Wednesday, August 28, 2013

Membudayakan Bento

Aku rasa sangat salute dengan budaya Jepun, especially bab makanan. Kalau korang selalu layan drama Jepun, memang korang akan perasan betapa diorang suka bawak bekal makanan kalau pegi mana-mana, even masa DATING! Yes, betul tu. Siyes tak tipu. Kalau orang kita, jangankan nak bawak bekal masa dating, pegi sekolah pun rasa malu nak bawak bekal kan? Kat negara matahari terbit ni, bukan setakat budak pompuan je, budak laki pun bawak bekal kau tau? Ajaib tak ajaib. Kalau kat Malaysia nie, memang susah nak nampak laki bawak bekal pegi sekolah atau keja. Macam mustahil gile. Tapi kat Jepun, bawak bekal nie memang budaya diorang.






Kalau kat Jepun dorang panggil bento (lunchbox). Mostly bento dorang memang sangat comeyllll 











Apasal comel sangat nie??








Gagah diorang hias makanan sampai rupa da jadi macam ni. Hahahaha.









Wow, yang ni macam nasi kerabu sebab warna biru!!!










Cuteness overloaded!!








Budaya bento ni sangat bagus sebenarnya. Sebab makanan dijamin BERSIH sebab kita prepare sendiri. Lagi satu BERKHASIAT. Disebabkan kita buat sendiri jugak, kosnya MURAH. 






Jom budayakan BENTO. Jom!


5 comments:

Nadhirah Ahmad said...

nk wat bekal gni, bgun kol 4 la jwbnye. ye dak.

ermafatiha said...

adakah ini faktor orang-orang jepun tu comel-comel.

Aku rasa kita kene praktik buat benda comel barulah muka jado comel-comel. Let's do it~~~

Ayuni said...

ada je yg bawak bekal ms kerja...

Jαnnαhツ said...

aah.... kene bangun awal la napok gaya sebab kene hias gile punya cantik. hahahaha... em... maybe jugak ema. dorang makan nasik pon maju je life dorang. hoho. ye la cik ayuni.... ada yg bawak tp tak meluas lagi la kot budaya bekal2 nie kan?

mochakuniya said...

suke sgt bento...tp beli je la..bkn buat sndiri..hehe

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers