Tuesday, January 28, 2014

3-Day Escape


Pantai Rantau Abang. Marvelous view!








Sesi bergambar; START!












I love beachessss for crying out loud!!! Nak pindah rumah tepi laut boleh??? Hari-hari boleh makan ikan and udang. Sedapnye. Heaven hidup.









Memang terpaku dengan keindahan batu-batu kat sini. Gaya Zikri tak bleh blah hahaha. Macam terlebih santai je, macam terlampau relax je.... Yang depan tu macam bekkeng je.... macam buat-buat garang je..... hahhahaha










Peaceee









Abah mau bersilatkah??










 Dikmat da rupa macam orang besor doh bila buat gaya macam tu hahaa











Steven Williams doppelganger. Spek jadi hitam bila kene sunlight. Spek mahal la katakan *ehem2*










Anak-beranak







Jangan mandi okay? Bahaya. Walaupun hati meronta-ronta nak main air.








Jambangan bunga untuk abang. Gigih adikku Nodin pilih huruf tu satu-satu before saleswoman tu tempek pakai gam UHU. Memang terasa DIY di situ. *omedetou aniki = tahniah abang!*










Menunggu majlis bermula










Woooot, dinosaur! Bila bosan menunggu kita bergambar sambil letak efek sesuka hati 










Aku dan adik *ayarkkkk sapa lak pegi letak goggle atas dahi*










Ini dia!! Birthday boy yang tersenyum lebar tengah beratur nak amik skrol. Tahniah! Spesel besday dia kali ni sebab dapat hadiah konvokesyen yang pertama kali diadakan di ICAM. Daebakkk hyungnimmm!










Langkah perkasa seorang exec Volkswagon *siap ade efek angin terselak kain*










Sekalung tahniah buat abangku.









Tak cukup korum nie. Budak Banting is absent. Ada lebah menyelit sebab nak cover tangan aku. Solehah sungguh lebah itu. Terima kasih lebah!









Bila nak dapat anak sedara nie?








On the way balik KT, singgah lunch kat Kemasik and snapped some photos.










Masa ni singgah toilet jap before resuming shopping kat East Coast Mall. Meriah dengan diskaun2 terlajak laris gituwwww sempena CNY *alamak, macam terciplak slogan orang je*










Omiyage!!! Daripada abang aku. Barang-barang Volkswagon. Pendrive 8 GB each. Daebak!!






p/s: pasni outing Cameron plak yok??



Thursday, January 23, 2014

Stench


Zarah halus acetonitrile dan acetic acid yang berlegar-legar di udara telah menghambatku keluar dari persekitaran berbahaya itu. Hidung terasa seperti ditusuk berjuta pedang halus. Pedih dan perit saluran pernafasanku ini. Betapa busuk dan tidak selesanya untuk terus pegun di kerusiku dan ralit menyambung kerjabuatku. Tangan pantas mencapai komputer riba yang separuh mati lalu kaki meluru ke tempat open air yang sudah pastinya dipenuhi zarah udara segar. Hmmm... nyaman.







Bila bosan mulalah selfie berjemaah dengan sohabat labmate ni. Hehehe. 

Tuesday, January 21, 2014

Dunia Mikro


Mata nyamuk






Subhanallah. Itu ungkapan yang tersembul dari mulut saat melihat keindahan mikrokosmos ciptaan Allah swt di bawah lensa mikro. Kagum aku melihat seninya penciptaan Allah yang Maha Agung. Mana mungkin ciptaan semulia dan sehalus ini tiada penciptanya. Impossible. Kita ambik contoh yang biasa kita dengar. Mengikut sebuah hadis, titian sirotul mustakim dikhabarkan mempunyai ketebalan sama seperti seurat rambut dibelah tujuh. Memang sangat tak logik jika difikirkan oleh dangkal pemikiran jahil seorang manusia tanpa melalui landasan agama yang sebenar. Namun, semuanya mampu dilaksanakan oleh Sang Pencipta yang agung lagi Maha Bijaksana. Lihatlah sendiri belahan rambut di bawah mikroskop seperti yang berikut. 







Subhanallah. Halusnya ciptaan Yang Maha Kuasa. Bukan setakat tujuh yang boleh terbelah. Berbelas-belas belahan pon mampu dilakukan oleh Saintis, apatah lagi Allah swt.








Rasa terpesona bila tengok imej-imej dari microscope. Sangat takut dan takjub pada waktu yang sama...









Hydrothermal worm. SPooky. Rupa da macam watak raksaksa dalam citer Power Rangers.








Flea. Double the spooky







Cat flea. Rupa ganas giler.









Hye. Comelnya awak.






Lebah ke lalat, aku pon tak sure. Comel je atas badan dia ada water droplets.








Sebelah kiri ialah imej bukaan mulut embryo pada hari ke-22 penempelan pada dinding uterus. Imej kanan ialah bukaan mulut lintah, si penghisap darah. Hebatnya wahyu Allah melalui Al-Quran yang menerangkan bahawa manusia pada proses kejadiannya dalam rahim telah melalui satu fasa di mana ia menjadi Alaqah (yang membawa 3 tafsiran; gumpalan darah, sesuatu yang tergantung, LINTAH). See how miraculous verses of Al-Quran are???? Astoundingly beautiful.






Media_httpdldropboxco_rtjks

Yang ni imej telur serangga under Scanning Electron Microscope. Wanjang daebakkk!







Split head??







Sepandai-pandai rama-rama terbang, akhirnya jatuh ke tanah jua.









Da macam gaya orang angkasa pakai space suit. Kawaai and funny at the same time.









Creepy me yeah I know. Tengok la muncung dia tu. Da macam vacuum dah. Nama dia water bear.









Olololo comeynye. baru balik dari library ke? Comel je wood ant ni pegang mikrocip. 






The world is vast and there are still many mysteries yet to be discovered. Embrace yourself to seeking the truth of this miraculous world. Dive into the astounding nature with the endless spiritual means as to make yourself close to the Creator...









Source: Google.com

Saturday, January 18, 2014

AL-BAHR


Pantai Mengabang Telipot. Meriah sungguh suasana petang tadi. Penuh dengan manusia






Haiii......






Smile~







Sabt

Haiii it's Saturday people!! And I went to accompany my mom shopping some stuffs. Yahhooo~




This udang is so very the mahal you know?? RM30 per kilo!!! Duh, why must everything face price hike like crazy. This is unbelievable lahhh.




Ikan kerisi




Cat spotted seeking a fish





Wow, sedapnya tidur...

Languages

Assalamualaikum.


In order for one to be mastering a language, he/she needs to practice. Practice does not make one perfect; it makes you better. Got it? Be it English, Arabic, Spanish or Japanese, practice is all it takes for one to be an excellent user. 





TeacherGeek Logo photo TeacherGeek-Logo.png

Wednesday, January 15, 2014

Probability

Mati itu pasti. 




Di mana? Bila? Bagaimana? Dengan siapa? Hanya Allah yang tahu. Kesilapan paling besar manusia ialah mereka menyangka bahawa mereka akan hidup selamanya. Mereka lupa mati. Kerana itulah perbuatan seharian mereka itu tidaklah berlandaskan agama dan iman. Mereka melakukan sesuatu perkara secara membuta tuli tanpa pertimbangan yang sewajarnya. Ini tidak patut berlaku. Mati itu PASTI. Kerana probability nya adalah SATU. 











Tuesday, January 14, 2014

Fourteen

Sekitar hari Maulud Nabi. Aktiviti gotong royong.







Kalau mata mu peka, ce cari amenda hok nnyellit celoh daun tu. Hehe....






Pineapple tree










Siput b***





Le flower beauty












Bota most wanted yawww





mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers