Friday, June 28, 2013

Kegilaan Gula-gula Hancur

Gula-gula. Dalam bahasa Teganung orang panggil cekelat. Tak kira la mende tu gula-gula Hacks ke, choki-choki, hatta coklat bars sekalipun, we call it cekelat. Kalau kebetulan ada orang Teganung yang duduk sebelah kau dalam kuliah yang super boring lalu bertanya "Nak cekelat?" sambil hulurkan gula-gula Hacks atau Mentos, faham-faham je lah. Hehe (macam kalang cat la, maksudnya pensel warna). Anyway I'm not gonna talk about that Gula-gula group yang cuba untuk tiru K-Pop punyer group. Memang sadis. Ehem.




Now people are crazy over this addicting game; CANDY CRUSH





yo, meh cekelat sikit...






Talking about the madness over Candy Crush. Tengok, sampai ada orang namakan restoran dengan Candy Crush lolsssss... (only in Malaysia) 







Seriously game ini sangat berbahaya sebab game ini membuatkan orang ketagih





What makes me laugh to heart content is this vid by Ryan Higa. Seriously, kalau betul-betul buat movie ni mesti laku cam goreng pisang panas.







Ryan Higa, stop posting funny video!!






p/s: aku sendiri pun gilakan game ni. Sampai sanggup cepatkan masa kat enset. Cerdik la jugak kan??

Tuesday, June 25, 2013

Reincarnation of the dead spirit

Okay I know, tajuk entri selalu nak gempak and provoking je kan? Hahaha. Oh well, actually I'm talking about the dead spirit in me being reborn. Reincarnate = reborn. Synonymous. Now I'm feeling all rejuvenated and invigorated. Thanks to Allah swt. This is all His blessing. Only Allah can put fear and also faith in one's heart. As for now, I'm feeling secure with His blessings of calmness splattered in me.




Alhamdulillah, the result was positive. For the time being, both layer da boleh coexist dengan harmoni. SV kata aku dah boleh proceed dengan mencari formula optimum for each layer. Good luck Jannah. Ganbatte! Chayokkk!










(yang ni sample yang splattered masa proses nak cabut dual layer dari petri dish)






Da macam kek lapis dah aku punya sampel ni. Haha~














Ciao for now~

Sunday, June 23, 2013

Two Timing

Can I be a two-timer??




Okay please don't let your imagination run wild. Hahaha. I'm not talking about being the two-timer in human relationship. Lets change our perspective a bit, shall we?





Aku kan tengah sambung balik tali yang putus hampir 6 bulan. Err, maksud aku, aku sambung balik major aku lepas 6 bulan duduk umah doing nothing profitable. Even though I was a bit reluctant at first, somehow there's something that actually makes me wanna stay hence I just stay...





But at the same time, I still feel like chasing another passion of mine; WRITING. Though it will be quite tough as in being a two-timer, I still gonna put my best effort. In sha Allah.







Serius gambar saintis kepala kucing tu menakutkan!







Thursday, June 20, 2013

My Chemical Romance

Assalamualaikum







Hari ni ada gotong royong lab kimia. Banyak rupanya orphan waste ngan orphan apparatus yang ada dalam lab nih lepas susun atur, sisih, seragam, sapu dan sentiasa amal dilaksanakan beramai-ramai (acewah 5S gituww)








Alhamdulillah, selepas proses pembersihan dijalankan, makmal terasa seakan diberi nafas baru. Lebih kemas  dan lebih luas dan lebih selesa untuk berjalan-jalan di lorong-lorong sepi siap boleh berlari lagi (makes sure lecturer tak nampak).








Disebabkan ada orphan apparatus (sebab tak tahu identiti tuannya) kitorang pon tengok-tengok la apa yang boleh dipakai. Aku sempat rembat 1 botol reagent ngan 1 botol air suling. Haha, macam garage sale pulak (tapi yang ni kau just bayar guna peluh kau)







Orphan apparatus (sebab mak bapak tak ngaku anak)








Semangat Kak Syikin mop lantai.








Omakkk, banyaknya kotak!






Candid I loike










Gigih membersihkan benchtop






Anak angkat




P/s: alamak hidung berair dan berhingus yukkksss. very unbearable

Wednesday, June 19, 2013

Ninja

I think I'm a lot happier and calmer this week compared to last week. The proof? I don't feel like time moves so slow. I just let the time slides by with no worry. Because I know Allah will help me and guide me in sha Allah. I think I can think more rationally and maturely. Yeah I kind of feel that wind of change.








Selca. Poyoness still ade dow...


Sunday, June 16, 2013

Vegemania


Sejak akhir-akhir ni, aku perasan yang aku suka sangat makan sejenis sayur nie. BROKOLI. 











Broccoli is not only delicious but also very nutritious. Sayur ni boleh buat sayur goreng atau masak steam. Tapi bagi aku, aku suka tumis goreng. Letak hirisan bawang putih banyak-banyak dalam kuali berminyak, kasi garing dalam itu kuali, masukkan secubit belacan, bagi goreng garing, masukkan lada, campakkan brokoli, then tambah sos tiram dan perasakan dengan garam. SIAP! Aromanya menyegat woooo. Belum lagi rasa. Biasanya aku suka taruk air sikit kasi ada kuah. Then makan dengan nasi panas. Perghhhhh, nikmatnya Allah saja yang tahu. 














Nasi minyak air tangan ibunda ditambah seri dengan kehadiran brokoli goreng. Mantop!















Daripada apa yang aku baca, brokoli ni antibarah, antipenuaan, ejen detoks, sumber vitamin dan MEMBANTU PENCERNAAN. Capslock di situ ada maksud tersirat. Hehe. 











Harap-harap dengan diet brokoli ni aku dapat hapuskan masalah pencernaan aku. Hmmm...











p/s: aku heran gak. selama ni selalu je makan sayur dan buah tapi asyik sembelit je. abah kata kena pegi CT scan. Hmm...













Monday, June 10, 2013

Invisibility Cloak

I really wish that I can have one invisibility cloak. One that will help me escape all the people. One that can hide me from others' glances and staring. One that can make me feel secure by protecting who I am.

Sunday, June 09, 2013

The 3-Day Off

Lately, I feel sluggish and lazy. I took 3 days off from going to lab! I suck yeah I know. But I try to look at it with a good perspective. Hewhew. I treat it like days of giving my heart a break. Harharhar...




Saturday, June 08, 2013

Jealousy





Hmm...





Bila tengok orang kawen, rasa jeles.








Tengok orang kerja pun, rasa jeles.






Tengok budak-budak master tu happening je dalam lab, rasa jeles.







Adik dapat sambung belajar US pun, rasa jeles.








Abang bawak Kelisa pun, aku jeles.










Adik laki aku dapat kamera DSLR, aku jeles.









Orang pakai CR-V, bertambah-tambah jeles.










Ma pakai kasut Carlo Rino, rasa jeles.












Hmmm... nape asyik tak berpuas hati je nie? Tak boleh ke rasa bersyukur atas kurniaan Allah?? 








Ooooh hati. Janganlah terlalu cemburu dengan orang sekeliling.

Wednesday, June 05, 2013

Tuesday, June 04, 2013

Endurance

The only reason why I am putting up with all these is I don't wanna be left stranded at home doing nothing. And also to avoid those criticism and provocations from people around me who don't really care about how I feel and prefer judging instead of understanding. If I'm being honest, this is not what I want for myself. All I can say is that I am such a coward. I don't have the courage to seek my revenge. Hmmm. One other thing is I don't wanna let go a golden chance. You might say I'm being greedy. I must admit that I always have this mood swing. Sometime I feel good, some other time I feel bad. Sometimes it feels good to be here. Sometimes I wish to be somewhere else. Just like what I'm feeling now. I wish the clock will move faster. Ya Allah. Give me patience, give me strength. 






I am all alone~

Monday, June 03, 2013

The Hurting Truth






"Muka Jannah memang tak boleh blah," *sambil gelak nakal*







Kata-kata dari seorang kawan satu lab tentang riak muka aku masa mula-mula masuk lab kimia tu. 






Itulah kata-kata yang memang membuat aku agak butt-hurt haha. Erm. Ceritanya begini. Tadi ada budak baru under Dr KA yang nak sambung master. Sebelum dia keluar at the very end of the day, dia sempat senyum kat sahabat nie masa bertembung kat pintu lab. Babtu sahabat tu cakap yang aku tak senyum pun macam budak baru tu masa mula-mula aku masuk lab Jabatan Kimia nie. Muka masam tak bleh blah. Waahhahahaha, blah la muka kau Jannah! *aku memang ada masalah jiwa tyme tu babtu kedekut senyum so maafkan daku wahai tuan puteri gunung ledang*






Aku tak tahu kenapa aku jadi sangat happy bila ada budak baru tu. It feels like having a new friend who is in similar circumstances with me. Yelah selama ni aku je budak baru dan aku sangat PASIF okay? See the capslock?? When a newcomer came, it feels like having another friend sitting besides me in the class called NEWCOMER. See the relevance?







Aku pun tak faham nape aku jadi so talkative when this newcomer arrived with Dr KA. Ya Allah! Aku pun berbual la dengan Wani ni lepas Dr keluar dari lab. Umur sama je ngan aku, 24 tahun. Program Kimia Industri yang dia amik kat UMS tu 3 tahun je. USIM je 4 tahun wuwuwu. Okay let bygone be bygone (what about Ridsect?) okay lame joke bhaha.






Maybe aku jadi begitu sebab aku pernah harap ada orang yg super talkative yang akan layan aku as a newcomer masa mula-mula aku jejakkan kaki ke lab itu. Unfortunately, everybody at that time was busy and they act like they don't even bother the newcomers maybe because the lab is already packed and adding even another person is not something to feel happy about. Mereka tak salah. Salahnya aku sebab aku terlalu memencilkan diri dan merasa terasing dengan dunia mereka. Padahal takkan mati if aku yg amik inisiatif nak tegur mereka semua yang comey momey ensem ensem tu. Hehehe. 






That's why I acted like a crazily hyperactive person (yelah kan dulu takde yang layan aku macam tu so aku decide la nak layan orang lain the way I wished to be treated like. tak salah kot) Aku lah yang cakap tak henti-henti lalu menimbulkan tanda soal yang besar atas kepala alchemists lain yang ada dalam lab tadi. Yelah, aku da macam transformer da tadi. Daripada seekor kucing yang pemalu terus jadi seekor harimau pokok yang kuat ngaumannya. Siap ada yang cakap "Hah, baru dengar suara Jannah hari ni." Arifah yang comel pun kata kat aku something, "Jannah dapat kawan baru hari ni," Hahahahah!! *malu maknok*







Yes ku akui aku memang sangat banyak bercakap dengan Wani tadi. Dan aku rasa mende tu satu titik perubahan yang baik untuk aku menuju ke arah menjadi manusia yang lebih open dalam berkawan dan tidak lagi menyembunyikan diri di bawah lab coat putih itu. Hehehe.







Walaupun sedikit butthurt dengan kata-kata yang atas sekali tu, tapi que sera sera. Menda da nak jadi. Kebenaran memang pedih kan? Just face it and change it.











p/s: tengah layan Unbreak My Heart. Jiwang gile kot lagu nie.. Huhu.







Muka aku memang dah camni dah dari kecik lagi nak buat macam mane?? Hahaha!!






Cumbersome

Waking up to another day of journal-reading in the lab. I don't know why but every time I wake up in the mornings of weekdays, I  feel so lazy to get out of bed. I feel lonely. You know what, every time it's Sunday, I wish to reach Friday so soon!! I want holiday! I don't want to drive to campus. But if everyday is a holiday, where is the joy of living? But this is, this is not what I want. I always feel trapped all the time. I do try hard to escape, but every time I almost got the way out, everything seems wrong. I just don't know why!!!!!








Why am I being a COWARD??!!!!











Indeed~


Sunday, June 02, 2013

Butterfly Phone Strap


SongFiraLai



Assalamualaikum lovely readers! Semoga anda sihat walafiat dan ceria selalu. 









Hujung minggu yang awesome! Sebab dapat outing dengan bestie. Macam biasa la derr. Kitorang outing Kuantan, lepak kat Berjaya Megamall ngan East Coast Mall. Banyak gile sales memandangkan da dekat nak Ramadhan pastu tak lama lagi Syawal (kepada sape-sape yang tak habis ganti pose sila ganti cepat!!!!)












Dating kali ni bukan dengan Faezah Elai sahaja. Song Hye Kyo dan Elfira Loi pun ada sekali. Ha, kelas kau jah outing ngan artis bhahahahaha.










Main motive untuk keluar outing is to release tension. Huhu. Sampai je Kuantan, memang tak ada plan pun nak beli apa-apa. Tapi cam berkenan nak cari comforter nipis sebab nampak ada sale. Namun, sales pun harga dia tetap mahal. Shoot. Memang padam ah niat nak beli kahkah. You can say I am being a cheapskate (thrifty la sopan sikit).











I enjoy window shopping. Somehow it makes me happy. Although some people might say it is a useless  time-wasting activity, to me it does help me release my tension. A lot of people have a lot of ways of releasing their stress aight? To me, window shopping is one of the effective ways.  The only consequence is that I tend to have bloated feet at the end of the day due to long walk in the mall haha. So unbearable meh.












Introducing the best roti canai ever!!! Memang crispy dan juicy!!! Sedap!!!! Lima bintang!!! 10 out of 10!!! *esaited okay i know*









Kalau singgah Kemasik, jangan lupa berenti makan roti canai kat kedai nie. Murah dan sedap! Orang Melayu kita yang tebar roti tu okay? Lepas je traffic light MesraMall, berenti belah kiri. Memang banyak orang berenti sebab memang sedaaaappppppp! Aku suka order roti kosong plus roti bom. Memang meletoPPP! Selama 24 tahun aku bernafas atas muka bumi Allah ni, ni la tempat roti canai paling kawwww! Kalah mamak-mamak Manusalwa kat USIM tu.









Yang tak tahannya kisah roti canai ni la. Aku ingat nak suh pakcik drebar berenti kat kedai ni sebab memang tak lengkap if tak pekena roti canai sini once da datang Kerteh. Sebelum aku sempat bagitau ajushhi, ada la sorang mamat ensem ni tetiba datang dari seat jauh belakang aku and duduk kat seat belakang ajusshi drebar. Mamat tu cakap kat pakcik tu "Tolong berenti kat bus stop lepas traffic light skoloh depang nung," aku ingat tempat tu sama ngan tempat yang aku nak turun. Babtu I kept mum. Rupanya, bus stop tu jauh depan nun lepas post office. Aku da cuak da bila pakcik tu tak berenti after traffic light pertama. Yang mamat tu maksudkan traffic light kedua. Aku salah paham der (talking about my noobness kehkeh). Memang hampir melepas merasa roti canai super yummy. Hampir melepas, sebab pastu Jil datang amik and bawak aku makan roti canai. SEDAP! 








Thanks youja chingu.










3 of the pictures were snapped at FOS. Aku ngah cari belt sebab seluar londeh saiz XXXXL kot. Well salah aku sebab underestimate diri sendiri ahahha. Sebenarnya aku taklah segemuk yang aku sangkakan sampai terbeli size gedabak. Kalau ada anjing kejar pahtu gigit seluar aku Ya Allah gerenti londehhhh. Gile malu. Habis RM7 untuk tali pinggang. Yang tengah tu mask. Saje nak try. Murah siot mask tu. Hehe.











Masa ni kat Pizza Hut sebab aku ajak diorang makan pizza (padahal dalam hati nak makan Spaghetti Prawn Olio yang super amazingly delicious). Jilal yg belanja ngehngeh. Wahh bersilau-silau efek time edit gambar nie. Ehem-ehem, mungkin sebab ada aura special yang terpancar dari orang tu. 








Phone strap as a present from Song Hye Kyo










Kucing-kucing yang comel tomey vomey komey. Yang putih tu jantan. Yang hitam putih tu betina. Ya Allah gelabah macam ape kucing jantan tu. Aku gerpok skit dah terkejut beruk. Dahla berlari macam kuda. Bontot melayang-layang kiri kanan. Hahaha! Tak macam yang betina tu, cool ajerrr. Hehehe (gerpok=acah)









Happy outing. Time baik bagai nak rak je outing sama-sama. Time gaduh, cam nak runtuh langit ngan bumi. Hahaha!









Lastly, gambar yang super tidak ada kaitan. Enjoyyyy. Hahah!





















Ok tak funny. Bye.





p/s: bimbang sebab selalu sakit perut after kenyang makan. is it a symptom of a disease??? takuuuuut.....



mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers