Thursday, May 29, 2014

Double Threat

Pagi tadi bangun agak lewat. Dahla lewat, adik aku pulakkk datang menyibuk suh aku goreng nasi. Grrrr. Nak tak nak aku goreng je la. Maka terhasillah nasi goreng cincai mancai sebab kena rush. Jam da dekat kul 10. Peluh toksah nak cite lah. Dripping and falling like nobody cares. Dah nama pun rush. Rasa fresh lepas mandi tu macam sekejap je. Duh. 



Lepas makan tu, aku pun berkemas apa-apa yang patut dan stat enjin keta. Dalam masa tu lah nak kuatkan aircond kasi sejuk badan and muka yang tadinya berpeluh. Pastu baru leh pakai bedak Silky Girl (lol). 





Aku pun drive lah ke kampus. Dalam 5 minit je bhai. Nak dengar satu lagu pun tak sempat habis hehehe. Sampai-sampai terus reverse parking. Masuk-masuk nampak Bellasimo yang berselendang dan bercardigan belang duduk kat mikroskop inverted. Aku pun senyum kat Bella.





"Ha, akak. Saya pun baru sampai nie. Saya da thaw EMEM ngan MTS"



Ujar Bella sambil menunjuk ke arah water bath 37 degree. 





Rajin sungguh Bella nie. Memang student rajin dan helpful. Talkative lak tuh. Memang daebak.




Tadi aku rasa sangat positive dengan result antibacterial yang aku buat semalam. Besar inhibition woooooo. Memang besar. And we thought we were doing it right. Until si Bella told me something awful.





"Akak, semalam saya esaited cite kat Kak Ari pasal antibacterial study ni. Akak tau dak yang dia gelak je kat kita,"





And it was indeed awful. Hahahha. Bella told that we were doing it wrong since we didn't measure the kepekatan of the S. Aureus. Seriously?? I mean SERIOUSLY????!!!!!!!!! Serius aku ingat memang betul da method semalam tu. Ya Allah. Dugaan apekah ini??????? 





Rupanya memang salah pun method itu Jannah. Har Har Har. Hahahhahahahha. Kahkahkah!!! (gelak ramai-ramai jom).






Lepas tu aku da mula rasa down. Down sebab aku pikir kami da diajar method yang betul. Rupanya salah. Salah kami jugak sebab tak baca dulu proposal Dr nak kepekatan banyak mana. And even kalu in case tak ade pun state dalam proposal, boleh je nak ringankan mulut bertanya super senior kitorang si Arifah tu. LOLLLLLL~~~





Sedih tau sedih!!!!







Aku pun sambung pipette MTS untuk measure absorbance guna ELISA. Well plate di tangan ditenung kosong. Dalam kepala duk berkecamuk je sebab kekecewaan mula menguasai. Muka ni da mula tarik panjang da. Mulut mula membebel kat Bela sebab rasa sedih dan kecewa yang da sebati dalam dada. 






"Akak, jangan tension tension. Tengok saya rileks je."




Hahaha. Bagus la Bella. Akak je yang tak boleh nak relax kan? Sebab I think I am kind of a perfectionist so I am always seeking to be perfectionist even in the smallest matter. So dalam hal mcam tadi I felt it was somewhat intolerable---------------- my carelessness that is.






Lepas incubate 96-well plate, kitorang gi pantai pekena air sejuk. Dahaga bak ang. Dengan rasa stress silap buat test antibac lagi. Memang kene take a break. Tengok jam da pukul 11.45. Ha, apalagi, pekena lunch je la terus. Orang pon tak ramai.









Muka cover stress sempat lagi berselfie tepi pantai sambil disapa angin sepoi bahasa yang membawa aroma cow dung (erkkk). Sedap je layan kue teow sup telur spesial sure drooling tak hengat dunia. Enak dinikmati di kala merasa stress atau down berlabwork.... nyum nyum down the tummy.









Lama lepas tu budak berdua nie datang join lunch. Nasi kapaw dua!








Alahai antibac. Main mende ni memang gatal muka. Sebab S. Aureus ni kuman resdung.










Nasihat dari Bellasimo






Selipar lab IMB. Semua wajib beli selipar cover depan macam ni okay?




Tengahri tu bertambah stress sebab result cell ari untuk 72 hr sangat daebakk... Hmmm hence the title. DOUBLE THREAT. 





sape suh gatal pegi tanya result orang.





...

No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers