Tuesday, April 29, 2014

Side Effects

I ate cinnamon plus honey and I solved one problem. But the side effect of it is that I can hardly get a decent sleep. I don't sleep well. Don't know why but get a hunch that it has something to do with honey or maybe cinnamon. Huhu.








Monday, April 28, 2014

Para mi amore

Hey baby hey baby hey....




Malam tu ramai sungguh manusia bertebaran di bandar. Maklumlah hari gaji masuk. Aku dengan famili pun tak kalah roaming kat bandar cari barang. Pastu berenti kat pizza hut sebab kepingin nak makan piza baru. Perut pon da lapaw. Masuk masuk je terus terjah kaunter. Ramai nye orang.


Serentak dengan itu, mata rabunku menangkap sekujur tubuh yang tinggi lampai di kaunter. Wajah putih melepak siap beroles pemerah pipi. Kening dia plak fuhhh melentik panjang. Maybe it's maybelline?


"Ye akak, nak makan sini ke bungkus?" Suaranya lembut.


"Em.. bungkus,"


 
Dalam hati aku tiba2 terdetik. Dia ni laki ke pompuan? Otak aku berkecamuk, trying to configure the gender of this homo sapiens. Muka cam laki tapi bersolek. I thought dia pompuan tapi jenis muka kasar. Husnuzzon lah.



Tapi lima minit otak aku jadi crammed sbb naluri mengatakan dia ni lelaki. Intuition mula menggoyah logik akalku. Sebab kalu selama ni once aku confused masa nak determine gender of people (based on outer appearances) kebanyakannya msti orang tu laki asalnya. Macam masa aku terbaca satu artikel pasal artis transvestite yg bernama Conchita Wurst (sila skrol ke atas dan lihat gambar). Yang tu lagi dahsyat sebab rupa perempuan tapi ada jambang!!!! Memang sangat shocked and that matter really messed my mind. Dalam bahasa crude a.k.a kasarnya mind fucking. Memang sangat provokatif and disturbing, lol dan sangat menentang aturan alam yang normal. Ia tidak seharusnya terjadi....



The better alter ego. Rupa Conchita Wurst sebelum berubah jadi 'perempuan'. HENSEM KAUUU!!!






Okay back to story mory.






Lepas order aku terima resit and kat situ tertera nama cashier saiful (bukan nama sebenor). aduhaiii saiful. Betullah kau ni lelaki. Gaya da macam Abang Sally cite Upin Ipin aku tengok. Isk isk. 



Solekan dia telah menipu mata akalku. Aku sendiri xpenah bersolek. Kalah aku dowh. Paling hebat pon pakai krim fair and lovely je. Tu pon time raya. Time casual days camni jangan harap nak bersolek. Rimas!
Lepas order aku ajak adik aku keluar pegi masuk KFC pulak. Perut buaya kan? Semestinyalah pizza hut semata tidak mencukupi. Haha. Lepas order aku tggu dengan adik aku kat meja. Pastu adik aku tanya,


"Kakno, tadi tu laki kan?"


Referring to the one taking our order kat pizza hut tadi.


"Ye doh tu. Laki lembut rasanya,"


"Tu ah. Pelik. Jalan pun gelek2 punggung atas bawah,"


Hahahha. Aku gelak dengar ayat adik aku. Sempat lagi dia usha cara mamat  tu berjalan. Aku rasa kelakar dan sedih pada waktu yang sama..nape la ramai lagi yg mengalami kecelaruan identiti macam tu. Sadis nya umat melayuku. Dahla kaum adam ni da makin pupus, yang masih berbaki ni plak yang tinggal spesis lembut macam ni. Mesti sedih mak ayah bila tengok anak2 jadi camtu kan. hurm... 


Lepas 15 minit aku masuk balik pizza hut amik CHICKEN ROMANO. 



"Terima kasih kak. Datang lagi," 



ucap Saiful saat aku menolak pintu kaca Pizza hut. Terukir senyuman di bibirnya yg bergincu. Aku pun senyum balik jelah. Senyum terpaksa. Haha. Aku sebagai saudara seagama hanya mampu mendoakan Saiful akan berubah jadi lelaki sejati pahni.




Ameen




Iklan jap. Sapa tengah cari hand sock lace macam ni bolehlah cepat2 whatsapp kite 0199558169. Rm15 excluding postage. Cantik tau bleh buat raya nanti. Heheheh





p/s:  I hate this brand of androgyny. The ambiguity kills my clarifications.

Wednesday, April 23, 2014

Sambil

"Ni semua draf manuskrip Wawan ke?" Tanya Jajan sambil membelek lembaran kertas results testing Wawan yang dirasakan berkepuk. Dahinya berkerut, wajahnya kusut, pipinya berkedut, tanda insecurity yang jelas. Jajan mula merasa bimbang. Dia sendiri belum pernah submit draf manuskrip kepada supervisor nya. Parah ni! Getus Jajan dalam hati kusutnya.

"Eh mana ade awok. Ni results hok saya tunjuk ke Dr masa jumpa dia. Draf tgah buat ni," sambil menekan tetikus di skrin laptop acernya. Jajan menarik nafas lega. Biar betul Wawan ni. Cepat bebenor dia siapkan manuskrip. Jajan sendiri sedang pending draf manuskrip. Jika Wawan terlebih dahulu submit draf itu, ia merupakan petanda buruk buat Jajan. Bimbang dimarahi supervisor.

Namun, hati Jajan mula berkecamuk dengan hayunan ombak perasaan berbaur kebimbangan. Fikirannya kusut dihujani pelbagai persoalan. Bimbang. Resah. Gelisah.

Terasa serba tidak kena sahaja hari ni. Is this her bad day? Mungkin. Sedang menunggu ketibaan supervisor Jajan di laluan sunyi tak berteman....


Sunday, April 20, 2014

Jauh

Terasa semacam makin menjauh dengan dunia blog. Lebih tepat jika dikatakan semakin jauh dengan dunia penulisan (sambil membetulkan silangan kaki yang berlapik dua kerusi kayu di penjuru lab).




Mengantuk.





Sejak aku menyibukkan diri dengan kerja2 lab yang masih bersisa, aku makin jarang menulis. Bimbang betul takut berkarat otak jiwang aku nie. Erkkk...






p/s: selalu lah merendah diri dengan pencapaian hidup. bersyukur dan jangan sesekali berlagak. gunakan masa yang ada untuk asah kualiti diri.




Wednesday, April 16, 2014

Tres bien

Really hoping for the results of cell on chitosan films will be tres bien. Belajar SEM semalam dengan En Nasir who claimed knowing Dr Salina, my friend's supervisor in usim. Er wait dr Sally is my lecturer also lahh haha. He said that he and Dr Sally were classmates during their studies in upm.



How small the world,  isn't it?




Note: tres bien pronounced "tra bi ann" is a French word which means excellent.



Tuesday, April 15, 2014

Priceless.

Alamak, apasal lab bergegar nieh????!!




Hmmm...



Hari ni belajar menda baru--- CELL. Aku test whether cell kulit bleh idup tak atas chitosan film. Really hope for them to turn out to be positive. Bak kata supervisor aku masa beliau berdiskusi intelek dengan Kak Mai pasal cell study aku, "Saya nak Jannah buat sekali je terus guna result tu," Okay Dr, okay. Fine Dr, fine. (sambil telan 100 microlitre saliva). 




Lepas tu, pegi SEM dengan harapan boleh buat SEM rini. Alih-alih ada orang nak guna. Pftttt. Then, pegi jenguk humidity chamber untuk WVTR. Tapi rosak. Masih pending utk maintenance. Therefore I ended up doing nothing lol. Bosan gile. Hence the blogging.





Nak cite pasal cite BAS semalam. Punyalah lama aku tunggu bas datang. Tak datang2. Dzilal dahla dah balik. Terkontang kanting aku sorang diri. Yelah sian plok Gecko if nak tunggu aku. Aku pon suh ye balik je la dulu. Padahal dalam hati ada rasa berdebor sebab kena stay sorang. Wuwuwuwuw. Tiga jam tunggu bas dari jam 7.30 mlm. Dalam kul 10.30 malam baru dia muncul. Saborrrrr~





Outing kali ni outing urgent, sebab kena berkejar. Haha.







Nice sunset








Jom outing bf



Aim utama----cari jam




yeah. tapi tyme gaduh cam nak gugur jantung







maknok







p/s: first time bawak keta kat highway Gambang-Lanchang (1 jam) pegi dan balik... wahuwahwauhauwhuu
      first time makan steambot with grill kat hajah maznah steambot ngan geng2. sblum ni ada steambot je situ

The other me

Before this I felt so drained out. All my spirits my passion my drive were mangled by the sight of the thing I had never experienced. But now, I feel relived. I felt more relaxed. I can now accept this thing and make it my own little world--- albeit a bit shaky and non stable. We'll see it will be stronger day by day.



But sometimes I feel like this is not me. It is as if I'm being controlled from something within me. Someone who possess such a high patience and spirits. Someone who fears nothing. Someone who just go along with the flow with all her might and righteous fight. Yeah... am I being possesed? If yes, I like this possession. I like this new me.


Adieu

Saturday, April 05, 2014

Madu+cinnamon

Selepas terinspirasi dan termotivasi dengan tips kesihatan dlm buku RASULULLAH MY DOCTOR, aku skang ni cuba nak istiqamah makan madu dengan serbuk cinnnamon. Semalam da stat makan madu sebelum and selepas bangun tido but of course tak ade kesan direct lagi sbb baru sehari bhai. Stat malam ni baru makan madu plus cinnamon powder yg baru beli pagi tadi.... in sha Allah. Nak try istiqamah dengan amalan ni. In sya Allah akan disembuhkan dari sakit perut.. ameen..

Recommended.





Mr Jerry D Gray, a convert to Muslim who wrote a very informative book on how long we, the people of the Earth, have been deceived by the US.






Salam sayang semua.









I have been draped in this man's writing for several days. Though haven't finished reading yet, I got so much info already. This book is so impressive. It is shocking to know that we had been so blind for so many years and lack the believe of our Prophet's teachings. Ma sha Allah. This is so lame.





I'm quite frustrated with our educational system and advertisement system.Why? At school, we had never been taught on thibbun nabawi (the medicinal treatment which complies with that of Rasulullah s.a.w.). Never did we were exposed on the goodness of habbatus sauda, olive oil or even honey. And to make it worse, even the ads on tV did not emphasize the importance of consuming these food (among many hundreds more) that was already stated over 1400 years ago. We were not made aware.





Instead, we were being lied with those pharmaceutical products which actually do more harm than good. If we look from the conventional practices done by our Rasulullah, our prophet used organic matters to treat illnesses. There are myriads of species of these miraculous plants and fruits that contain so many benefits and nutritions. Not only that they all have healing potential, they also taste amazingly delicious. 




Just grab one copy of these books and you'll know how hazardous the modern medicine is. 






This book is easy to read and you will not get bored since they had included some eye-catching figures and photos.

Tuesday, April 01, 2014

Pain

Today my body ache all over. It is like having a dengue fever that my whole body aches. I don't know why. Just this morning,  I woke up to an excruciating pain at my neck. Was I sleeping funny?  I pressed that part hard but it didn't go away that easy. I had to lay back, wait for several minutes then only the pain receded.


It's funny actually-- to experience the Only-God-knows-whence pain during my regular day. Yesterday I fasted. But never did I feel any lethargy at all, what more that akin to what I'm feeling right now. It was amazing how an intention of doing fasting can save me from an exhausting day. Today,  I feel like a chic that got run over. :'(


Somehow I'm pretty sure that this is caused by my stomach.



Tasukete onegaaiiii......

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers