have to ask my cousin's help I guess. Weeee~

Yes, I'm going!!! (insya-Allah) gotta ask restu from my dad and mom dulu. 

Friday, September 07, 2012

Serangga Pilihan

Siapa serangga pilihan? Siapa serangga pilihan? Kambing? Lembu? Arnab? Rusa? Kucing?? (Whatde???!)

Pernah dengar dop lagu nie? Femes kot kat Youtube. Siap jadi viral lagi. Kalau tengokkan lirik tu, memang mengarut tahap gaban. Dahla guna perkataan siapa untuk serangga, pastu pilihan yang dia bagi tu sekor pun tak sebut serangga. Sape entah yang tulis lirik lagu nie. Kalau kata tak pandai sains kang terasa. Tapi aku rasa dia saje je buat lawak. Bukannya tak tahu kucing atau lembu tu bukan serangga. Iye dop. Common sense kot. Tsk. 

Ha, aku nak cakap pasal serangga kat umah aku ni. Tak tau la nape, banyak gile serangga nie kat laman umah aku. Nak kata musim mengawan pun, aku sendiri tak berapa pasti. Ade yang dah mati sampai kering garing, ada yang heaven je melekat kat dinding. Tapi once makhluk nie dah stat terbang, aku akan cabut punyelah sebab kalu dia hinggap kat baju engkau, mesti susah nak cabut. Kaki dia cekam kuat ooh. Seram aku. 

Kalau nama standard dia, kumbang. Orang Teganu panggil dia kabbo.

Ni versi kecik. Kurang intimidating babtu camera berani pegi dekat. kekeke

Dew dew dew dew dew~ (humming)

Ni sekor lagi kabbo. Aku snap masa ye terjelopok dalam longkang.

Ni sekor lagi. Tengah panjat longkang (ew ada kulat)

Kabbo ni da mati. RIP

Ni pun dah arwah. Once makhluk ni tergolek 180 degree, memang susah dia nak bangun balik sebab badan dia berat. Kaki-kaki dia tak kuat nak tujah badan dia ke atas. Kekekekeke. That's why ia berakhir ngan tragedi. Last-last mati lah si kabbo nie. 


Bubu dan anak sedaranye Oren plus kabbo

Bubu tak ikhlas je main ngan kabbo. Peh.

Bubu buat muka garang a.k.a bekkeng

Adikku si destroyer. Entah ape yang ditendangnya.

Edisi editan keji. Kakakaka

Meroyan

Nylon-Leather Country Hobo - Lauren Lauren Handbags  - RalphLauren.com
Cantik woooo beg ni. Nampak lasak and tahan lama. Ini Ralph Lauren punye hobo bag. Kalau dia ni boleh buat sling bag lagi comey. Stylish hoi.

Thursday, September 06, 2012

I baked monsters!!


I tried to bake buns but it turned out to be monster-like baked dough! Arghhhhhhhh!! So frustrating. Not only the look is gruesome, the taste is also revolting. Ah, what an epic fail.... So sad. 

Teeeeet~

Okay enough bluffing. I know how horrible I am when it comes to baking buns. But sure still the taste is quite okay and still edible. The look is quite tempting with those melted choc chips despite the taste which is quite muaks, and you know, the muaks feeling means you get to be full even after having a pinch of it. 

So funny when I put a plate full of those monster-like breads in front of aboh, he said, "Whaa, macam raksaksa. Roti amenda nie???" with utter disbelief. I laughed at his remark. Okay I know I'm monster maker. Kekekeke. My dad is always like that, full of sarcasm. Sabar je lah. Hahahaha.

p/s: dalam pada kutuk-kutuk tu, dia makan jugop. hehehehe 

Mencoba untuk setia

Cubalah setia. Cubalah jadi orang yang boleh fix pada satu benda sahaja (at least pada satu jangka masa yg agak panjang). Macam aku sendiri lah kan. Aku ni jenis setia sikit (sikit je??). Okay, certain barang, eh taklah yang, tak! Kebanyakan barang jugaklah aku akan setia. Aku ni jenis orang yang akan guna satu-satu menda tu untuk jangka masa yang lama. 

Contohnya beg. Once da beli satu beg ni, tak kira la shoulder bag ke, sling bag ke, tote bag ke, satchel au hobo bags (tak penah hado pun), aku akan pakai sampai dia buruk atau dah rosak. Kasut pun macam tu gak. Dulu lah. Hahahahahah! (gelak senget). Skang dah lain kalau tang kasut nie. Zaman da berubah beb. Kekeke. Sila bertanya kenapa. Kenapa tang kasut kau tak berapa nak loyal ha? Begini. Kasut ni cepat rosak. Ye lah  aku kan student so memang banyak berjalan-jalan ke kelas, ke shopping complex, tmpt makan steamboat blablabla lalu memang tak syak lagi kasut akan mengalami kehausan yang amat namun apakan daya kasut tak boleh kena air walau sedahaga mana pun dia. Kalu kau bagi air, rosak lah kasut. Iye dop? So aku cari solution untuk kurangkan kedahagaan kasut dengan menambah koleksi kasut supaya aku boleh bergilir-gilir pakai kasut-kasut tuh. Ha, amacam? Ada cerdik tak aku punya idea???

Kasut aku da stat banyak atas rak kasut tuh. Tapi semestinyalah bukan kasut berjenama Clark ataupun Sembonia, apatah lagi Jimmy Choo. Hatta jauh panggang dari api sangatlah untuk memiliki kasut Louboutin atau Kate Spade. Ngehehe. Berangan jelah. Kau kerja gaji 10 ribu hengget sebulan baru bleh nak beli tanpa rasa guilty whatsoevah! Aku pakai kasut Bata je kot (sobsob), brandless punya brand (sebab beli RM10 sepasang), Polo Brittania (beli masa discount ok?) and satu lagi Carlo Rino (kasut, eh bukan, sandal ala-ala gladiator). Tak suka sangat yang CR tu, sebab dia tapak licin. Kalau drive, maunya terbabas sebab licin time pijak clutch. Penah skali aku punye keta mampus tengah jalan gara-gara memakai sandal CR tu. Malu seh!!! Ces, langsung tak praktikal buat drive. Aku lagi suka Bata. Bata pun da mantop da skang. Banyak pilihan and design yang lawo-lawo. Harga pun dah hampir mencecah RM100. Lagipun Bata ni selesa and lasak. Suke tau kat Bata nie. Aku pakai sampai sekarang yang kaler coklat tu. Simply durable!!!! Hari tu masa jalan-jalan kat KLCC, aku termasuk kedai kasut. Gile lawo kasut. Rege pun boleh tahan mahal. Area RM100 kot. Belek punya belek, pusing punya pusing, rupanya BATA!!! Wargh!! (facepalm). Terkejut mak nok. Ok lets face it, BATA da advanced skang nie. Weeee!!

Bukan beg ngan kasut je. Kalau shampoo pun aku setia. Aku ni bukan jenis memilih kalau tang shampoo nie. Tapi ada sekali tu aku lupa bila, mak aku beli shampoo Feather Pudina Limau. Ya Allah, bau dia sungguh memukau and very the fresh!!! Stat daripada tu, aku pakai shampoo tu aje. Memang tak tukar. Rela tak basuh rambut kalau takde shampoo nie. Hehehe. Kalau aku mandi, everytime mesti kena apply shampoo. Wakaka. Gilo kekgi botok liccing palle mu Janah! Kahkahkahaakkakka!!! Don't worry, saya bukan botak. Walaupun everytime mandi mesti nak kena cuci rambut ngan shampu nie. Malah rambutku makin lebat. Itulah kehebatan Feather. Hehehe.

Ha, se lagi, se lagi. Perfume! Aku suke perfume, and aku ada signature smell yuollss!! Hahahaha. Aku suka pakai Bodyshop Neroli Jasmine essential oil yang baunya, ooommmphh, wallaaaaaaahh!!!!!! Suke giler bau nie. Dulu beli yang alkohol punye tapi dek kerana yang tu cepat sangat habis (dah hari-hari kau pakai duk umah pun nak sembur jugak) aku beli yang oil punye. Ehem, semestinyalah yang oil ni lagi mahal, tapi kalau tanya aku, baik yang oil sebab bau ye tahan lama. Hehehe. Yang alkohol tu harganya RM39 and yang minyak tu harganya RM69!!! Dua kali ganda harganya. Wargh!!! Takpelah, aku sanggup bayar (swallowing hard). Berwangi-wangian kan sunnah nabi. Aku berwangian untuk diri sendiri, bukan untuk orang lain pun. Sebab tu kat umah pun nak kena pakai minyak wangi. Ha, ada berani???

Itulah kisah loyalty aku dalam dunia nie. I simply am a loyal person. Are you loyal? 


actually aku ada hajat nak shopping beg lagi. muahahahah! (ops kantoi)

oh yeah?


oh yeah, is that you Jannah??!

Monday, September 03, 2012

the battle against myself

Di suatu malam yang hening, bergema satu suara hati yang bergetar dan sedikit menggelabah.

"Saya ingin mengurus...."

Suara dalamanku berkata. Lebih kepada monolog dalaman (sila buka buka Komsas pronto!). Namun si AlterEgo terus menyangkal kenyataan yang masih belum habis terungkap.

"Mengurus? Urus ape?"

Okay. Kau memang bodoh. AlterEgo selalunya bodoh. Why? Sebab dia suka menyampuk cakap orang.

"Hey, aku tak habis cakaplah! Aku cakap aku nak menguruskan BADAN!" 

Padan muka si AlterEgo sebab cuba menggugat semangat aku nak kembali kurus. Padan muka kau kena marah. Hahahahahaha.

"Pergh, nak kurus konon. Makan nasi hari-hari pagi petang siang malam. Ces!"

Kurang asam punya orang! Ops, anyway AlterEgo (kadang-kadang orang kenal dia sebagai doppelganger) bukannya orang, mahupun kucing apatah lagi anjing. Dia adalah sejenis mainan perasaan dan kadang-kadang dia suka take over diri kita bila mana dalaman kita lemah. So kuatkan diri anda sekarang agar si AlterEgo tidak dapat mengambil alih jiwa anda dulu kini dan selamanya barulah hidup aman sentosa bahagia dunia akhirat ameen!!

"Tak payah nak kurus sangat la. Berat badan kau tu dah okay dah Jannah oi."

Aku benci si AlterEgo. Dia suka mengganggu-gugat perasaan aku. Dia suka intervene bila aku nak buat keputusan. Dia jadikan aku serba-salah, serba tak kena, hingga haru biru hidup aku jadinya; porak peranda. Hey, AlterEgo, please be more friendly or at least be more supportive will you??!!!!!

"Kurus apa kepala hotak hengkau! Aku dah naik berat tau dak! Tengok seluar ni kalau dulu dia longgar je tapi skang nie da ketat. Aku stress ah kalau jadi macam nie. Tetibe rasa down giler. Kau ada paham?"

Aku memberontak dari dalam. Membentak. Mengamuk. Hati pun mula berkecamuk.

"Ala, still BMI kau okay kan?"

Ah, AlterEgo cuba masuk campur lagi. Cuba menggoyah semangat waja seorang aku untuk menguruskan badan at least 10 kg. Dia cuba sedaya upaya untuk menyedapkan hatiku yang sudahpun sarat dengan lemak dan kolesterol. Bukan itu sahaja, salur darah pun mula mengepam laju saat jantung berdebar-debar melawan nafsu tiap kali terjeling makanan sedap atas meja. Laju juga kerana toksin dan lemak makin galak menyumbat vena dan arteri malah salur limfa pun tak semena-mena jugak dah mula membengkak.

"BMI okay. Tapi susah nak cari baju dengan saiz aku skang nie."

Okay, aku rasa tu umpan paling berkesan untuk silence-kan si AlterEgo yang suka meracau. 

"Okay lah. Kau nak kuruskan badan sebab senang nak cari baju. Tapi, kau hepi ke? Seronok ke jaga makan semata-mata nak kuruskan badan untuk muat baju-baju tu? Penting ke semua tu? Macam mana ngan selera buaya kau selama nie? Kau hepi je kan bila kau makan ikut selera kau tu?"

Em. AlterEgo seakan memahami. Memang. Aku happy je selama nie. Sebab tu aku selalu berselera. Tak perlu pil vitamin C untuk naikkan selera makan aku. Tak perlu Appeton B untuk tingkatkan appetitos aku. Memang aku selalu berselera. Memang selalu meranggos time makan (er, meranggos di sini makan tanpa kira masa, bukan gelojos). 

"Yela. At least aku guna alasan nak muat baju tu sebab nak motivate diri aku. Aku takde care lain nak kurangkan selera makan. Kadang-kadang aku beli baju ketat pun sebab nak kasi diri sendiri motivasi, nak suruh diri sendiri kurus."

"Tapi, tak payah la sampai kau taknak makan. Tu menyeksa diri namanya."

"Ye aku tau la. Aku takde cara lain. Ha, ada satu lagi cara. Aku kalau down aku takkan ada selera makan. Memang zero percent selera akan datang. Emosi selalunya berjaya kekang selera makanku."

Tapi bukan senang nak jadi down. Hujung bulan je. Tu pun kalau impak emosi tu kurang ommph, memang takkan down sangat sampai hilang selera makan. Hmm... Susahnya nak kurus. 


Harap-harap AlterEgo akan bekerjasama ngan aku lepas nie. 


Minus 10 kilograms is my AIM!




waiting.


Cardigan Plus Size (warna hitam) dari Eljameela Boutique dan Tall Matilda Maxi Dress (warna navy) dari Poplook.com. Already paid and waiting! Hehehe....


Saturday, September 01, 2012

Gempar!


Aku ternampak lukisan pada tiang ni kat sebuah kedai yang femes kat Teganu. Orang sanggup beratur semata-mata nak masuk ke kedai nie, even dia selalu buke lewat tak macam kedai lain. Selama ni tak prasan pun ada unsur Freemason kat situ (walaupun aku tau pemiliknya Cina). Kau tengok kat tiang tu ada ukiran mata Horus. Tau apa Horus? Kalau dah tengok siri The Arrival korang tau la ape dia menda yang aku nak sampaikan. Dalam banyak-banyak corak dalam dunia nie, nape la nak guna corak mata nie? Banyak lagi corak yang awesome. Buatlah corak vector flower ke, grunge ke, drip ke. Ni tidak. Corak Fgheemayseeng (ejaan menyampah Freemason) jugak ko nak ambik. Nampak sangat la. Hampeh. 

Ya Allah, selamatkanlah Terengganu dan jauhkanlah kami dari unsur kesyaitanan ini. Ameen~

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers