Monday, March 31, 2014

bLENd

Albeit the messy look, I love my workplace 







Bila da sibuk camni la ghupernya meja lab---- serabut







CHitosan Chitosan I love YOU~




Sampel chitosan



kalau tak stalk orang, bukan Jannah namanya






Hai Piqah! Piqah orang Ganu. Duduk Bukit Tunggal. 








Hai Kak Paten. Wak nappe dalam fume hood tu??? Kak PAten pon orang Ganu. Ramai sungguh puok2 Ganu kat lab kimia ni ahahahahahhahahha. Adibah ni plak orang Utaghaa...... Hmmmm~










Bila boring, jangan buka muka buku, tapi bukalah buku sebenor macam ni.
Buku ni besttt. Baru separuh jalan baca tapi memang boleh dikatakan a page turner. Intriguing~












p/s: suka main piano bila bosannn..... 

Sunday, March 30, 2014

Wednesday, March 26, 2014

Say it loud

I'm not saying that I'm a good researcher, but even a run-of-the-mill student like myself can feel the pressure of being one. It's like working around the clock! You can't simply stop thinking about the research you are doing even when you are at home. It's hard not to think of it coz research itself is an ongoing process. And once  a researcher takes a rest and stop thinking about the research,  he'll become stuck. That's why it is necessary to keep rolling in research. That is how the research world is revolving.

But somehow I feel like going to an island for a vacation. A sweet escape maybe?

Just maybe. CoZ you got a hell lot of works to finish hokayy?!!

P/s: I still believe there would be a  miracle for mh370. I just do.......

Wednesday, March 19, 2014

Indah Khabar Dari Rupa

Banyak sangat nama yang diberi. Overrated. Tapi bila beli, bau sepesen je. Uhh... Apa daa nasib. Inilah akibatnya membeli tanpa berfikir...





Tuesday, March 18, 2014

Tabah

Rasa serabut sangat sekarang nie. I'm congested! Rasa terumbang ambing sebab kene kejar deadline buat paper. Aduhai. Sabar sikit boleh dok Jannah?

Saturday, March 15, 2014

Rachmaninoff

When I watch Nodame Cantabile, I suddenly remember how I used to be head over heel for piano. Why? Coz I love the sound of piano. The sound is so sweet and calming. I always listen to good piano songs in movies and dramas that I came to love piano itself. Then love for piano emerged since I was little. 




I was in my elementary school at that time. We learnt music at school. First, we were taught to play recorder, the wind instrument. I really despise the lesson since our music teacher is so garang you know. So unpleasant. Every time we make mistakes, she would hit us on the fingers coz those fingers were responsible for making wrong tunes lol. Not long after, I was given a chance to play pianica, an instrument similar to piano, only that it combines both wind and keyboards. We need to blow the instrument and press the keys at the same time. It was almost like playing piano, only that the size has gotten smaller. Well a piano is big and heavy and no question about bringing it around like a pianica. Piano is expensive by the way. How I want to laugh out loud at the memory of me asking my father to buy me piano. Hahahahhahaha. 






This is pianica.







So they say playing music can refresh the minds, huh?









I love listening to the rendering of Rachmaninoff by Chiaki and 
Nodame in Nodame Cantabile..









To me I play piano just for fun. It does give me some therapeutic effects









Playing piano sure is tiring but fun!



Friday, March 14, 2014

Pulun

Pulun ye. Bukan pulut. Heheh....seronok jugak berlabwork. I finally get the grasp of being a scientist. Though I can't exactly say I am a good scientist, I am trying my best to do what's necessary to be a decent one.



I went to make a sample today. Already incorporated the drug inside my jelly thang. Gonna proceed to enzymatic degradation and drug release. Hopefully will get some good results. If not, I'll be down and sad and gloomy and .... you know how you will feel when you don't achieve your ultimate goal aight?




May Allah ease my way.



Thursday, March 13, 2014

Arrival of A Rival



Nurofen is film-coated - not easy to dissolve in water -_-'








Today I felt so determined to try making a sample using the medication I bought at the drug store. After getting approval from my SV, I went to do the preparations for the sample new formulation. I was excited- I put 3 tablets at once! Just to try and error. Unfortunately, the tablets took much more time to dissolve!! Argh, this is a bit challenging lah... Gotta find ways to improve the formulation. Chaiyok chaiyok. 




Actually it was quite fun to carry out experiment. But it took courage, determination and good time management to go through all these without fuss. Way to go Jeny!







Spek patah.... so unlucky~






 
At the end, ada joheum saram yang tolong baiki pakai salotape (salotape pon boleyhhhh).
Arigato tomodachi!!!





Sometimes, I just can't help feeling a bit down when I look at my friends who are mostly doing the writing for thesis. Some of them even already completed labworks. Some had even submitted the thesis. Some already gone to so much seminars and won so many awards. I am in my third semester (if I count from the day I stepped in as research assistant lah, if not, I'm in my 2nd semester) but I don't even complete a single paper yet and didn't go to any competition at all. And I am a fellow! I should make myself win some awards and wrote as many papers as possible as to make legitimate as a fellow... Ugh this is depressing!







Okay enough ranting I guess.





p/s: waiting for Ralph Lauren Blue, CK Euphoria and Cool Water Davidoff ahhahahahhah~

Tuesday, March 11, 2014

Kaki Jeli Jeni


Ouch.... sakitnyeee!



Hari ni hari kurang bernasib baik. Dua kali terserempak makhluk aneh atas jalan raya (pelik = drive recklessly) lepas tu terjelopok depan lab. Yang part jatuh tu malu gile!!! 




Pagi ni aku ke sana ke mari sebab nak prepare enzyme solution. Agak mencabar tugasan kali ini sebab lab sebelah lab Koloid sedang direnovate maka banyaklah debu berterbangan sana sini, menyesakkan nafas orang yg lalu lalang. Tak sebut lagi laluan banyak ditutup utk keselamatan orang ramai. Maka sesiapa yg mahu ke Lab Koloid seharusnyalah melalui jalan panjang aka long cut. 




Lab Koloid dengan Lab Siswazah jaraknya lebih kurang 800 meter. Tak jadi masalah untuk ulang-alik, tapi bila kena bawak botol air 5 L sejauh itu, dengan keadaan laluan yang dipenuhi student2 degree yang sedang lepak, makan, dan potostat dokumen etc, sememangnya mencabar wa cakap sama lu. Budak2 ni pulak, pola pergerakan masing-masing sangat random dan rapid; sukar diprediksi. Dengan besen plastik yang dipenuhi radas kaca yang berbagai saiz, keadaan sekeliling dirasakan amat mengancam keselamatan diri ini ecewah. Yelah, sekali depa berjalan tak tengok depan atau berpusing2 mcm ketam for sure bleh langgar aku yg sarat bawak macam2 barang. Lewl.





Lepas siap keje, aku mengheret sekujur tubuhku yang keletihan lantas masuk ke dalam lab MKO, cuci radas. Lepas tu, aku angkut besen plastik beserta perkakas yang siap dicuci sambil tangan kanan diselit botol sabun basuh, tangan kiri kepingan borang penggunaan lab. Punyalah tamakk nak angkut semua skaligus. Sebaik sahaja kaki kanan melangkah ke luar pintu lab, kaki aku tiba-tiba melonglai macam jeli lalu terjelopoklah seorang aku ke atas lantai. Mujur sahaja sempat mendaratkan besen itu. Tapi, natijahnya aku jatuh terduduk. Malu!!!! Lama jugak aku terkedu dengan kejatuhan aku itu. Aku jatuh??? Kelakarnya *getus hatiku*. Tak sakit, cuma rasa kelakar. Kasut tumit tinggi terpeleotkan aku. Hahahha. Pandang kanan, alhamdulillah- takde orang. Hela nafas lega. Tapi, bila pandang kiri, ada 3 lelaki yang sedang gelak2 tengok aku jatuh terduduk atas lantai. Ya rabbb malu siottttt!!!!!!!!





Aku cepat2 kutip barang aku lalu masuk semula ke dalam lab. Terkedu. Dan juga malu. Sangat malu. Speechless....







Lol sungguh. Hahahahhahaha......




Saturday, March 08, 2014

Mulia hati seorang hamba Allah


Jangan terlalu berfikiran negative lahhh...








Tengah-tengah enak melayan lagu sambil online di pagi sabtu nan indah, tetibe ada kelibat seorang lelaki yang suspicious berlegar-legar di luar pagar rumah. My mom terus suruh adik turun tengok apa urusan ahjushhi tersebut. Adikku cepat2 turun dan tanya pakcik tu nak apa. Ingatkan pakcik tu nak jual barang ke ape ke. Sebab selama ni selalu jugak salesmen datang jual barang dari umah ke umah. 









Rupa-rupanya di tangan beliau ada seketul dompet yang agak familiar. "Eh, beg duet ma lah!" Ujar my mom. Daebakkk ah pakcik nie. Dia gigih cari alamat yang ada pada IC dalam dompet tersebut dan datang mengembalikan dompet yang tercicir itu kepada tuannya. Dahla duet dalam dompet langsung tak diusik. Ya Allah, masih ada lagi orang baik dalam dunia ni rupanya. Ingatkan da pupus.... Phew~









p/s: semoga Allah merahmati Pakcik Rusli... tak kenal pon pakcik ni. tau nama sahaja.



















Wednesday, March 05, 2014

Rhu 10




"Makan soto ramai2, jalan cecah pasir pantai sambil makan ayam goreng dan kopok sedapp. Pastu diringi segerombolan kambing papa mama baby kambing semua adeee.... hahahahahha!! Thanks yuolsss. Iolsss hepy lahhhh.... "



copypaste dari FBOOK Jannah Heaven, err wait, that's me. Hahahahha lolszzz...

Monday, March 03, 2014

Entri Racist

Assalamualaikum.







Tetiba terasa nak tulis story pasal itu hari. Kejadian ini telah menimpa diri ini ketika hendak mencari enzyme powder sv aku punye kat peti simpanan beku di Makmal Analisis. Aku kan pendatang baru masa tu so memang tak berapa familiar lah dengan area lab kat universiti ni. Masuk-masuk je aku terus terjah bahagian instrument and kat situ aku nampak budak Cina yang muka dia ala-ala Altantuya. Cuma dia berkaca mata dan rambut panjangnya diikat ke belakang. Dengan berlabcoat dia kelihatan agak busy dengan kerjanya tapi itu tidak menghalang aku mendekatinya lalu bertanya,



"Errr, tumpang tanya eh. Kat sini mana peti simpan sample? Saya nak amik sample enzyme"





Le Chinese student was looking at me with her eyes rolled. Macam nak telan aku dah gayanya. Was my question offensive or what dude? Chill lah, soalan senang je pon. Bukannya aku tanya boleh pinjam duet ke tak?





Pastu amoi tu pun macam nak marah and jawab,





"Awak punya ke yang letak dalam peti hydrocarbon? Awak tak tahu ke tak boleh campur chemical hydrocarbon dengan mende tu. Rosak la semua menda!"






Err I was like whatde efff??!!!!





Tetibe dia burst off. Aku tercengang. Okay aku just tanya mana peti sejuk bukan suruh dia tengking aku tak pasal2. I was shocked. And this was what I said to her,






"Bukan saya yang letak situ, kawan saya yang letak. Saya baru je nak amik,"






"Ha, tulah kawan awak. Cakap kat dia kenapa letak sample blood plasma dalam tempat hydrocarbon. Dahla mende tu dah lama beli. Tak payah pakai la! Sure sulah rosak punyaa!!" sambil tangannya naik ke atas lalu berlalu meninggalkan aku yang tercengang dan bengang.







Aik bila masa pulak aku punya SV guna blood plasma? Ha sudah! Ni kes salah paham ni. Tak pasal-pasal kena tengking. Padahal tak adanya aku guna plasma darah. Ya Rabbi, sabarkan je lah aku dengan manusia macam nie. Nak marah dia balik memang tade can ah sebab dia blah macam tu je. Dahla masa aku cek tu chemical sv aku takde bersangkut paut pon dengan sample hydrocarbon. Dia duduk diam je kat freezer sorang-sorang lak tuh. Hmm.. malang lah nasib. Tak pasal-pasal dapat sekarung guni ayat pedas. Duh!






p/s: kesian kat budak tu. ada inner pain agaknya sampai macam tu perangainya dengan orang yg tak dikenali. Sadisssss~





masih tak leh brain nape dia boleh
 confused enzyme ngan blood plasma.. hmmmm~

Sunday, March 02, 2014

KIMOCHI WARUi

Dua tiga menjak ni asyik rasa letih je. Pagi bangun tidur pon letih. Tengahari masa duduk kat lab pun letih. Malam pon letih. Ya Rabb. Macam mana keja nak siap kalau macam ni la jadahnya.

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers