Sunday, October 06, 2013

Situasi


Ya Allah gatal sangat tangan nak menulis. Sebenarnya tengah tunggu turn nak buat FTIR untuk sampel gel aku tu. Tapi sebab pegawai sains cuti, makanya kene hold dulu submit borang ke lab organik dan jugak kena hold buat sampel sebab sampel aku tu kalau buat awal-awal senang kena kulat (membazir kekdahnya) so daripada aku buat siap-siap tapi takde jaminan lagi boleh buat ke idok test FTIR tu, baik aku duduk diam-diam kat meja aku. Tapi daripada melanguk sebab tak ade apa-apa nak buat, baik aku main blog. Boleh jugak tajamkan lagi skil penulisan aku haha (orang suruh improve skill thesis writing, bukan blog writing). 





Hye abang ensem





Aku just nak cite pasal women shopping nature. Mostly pompuan ni dia suka spend duit untuk shopping iye dok? Iye dok? Dan aku pun tak terkecuali. Burukkah kalau suka bershopping? Bagi aku, takde lah buruk sangat, cuma kene pandai kontrol nafsu tu. Beli menda yang diperlukan takpe. Jangan sampai kehendak tu melebihi keperluan. Even millionaire pon boleh pokai kalau pakai attitude macam tu. 






Macam cerita confession of shopaholic tu. Pompuan tu suka gile shopping sampai setiap kali ada sale mesti dia shopping sampai berhutang keliling finggang. Bagi aku itu memang tahap kritikal punya kaki shopping. Barang-barang dia penuh dalam bilik, sampai tak terguna. Mujur tak explode je wardrobe dia ngan segala macam kasut, dress, bags etc. To me, it's total waste. Dalam Islam pun haram membazir. 






Ahhh! Apa point aku sebenarnya ni?







Actually aku nak stress kepentingan bersikap shopaholic. Aik, jadi shopaholic pun ada kebaikan kahh? Yep if you ask me coz everything in this world each has it's own good and bad side. Bila kita shopaholic, kita kena ada duit (lainla kalau lebih suka berhutang dan guna kad kredit which I prefer not to). Bila kita perlukan duit, kita perlu bekerja. Ha!! That's why aku teruskan bekerja walaupun tak berapa suka kerja aku sekarang nie. Bak kata Prof Jailani UTeM, learn to love what you do, you do not necessarily have to do what you love. Baik Prof. Baik lah *nada patuh*






Macam apa yang aku extract dari kisah Confession of Shopaholic. Becky Bloomwood tak suka pun dengan job dia dekat syarikat magazine tu. Tapi sebab dia perlukan monthly income untuk cover dia punya kegilaan membeli belah, dia tetap gigih untuk teruskan bekerja di situ. See apa yang membuatkan dia terus bekerja? MONEY. Walaupun tujuan asal dia tu is a bit negative, tapi kesannya sangat positif. Ia membuatkan Becky terus bekerja dan bekerja dan bekerja. She's better than anyone who has high taste and love spending but having no strong monthly income but keeps on shopping and ended up creating more debts. Yang paling irony ialah bila dia terpaksa berhenti kerja and bila dia apply kerja baru, she ended up being accepted in a financial magazine company which advices people to spend wisely. Wow, how will a hard-core shopaholic give people advice on savings and money spending? Awkward. 




Yabedabedu!!! Da dapat beg Hermes yang latest!






So situasi aku sekarang nie adalah lebih kurang lah dengan Becky Bloomwood. Huhu. Being in the same irony of life yet had to move on and accept things readily coz I believe this is Allah's greatest plan for me. That's why aku cuba gagahkan diri sendiri untuk belajar sebab aku perlukan duit untuk sara hidup aku. Mesti orang pelik, belajar tapi dapat duit. Kalau orang lain, belajar kene spend duet. Nak tau apa rahsia aku? Contact aku di 0199558169. Acewah siap bagi number phone ekekeke.






Takdelah rahsia sangat. Apa yang aku buat sekarang ni bukanlah semata-mata sebab duit tapi ianya jugak melibatkan tanggungjawab terhadap duet kerajaan yang diperuntukkan kepada aku dan peers yang lain. Duet kerajaan=duet rakyat. Duet rakyat datang dari cukai yang mak ayah kita bayar tiap-tiap tahun. Duet mak bapak aku. Duet mak bapak kawan-kawan aku. So tak payah lah nak rasa snobby sangat. Allah murka. 





It's not an easy path to take. We are given something by the government to be able to return the kindness at the very end of the day. In sha Allah. Imma be a good and dedicated lecturer someday. Allah bless me and you. 









No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers