Tuesday, July 23, 2013

Tululek



Assalamualaikum








Sejak dua menjak nie, bilik aku dihujani kelulut. Eh bukan dihujani, tapi dihinggapi. Ada la sekor dua yang sesat masuk ikut tingkap once every one hour. At first I thought this insect is like bees. Memanglah kelulut ni species lebah dan aku ingat dia nie berbisa. Tapi rupa-rupanya nama kelulut dalam bahasa Inggeris ialah Stingless Bees so kelulut tidak berbisa la kan?? Kan??? Kan?? Aku pun baru tau kelulut ni buat madu jugak. Cuma dia ni species kenit, macam lalat. Kalau lebah besar skit dan berbisa. Sekali sengat memang sakit. Tapi kelulut tak menyengat. Nama pun stingless. 







Tapi masalahnya, si kelulut buat sarang kat celah tingkap bilik!!! Ugh so uncomfortable having them flying in and out my room. Sekali pandang macam lalat hurung bilik. Apa busuk sangat ke bilik aku sampai lalat berkoyan-koyan terbang keluar masuk?? Duh! This is kelulut, not lalat. But still rasa kurang selesa. Tau apa tindakan aku? Aku sumbat lubang sarang dia ngan daun. Hahahahahah!! Kejamnya mek tok nie. Tapi, kelulut tu tetap gagah mengorek balik daun yang aku penyek ikut celah pintu masuk ke sarang dia. Allahuakbar. Hebak kelulut nie. Tapi tak baik ah kelulut wak sarang kat bilik aku... Wuwuwuwuwu






Hari ni aku migraine. Once bangun dari dudukku, aku akan berjalan dan akan rasa denyutan kuat dari dalam otak. Migraine is so painful. Hanya Allah yang tahu. Apa yang aku tahu migrain aku ni datang dari sakit perutku. Hmm... Mungkin balasan sebab rosakkan sarang kelulut. Mungkin.






2 comments:

ermafatiha said...

madu kelulut ni bagus tau. ape kata drpd ko duk sumbat sarang dia. baik ko amik sarang tu perah amik madu. bleh jugak wat ubat migrain ko tu. huhuhuhuhhu

Jαnnαhツ said...

hahhahaah tula kan keji betul budak ni pegi rosakkan sarang kelulut. hm tp rasanya madu dia xdop pun. sarang kecik tuekkk la ema... dulu dahi aku bengkak aku ingat kelulut kekoh, padahal jerawat je kot. jahat sukzon ke kelulut yg super innocent

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers