Saturday, October 27, 2012

Look what the cat dragged in


Cats in mafla are comfortable cats


Wow, aren't you super kawaai nekko???


Buy a Snuggo will you?

Friday, October 26, 2012

I baked monster! Again!






Hey pavlova lova dova lova vaaaaaa vavavavvavavaaa~





Oh no pavlova why you look so monster-like?? You are also too sweet to be true. My fruitless version of pavlova is quite ugly, I must say. I think I baked it wrong. Hahaha. Maybe I had wrong timing and used the wrong strength while whisking the egg white. Ngiahahaa. My monster-like version of pavlova got its name from its penyek look. Wahaha. Why? Because of my unnerving decision to remove it from its baking paper right after I took it out of oven after it sat there for less than 10 minutes. Talking about being impatient. Talking about how hard is it to make a meringue and bake a perfect one. I read on blogs that first-time meringue bakers would find it somewhat hard to get it done. So me being an amateur has less guilt then. Ops.




All in all, it tasted like marshmallow plus cotton candy (ewwww). It is too sweeet!!! If you have diabetic family members, don't serve this to them. It's too dangerous.... 



Adios..... for the time being...

Wednesday, October 24, 2012

No Coffee Day Challenge

Hari tanpa kopi. Mungkinkah? Boleh je sebenarnya. Atas kemahuan kita la, sejauh mana nak sekat diri kita dari mengambil sesuatu. It's all about being abstinent. Ala, lagipun kafein kan tak elok untuk kesihatan. Iye ke? Atau pun itu hanya sekadar satu propa yang digemburkan oleh pihak-pihak tertentu yang berniat tak elok? Bagi aku, kopi ni sesuatu yang sangat enak dan menenangkan. Kalau stress minumlah kopi. Kalau dahaga minumlah kopi. Kalau rase lapar pun minumlah kopi (hehe). Tapi kopi tanpa leche tak sedap and aku takkan minum kopi tanpa susu. Hehe. 



Kalau dulu-dulu masa mula-mula berjinak ngan kopi, aku terpengaruh dengan someone yang selalu minum kopi. Katanya boleh elakkan mengantuk time study. Aku pun try la dek kerana aku selalu je mengantuk dalam lecture halls. Masuk kelas lima minit da setat tersengguk macam belatuk. Malam-malam macam tu gak. Selalu tertidur awal. Siang dah lentok, malam pun lentok, dah tu camne kau nak jadi student mithali kalau macam ni lah ghupernyer??



Okay. Lalu bermulalah misi mencari kopi yang sesuai. Sekali lagi aku terpengaruh. Kali ni dengan iklan tv pulok. Hari tu tertengok iklan kopi Power Root Kacip Fatimah. Wow, memang tersangatlah akan ia menggoda imanku (bahasa apakah ini??). Masa tu Linda Onn yang jadi spokesperson kopi kacip timah nie. Aku pun beli and once da minum, memang tak tido malam. Hahahahaha!! First time je lah. Lepas tu kan, tiap-tiap kali minum kopi tu, dah jadi macam biasa balik. Entah kenapa badan aku jadi acclimated dengan kopi ni. Aku minum pun, tetap tido macam bese. Heran kan? 




Seperkara lagi yang menghairankan aku. Kopi tu tak sedap pun sebenarnya. Maybe sebab dah namanya pun kopi, once da kenal memang susah nak lepas. Kenapa? Sebab dia ada kafein! Kafein kan dadah. Ade ke orang isap dadah berhari-hari pastu senang-senang je dia berenti? Tak kan? Tapi kopi ni tak sekuat dadah but still dapat bikin ketagih yang melampau. Aku kadang-kadang 5 gelas sehari (tu maksimum la). Dahsyat!!! Yer aku tau dahsyat. 




So sekarang, aku berazam da tak nak minum kopi. Ma aku pun dah tak beli kopi da. Just so you know, kitorang satu rumah ni memang hantu kopi. Kalau beli Nescafe Ipoh White Coffee yang ada 15 sachets of 30 g/sachet tu, 2 hari tak sempat, memang habis satu plastik!! Ha, kalau hantu beramai-ramai lagi dahsyat. Memang mengketedarah kopi la jawabnye. 




That's why sekarang kami bertukar kepada koko! Coklat ku lazat yeah! Aku suke minum VICO. Sedap. Tak minum kopi pun tak de masalah dah. Huhu. Harap-harap azam untuk tak minum kopi ni berlarutan la. Lagipun, dengar citer orang resdung tak elok minum kopi banyak-banyak. Weeeee~






Vee ai see owh, VICO!



Fate



Life is not easy. It's never been easy. Life is full with predicaments, challenges, ordeals, pain and sadness. You name it.  Everybody experiences the same things in life, only in different forms. We certainly want the best in our life, but things do not always go the way we want. That is why we need to prepare ourselves mentally and physically in order to face the coming challenges. 



I hate it when some people say, "I cannot face big problems. I never wish to face any irregular problem in my life. If possible, I don't want any problem at all," This is a stupid statement made out of sane judgment. Nobody wants problem, yeah of course but lets face it, there is no life without problem!!!



People who utter such words are so coward. They dare not face problem. It's not that they don't know how to face problems, it's just they don't wanna face them. They rather not get involved to avoid problems coming their way. Don't they know, problems are the one who can actually turn them into better persons?



Life is not easy. It is NOT. Nobody wish a life of hell. Most of the times, things can go wrong. Most of the time, things happen out of our meager control. We cannot escape fate. Once it happened it happened. Despite this thing called fate, we must not let our future astray. We must take a full control of it. Why? Because we can change the future with our efforts and will. Do not let destiny takes care of everything while you are the one who can change yourself, your life, your everything. 



Allah did make the storyline of everyone in this life, but we can change our fate by efforts and tawakkal. We cannot just let it be. If we are born poor, it doesn't mean that we have to lament "It's fate that I'm poor, so let me be poor forever," No! This is a mistake. Take this piece of fact as a tool towards richness, towards being rich not only by physical, but also mental. If you don't nurture your heart while carelessly saving the richness for your physical pleasures, then you'll become filthy rich; a term for those who got rich via unrighteous routes. A term coined to describe ones who are externally happy and luxurious, but internally impaired and malfunctioned. 


I wish can get better life. I wish I can be a good person with no pretense nor blunt defense. I wish the best. 



Sunday, October 21, 2012

Random.



lately had this sudden enthusiasm in editing photos using pixlr



Balanceiaga




Aku telah menemui cara baru untuk mengurangkan berat badan secara fun. Senaman ini sebenarnya adalah sejenis sukan yang agak ekstrem untuk perempuan sebab tu biasanya nampak budak laki je yang main. Tapi game ni tak bermakna akan mengganggu-gugat keperempuanan seseorang jika beliau memilih untuk memainkannya. Malah seorang cewek tak perlu solok cowok untuk memainkannya (haha, tetibe ngomong indon). 




Sukan ni da bertapak lama dalam budaya Melayu. Tapi aku adjust skit la permainan ni sebab kalau ikutkan idea asal, memang sakit la kaki. Hahaha. Nak tau ape sukan entahapeape rekaan aku tu? Well, aku siap bagi nama kat sukan rekaan sendiri ni. Kekeke. Aku namakan Balanceiaga!!! Wait, macam kenal je nama tu?





Balenciaga, anyone????




Sebenarnya ia gabungan BALANCE + SIAGA (which end up to be Balanceiaga). Kalau balance tu, semua tau maksudnya seimbang. Kalau siaga, maknanya siap sedia. So, dengan menggabungkan dua perkataan ini, kita dapat, SEDIA SEIMBANG ataupun SEDIA untuk MENGIMBANG. Okay, nak seimbang ape pulak nie? Dalam game ni, kita nak seimbangkan pergerakan vertical bola getah yang lembut guna kaki. Camne nak main? Well senang sahaja. Bayangkan anda sedang bermain bola sepak takraw tapi the bola is not that bola rotan. Instead, use bola tampar pantai! Ha, magik kan? Sounds doable? Yeah, it is!!! Try and find out the awesome-ness of the game!!! Hahahahaa!!!!!! 




Kalau guna bola raga macam dalam sepak takraw sakit oh. Bola tu keras. Sama kalau guna bola sepak ataupun bola tampar padang. Memang merah kaki kau. So baik guna bola getah yang lembut (tapi pastikan siap dipam untuk kelantunan yang dinamik semasa bermain). To me, memang bagus game nie. Memang berpeluh. Tak perlu main dalam team. Main sorang-sorang pun boleh. Actually sebab tak boleh nak capai synchronization masa main ngan adik-adik la aku jadi mari idea nak main sorang-sorang. Sadis oh. Huhu. Hahaha. 




How do I come up with such idea? Okay, sebenarnya aku berkenan ngan Nakatsu Shuichi yang pandai balance bola sepak dalam citer Hanakimi. Memang awesome! Tapi pompuan tak sesuai main bola sepak, unless main futsal tu lain la citer. Tapi futsal tak best. Ngehehe. So aku pikir nak bersukan cara Nakatsu tu, tapi semestinya kena adjust cara permainan. That's why I end up with my own style of balancing ball on my ankle. You kick, and the ball hovers in the air for split second, it came down due to gravity pull, and you get ready to hit it again by using the ankle. Repeat it dashi do dashi (again and again). Got the game? Easy as pie.







Hunh???!!!





Setakat ni dapat kick bola sampai 5 kali sahaja. Lepas kali ke-5, bola tu melantun entah ke mana. Hahaha. And, satu hal lagi, pastikan sekitaran anda tak ada pasu bunga atau piala-piala kemenangan supaya bola itu tidak mengenai barang-barang berharga tersebut bagi mengelakkan kemarahan ibu, bapa, adik atau abang. Muawahahahahha!! Talking about experience. Hehe.








Ini sepak takraw yang awesome. Siap pulas body 360 degree tuh. Fuh, hebat!



Game ni ganas sket ah. Memang kena sound sebab nampak cam jantan. Hehhe...

Salam Sayang dari Malaysia


Mengagumi pasangan ini yang berbeza umur 6 tahun. Ussy-32, Andhika-26. Moga kamu berdua menjadi pasangan suami isteri beriman dan kekal harmoni ke anak cucu.


Friday, October 19, 2012

Love is...


but sometimes, love can be scary.....

Say no to Food!

All this while, I have stomach problem which is associated with food. So I think the best way of escaping this never-ending problem is by avoiding the root cause of the problem; food. 


I eat and I love to eat almost everything, but the food love to stay in my tummy that I often experience pain in my stomach, having headaches, severe migraines and feeling hot and always get sweaty. Those aren't so comfortable to experience you know. I also get fatter and plumper. It's not that getting chubbier means you will look ugly or what (coz sometimes chubby people are cute too). I don't like it coz my baju and seluar dah stat mengecut (fancy way of saying I'm fattening muahahahaha!). It's not easy to be abstinent towards enjoying food. It's like a torture!!!


I always love eating and I always eat a lot! However dear, my stomach is not created to process too much food at the same time and so do others' tummies. But mine is way too special.  It wants something in, but it don't give out. When it comes to wanting food, it triggers such fast alarm that I always feel hungry all the time. But to remove yesterday's meal (err, maybe even yesterweek's meal) it took quite sometime that I often have this stinky flatulence, which smell like rotten eggs or even rotting trashes. Hideous! Yeah you tell me about it!


Now I am gonna take the most extreme measure, which is to ban food (heavy foods that is). I will drink waters, lots of water to make my body cooler and to clean those intestinal linings.


My tummy will start growling!


 

Food is poison for you. Say no to food Jannah! (at least for the time being)

Thursday, October 18, 2012

Dangerously Infatuated.







Sweet gile lagu ni. Kalau sape-sape tengok Saiful Nita, mesti tau lagu ape yang aku maksudkan. Bukannya aku layan pun si Saiful Nita, cuma OST drama tu sangatlah berhantu! The melody keeps lingering you know. Sekali kau dengar masa iklan drama tu kat TV3, terus melekat lam kepala. Haha. 




Skang ni aku memang infatuated giler ngan lagu nie. Memang sukeeeeeeeeee sangat. For your information, penyanyi duet lagu ni sebenarnya suami isteri. Jadi bertambah-tambah best je bile dengar lagu ni coz memang da halal. Lagu pun jadi halal. Ngehehe.



p/s: hensemnye Andhika Pratama. 





Tuesday, October 16, 2012

Nekko


Heh, ape tengok-tengok? Tak pernah tengok kucing rehat dalam raga moto ke?





Vroom, vroom! Cepat la, bawak aku jalan-jalan naik moto. 





Aik, nape tak gerak lagi? Cepat la weyh.





Hurry up dammit!!!



Okay kucing ni memang nak kena...




p/s: nekko ialah kucing dalam bahasa jepang. hehe
p/s lagi: dialog adalah rekaan semata


Monday, October 15, 2012

Pavlova

Hari tu terbaca post sorang blogger feymes pasal pavlova nie. People have been talking about pavlova and I guess it is a very delicious and easy-to-prepare dessert so no wonder people have been sharing the recipes all over the internet. Orang kata pavlova ni macam marshmallow, tapi luar dia crispy skit. Pavlova ni nampak tempting sebab garnish dia yang selalunya terdiri daripada buah-buahan segar macam strawberry, kiwi dan blueberry. Memang drooling kalu nengok gambar pavlova sebab memang nampak sedap!



Yang ni topping strawberry




Topping buah delima pun boleh! Nampak sedap kan?



Nyam nyam. Ni dia buat dua layer macam burger. Pastu garnish ngan whipped cream before letak hirisan buah-buah yang masam sikit untuk cover rasa pavlova yang manis



Blogger yang dimaksudkan.



Kalauu tengokkan resipi, macam senang. Tengok la macam mana. Aku ingat nak try buat. Huhu.

Sunday, October 14, 2012

Farewell

13 Oktober 2012. Inilah tarikh keramat yang menyaksikan berakhirnya tugas kami sebagai assistants for examination invigilators di UNISZA (nama asyik nak gempak aje, pembantu pengawas exam sudah). 



Kitorang kerja separuh hari je hari ni. Lepas gedegung-gedegang buat kerja yang bersisa dalam bilik mesyuarat yang sejuk ngalahkan bilik mayat (exaggeration), kitorang makan nasi lemak free and karipap free dalam pantri. And before balik, ada sape entah yang belanja ayam kepsi spicy. Sedap! Dapat la rembat seketul peha. Ces, hancus diet aku (wait, kau penah diet ke Jannah oi?)



Before balik umah, masing-masing start keluarkan kamera masing-masing nak snap photos. Well, nak mencipta kenangan la katakan, mestilah nak kena amik gambar. Sayang sekali aku tidak membawa kamera adikku. Jikalau bawak, sudah pasti penuhlah kamera tersebut dengan gambar menggediks dan menggeli. Kekekeke. 



Dan seperti biasa, setiap gambar mestilah ada lagunya (ecewah macam ayat Yuna je), so lagu untuk gambar-gambar kali ni ialah Untuk Dia nyanyian Sleeq featuring Najwa Latif. Haha, entah nape aku stat suka lagu nie right after working at the place with these bunch of peeps. Maybe aku stat suka after terdengar lagu ni masa aku jaga exam first day hari tu kot. 



Mula-mula bukan main kutuk lagu tu tak besh la, macam haram la, basi la, hampagas, cipan, tenuk, asbestos (and bermacam jenis carutan lagi). Last-last ko sendiri angau ngan lagu ni, siap download video klip yang HD lagi tu. Kuang kuang. (Pengajaran: jangan terlalu suka atau terlalu bencikan sesuatu. Nanti kita yang menanggung akibatnya di kemudian hari.. hehehehe. ape jenis pengajaran daa....)



Sayang bukan semua masuk frame. Ramai yang tetiba hilang tak dapat dikesan. 
Dahlah gambo berat sebelah Sigh.



Ahjumma berbaju kuning berkaca mata awww!



Smile and be happy...



All in all, they make such a good memory. I'll treasure this memory for life. Gonna miss you guys. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



pics are credit to Pqah

Friday, October 12, 2012

Catree

Oren dan Dido yang comel! Kawaaaaiiiiii!! They are our super duper cute cats who enjoy playing around and chasing each others while having cute cat fights. They are so adorable! Today I saw them frolicking on the branches of pomegranate tree and they act like a couple of sugar gliders (without the glides). The vista was too tempting that I can't help myself from scurrying into the yard and start snapping pics! 

Two cats dating on the tree? Okay mereka ini jantan belaka ye?
 Mujurlah species kucing tak de masalah LGBT. Kikikiki

Alahai, penat jugak panjat pokok ghupenyer! Rehat la kejap Oren. 

Ya Allah, comel giler furball nie!! Nama dalam surat beranak, Dido.


Olololololo, comeynyer awok!!! Tapi sayang, awok bau tahi la awok. Sian awok dapat tuan yang malas nak tolong mandikan awok. Hehehehhehe....


Argh, macam mane nak turun nie? Tersepit pulak saya yang comel kat sini. Ugh!


Eh, nape mata sepet sebelah? Cian Dido duk tengah panas.

Oren cam tak puas hati je ngan Dido. Hehe

Maka sebuah pertarungan tak dapat dielakkan lagi! Hiargh!!!!!

Miow?!

Alamak, dia buat aksi manja pulekk.....!

Haip, Dido sedia berkhidmat, tuan!

Thursday, October 11, 2012

Roadkill Parody

Kepada peminat siri Supernatural.....


Sebenarnya.....



Okay aku tau tak lawak so just blah dari sini okay?

Wednesday, October 10, 2012

Busted for cheating

Haha. Tajuk entri cam best je ye?

Tadi masa tengah syok menjalankan tugas sebagai pembantu exam, mataku menangkap satu scene yang amat menegangkan urat leher dan menggelikan ketiak. Lalu dengan langkah ibarat pacuan kuda tanpa bunyi derapan kaki, aku dengan pantas menuju ke scene of crime itu. Aku yang tadinya beria dengan lagak atlet pejalan laju kategori wanita sukan olimpik lantas berhenti agak jauh dari situ untuk meneliti benarkah sangkaan ku bahawa ada kes meniru. Oh ye benar sekali! Seorang pelajar wanita aka perempuan aka youja menjawab soalan multiple answer dengan menghighlight-kan jawapan dengan highlight kaler ungu. Mak aih, besar godang! Who does that if not cheaters? Pastu at the same time, ada budak lelaki aka namja yang duduk sebelah youja itu menjeling manja ala kucing meminta makanan (in this case, meminta jawapan la bro, apa lagi). Youja itu dengan sengaja menyuakan kertas soalan ke pinggir meja yang mendekati meja budak laki tu. Ugh, this is disgusting! I wanna puke!!!

Aku pun bertindak berlandaskan conscience yang masih clean and clear. Aku menghampiri budak pompuan itu lalu mencatat nama dan number matrik sambil berbisik, "Kalau awak bagi kawan awak tiru lagi, saya serahkan nama awak dekat pensyarah awak." Lalu dia tersengih malu and mengangguk tanda paham. Hesh, tau pun takut. Pastu dia nampak macam tak bagi tiru dah. Tapi aku tetap melaporkan ke lecturer sebab lecturer tu mintak nama once aku citer apa yang aku nampak. Maybe this time the lecturers are taking this matter a bit more seriously. Kalau macam before this, they all tak berapa nak cakna ngan kes meniru. Macam menda tu perkara biasa. Maybe sebab lecturer sibuk duk depan tick senarai kehadiran so dorang tak sempat nak mengawasi budak-budak yang kadang-kadang mencecah ratusan orang. Kamilah yang biasanya membantu mereka mengesan gerombolan cheaters ini. Kami ialah polis peperiksaan beramanah lagi cekap yang sedia melakukan rondaan untuk mengesan penjenayah peperiksaan. Hehe.

Tuesday, October 09, 2012

Irritation

Oh my eyes! My eyes!!!


I just cannot stop rubbing my eyes when they started to be so irritated. My eyes were like burning. I was cleaning the bathroom using Chlorox, lots of Chlorox that I poured the whole half-full bottle of it onto the floor before stated rubbing the floor. Oh no! I started to feel the burning sensation in my eyes after several seconds the chlorine settled down. Oh this is hurtful!

Just now I cannot smell the exact scent of my fav perfume!! And this really makes me nervous!!! Has chlorine already damaged my sensing ability????? NO!!!!


Will my eyes be okay??!!!

Sunday, October 07, 2012

How old?

"Look at me. Guess how old am I?"

"Hm, 24?"

"WHAT??? I'm 20 for crying out loud!!"

Hahaha. That's what we call maturity that makes people look older than they really are. It's a cliche that people associate maturity with old age. The older one gets, the more mature he will be. It's wrong! Well, not so wrong but some are mature earlier than he/she is supposed to be maybe due to surrounding or people in their life.  Some may feel butthurt when people say they are old, but actually the old here means the maturity. Maturity doesn't necessarily mean old. Even some old people are not even mature. Old means people with wrinkles, while maturity always can always mean the higher level of thinking and behaviour as compared to their peers.

Friday, October 05, 2012

Macam-macam Ragam

Manusia memang banyak ragam. Banyak kerenah. Banyak jenisnya. Ada yang sombong, ada yang baik hati. Ada yang diam, ada yang bising. Ada yang mendominasi, ada yang suka menyendiri. And as for me, I may be classified as the silent one. But believe me, if you look me from far, of course you'd draw such conclusion. Once you get to know the real me, you'll know how crazy I can be. I am a bit of an entertainer, I guess. 

Dalam banyak-banyak jenis orang, aku tak suka a.k.a anti dengan yang sarcastic. Sometimes, maybe they just try to be humourous but to me I see them being sarcastic to the point of making me annoyed too much that I wanna kick those arses. Okay excuse the rudeness but that's life. You can't expect to be treated nicely by everyone you know. Some may be nice, and some others may be total jerks. 


mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers