Wednesday, December 26, 2012

Le Cœur de la Ropero

Tengok TITANIC? Kalau perasan, necklace biru yang dipakai oleh Rose dalam citer tu, namanya ialah Le Cœur de la Mer (literally means the heart of ocean). Kalau Le Cœur de la Ropero? Apa maknanya?


Le Cœur maksud dia heart. la Ropero maksudnya the wardrobe/closet. So Le Cœur de la Ropero means???





If you can break the riddle, you'll know where I'm now at.. :D







Tuesday, December 25, 2012

Heechul jual beg kat Bukit Bintang!

Assalamualaikum my lovely readers. Apa kapaq?? 




Semalam aku ngan bestie outing ke Bukit Bintang nak cari enset la konon-konon kat Lowyat (plus jalan-jalan window shopping). Dari Jelatek naik tren ke KLCC and guna tunnel untuk ke BB. Jauh gile perjalanan and seriously aku rasa penat gile sampai kaki aku jadi bloated! Bukannya nak naik monorail turun kat BB tuh. Boleh pulak kot paksa berjalan sampai kejang urat kaki. Hohho.



Aim utama sebenarnya nak beli handphone baru with a mere budget of RM600. So lame ain't I? Hahha!!! Dalam otak kaw-kaw je berangan nak beli Lumia 800 atau Blackberry yang touch screen tuh. Sampai sana tengok-tengok harga dua-dua tu dalam area RM800 so aku stop la berangan nak beli enset. Aku ingat nak kumpul duit dulu baru beli. Orang tu cakap Lumia tak bagus sebab tak boleh download apps macam iPhone. Blackberry pulak sebaliknya. Aku rasa maybe amik BB. Maybe. Sebab tenet pon murah bak kata oppa. 





Suka kat SEPHORA nie. Bangunan dia splendid!





Kat Sungei Wang Plaza ada banyak gile sale! Well, its new year's eve kot. Barang murah-murah giler. Aku pun singgah la kat kedai bagasi sebab kan aku ada post pasal beg tayar aku yang pecah sebab accident an??  So tanpa banyak soal dan songeh, seharusnyalah aku mendapatkan beg baru untuk gantikan beg yang hancur lunyai tu. Dua kedai je aku ngan kawan baik singgah but masa tiba di kedai kedua, aku terkejut dengan salesman dia. Muka cute and innocent ala-ala Heecul tapi tangan penuh ngan tatu!! Ganas woohhh!! It was shocking. To combine both the elements of cuteness and grotesque must be a bit overwhelming.  Hahhahaha. Dengan rambut panjangnya sampai bahu. Perghhh, dasyat ah dia tuh.






Hai apa kabaq? Mau beli beg apa?






Sampai BB pukul 3 petang. Balik umah pukul 8 malam. Ni la pemandangan malam depan PAVILION







Wimbledon bag kaler ungu yang awesome. Hoho. Dapat ngam-ngam 200. 7 tahun warranty dia. Ganah mu wimbledon, ganah.




Saturday, December 22, 2012

Of Bad Luck & Big Bad Wolf





Malang tidak berbau apabila bagasiku mengalami accident masa aku on the way ke Mud City. Citenya begini.  Masa ayah aku antar aku ke stesen bas KT, ayahku take turn dengan lajunya with that very slight brake causing the bag to go according to inertia law that eventually made it collided with the round part of which people always put their water bottle in. The sound  of the collision was thunder-like and for the moment my chichi thought it was the sound of a shot. Phew. Then only we realized the bag was broken. It looked so sad. And I was like whtdefkrthvfhtghwrtxypwq?!??!





What to do? Da la hujan masa tu. Mesti banjir satu bag aku kalau tak buat pape ngan keadaan bag sesadis tu. Solution? Duct tape. Just imagine how do I look by carrying the bag patched with  a mere yellow duct tape! It was lame but I play dumb as if nobody was looking and nobody even care. But sure some people were throwing some evil gaze at me and I was like "Whatever just say what you want I don't give a damn about it lols". 




Sampai KL, what to do? The very next day, me and my bestie went to BBW (Big Bad Wolf). So many books maa.... So happy and so speechless. Memang x perlu banyak cakap, just take your time picking the right books lols. And guess what I bought?????








Total up? RM53. BERBALOI! 






Wow, penat tau round satu BBW tu. Pastu dengan menggendong plastik buku yang dibeli (berat sangat!) kitorang bergegas cari food court. Laparnyer!!!!!!!!!!!!






Fuel before the next stroll




Pastu balik umah. Malam tu round KLCC makan pretzel. Muahahahaha! 





The end...










(macam takdop motip je post nie)



Tuesday, December 18, 2012

Reput Perut

Apa tu? What de dew? 



Rasa bahagia sebab tadi jumpa doctor yang sangat lah baik. Doctor yang sangatlah sempoi dan kelakar dan mesra dan comel dan..... Oh no suka sangatlah kat doctor nie sampai tak tau nak describe macam mana dah. 


Dr Ezni namanya. Orangnya tinggi lampai, segak dan smart-looking dengan kemeja plaid warna merah dan berseluar hitam. Kasut hitamnya bukanlah berjenis stiletto mahupun wedges. Cukup baginya dengan berkasut flat yang sudah memadai untuk ketinggiannya. Tudungnya diikat kemas ke belakang dengan brooch kecik. Lengannya disingsing ke siku.  Gayanya tak macam doktor langsung sebab aku punya persepsi tentang doktor ni, macam einstein. Nape macam einstein? Sebab doktor biasanya nampak serious (and kadang-kadang a bit serabai huhu sorry to say) sebab maybe dorang nie selalu berfikir hal-hal pesakit dengan sesungguh-sungguh keprihatinan dan kewibawaan sampai kadang-kadang nampak tak terurus. And diorang punya appearance modest je. Bese-bese. Bukannya golongan doktor ni takde duit nak beli baju berjenama ke hape, tapi dorang maybe suka opt for simplicity when going to their workplaces in order to ease their movement when getting at jobs whatsoevaah (yela, cuba bandingkan kerjaya doktor dengan perunding pelanggan mestila beza).


Tak macam Dr Ezni nie. Gaya dia sempoi and macam selamba gile. Aku yakin sape-sape jumpa dia kat tengah jalan mesti tak akan sangka dia nie doktor. Haha. Nak kata dia keja sebagai customer support exec pon boleh. Muka dia tak stress langsung. Bukannya aku nak cakap dia ni orang tak serius atau tak memikirkan hal-hal serious. No, I'm not chauvinist. Maybe dia jenis enjoy giler kerjaya doktor dia sampai tak ada ghupe stressed or lethargic langsshuung (nada Cegu Arho). Dia ni very the energetic you know? And she is also confident. Aku suka dia. Sebab dia cakap dengan lantang tapi lembut (paham ke nie?). Maksud aku, suara dia tu kuat and jelas, tapi at da same time, dia berjaya convey mesej yang dia nak sampaikan. Ha, gitu! Doktor yang aku jumpe sebelum nie tak se havoc macam doktor nie. Dia ni mesra dan cara dia treat patients pun macam kawan je. Hoho. I loike it!


Oh, entah kenapa lepas menulis sepanjang 4 perenggan baru perasan aku tak cakap pun nape aku pegi klinik. Hahaha. Mestilah pegi sebab sakit. Sakit ape? Sakit perut. Hohohoho. Alhamdulillah takde ape yang kronik pon. Cuma kena makan ubat and follow up status kesihatan after one month. 



family dinner at the restaurant. memang kenyang. untungla ada orang belanja. hoho





Friday, December 14, 2012

Kembara Keluarga

121212.  Triple threat duo which happens to be one super lucky date. This is the date when so many people tie their knots and lucky children were born.  So many people do special things today just to make sure it will be remembered always. This is also the date when me and family went to Perak for our family trip! Yahoo! 



Sebenornye, pegi Perak pun sebab adik aku Koyah dapat interview UTP. Untungla dapat interview. Hoho. Yang lain pun untungle dapat jalan-jalan.




 





Gaya aboh macam professor; Professor Sebri












Tak dapat masuk UTP, dapat amik gambar je pun bolehhh!!!!







Kalu adik aku tinggi dia 178 cm, kau rasa tinggi aku brape?





Okay, tipu. Bab tinggi tu memang tak leh lawan Din tu. 












Cuba teka ketinggian dewan canselori UTP tu dengan membandingkan proportion antara ketinggian manusia dengan tiang dewan tu. Aku agak ada la dalam lebih 60 kaki. Dasyat!





Masa ni Koyah tengah naik bas nak pegi interview. Interbiew naik bas beradong. Kohkoh







Haha, yang ni kelakar. Dalam tengah duk tunggu Koyah habis interbiew, ada 2 orang staf UTP tetibe je terjah ma ngan aboh nak interview. Kehkeh. Maybe untuk koleksi UTP. Ma aboh kata, menyesal pakai baju batik. kehkeh.






Ma nampak nervous sebab kena interview tetibe. Spontan pulok tu. Syabas ibuku!








Masjid UTP. Cantik kan? Siap ada tasik dekat ngan masjid, and berbagai jenis species ikan mendiami tasik tu.







Ikan Koi, the price-winning fish.





La Koyah, with her relieved face after le interview. 







Koyah ye bukan koya. And dia single but not available. Kohkoh (batuk)





Malam tu kitorang pegi makan steamboat Shabu Shabu kat Sitiawan. Jauh giler bandar Sitiawan tu, dekat 1 jam baru sampai dari Bandar Seri Iskandar. 











Muka semangat nak makan steamboat. 






Makan sini dalam RM20 sorang. Bolehlah tahan. 







Hari Jumaat tu, kitorang bertolak balik. On the way, berenti kejap kat Titiwangsa. 







Wow, spot the vista!








Le masculine duo.







Pemandangan dari atas di Hentian Puncak Titiwangsa. Sejuk sangat atas ni. Macam aircond.






SWAG




Monday, December 10, 2012

Wednesday, December 05, 2012

Durian Crepe!


At last they are here! Bukan main je beria cakap nak buat sendiri, last-last beli je. Hahahaha! 




Tadi aku surf la kat internet pasal durian crepe nie. Kot-kot la ada orang jual durian crepe area KT nie. Boleh la beli, tak payah buat. Kang buat kang tak menjadi, naya. Surf punya surf, banyak rupanya orang buat bisnes durian crepe kat Kuala Terengganu nie. Ada kat area Kampung Nibong and Batu Buruk. Yang aku beli ni daripada Lieya's Bakery & Catering. Dia bukak bisnes kat area Kampung Nibong. Ofis dia kat umah je. Kira buat bisnes dari rumah la. Haha. Semangat kaw-kaw jugakla aku ajak ayah aku pegi beli durian crepe sampai ke Kampung Nibong! Gila la jugak idea tu. Nasib baik ada, tu pun sebab call dulu, tanya Kak Lieya ada ke tak kuih nie. Kalu tak call, kira gamble la pegi tanpa plan. Hahahaha.




Komen aku, durian crepe nie memang the bomb! Sedap! Memang perfection! Sekali ngap memang rasa durian! Yelah dah nama durian crepe takkan rasa buah pelam kot. Kahkah. Abang aku cakap, baik makan durian. Hahahaha! Yelah, dah memang inti dia durian, sah-sah le rasanya pon durian lols. Tapi inti dia sekali ngan krim putar so ada rasa ala-ala krim sekali. Sedap. Memang syok. Power! Seme yang makan pon cakap sedap. Kalau jual area Gong Badak pun boleh untung nih. Hehe.




Aku beli 2 peket. Sepeket RM10 ada 6 ketul. Berbaloi la jugak. Kalau nak beli ngan Kak Lieya, call number 0129865746.




p/s: tak pasal-pasal jadi promoter durian crepe tak berbayar. kahkah!




Tuesday, December 04, 2012

Drooling

Rasa terliur sangat nak makan lagi durian crepe. Mungkin sebab rupa parasnya yang sangat comel macam kek fondant dan rasanya yang lembut ala-ala marshmallow telah membuakkan rasa kempunan nak makan lagi dan lagi. Ni ada resepi (Durian Crepe Gebu) dari seorang blogger feymes. Yelah, asyik nak beli je durian crepe nie, alamatnya memang kopak ah sebab harganya boleh tahan jugak mahalnya. Senang kot bahan-bahan dia. Tak payah guna 7 jenis tepung bagai. First time makan Durian Crepe Kak Deeyana Pakhalan tu, memang boleh tahan sedapnya. Yang tu katanya guna 7 jenis tepung; tepung gandum, tepung ubi, tepung kastad, tepung hong kong and ada lagi lah aku pun tak hengat. Tapi resepi yang ni pakai tepung gandum sahaja dow. Gonna try this recipe soon! 




Durian crepe a.k.a kuih bantal durian :P


Eh baru teringat. Kena pakai non-stick pan untuk goreng crepe tu. Alamak, mana nak cari nie?? Arggghghgh!!

Twisted

One ultimate question today, what really makes you happy? Is it a piece of expensive clothing? Or a branded bag? Maybe a piece of smile on your beloved ones's faces? Or as simple as a meal on the table everyday? People pursue happiness. We do that. But what is the ultimate happiness? What is the real thing that makes one really happy?


Do we ever realize that the more we dig into worldly pleasure, we will get less happier? I am realizing that. Really. So what actually makes us happy? I'm often stumbled upon this whenever I feel lonely and gloomy. And this is one of the very tiresome moments to deal with. It's very sickening. 


At the end of it, we should opt for uzlah (isolation). Pray to Allah, and seek forgiveness and guidance. I hope I'll make through this ordeal soon. 

Saturday, December 01, 2012

Pesta Konvo UNISZA

Assalamualaikum peeps





Aku, aboh and Koyah baru pas balik daripada jalan-jalan kat tapak pesta konvo UNISZA. Ramai jugak orang. Maybe sebab ada pertunjukan wayang kulit masa kitorang sampai tu. Aku memang tak layan wayang kulit ni, beg kulit aku layan la. Kekekeke. Hahaha. Banyak baju and barangan pompuan. Cliche gile. Mana-mana pesta pun memang macam tu. Bosan la jugak. Macam takde menda lain nak jual. Kitorang pusing-pusing je la kawasan tu. Last-last tapau makanan cucuk-cucuk ngan kopok je buat balik ke mat-mat bola kelaparan kat umah tu. 






Night out sistas.A hjumma bergaya dengan beg kesayangan (perhatian itu bukan beg leather)







Ahjumma gaya budak kecik lapar belon tapi malu nak beli . Haha!





Adikku Koyah nak belon jugak tapi aku cakap "Tak payah la, malu je," padahal hati aku sendiri meronta-ronta nak belon. Pui. (note: jangan bazirkan duit mak bapak untuk beli menda useless)






Peace yow!












Bagi aku, pesta konvo UNISZA memang best. Sebab dia siap ada games macam kat FunFair tu! Kalau dulu, seme ada; Ferris wheel, Merry-Go-Round, and keretapi slow motion untuk budak-budak kecik 5 tahun ke bawah and banyak lagi. Wah, heaven woh. Lagi-lagi kalau datang malam-malam macam nie. Sure meriah. Tapi kali ni, ada Ferris wheel je. Ferris wheel nie nampak creepy sebab laju giler kot dia pusing







Lepas round satu dataran tu, kitorang chow la. Okay jugak la pesta tu. 






Jom kite balik!

Home

Alhamdulillah da sampai pun rumah. Lega. Syukur dipermudahkan urusan oleh-Nya. 





Kat bawah nie gambar hasil air tangan sendiri. Jenuh mengedit gambar-gambar hasil daripada camwhoring masa otw dari KL ke KT. Yiehahahaha!





Bajet giler!



Bila sampai umah je, aku sempat selamatkan 6 batang ros je daripada jambangan rose sepupu-sepupu aku bagi masa konvo hari tu. Yang lain da layu and masam baunya. Huhuhu, sedihnya. Aku pun kumpulkan jelah mana yang tinggal and letak dalam pasu bunga. 

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers