Saturday, April 04, 2015

epitome of maturity

apa maksud matang ye?



aku rasa aku amatlah tak matang. kak mira cakap aku matang aku macam nak tergelak je. hahahhahaa. kat depan orang yang baru ku kenal memang lah nampak matang. tapi dengan orang yang rapat aku bleh jadi gila-gila kot. sangat tak matang. terlompat-lompat, bertepuk tampar. gelak macam dunia ni aku yang punya. hehehe. kat rumah lagi lah, macam budak-budak yg tak berapa sihat otak kahkah. matang ni macam orang tua lah aku rasa. kehkeh. tapi ada je org tua yang tak matang-matang. camne tu?



bagi aku, matang ni macam jenis tak gelabah. bila ada masalah bleh bertenang je. tak kecoh. boleh amik masa untuk cari penyelesaian terbaik. aku bukan macam tu. aku cepat panik. pernah kene panic attack. hyperventilate, restless, and was frantic while rummaging thru my stuffs looking for my purse and phone when i tot i left them somewhere. it was crazy. hm.



matang jugak bermaksud orang yang jenis cool, tak cepat terasa, tak cepat merajuk. pandai kawal kemarahan, professional. tidak mudah melenting, sabar. pandai menyelesaikan masalah. suka tengok kebaikan orang dan selalu memaafkan. pendek kata, orang matang ni banyak kualiti baik lah. susahnya nak jadi matang.



orang matang ni jenis pembersih, makan ikut adab, cakap dengan lembut. tak berkasar. jalan dengan tertib. kalau aku jalan memang fail. ganas kemain. hahahhaha. siap kene sound lagi jalan macam laki. penah gak kene sound jalan macam kilat. swooooshhh! siap ada efek angin wooohhhh. gile lah.




hm, matang ye??



mature means being a composed person no matter how bad the situation may be. itulah yang dapat aku simpulkan pasal kematangan. itu dari kacamata aku. tak tahulah bagi orang lain matang tu macam mana. 






No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers