Monday, September 07, 2015

Bertabahlah Duhai Hati.

Ini semua ujian. Ini semua ujian!






Ujianlah namanya kalau kita rasa tidak tenang dan tidak ikhlas menerima apa yang berlaku. Hati merasa marah, tidak tenteram dan membentak. Allah sedang uji. Kalau sesuatu tu kita suka dan rasa boleh terima dengan hati terbuka, bukanlah ujian namanya. Allah Maha Menguji. Allah sayang sebab tu uji. Dia sengaja bagi kita tekanan dan ujian supaya kita menjadi kuat. Ini proses mematangkan diri. Proses untuk menjadikan diri lebih baik. Proses untuk mengajar kau lebih memaafkan dan go on. Memang ada benda dalam dunia ni kau seperti takkan boleh memaafkan, tapi ketahuilah, apa yang berlaku sudah tertulis di Luh Mahfuz. Bila ia berlaku, ia berlaku. Que sera sera. Namun tidak bermakna kita akan membiarkannya berlaku di masa hadapan. Belajarlah daripada past mistakes. Jadikannya panduan untuk mengorak masa depan. Jangan sedih. Bukan kau seorang yang punyai sesal dan kesal. Bak kata K dalam Men in Black 3, 


"What is the most destructive force in the universe?"



J replied,


"Sugar?"


"No, REGRET."



See? 



Regret will always haunt us. We are human - manusia. Manusia datang dari perkataan nasia. Kata akar yang bermaksud pelupa. Bila lupa, mesti selalu buat silap kan? We have surely stumbled upon so many mistakes that eventually makes us having painful regrets. We do feel regrets but we must go on. No matter how big the regret is, just make it a lesson and don't turn back. Be strong. Be rigid. Be cool. Life holds more than that. Be assure of yourself. You will be more mature once you rise from a fall. In sha ALLAH. Be like a deer which will reset their nervous system to forge those painful memories far far away into the deepest nook and cranny of the brain so that they could survive.




Cuba divert attention from current problem. Ada hikmah di sebalik ini semua. Allah maha mengetahui. Kalau ikutkan memang bukan salah kau, salah orang lain. Tapi sebab salah orang lain, kau yang terkena tempiasnya. Kau sabar jelah. Allah beri ujian ni pada orang kuat sahaja. Tengok sahaja lah. Dulu masa kau rasa tak boleh buat pun master, Rasa useless, rasa eh macam eh aku mampu ke buat master ni? Aku layak kah? Tengok berkat doa kau dan doa mak ayah (and kawan2 soleh solehah) kau da sampai tahap nie. Kau tak rasa bersyukur ke? So many sweetness you had wallowed and when this one single hurdle comes in, you become staggered - so bad you become too catatonic to move on. Please don't get stuck in comfort zone. You must be successful. Don't think too much on this. Think of something nice too. You can go through this muddled road just like you did before. Just believe if Allah can put you in something, He surely make you go through it. 



Jannah, you are born to be a champion. Make use of that genius brain of yours for good. Make use of your unbridled anglophile towards greatness. Don't sweat little things. Do not sweat big things. The latter is harder I guess. Huhuhuhuhu.

No comments:

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers