Saturday, March 30, 2013

Sekayu

Mandi-manda di Sekayu memang syok!




I love pebbles a.k.a kerikil. Not only they give you the aesthetic view for home decoration, they are also  reported to pose some healing properties. 









Nice shot this one.









The red bridge







Pengunjung dihalang menyeberangi jambatan yang hampir roboh ni. Babtu ada palang kat situ.








 

Greenish freshwater










The water is quite deep











My bro was so engrossed with climbing the slippery rocks









Happy bathing faces (except for my sis who opt for dipping only)











Makcik yang cuba nak menyelam. Last-last tak bleh selam lebih daripada setengah minit









Spot the mommy of the year. Hehe.









My mom had rather perched on the big chunk of rock and enjoyed the view all by herself while me and others enjoyed dipping and eventually bathing. 









Wallaweh ulat gonggok gergasi. We originally thought it was lipan. Besar gile. Simply amazing kan?









???






p/s: Kalau boleh rasa cam nak berendam lebih lama je. 2 jam main air cam tak cukup je. Hoho.

Tuesday, March 26, 2013

Citarasa Aneh

Salam.










Ini bukan entri berkisar tentang citarasa eksotik para penggemar makanan yang pelik lagi jelik di serata dunia (macam yang suka makan biawak, katak, ular dan lipas eww!!!). Ini entri tentang citarasa tempatan yang lain daripada yang lain tapi still halalan toyyiban. Hohho.








Skang ni kan orang da stat kenal Cool Blog. Ala produk yang Heliza Helmi jadi ambassador tu. Cool Blog ni adik beradik Chatime dan Each A Cup. Sedap. Banyak gile perisa dia. Ada coklat, vanila, honey dew dan lain-lain. Bukan setakat ice-blended je. Ada milk tea yang kau boleh perasakan dengan banyak perisa. Boleh campur teh susu dengan perisa strawberi, markisa, peach, blueberry dan banyak lagi. Cuma berharga RM1.80 (tanpa topping). Yang paling aku suka ialah Milk Tea perisa Sourplum tambah bubbles.













Oh, sourplum Milk Tea. Sedap giler!!! Well itu kata aku. Kata orang, rasa macam air teh basi. Kejam betul . Budak tempat aku keja sementara dulu tu plak cakap air tu cam air teh susu campur softlan! Cet. Hampeh.







Memang la pelik. Adik aku pun cakap aku punye taste pun pelik. Dia tak boleh nak sedut banyak-banyak aku punya cool blog tu. Dia cakap, "Pelik la rasa air mung ni, Nor." 









Yes I know. Hanya aku yang boleh tahan dengan perasa tu. Kehkeh. 







Sunday, March 24, 2013

Karat Otak


*Gambar daripada atas bangunan tingkat 2 Canselori USIM*








Waaah!! Lega sebab da lepas interview. Apa yang aku boleh cakap sekarang ialah aku hanya boleh bertawakkal sahaja. Walaupun tak ramai yang dipanggil untuk interview, namun calon-calon yang hadir memang bagus-bagus. Rata-rata candidate dah pun stat master. Ada yang even da complete master and skang ngah tunggu untuk PhD. Semuanya hebak-hebak. Tak macam aku yang tengah tunggu offer letter dari UMT. Ngehngeh.





Ni nak citer skit masa di-interview. Hehehe.






Mula-mula aku melangkah masuk bilik interview, rasa tercengang sedikit di saat menangkap pemandangan yang menggetarkan jiwa. Kau bayangkan, TNC sendiri yang jadi panel interviewer. Gilo nervous. Dato' Asin duduk tengah-tengah panel interview (tapi dua pegawai yang duduk belah kanan dato' tu penolong pendaftar rasanya sebab dorang tak bagi soalan so maybe sekadar memerhati). Ada dekan fakulti undang-undang Prof Yasmin, ketua program FST Prof Karsono Dasuki dan dekan FPQS Dr Adnan Muhamad Yousof. 





Masih segar di ingatan masa Prof Yasmin mula-mula sebut nama Jannah Rahman,






"Nurul Jannah Rahman, Madam? Mademoiselle?"





Haha, Prof Yasmin ni pakar bahasa agaknya. Sempat lagi menyelit bahasa French. Hehe. Prof tanya sebab sebelah Jannah tu da bergelar isteri orang. Huhu. (note: Madam- Puan, Mademoiselle- Cik)





Yang paling kelakar bila Dr Adnan dan Prof Yasmin suh candidates EX-USIMIANs cakap bahasa Arab. Ada dua soalan yang diberikan.




1) Kenapa pilih skim felo USIM dan kenapa pilih bidang akademik? - Dr Adnan



2) Apa beza antara belajar di universiti dalam dengan luar negara? - Prof Yasmin




Walaweh gile la. Aku tau daripada Kak Tasnim yang memang kena cakap Arab. Masa dia kena interview dulu pun memang ada. Tapi setakat introduce diri tu okay la. Ni siap tanya soalan panjang lebaw lagi apekehel? Memang terkulat-kulat la nak menjawabnya. Otak tibe-tibe berkarat tang kena soal Arab. Lemahnya seorang aku. Cakap suka Arabic Language but failed to portray the very best Arabic speaking style. Mmmeh!





Takpelah. It's okay. Tawakkal je la. Ada rezeki, ada lah. 




Wednesday, March 20, 2013

Running Woman




Every time I feel down and hopeless, doomed and felt like being chained to the very bottom of the sea, I feel like running away to the farthest place. However there is no such place, is there?



No place in this world that can really give me the utmost serenity. Maybe just not yet. People say Makkah is the best place where one can get that peaceful feeling. How I wish I can go there and purify my soul. But alas, I don't know whether I have that chance of going there or not. Hm.




Running running and running.




Till when do you want to run? There is no destination and the journey is way too long. It's so sickening; having to defy your own will, having to evade your own self and having to portray your twisted alter ego in order to mask everything that goes as bad as hell inside you. It's so obnoxious to be pretending. It is against your own conscience. Broken conscience means broken soul. And broken soul will sully a body. When a body is sullied, there would be no more glitter of it on the surface. Superficially, you look like nothing valuable coz you are dead inside.  It's deep rooted and hard to get to but once stained, there's hardly a cure. 




You are running on fuel and it will someday run out... when the time comes, you'll die... Die because you cannot run no more, and you are too afraid to face the truth... hence the fear itself would kill you bloody. Why does life have to end such a way?




Que sera sera and there's nothing that can stop your destiny except YOU.





maybe because you have a black heart that you keep stumbled upon  the same problem... please be dead soon...

My Giant Sister

Assalamualaikum.






Ape perasaan anda bile anda pegi kedai kasut tengok-tengok kasut, last-last takde size yang sesuai? Bile pegi kedai baju nak beli blouse labuh, takde yang sesuai dengan ketinggian ataupun lebar bahu bidang. Time nak beli jubah pulak, kenmain ke hulu ke hilir cari jubah yang labuhnya padan dengan si gergasi berketinggian 170 cm. Cari punya cari last-last tak jumpa. Habuk pun tarak. Peluh je dapat. Hmpphh! Apalagi yang boleh dikatakan melainkan perasaan sedih bercampur geram dan marah serta tidak puas hati? 






Itulah nasibnya jikalau anda ialah seorang gergasi. Selalu je ada masalah time nak cari menda-menda camtu. If only ada tailor-made shoes, senang hidup. Boleh je la aku nak customize kasut ikut saiz aku. It's so sad you know, having the size of a freak. Sad here doesn't mean I do not say thank you to Allah and be grateful for the height I have, but it's more to the fact that I have to always face those hardship to pick those kinds of things of my own size. It's tiring you know.







That's why aku selalu buat sendiri baju cam blouse labuh (er, more to upah tailor sebenarnya. nak buat? haraam). Hehehe... Nak kata malang, tak baik pulak sebab tu sume kehendak Allah. Memang da tertulis di Luh Mahfuz yang seorang manusia berjantina perempuan bernama Jannah akan berketinggian 170 cm. Huhuhu. (actually aku pun tak sure betul ke tinggi aku 170 cm tapi betul la kot kekeke... )





Err.. wait. Nape tajuk my giant sister? Sape giant sape sister sebenarnya???





Cakap orang. Tengok lam cermin la sape Giant sebenor. Boo!








K bye. Miss adrenaline baru sahaja menggesaku ke tandas dek kerana irregular bowel movement kencang yang dicetuskannya. Hehehhe.





p/s: mekasih Cik Adrenaline

Sunday, March 17, 2013

Epoch of Life Reminisced







Kids.



They are a gift. They are gentle and beautiful.




They are so motile that they would go out in the yard playing with so much engrossment till sunset. Never did they care the banging shouts of the angry mums and dads. Never did they feel the lethargy till the energy was drained out at the very end of the day. Their joyful and naive smiles make you wanna revive those times of yours. Like how we used to be, they are also fragile and vulnerable at such a young age. Nevertheless, they are strong. Stronger enough to face the world without any speck of worry. Their world is a world of total freedom. Free to commit any wrong or good yet not to be punished.





Like older people, kids might be cantankerous at times and this is when we need to be gentle to tackle such kids. Kids are innocent. They know nothing of the world's hardships and challenges. All they know is play and play and play. They know nothing of accountability nor responsibility. The era of a kid is an era of blissful joy and worryless. Being adult, on the other hand, is full of problems and worries. There are myriads of things to think of and an avalanche of problems to solve. Once being an adult, there's no turning back. With load of things to take care of, once might be just as crazy as I am now. Crazy me is nothing more than impetuous mindless piece of meat. 





Humans- they always take things for granted. Having the thought of turning back time is useless. Never look back to return to the past, but rather pick something useful from the past as a tool to construct your better future. Nobody asks you to forget the past and say let bygone be bygone. Just simply try to understand the deeper meaning of it. Look back with the eyes of redemption. Look at your past with no regret but with hopes and determinations for the future. Correct yourself and build the better you inside. Then only can you pave your own path towards the happiness. Easy to say hard to commit. Yes I know it.






Many times did I think of what the real purposes of me living. What are the main purpose of me living in this wrecked world? I felt hopeless at times. And when it happens, I got moody and stressful. How I wish to terminate all these laments of mine, 








Looking into these naive faces make me wanna go back into those unpretentious times










See how happy those faces are? Never did they care how they look. They live to play like the world is theirs.











Kids are precious. How I wish to have one (ops) 











These little cheeky wits are their parents' pride of life













Fares the grumpy baby. Never go near him for he'll bite you. Hahaha!






When I was a kid I wished to grow to be an adult quicker than anybody else but when I realized I was an adult I wished that I wanted to go back into being a kid. How ironic the world is, isn't it?

Saturday, March 16, 2013

Bitten and Broken

Yesterday I was bitten by my cat Dido. It was painful you know, and I was shocked upon his daring act of beating me till I shed blood.




I was so mad due to some reasons while I was preparing some lauk for dinner. While having my stomach growling, I was so carried away with my anger till I didn't realize our cat was also there at the kitchen. I only realized it when he suddenly bite me so hard at the heel. The bite was so strong that I screamed so loud, 





"Arghhh!!!"






I screamed not because I felt pain, rather than that I was shocked. I then continued cooking but suddenly I felt this pinch in the vicinity of the bitten area. I looked down and I was startled at the sight of blood drips. Oh no!







After realizing there was blood, I started to feel more pain. How much the sight of the blood has affected my feel of pain. The pain felt like my foot had been stabbed by a knife. Spooky how the mere sight of blood could actually change my perception on pain. 








I HATE YOU!









p/s: don't ever delay your pet food time coz they may be monstrous.

Thursday, March 14, 2013

Cantik vs Sihat




Assalamualaikum







Semua orang nak jadi cantik kan? Ai pun same. Hihi. Sebenarnya semua orang diciptakan Allah cantik seadanya. Cuma kita yang tak hargai. Tak merenungi kecantikan itu dan mensyukuri nikmat kecantikan itu. Cantik itu bukanlah berdasarkan rupa luaran semata-mata. Cantik adalah satu sifat yang amat general. Apa yang si A cakap cantik, si B tak semestinya akan setuju. And it also goes vice versa for B.





Cantik di mata A mungkin sukar dimengertikan oleh B. Cantik itu sesuatu yang abstrak. Sesetengah perkara itu memerlukan masa untuk difahami barulah layak ia disamakan dengan istilah cantik. Aku bukanlah ahli falsafah mahupun ahli linguistik. Aku cuma manusia biasa yang suka berkongsi ideologi dan perspectives. Ada sekelumit perasaan pejuang dalam diri. Walaupun sekelumit, perasaan itu sentiasa menggetarkan segenap sel-sel dalam diri yang membawa kepada pencetusan idea dan perkongsian rasa. 






Geli pulak aku rase dengan ayat sendiri. buwek.






Elemen simpati dan empati itu amat penting dalam diri kita. Hidup mesti berakhlak baik, barulah layak digelar cantik. Cantik bukanlah sekadar menempek dua inci bedak di pipi. Cantik itu lebih kepada situasi hati. Hati bersih, hati suci, sinarnya memancar di wajah nan berseri. 








Acewah macam penyajak pulok aku nie. Ehehhe (malu)







Untuk menjadi cantik, seharuslah kita bermula dari dalam. Idea ini bolehlah dihuraikan secara literal mahupun figurative. Meaning, luar dan dalam. Kecantikan dalaman iaitu inner/innate beauty is far more paramount. Why? Coz inner beauty is so valuable. It shines a person from within. Accidentally, it will promote one's outer beauty. This is magical right? Inner beauty projects your outer beauty. It kinds of having the power to accentuate your skin. That's why I disagree with the idiom saying beauty is just skin deep. No! It's deeper into the very core of your foundation. It's the heart that counts. Never let the appearances deceive you.





All in all, kalau nak cantik, kita kena sihat dulu. Dan kesihatan bermula daripada perut. Kalau kita jaga perut,  insya-Allah takkan sakit. Rasulullah s.a.w sendiri bersadba, 90% sakit berpunca daripada perut. 





Wow, sungguh ironic apabila nasihat itu diberikan oleh orang yang sakit perut sejak sekian lamanya. Huh. Dasar...






Namun, memang sudah tanggungjawab manusia untuk saling menasihati ke arah kebaikan walaupun keadaan diri sendiri tidaklah sehebat ustaz ataupun ustazah, apatah lagi ulamak. Bak kata Hassan Al-Basri:












p/s: aku bukan melayu. kita semua bukan melayu. tapi kita melaju.








Wednesday, March 13, 2013

Nature is Nigh


Beautiful means beautiful



Though there are small blemishes that somewhat tarnish it's outer appearance



It still shines bright, coz it shines from within....

Monday, March 11, 2013

Smart is PINTAR

Talking about smartphones.







I don't know what is the exact definitions of smartphones but after getting myself one, I started to learn how miraculous a smartphone can be!







It nudges me when I got notifications left un-entertained (Smart Motion). The phone has some kind of sensor that can sense human's touch hence automatically alert us by a light vibration. That's why it keeps me abreast with all those notifications (calls, messages, emails etc)





It automatically calls the number on screen once the phone is put at your ears without you having to actually press the CALL button (Smart Motion). Well isn't that time-saving?




The light remains on screen as long as you stare at it (Smart Stay). So you won't be troubled to repeatedly unlock the screen each time you pause to think of sentences while messaging or playing games!









Smartphones, they are amazing aite?

Bollocks!

Assalamualaikum. 




Salam bloggers satu Malaysia (amboi?)






Marilah kita semua bersatu di bawah naungan Allah dan panji-panji Islam demi kesejahteraan hidup dunia dan akhirat. 







Ameeen ya robbal alameen.








Today, I'm writing from my heart; a spoiled yet true heart.





Forget about those useless dreams and do things that can make you reach the realistic dreams.






Is it me being sensitive or the words are really mean?



***



Sedih la bila apa yang dibuat tidak timbul. Yang tak dibuat dikeji. Dikutuk. Dihina. Bukanlah niat di hati mengharapkan orang memuji-muji kebaikan kita, cukuplah sekadar menyedari akan hadir dan wujudnya kebaikan yang dihulurkan lalu menunjukkan sedikit elemen apresiasi. 






Macam dalam hidup ni semestinyalah ada untung ruginya. Apa-apapun yang kita commit, dua entiti ini mesti menjadi result atau outcomes. Just like apa yang aku biasa buat. Beli kain satu setengah meter  (if lerang 60) kena bayar RM22.00. Pastu tempah buat blouse labuh kat tailor upah bayarnya ialah RM35. Total up RM57. Dahla kain tu cantik dan sejuk di badan, kain pun tak jarang. Cuba banding dengan harga blouse dekat kedai baju. Sehelai at least RM60. Dah takde da yang berharga RM50 ke bawah (untuk average quality). Lagipun, blouse ready made biasanya tak berapa cater to our needs. Sekejap singkat, sekejap terlebar bahu, sekejap nipis sampai nampak warna kulit. So mana lagi untung? Ofkos la untung lagi kalau tempah sendiri kan? Memang insya-Allah puas hati. 







Apa yang aku nak cakapkan ialah, dalam dunia ni kita kena buat amal baik habis-habisan. Fastabiqul khairaat (petikan ayat quran). Dan yang paling motan, kite kena iKHLAs. Cakap pasal ikhlas atau sincerity, memang bukan semua orang boleh buat. It is a quality that is paramount to any deed. Coz without it, deeds would be like weeds. Simply useless.







Ikhlas dalam pekerjaan membawa untung. Manakala riak dalam pekerjaan membawa rugi yang teramat. Dan ikhlas itu datang dari hati yang beriman dan bertaqwa. Hanya Dia yang tahu sekuat dan seteguh manakah keikhlasan seseorang manusia itu. Seorang manusia tidak berhak untuk menentukan siapa di antara manusia yang lain yang benar-benar ikhlas dan tidak mengharapkan balasan melainkan daripada Allah.






Kadang-kadang, kita hanya mahu difahami. Kita tidak mahu dihukum atas apa yang kita katakan. Bukankah harus ada usul periksa dalam setiap penghukuman? Bukankah harus dibawa berbincang terlebih dahulu dan bukannya terus melemparkan comments yang judgmental without any concrete evidence? It's sickening. Being told to be defiant is just unjust. Please don't make me feel annoyed. To me those judgmental words are loads of bollocks!! But still they get me pretty good when I know I was mad with those people splattering it.







Mungkin ramai di luar sana tidak memahami apa yang cuba disampaikan di sini. Namun aku tidak memerlukan semua itu demi hak kebebasan bersuara dan kebebasan menulis kerana aku tau apa yang aku tulis di sini adalah dari hati yang benar. Tidak perlu difahami, hanya perlu didengari suara perihku merintih dalam sunyi. Cukup bagiku begitu.








Harap-harap mereka yang macam nie akan berusaha untuk berubah dan berupaya melihat kebaikan dalam diri orang lain. 












Sekian..




p/s: lepas nie kena belajar masak gulai baru orang tak kutuk aku. 

Sunday, March 10, 2013

Comix




























wow??? semangat kau jah!












motip???





bloggers don't need motives to strike a post okay??





 



kyaaaaa!!!





The pictoria comixed by mischievous mischief

Wednesday, March 06, 2013

Tuesday, March 05, 2013

Shutterrific

Entri bergambar




Lokasi gambar di-snap ialah under the roof of our garage. Ular nak makan katak tapi sempat jamah kaki katak je. Hm. By the way, ni anak ular tedung. Bahaya wo!






Telur edisi geli-armpit egg. Mesti masam rasanya. Eww.







Telur edisi stop motion. Color blocking kot. Kahahaha.









Dido buat-buat terkejut pulok. Comelnyer Dido! Tapi suka kencing merata. Hish, lu bikin gua pannaaas je.








Ops, muka kantoi tengah main kucing. Haha.



Sunday, March 03, 2013

Japanese & Korean Mix





It's Steamboat night!





Wow, steamboat is just amazing. It's delicious. It's fantastic baby! It's a blend of joy and harmony. And I love broccoli the most!







Having steamboat at home kinds of making me nervous especially in making the tom yam. I despise tom yam if I am to have it with rice. But when it comes to steamboat, tom yam is the best!!!







Luckily we have My Recipe dot com where I referred a recipe from. It was a simple recipe and alhamdulillah it worked! How do I know it worked? It's simple. When my brother I asked me this:






"Tom yam ni mu beli ke?"






Ahahhahahhahahahahahahhahhahahha!!!!!!!!








Paham-paham la kan? Ihiks. Or maybe dia saja nak flatter aku. Tapi my niisan is not that kind of brown noser person. He is quite picky when it comes to foods. So I made conclusions that if he says the cooking is okay so it's okay. Hahaha. So now who's being narcissistic?






Tapi still kurang oomph makan steamboat since momma is not home. My okasan is in Sabah having her visit with UNISZA team. Huhu. Have a safe trip home, ma.





p/s: thanks to Mitsui san yang setia menemaniku memasak. Tanpa Mitsui, siapalah Eun Jung. Ahahahah.






Siblings make good cooperation





Friday, March 01, 2013

Tuyyur




Comel bila burung kecik ni main selam dalam pasir. Hahaha!


The Hand

Of all parts of human's body, I love hands the most. Why? Because hands are one of the most unique creations of Allah with its splendid curves which distinguish it from other parts. Subhanallah.



Even when it comes to drawing a hand, it is quite tricky since our hand consists of joints. So one has to be particular in drawing a hand as to make it look as realistic as possible. 




Do you know there are approximately 27 bones in one hand! So many aight??? And so miraculous. That's why hands are pretty and a bit mysterious. You know there is no two people with the same fingerprints? See how delicate Allah's work in producing His artworks.  See how Allah wanted to show His might in His creations. Each human is way too distinguished from one another.




Thats why one can never be grateful of one thing until he experiences its lost. What I am trying to say is I am having a swollen hand at carpal. Its quite painful. Maybe I used it too much to play my phone or typing the computer that it got pressurized until I got this little hump at the wrist. Wuwuwuwuwu. 





Please be patient Jannah. Bear with it and sooner the pain will cease.











mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers