Monday, September 30, 2013

Sukar

Dulu kenmain sanggup bangun awal sebab nak slow jog area rumah. Last-last tengok sekarang apa da jadi. Jogging entah ke mana, matlamat nak kurus entah ke mana. Hurm, susah betul lah nak istiqamah buat menda-menda baik nie. 




Saturday, September 28, 2013

Night Walkerz

Rasanya dah masuk kali ke-3 aku masuk lab waktu malam. Seriously, it was spooky to be at UMT during night. It was so dark okay? Lagi-lagi area lab siswazah tu. Meremang bulu roma. First night was Thursday night. I texted Mai, asking whether she was still in the lab doing her things (Mai ni memang suka buat labwork sampai malam). After receiving a reply saying she was still in the lab, I rushed to the lab with my dad, mom, and lil bro. Lols semua nak ikut. Tapi yang masuk lab tu aku je lah. Berani la sikit sebab ada Mai dengan Taqiah. 







Masa tu nak dekat pukul 11 malam. Taqiah duk baca jurnal pasal normality, molalilty and molarity. Aku pegi timbang apa-apa yang patut pastu chow. Mai sengeh je nampak aku siap awal. Dia da agak da aku sekejap je singgah lab malam tu. Yelah memang sekejap pun. Macam tak berbaloi datang lab tapi kejenye sekejap sangat. Tapi nilai dry film yang sekecediput itu sangatlah bermakna okay? So nak tak nak, kena gagahkan diri pegi jugak.






Malam kedua, aku masuk lab dengan ayah aku, siap bawak lampu suluh lagi hehe. Malam ketiga baru je tadi la kiranya. Masa masuk lab, memang gelap gilos. Aku nak capai suis lampu pun berdebar-debar. Adik aku yang teman, nak tengok lab katanya. Bagus jugak budak nih. Curiosity tinggi. Ade la jugak yang boleh tolong suakan lampu kat aku. Tapi bila masuk je lab, dia cakap "Bau mende ni?" Biasalah lab kimia memang la bau bahan kimia. Takkan bau pizza. Ngehehe. 






Lepas ni kalau boleh nak elak lah daripada pegi lab malam-malam. Tak kuasa aku nak ngadap kegelapan yang sama lagi.









Even laki pon tak digalakkan pegi lab malam-malam. Apatah lagi perempuan? Fikir-fikirkan.

Wednesday, September 25, 2013

Flawless Flow to Follow

Assalamualaikum. Salam kedamaian.






Seriously I feel that things I'm having are really of Allah's plans. Because no matter I try to repel and dwell on past things, it never make me successful to deviate from this path. I'd already done istikharah as to make clearer decision on what I should do. The result showed that this is it! Twice I did the solat and it showed this path. This is the path I should take. It sure is bitter and painful, but it is made for me. I cannot go through the path I wish since the road is far and no one wants to support me. And one thing, I got no financial support for that one. Huhu. Sad, but its the truth. 







Jangan fikir malang nasibmu itu, sedangkan ramai lagi manusia yang melata di atas muka bumi Allah ini yang mengalami susah jerih kehidupan. Fikirlah ini semua dugaan Allah supaya kamu dapat melaluinya dengan tabah dalam redha-Nya demi menemui-Nya di syurga nun jauh di atas sana. SubhanAllah!


Tuesday, September 24, 2013

Konsisten

Second day pun I took slow walk around the neighbourhood. Gotta keep this good attitude....

Monday, September 23, 2013

Cubaan Pertama

Alhamdulillah. Berjaya berjalan 1000 langkah pagi ni. Walaupun jumlahnya tak banyak sangat, tapi it's a good start. Tu baru berjalan and slowjog. Kalau aku betul-betul serius, maybe boleh capai target 40,000 langkah sehari. Hehehe. Gonna benefit more from Pedometer apps...




Lol, tu baru jalan. Tak pecut lagi haha.





Friday, September 20, 2013

Karamel Makarel

All praise is to Allah. Today I had successfully thwarted myself from indulging the sweetness of curling in bed after Subuh. Harhar. Instead of doing such a hideous act, I opt for a healthier lifestyle; JOGGING!











Lepas jogging kat area stadium runtuh, kami sekeluarga makan nasi kerabu Mak Teh (lols). Balik rumah buat apa-apa kerja yang patut and..... snap some photos!!!!








Lampu pagar yang awesome. Macam monumen zaman dahulu kala ngehngeh.












Exora besi











Haa.... ni Exora ori.








Kulat pun aku boleh berkenan buat subjek fotografi













Susah gile nak cari peluang amik gambar dia buat aksi ala-ala gimnastik macam nie. Hahahaha.











Okay Dido now I know why you have been extraordinarily manja recently. Ghupenye ada udang di sebalik bulu kucing (lol kah?) Anyway Dido memang suka makan udang



































Like a boss





Bajet comey. Cam tau je tuan dia nak amik gamba








 
Aik? Tadi bajet comel. Skang bajet tido pulak? 









Pokok langsuyar dan pokok puding









Dari kiri: Limau purut, lidah buaya, tanduk rusa, kelapa, buah tin








I love my home..... Home sweet home... 




p/s: entri macam kebudak-budakan je aku rasa. kau rasa?


Wednesday, September 18, 2013

Women Shopaholic Nature

Betul la apa orang cakap. Perempuan ni akalnya satu nafsunya sembilan.


Aku niat nak pegi amik spek yg aku order semalam kat Pang Optometry. Seksa sangat pakai spek sebelah sayap. Asyik menyenget je. Hidung pon jadi merah sebab pressure spek senget nih.



Punye lah cramped area kedai spek tu. Parking pun payah. Last2 aku terpaksa pusing dua kali and eventually kene park bawah bukit. Jauh la sikit. Muka da esaited even tgh pakai spek senget sebab dalam hati da berbunga-bunga tak sabar nak pakai spek baru. Ngiahahah.



Unfortunately, kat resit tu tertulis spek tu siap pukul satu petang makanya tak siap lagi la at the very moment.  Tapi disebabkan aku buat muka seposen tak sabar nak pakai spek, dia kata boleh amik tapi kne tggu setengah jam baru siap. Huhuhu. aku pun iyakan aje. Setengah jam tu pulak aku manfaatkan utk usha jam kat kedai Rado kat sebelah kedai spek tu.



Bapakk mahal jam kat situ. Ribu riban kot! Nak dijadikan cerita aku berkenan kat Baby G yg agak feminine. Harga boleh tahan mahal RM521. Shoot! Mahal sangat ni apasal??




Pastu aku tanyala adik manis, ada tak jam fossil harga lebih kurang tu. Dia cakap ada. Ya Allah saat mata menangkap wajah jam tu, aku terus jatuh chentaa!!!! Ni cinta sampai mati ni. Warna dark brown. Leather strap. Jam besar. And agak berat. Harga sama ngan yg baby g. Ya Allah Parah ni Parah. Am I really gonna spend RM521 just for a  wrist watch? Really, Jannah???







le handsome fossil watch





sweet and feminine BABY G

Tuesday, September 17, 2013

Nothing last forever



Tak ada yang kekal selamanya. Lets face the truth and buy new glasses shall we?


Sunday, September 15, 2013

Jhaydzee

Hye!!!!!!!!!!! My name is MysteryKevDawson SmoshemG Fu Production.






The weekend spent with my bff le Geckorista. I got no idea as to bringing her to any good places in Terengganu. Nak ajak mandi Sekayu macam quite impossible sebab cuaca macam tak berapa elok untuk mandi manda so kebarangkalian untuk mendapat consent dari mak bapak is almost zero. Last-last main area KT je la. First day pegi Pasar Payang sebab ada orang nak beli kaftan. Then pegi Batu Belah Batu Bertangkup eh silap, Batu Buruk. 







Le gecko




Makcik ni namanya Rudolph sebab hidung dihinggapi acne dek kerana stress berlabwork. Muka beliau bangga dapat amik gambar dengan botol air Ala Fonte. Khelass kottt makcik.





Kau tengok la betapa esaited dia borong kaftan. Hahahhahahah!! (p/s: dialog direka just for fun)






Muka bajet candid sebab kena paksa makan pizza hut kat Giant KT oleh orang yang niat nak belanja tapi pilih menu kegemaran sendiri instead of kegemaran si candid. Ngehehe.








A bit disappointed coz waitress comeyl datang balik lepas order and cakap, "Prawn Olio da habis, boleh order menu lain?". Sedangkan niat asal nak pekena Prawn Olio je kat Pizza Hut tapi apakan daya dek kerana lakunya menu itu sampai habis stok udang skinless pada waktu itu. Terasa seperti mahu menyuruh mereka berlari turun ke bawah and beli udang tanpa exoskeleton dengan kadar segera untuk memasak menu itu namun apakan daya hanya mampu berimaginasi dalam kotak fikiran instead of betul-betul dizahirkan. Perghhh. Terpaksalah mulut menguntum senyuman serba hipokrit sambil mengorder menu lain. Sabar sikit okay? Jangan nak wreak havoc sebab tak boleh order makanan feveret.









Alhamdulillah. Spaghetti sayur ni pon sodappp. 







Atas muka tak edit. Original. Yg bawah after edit sampaikan Rudoplh sepertinya seakan sudah sembuh sepenuhnya dari stone acne. Ehehe. Bukan Rudoplh saje, Gecko pun da camouflage sampai berubah warna tudung (aik ni gecko ke chameleon?? confused)














Errr perlu ke gaduh????

Wednesday, September 11, 2013

Luqman

Aku sang penelan racun.







Dulu aku pernah label makanan as racun. Untuk diri sendiri memang racun. Sebab once dia da masuk, dia tak nak keluar. Siap pernah berjanji lagi pada diri sendiri tak nak makan. Tak pun setiap kali makan, mesti kene tick dalam diari, berapa pinggan nasi, berapa bijik kuih and berapa gelas air. Sampai tahap tu sekali okay? Haha. Memang tu seme masa zaman jahiliah la. Menyusahkan diri je kan. 






Makanan ni buat aku jadi lemah. Sebab usus aku ni boleh dikategorikan sebagai pemalas dan lembab. Dia malas gila nak buat peristalsis. Dia suka simpan bahan sisa lama-lama. Kau bayangkan la perut aku suka jadi tempat buang sampah. Dia rela bila sisa-sisa menempel kat dinding dia tu. Memang dasar usus stfu. 








Disebabkan si usus yang suka sangat betray tuan dia, banyakla efek yang tuan dia kesan. Sakit sendi la, sakit kepala, sakit perut, sakit belakang. Ya Allah da macam orang tua da. Macam tadi masa aku try bending backwards, rasa ngilu kat belakang badan. Tak paham tetiba rasa macam tu. Dan aku pasti ianya disebabkan oleh pengumpulan toksin. Huhu.









gambar hiasan



Monday, September 09, 2013

Pureen





Manusia tak boleh hidup seorang diri. Begitu juga kucing. Kucing rumah aku si Dido tu da tak ada kawan nak bersenda gurau sejak pemergian si Oren (Dido dan Oren dua-dua jantan). Dua tiga menjak ni aku perasan kelibat seekor kucing asing yang berbulu putih mixed oren. Entah kucing sapa entah. Kalu sebelum ni, Dido mesti kembang ekor sebab marah kat kucing lain yang masuk halaman rumah kitorang. Tapi dengan kucing ni tidak. Siasat punya siasat, rupanya kucing ni betina. Wahwahwah Dido. Kalau kucing jantan kemain ko kembang ekor. Suara pun jadi ala-ala tiger siap. Kucing betina ko wat cool wak lek pulak. Haish dasar kucing. 




Aku panggil dia Pureen sebab warna bulu dia putih + oren = PUREN. Macam tak kelass pulak bila letak Puren. Babtu modify skit jadi Pureen. Bhahahaah








Indah Milik-Nya: crepuscular rays

Sekadar ingin berkongsi keindahan alam ciptaan Allah taala.

Crepuscular rays





Langit senja. What a nice view!













Gambar agak pecah sikit sebab snap guna kamera 5 MP Samsung Miniku. Abah kata kalau amik guna DSLR jadi lagi comey. Ni pun guna efek ENHANCE 360. 









Cantik kan ciptaan Allah?

Saturday, September 07, 2013

Namplohnam & Bad Drivers








Hari ni aku pegi buat medical checkup. Esok kan da nak daftar masuk belajar. Esok akan bermulanya bahagian serius dalam hidup aku. Kalau sebelum sebelum ni, memang otak mode nak berjimba je. Hahahaha. Skang kene press pedal lapanbelas. Hamikao.








Tadi timbang berat. Sedih sebab berat tak turun-turun. Kira masa bulan pose maybe ada decrements skit tapi masuk bulan Syawal, perut disumbat bermacam jenis makanan makanya berat badan naik ke titik asal semula. Sia-sia puasa hahahaha (err maksud aku sia-sia sebab gagal capai matlamat diet melalui ibadah puasa tu). Puasa is never sia-sia okay sebab poser memang wajib dan berdosa if tinggal. 







Masa nak settlekan urusan aku tadi, Allah telah permudahkan perjalanan aku. Dua kali dapat parking dengan mudah. Alhamdulillah. Huhu. Tapi yang bikin aku panasss dan berasap otak ialah bila aku come across those bad drivers while driving on road. Memang dahsyat ah dorang bawak keta. 








Golongan bad drivers ni memang spesis yang suka jeopardize keselamatan orang lain (aku tak hirau keselamatan diorang sendiri sebab diorang buat diorang sendiri tanggung ah). Masuk lane kanan tak bagi signal sedangkan kereta kat lane kanan tu sebelah dia je kot. Masuk macam tu je. Dahla masuk lane kanan tu dengan ketiba-tibaan yang tak masuk dek akal. Kesian kat keta yang kat lane kanan. Terus terbrek mengejut. Tak reti nak pandang side mirror ke? Lagi satu, tak reti nak jeling sebelah tingkap ke? Sebab if kita tengok side mirror je, bahaya jugak. Why? Kan ada blind spot kat situ bila kita tengok side mirror. Apa yang kita tgok kat side mirror tu, kita hanya boleh nampak orang yang belakang kereta kita. Dan bukan kenderaan yang betul-betul jalan beriringan sebelah kita. Kena beringat hokayyhh????







Satu lagi. Spesis bagi signal sampah. Sebab apa aku panggil sampah? Sebab signal yang dia kasi tu memang langsung tak boleh pakai. Kenmain liplapliplap bagi signal nak pegi kanan, last-last sampai sudah dia tak masuk pun kanan. Boleh paham tak perasaan geram tu berkepul-kepul macam hape? Rasa nak muntahkan segala cursing words yang bersarang dalam kamus kepala aku nih. Tu tak sebut lagi pasal drivers yang bawak slow macam siput. Kalau tak sebab tengah baca mesej, dorang accept panggilan masa tengah driving. Memang aku rasa nak bawak kereta kebal pahtu langgar bontot kereta manusia yang drive tapi pakai lesen terbang macam nih. Hishhh. Menyusahkan orang ramai lahh. 










Tadi ada dua insiden yang hampir kene kat aku. First, masa keluar dari Giant pas makan pizza. Kawasan tu dahla sempit. Dia boleh pulak overtake kereta kat depan dia pashtu termasuk lane kanan. Aku masa tu baru nak pulas stereng ke kiri, dan aku tak nampak kereta MyVi putih tu overtake sebab ada lori besar gabak parking kat simpang jalan (lori ni pun satu hal dah tau situ simpang masuk boleh pulak dia pegi park sesuka ati). Sikit lagi nak kene kereta ayah aku. Aku terkejut sampai tak sempat nak hon kuat-kuat (aku kalau jumpa species macam ni memang suka hon kuat-kuat kasi pecah itu telinga). Aku hon macam bunyi kentut dalam kain je, terkejut punya pasal. Masa tu aku tak tahan da. Memang terkeluar jugak cursing words orang Kelantan (sebab terikut spupu aku si Fares yang asyik sebut mende tu). Ya Allah ampunkan aku.








Spot the le 'awesomely' parked lorry. 








Kau bayangkan la macam mana tahap berdebar aku masa ni. Sikit lagi nak kena. Mana boleh potong kalau keadaan jalan macam tu punya sempitttt. At least beringat lah orang dari lane kanan. Ni tak, suka hati je masuk lane kanan macam tu je. Arghhh!!! Stresss!!!







Insiden kedua masa nak pegi bank in duet nak bayar yuran adik aku Nodin. Biar la aku lukis skali lagi baru kome paham. 













Masa ni aku nak pegi ke kanan. Bank Islam belah sana. Pastu tak semena-mena ada kereta Viva hitam (represented by the red car) datang dari tepi and nak masuk ke lorong aku tengah duduk tu. Aku taulah kau Viva kecik molek boleh celah macam tu je. Tapi yang menjadi masalahnya ialah bila aku tak boleh nak tengok kenderaan dari kiri aku sebab kau block view aku. Dahla duduk lane salah. Weyyyy nape weyyyyy??? Mu tak pegi kelas memandu ke???!!!! And aku takleh kuar selagi mu tak masuk lorong tu sebab tak nampak kenderaan belah sana. And mu pulakk tak leh masuk sebab mu duduk lane kanan, bukan kiri!!! At the end aku terpaksa masuk lane kiri sebab pakcik tu punya pasal! Pahtu kene uturn jauh pulakkkkk. EEEEEEeeeeeeeeeeee geram lagi ni. Nyesal gi remind balik... Argh stresss!!!











Tengok tu!! Dia dengan selamba tunggu aku kuar. Macam mana aku nak kuar pakcik oiiii. Pakcik block view saya. Dahla masuk lane kanan. Pakcik, ni Malaysia okay? Not German or England okeyyy???????? Urghhhh!!!!! (oppa da jadi pakcik)






Begitulah ragam pemandu-pemandu kereta di Malaysia yang rata-ratanya boleh bikin gua sakit jantung dan darah tinggi. Marilah kita sama-sama ubah attitude memandu yang tak bagus ni agar sistem trafik kita menjadi lebih teratur dan lancar. Sabar sikit boleh tak???








Lastly, gambar yang so unrelated to the above post










Dido!!!!! 






Aik. Jauh termenung?







Ngeeeee









Bagi makanan please.... tak nampak ke aku sakit ni????????












Okay Dido. Enough with the drama.... 





p/s: gigih aku lukis gambar semata nak menggambarkan apa yang berlaku. Sabar je lahh...

Friday, September 06, 2013

Please la remove!




Aku paling anti dengan bloggers yang pakai word verifications. Rasa macam malas nak komen if depa guna setting macam nie. Rasa macam pffftttt!

Thursday, September 05, 2013

Bukannya ape





"Aku bukannye bodoh. Tapi aku cuma jenis yang berhaluan kanan. Bukan haluan kiri."





Tadi masa aku join presentation budak LI dengan kawan master aku yg sorang ni, aku rasa very esaited. Mcm la aku yg nak present. Harhar. Jeles tgok org da sampai stage tu. Stage di mana data dah pon sufficient utk dipersembahkan ke tatapan umum. Well research is about seeking the truth and also sharing knowledge.  Aku? Don't ask my progress so far. I'm kinda stuck in the mud, surviving with only a help from a merely small piece of tree branch. Ibarat berpaut pada dahan yang rapuh. Ya, begitulah analoginya.




Just so you know la, I love presentation. I love to talk and explain things to people. I enjoy it. Yes i do although at first it does lead me to having stomachache due to irregular bowel syndrome which triggered the secretion of adrenaline pumping all over your body. Hurmm. That's the beauty of presentation.



 
But in science,  one cannot present a fact without concrete evidence. If you are to tell people why and how this phenomenon is happening over here,  you need to justify your statement. How to do so?  You need to search for the evidences which can later on be represented into sets of data. Then these data can be used to justify whatever you had claimed before. You must also look into past researchers' studies. Comparing and referring are two different yet interchangeable ways of contemplating datas. They are inextricably linked to each other (am I being wayy off topic??)




What I'm saying is that I love reading jurnal and being amazed by the many facts regarding so many compounds around us. Also, when I got to see these people presenting their results of the study, I somehow feel lifted and invigorated. Wow, I love science. Nevertheless, once I got to complete labwork hands-on, I get cramped in the brain. Ugh!!! So lame. 




I must admit that I am using more part of my right brain than the left one. I can get crazily engrossed reading all those sorts of journal with only slight lethargy coming over that is mostly bearable. But doing labwork always make me feel so tensed. You know, when you deal with all sorts of numbers and datas and equations, your head becomes mucked up. I'm not so wildly keen of numbers coz I am a right brainer, like I said before.  Huhu.




Maybe I am blowing out of proportion when it comes to doing labwork. I tend to overreact. Poor me.
I can spend hours and hours of writing essays or blog post without  being bothered of exhaustion. My body can take that. Unlike for the part  when I have to use my left hemisphere. Ugh its getting ugly.
Okay,  enough for now I suppose. Assalamualaikummmmm. 










P/s: I'm not imbecile but rather I am somewhat lazy.....







Err amik gambar rajin pulakk *sigh*




Face the truth, Jannah

Ahad ni dah kena officially daftar sebagai pelajar master. 








Ehhh??? Ahad ni da kena daftar??? Biar betul!!!











Betul la tu. Lepas ni kau tak boleh la nak bebas macam sebelum nie. Asyik monteng je kerjanya, mana nak siap keje lab tuh. Arkkk kantoi kat diri sendiri hehehe. 














Ala rileks rileks. Apa stress stress nie. Moh kite makan, kasi ilang sama itu stress. Tak pun, layan Rosalinda ayamooo.... AYAMOORRR!!














p/s: alhamdulillah somehow I can feel the courage and encouragement  from within and some other elements around me, hoping these positivities last forever

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers