Sunday, July 28, 2013

When Desires Meet the Eyes

Manusia.





Kita diciptakan dengan kesempurnaan. Namun, kita tidak boleh lari daripada diuji. Allah menguji kita dengan mewujudkan satu lohong yang besar dalam hati kita. Lohong ini sentiasa meminta-minta diisi dengan nikmat keduniaan yang tiada penghujungnya. Nikmat keduniaan ini (worldly pleasure) akan sentiasa melalaikan kita daripada tanggungjawab kita yang sebenar sebagai khalifah Allah di muka bumi. 





Worldly pleasures always try to divert our attentions from remembering who we are and most importantly, from remembering death. The more worldly pleasures we dive into, the bigger the hole becomes. Ia takkan pernah puas. Bercakap tentang serakahnya nafsu manusia yang tak berkesudahan, moleklah kita kupas dari asal-usul wujudnya keinginan manusia yang menjadi-jadi itu (unbridled desires). 





Nafsu akarnya mata. Percaya ke tidak? 







Dari mata turun ke hati.




Dari kerana mata, 
Yang mempunyai kuasa,
Oh aku tergoda,
Aku tergoda terkecewa






Dari mata lah juga segala nafsu bermula. Bayangkan kau pegi jalan-jalan window shopping dekat mall pastu mata ternampak ada sale 50-80%. Tak ke bergegar jantung, hati dan paru-paru? Kalau kau tanya aku, bukan setakat bergegar jantung. Seluruh tubuh akan menggigil kegembiraan (euphoria). Hina dan hampeh betul kan nafsu serakah manusia macam nie. Ini nafsu kaum wanita. Nafsu kaum lelaki? Usah tanya aku. Kau tau apa jawapannya.





Oleh sebab itulah Islam itu syumul. Islam mengajar kita untuk mencegah lebih daripada merawat. Macam dalam kes zina (forbidden fruit). Allah swt tak larang kita berzina. Tapi ayat-Nya melarang kita mendekati zina. Tengok halusnya kerjabuat Allah. Even daripada step foreplay lagi Allah da forbid kita daripada melakukannya, apatah lagi zina itu sendiri! Apabila seseorang itu menjauhi unsur-unsur yang boleh membawa kepada zina, maka secara otomatisnya beliau akan menjauhi zina. Salah satu unsur yang boleh menjerumuskan seseorang ke arah zina ialah pandangan mata. That's why kita kena jaga pandangan mata. Jangan pandang aurat orang lain. Kat situ pun da ada saham dosa. 






So untuk kita menahan diri daripada mengikut hawa nafsu, kita kena jaga apa kawan-kawan??? Ya! Kita kene jaga pandangan mata kita.













p/s: sebenarnya aku tulis entry ni sebab nak divert attention aku yang tengah gian nak surf pasal beg raya. dang, this nafsu stuff really gets me!

3 comments:

ermafatiha said...

aku tertarik dgn 'forbidden fruit' haahah. memang in english forbidden fruit eh? toink toink.

jannah, aku plak ni rambang mata tengok blouse-blouse online.padahal duit aku cukup-cukup makan je. huh.

Jαnnαhツ said...

pasal forbidden fruit tu... ada dalam buku majalah (buku majalah??) al-islam. ada kupasan pasal buah khuldi dan kaitannya dengan zina. huhuhu. am i right bebeh? if not correct me... huhu... tula ema. blouse online pon banyak okay??? gile meroyan la pasni hahhahaa

mochakuniya said...

hahaha..sabor2..jgn ikut nafsu..bln pose ni xdok syaitan yg menggoda..tggal nafsu je yg menggoda ni..

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers