Monday, March 11, 2013

Bollocks!

Assalamualaikum. 




Salam bloggers satu Malaysia (amboi?)






Marilah kita semua bersatu di bawah naungan Allah dan panji-panji Islam demi kesejahteraan hidup dunia dan akhirat. 







Ameeen ya robbal alameen.








Today, I'm writing from my heart; a spoiled yet true heart.





Forget about those useless dreams and do things that can make you reach the realistic dreams.






Is it me being sensitive or the words are really mean?



***



Sedih la bila apa yang dibuat tidak timbul. Yang tak dibuat dikeji. Dikutuk. Dihina. Bukanlah niat di hati mengharapkan orang memuji-muji kebaikan kita, cukuplah sekadar menyedari akan hadir dan wujudnya kebaikan yang dihulurkan lalu menunjukkan sedikit elemen apresiasi. 






Macam dalam hidup ni semestinyalah ada untung ruginya. Apa-apapun yang kita commit, dua entiti ini mesti menjadi result atau outcomes. Just like apa yang aku biasa buat. Beli kain satu setengah meter  (if lerang 60) kena bayar RM22.00. Pastu tempah buat blouse labuh kat tailor upah bayarnya ialah RM35. Total up RM57. Dahla kain tu cantik dan sejuk di badan, kain pun tak jarang. Cuba banding dengan harga blouse dekat kedai baju. Sehelai at least RM60. Dah takde da yang berharga RM50 ke bawah (untuk average quality). Lagipun, blouse ready made biasanya tak berapa cater to our needs. Sekejap singkat, sekejap terlebar bahu, sekejap nipis sampai nampak warna kulit. So mana lagi untung? Ofkos la untung lagi kalau tempah sendiri kan? Memang insya-Allah puas hati. 







Apa yang aku nak cakapkan ialah, dalam dunia ni kita kena buat amal baik habis-habisan. Fastabiqul khairaat (petikan ayat quran). Dan yang paling motan, kite kena iKHLAs. Cakap pasal ikhlas atau sincerity, memang bukan semua orang boleh buat. It is a quality that is paramount to any deed. Coz without it, deeds would be like weeds. Simply useless.







Ikhlas dalam pekerjaan membawa untung. Manakala riak dalam pekerjaan membawa rugi yang teramat. Dan ikhlas itu datang dari hati yang beriman dan bertaqwa. Hanya Dia yang tahu sekuat dan seteguh manakah keikhlasan seseorang manusia itu. Seorang manusia tidak berhak untuk menentukan siapa di antara manusia yang lain yang benar-benar ikhlas dan tidak mengharapkan balasan melainkan daripada Allah.






Kadang-kadang, kita hanya mahu difahami. Kita tidak mahu dihukum atas apa yang kita katakan. Bukankah harus ada usul periksa dalam setiap penghukuman? Bukankah harus dibawa berbincang terlebih dahulu dan bukannya terus melemparkan comments yang judgmental without any concrete evidence? It's sickening. Being told to be defiant is just unjust. Please don't make me feel annoyed. To me those judgmental words are loads of bollocks!! But still they get me pretty good when I know I was mad with those people splattering it.







Mungkin ramai di luar sana tidak memahami apa yang cuba disampaikan di sini. Namun aku tidak memerlukan semua itu demi hak kebebasan bersuara dan kebebasan menulis kerana aku tau apa yang aku tulis di sini adalah dari hati yang benar. Tidak perlu difahami, hanya perlu didengari suara perihku merintih dalam sunyi. Cukup bagiku begitu.








Harap-harap mereka yang macam nie akan berusaha untuk berubah dan berupaya melihat kebaikan dalam diri orang lain. 












Sekian..




p/s: lepas nie kena belajar masak gulai baru orang tak kutuk aku. 

1 comment:

SemuanyaOK ^^ said...

biasa la...kita bukannya boleh puaskan hati semua orang..

"Live up to own expectation"
hohoh

pesal jiwang sangat tu

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers