Thursday, July 25, 2013

Highlighter Salah

Teringat kata-kata Prof Norita masa aku repeat paper JAVA dulu. Masa tu aku dalam semester pertama tahun kedua. Punyalah merudum pointer semester sebelumnya (first year) sebab fail paper JAVA (java means coffee by the way). Err wait. Aku bukannya nak kupas isu aku repeat paper ataupun pointer turun hatta isu kopi. Tapi lebih kepada isu yang diutarakan oleh Prof Norita pada masa tu.



Prof Norita is a very outstanding woman. She is very responsible, sensible and dependable. Prof Norita is like no ordinary lecturer. Not only did she possess good way of teaching, she also had a great perspective in life. Beliau suka bagi tazkirah every time before start lecture. Memang Prof suka menyampaikan nasihat dan amanat sebelum memulakan satu-satu pelajaran. Ambik berkat katanya.




Satu hari tu, Prof merungut pasal isu orang ramai duk sebut pasal Rahsia Kejayaan Yahudi. Prof kata beliau ternampak satu risalah yang ditampal kat notice board pasal satu buku yang mengupas kehebatan bangsa Yahudi. Beliau merasakan itu adalah sesuatu yang tidak patut. Mengapa nak kupas isu kehebatan Yahudi?Apa orang Islam tak hebat ke? Sapa nak kupas kehebatan orang Islam kalau orang Islam sendiri tidak mahu melakukannya??





Aku setuju dengan beliau. Katanya, kenapa kita kena highlight kehebatan musuh kita sedangkan kita orang Islam sebenarnya adalah ummah yang super hebat. Why should we talk about the greatness of others while neglecting our own? Muslimin pun sebenarnya sudah lama menempa nama dalam pelbagai bidang. Kalau dikaji sejarah peradaban dunia masa dahulu, memang orang Islam yang mula-mula mempelopori bidang-bidang kritikal. Tapi kita duk buat buku pasal hebatnya Yahudi. Patutkah??





She's 100% right. Bila kita duk puji Yahudi ni pandai lah, Yahudi ni hebat la, itulah, inilah, seakan-akan kita da menyerah dalam perjuangan. Macam bila ada orang kata "Ala bangsa Yahudi ni memang hebat so tak guna lah nak lawan dorang ni.". Okay that's rubbish!! As if kita ni belum masuk medan peperangan lagi tapi da berundur awal-awal. Sia-sia je niat asal perjuangan kalau da forfeit senang-senang macam tu je. Takde maknanya. Contohnya macam bila team bola Malaysia nak lawan ngan team Jepun. Pastu coach team Malaysia duk gebang-gebang pasal kehebatan team Jepun sejurus sebelum mereka masuk padang perlawanan. Apakejadah coach tetibe cakap pasal kehebatan skill pasukan lawan? Buang tebiat ke? Mestilah semangat team Malaysia akan merudum kan?  Maunya kalah team Malaysia kalau dapat coach macam tu. Mana idoknya, sengaja nak menjahanamkan semangat team sendiri. Bukan nak puji team sendiri, tapi duk puji team lawan. Naya la kalau macam tu kekdahnya.






So selama ni kita tersilap highlight isu. Bagi aku, better make more books and do more talks about the greatness of Islam. Menda-menda macam ni lah yang boleh bakar semangat umat Islam. Bukannya berkobar-kobar melaungkan kehebatan Yahudi. Apa gunanya berbuat sedemikian? It's pointless. Lagi banyak keburukan daripada kebaikan.










Ada jugak kebaikan kita kaji kehebatan Yahudi ni sebenarnya. Contohnya, bila kite tengok orang Yahudi, lifestyle dorang banyak ikut sunnah nabi junjungan Muhammad s.a.w.. Tanya diri kita, adakah kita ikut sunnah Nabi? Kita umat Islam tapi tak mengamalkan Islam secara holistik sedangkan Yahudi laknatullah yang terang-terangan menentang Islam boleh pula mengamalkan sunnah Nabi dalam kehidupan seharian. Ajaib kan? It is ironic, to be exact.





Islam is hebat. Umatnya pada zaman dahulu sememangnya hebat. Teknologi zaman Islam sebelum zaman Renaissance sebenarnya sudah terlebih dahulu menjangkaui Barat. Malah ada sesetengah ciptaan pada zaman kegemilangan Islam dahulu kala yang tersangatlah awesome sehinggakan teknologi Barat moden hari ini masih tidak dapat menandinginya. I'm talking about the sword of Salahuddin al-Ayyubi, the great warrior of Islam. His sword was so sharp that it could penetrate into steels and can cut rocks without any scratch nor dent. Scientists figured out that the sword was made of special type of alloys together with the addition of carbon nanotubes, a technology of which today's prominent metallurgists and technologies are still baffled about. Amazing enough.






Starting from today, lets all focus on the greatness of Islam. Spread knowledge on how great Muslims were and tell people about the teachings of Islam. Islam is peace. Islam is freedom. Islam is LIFE.






No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers