Thursday, February 28, 2013

Roti Ketiak

Ew???




Jangan judge roti pada nama semata tau?




Walaupun namenya keji, tapi rasanya taklah sekeji namanya. Malahan, rasanya lagi sedap daripada garlic bread tuh. Hahahaha. 




Nape namanya roti ketiak? Hahaha. Jahatnya aku. Kejam sungguh judgment itu. Sebenarnya roti ni bau je macam ketiak masam a.k.a hangit tapi rasanya memang tiptop. Macam budu, pekasam, jering, petai, kerdas, natto dan belacan. Semua makanan tu kan bau busuk yang amat tapi rasa sedap kan? Sama je macam roti ni. Camne roti boleh bau ketiak? Ape sebabnya kau panggil dia roti ketiak? Engkau rase?




Nape bau ketiak? Sebenarnya, roti ni dia bubuh bawang merah as the topping. Bukankah bawang merah ada sulfur. Sulfur kan berbau tengik dan masam. That's why baunya semerbak ketiak. Ahahahaha!! Ketiak yang berbau busuk adalah disebabkan oleh perembesan peluh oleh kelenjar peluh pada bahagian ketiak. Yang sebabkan bau busuk tu adalah dek kerana kandungan sulfur dalam peluh. Sulfur ni datang dari makanan yang kita makan yang mengandungi banyak sulfur seperti telur, bawang merah, bawang putih dan soya. That's why kalau makan banyak bawang badan jadi busuk. Hahaha!




Tapi, tak baik kalau kita namakan makanan as sesuatu yang negatif. Macam hotdog, kueh tahi itik, kueh badak berendam, tahi minyak, rootbeer dan macam-macam lagi la. Kita kan nak makan menda-menda tu. Nape namakan makanan yang halalan toyyiban tu dengan nama-nama yang tak elok? Instead of naming it hotdog yang sah-sah anjing tu haram jadah, nape tak panggil je sosej? Instead of tahi itik, nape tak panggil je kueh telur itik? Tak ke geli nak makan something yang bernama sekotor tu? Tanyalah sape-sape pun, mesti kembang tengkak. Ew. Macam rootbeer. Nape kena ada ayat beer. Kan haram beer tu. Rootbeer? Akar arak? Whatde??




Emo sekejap di situ. 




Haha. Anyway, rasa mengidam nak makan roti ketiak oops, roti bawang merah. Hihi. Please stop naming foods using bad names. 





Ciao.







Ai Nichkun? Melampau nampak?




Wednesday, February 27, 2013

Why







Why? Why does it take so long to find the song that had been banging in my head since my childhood? I just could only remember its bits and pieces lol which sounds like this 'why why do i have to be a fantasy, ........become reality....' and another line I got to memorize is '......together as one...' (the blank area is of course the parts which I failed to remember). And at the end it goes like 'nanananannanana....' Hahaha! Such a simple memory of a noob childhood. Huhu. 




The lyrics are not easy to remember them all since I got a brain of a merely innocent 7-year-old girl. Nevertheless, the melody is way too sweet to forget! So it remains forever in my head. Hohohohoo... And today, a thought strikes me and I got this urge to restart the searching mission. Achewaahh! To me, it's so fortunate that I felt like trying the attempt to search the song again since the timing is so perfect. 




How so? It goes like this.





I idly typed some of the chorus lines (like above) from the song and I got the answer at last! From Yahoo Answer! All thanks to Google and also the memory of my good English. Hehehhe.





It turns out to be the song sung by Miss Tiggy. This song was way so catchy. Having to be attached to such song is quite overwhelming to a 7-yeaar-old me, I guess. Huhu. Tiggy is the singer of the same era with Vengaboys etc. Reason why I love the song is probably because of its MELODY. It was so sweet.

Monday, February 25, 2013

G.E.E.K







Sarapan cucur di pagi hari yang disirami hujan lebat. Sejuk....




Memang melalaikan betul la smartphone nie. Penat nak layan kerenah dia. Nak buang sayang. Hmm..

Sunday, February 24, 2013

Alahai Resdung!

Rabu lepas, aku buat OPS DEBU. Sebab bilik aku da berdebu sebab dah lama tak buat hygiene inspection. Debu ni pulak musuh utama bagi species resdung mcm aku. Jadi aku semangat giler lap debu yang menempel kat dinding bilik dan katil double decker tuh. Sampai tercucuk selumbar dalam daging sebab semangat menggonyoh debu kat katil kayu tu. Sakit derr.



Hari Sabtu tu, aku bangun pagi dengan merasa kesejukan yang amat. Kepala pun sakit. Hidung plak bersin tak tau nak berenti. Seksanya Ya Allah. Fenomena tu berlarutan sehingga sekarang. Da hampir 2 kotak tisu aku baham.








You can tell the severity of my sneezing with the amount of tissue papers wasted









Having sinusitis (resdung) is like having flu. You will get mucus drooling, pounding headache and pain in the eye sockets. It  is unbearable.



Friday, February 22, 2013

Wordless World




Edited version of Jannah dan Koyah



p/s: budak gigi besar

Argh, SELUMBAR!






Sakit woh bila selumbar menusuk jari. Pedihnyer! Lagi-lagi time makan nasi cicah sambal. Dalam kes tadi, aku makan nasi lauk sup daging cicah budu. Perghhh. Sedap! Budu is da bomb. Ngahaha.





Once da jadi mcm tu barulah tersedar akan nikmatnye jari yang sihat. Wuwu.






Walaupun yang menjadi mangsa tu jari pinky dan selumbar tu pun kecik amaat seh, tapi sakitnye mmg terasa. Yelah kan. Tubuh badan kite memang Allah da encoded untuk saling merasa simpati dan empati sesama anggotanya. Cubit peha kanan, peha kiri terasa sakit. Hm sabor je lah.





Footnote: tadi kenmain aku suh Ahoyy korek selumbar tu guna jarum sampai pedih mata dia sebab terpaksa fokus tgok menda kecik. Kekeke...

Thursday, February 21, 2013

Stupid Engrossment

Today is the day to be exceptionally engrossed to play with my new phone. Ahahahaha! Alhamdulillah. I used my own money from working almost 2 months. Haha. Buat kenangan. Henset ni la simbol keteguhan jiwa dan kekuatan raga sepanjang bekerja selama tempoh tu. Haha (okay enough with the laughing)


I love gadgets, but never had the pleasure to buy all those stuffs people are always talking about. So lame. Hmmm.



Okay gonna continue downloading those apps. Hehehe.






Sorry dear Samsung SIII Mini.... I just love harassing you (for now la before you become obsolete)

Wednesday, February 13, 2013

HESiTATiON

Ever been in a catch-22 situation? Ever felt like having to decide on things which would only make things get worse?



Ever felt like escaping a crocodiles' crib and going straight into a tigers' lair?



Ahaha, stupid meh! Terlepas mulut buaya masuk kandang harimau?? It's an idiom by the way.





Insya-Allah, this hesitation will go away soon. And pretty sure to hope that either way would give me benefits, not dooms. The feeling of being in such catch-22 situation is hopefully delusional. 



Imma be strong. 

Imma be independent.

Imma be fine.  

Imma be ME. 




Sunday, February 10, 2013

Ubah Persepsi


Men doing tumbling? Aww!!





Baru je habis tengok citer Tumbling. Drama ni best sangat. Citer pasal rhythmic gymnastics. Yang tak tahannya, mula-mula masa nak start tengok tu, aku rasa nak gelak sebab main characters citer ni adalah lelaki! Laki buat gimrama? Bhahahha!






But please stop being chauvinist. Memangla kelakar kalau kita imagine laki buat gimnastik, tapi gimnastik dorang lain sangat dengan pompuan punye. Kalau pompuan diorang ada guna accessories macam ribbon dan rings. But when boys buat gimrama berkumpulan, dorang takde menda tu semua. Dorang hanya akan beraksi dalam kumpulan di mana pergerakan yang dilakukan (atau dalam istilahnya yang betul tumbling) hendaklah synchronized. Lompatan somersault dan flips yang dorang perform tu memang agak ganas dan memerlukan kekuatan ultimate di mana hanya golongan Adam je yang ada kekuatan seumpama tu. Sebab diorang akan melompat dan menghempas badan mereka ke atas gymnastics mat dengan kuatnya ketika beraksi secara berkumpulan. If girls buat that kind of tumbling, memang akan rosak tubuh badan. Silap-silap boleh mandul kot. 






Pengajaran yang boleh didapati dari drama ni ialah, don't judge a book by its cover. Jangan anggap sesuatu tu remeh dan senang dilakukan tanpa usaha yang gigih. Macam kes tumbling ni la. Susah nak buat. Kena pandai pusing badan 360 degree dan macam-macam lagi. Somersaults, flips, back flip, high jumps. Semua tu memang memerlukan intense training. Silap teknik, boleh terseliuh atau patah tulang. One has to be diligent in order to be able to perform the routines available in this sport. Don't take it easy dude, or you may break your bones!





Banyak lagi pengajaran yang boleh kita ambil dari drama Jepun nie. Menghargai persahabatan dan sanggup berkorban demi orang lain adalah antara yang ditonjolkan dalam drama ni. Kalau nak buat sesuatu tu, biarlah bersungguh-sungguh dan jangan buat kerja separuh jalan. Last but not least, kita dalam dunia nie kena banyak bergaul dengan masyarakat. Jangan terlalu mengasingkan diri. Barulah hidup bahagia. Huhu.



p/s: Japanese drama really can change the way you perceive things around you.








Look at them tumbling!






Impressive...

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers