Sunday, February 10, 2013

Ubah Persepsi


Men doing tumbling? Aww!!





Baru je habis tengok citer Tumbling. Drama ni best sangat. Citer pasal rhythmic gymnastics. Yang tak tahannya, mula-mula masa nak start tengok tu, aku rasa nak gelak sebab main characters citer ni adalah lelaki! Laki buat gimrama? Bhahahha!






But please stop being chauvinist. Memangla kelakar kalau kita imagine laki buat gimnastik, tapi gimnastik dorang lain sangat dengan pompuan punye. Kalau pompuan diorang ada guna accessories macam ribbon dan rings. But when boys buat gimrama berkumpulan, dorang takde menda tu semua. Dorang hanya akan beraksi dalam kumpulan di mana pergerakan yang dilakukan (atau dalam istilahnya yang betul tumbling) hendaklah synchronized. Lompatan somersault dan flips yang dorang perform tu memang agak ganas dan memerlukan kekuatan ultimate di mana hanya golongan Adam je yang ada kekuatan seumpama tu. Sebab diorang akan melompat dan menghempas badan mereka ke atas gymnastics mat dengan kuatnya ketika beraksi secara berkumpulan. If girls buat that kind of tumbling, memang akan rosak tubuh badan. Silap-silap boleh mandul kot. 






Pengajaran yang boleh didapati dari drama ni ialah, don't judge a book by its cover. Jangan anggap sesuatu tu remeh dan senang dilakukan tanpa usaha yang gigih. Macam kes tumbling ni la. Susah nak buat. Kena pandai pusing badan 360 degree dan macam-macam lagi. Somersaults, flips, back flip, high jumps. Semua tu memang memerlukan intense training. Silap teknik, boleh terseliuh atau patah tulang. One has to be diligent in order to be able to perform the routines available in this sport. Don't take it easy dude, or you may break your bones!





Banyak lagi pengajaran yang boleh kita ambil dari drama Jepun nie. Menghargai persahabatan dan sanggup berkorban demi orang lain adalah antara yang ditonjolkan dalam drama ni. Kalau nak buat sesuatu tu, biarlah bersungguh-sungguh dan jangan buat kerja separuh jalan. Last but not least, kita dalam dunia nie kena banyak bergaul dengan masyarakat. Jangan terlalu mengasingkan diri. Barulah hidup bahagia. Huhu.



p/s: Japanese drama really can change the way you perceive things around you.








Look at them tumbling!






Impressive...

1 comment:

Kebahagiaan Hidupku said...

such brainwashing drama....hehehe
cerita ni tak berat sangat..
tapi, tetap best

Boram!!!

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers