Sunday, March 24, 2013

Karat Otak


*Gambar daripada atas bangunan tingkat 2 Canselori USIM*








Waaah!! Lega sebab da lepas interview. Apa yang aku boleh cakap sekarang ialah aku hanya boleh bertawakkal sahaja. Walaupun tak ramai yang dipanggil untuk interview, namun calon-calon yang hadir memang bagus-bagus. Rata-rata candidate dah pun stat master. Ada yang even da complete master and skang ngah tunggu untuk PhD. Semuanya hebak-hebak. Tak macam aku yang tengah tunggu offer letter dari UMT. Ngehngeh.





Ni nak citer skit masa di-interview. Hehehe.






Mula-mula aku melangkah masuk bilik interview, rasa tercengang sedikit di saat menangkap pemandangan yang menggetarkan jiwa. Kau bayangkan, TNC sendiri yang jadi panel interviewer. Gilo nervous. Dato' Asin duduk tengah-tengah panel interview (tapi dua pegawai yang duduk belah kanan dato' tu penolong pendaftar rasanya sebab dorang tak bagi soalan so maybe sekadar memerhati). Ada dekan fakulti undang-undang Prof Yasmin, ketua program FST Prof Karsono Dasuki dan dekan FPQS Dr Adnan Muhamad Yousof. 





Masih segar di ingatan masa Prof Yasmin mula-mula sebut nama Jannah Rahman,






"Nurul Jannah Rahman, Madam? Mademoiselle?"





Haha, Prof Yasmin ni pakar bahasa agaknya. Sempat lagi menyelit bahasa French. Hehe. Prof tanya sebab sebelah Jannah tu da bergelar isteri orang. Huhu. (note: Madam- Puan, Mademoiselle- Cik)





Yang paling kelakar bila Dr Adnan dan Prof Yasmin suh candidates EX-USIMIANs cakap bahasa Arab. Ada dua soalan yang diberikan.




1) Kenapa pilih skim felo USIM dan kenapa pilih bidang akademik? - Dr Adnan



2) Apa beza antara belajar di universiti dalam dengan luar negara? - Prof Yasmin




Walaweh gile la. Aku tau daripada Kak Tasnim yang memang kena cakap Arab. Masa dia kena interview dulu pun memang ada. Tapi setakat introduce diri tu okay la. Ni siap tanya soalan panjang lebaw lagi apekehel? Memang terkulat-kulat la nak menjawabnya. Otak tibe-tibe berkarat tang kena soal Arab. Lemahnya seorang aku. Cakap suka Arabic Language but failed to portray the very best Arabic speaking style. Mmmeh!





Takpelah. It's okay. Tawakkal je la. Ada rezeki, ada lah. 




1 comment:

SemuanyaOK ^^ said...

insyaAllah, bolehlah tu yank..

hoho
aku minat gak bahasa Arab...tetapi tak der motivasi nak belajar lg, teruk betul ak ni

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers