Tuesday, April 28, 2015

Impak



"Wey nak makan ape ni?"

Soal aku saat melabuhkan punggung di restoran ayam penyet AP.

"Hm...mahalnya,"

Ujar seorang teman yang langsung membelek lembaran menu atas meja kayu itu.

"Tulah. Amik yang pakej lah. Murah skit."

Balas aku pula sambil jari menunjukkan pakej nasi bersama air teh.

Selesai menulis order atas kertas, aku lambai ke arah waitress. Waitress pon datang berlenggang kangkung.

"Ni skali sup ke"

Kataku sambil menghulurkan kertas.

"Kita tak ade dah soup. Yang ade dalam menu tu je. Menu baru."

Terpacul kata2 itu ke arahku.

What??? Sup kosong da takde?? Aik sup kosong je pom. Bukan susah nak buat.

Aku pon belek lah menu tengok sup dengan mood sado. Maunya terchekik makan nasi takdok sup. 
Belek punya belek, omak ai. Mahal! Paling murah RM8.90. Hamboi!


"Err.  Takpelah. "


Terus cancel order sup. Waitress berlalu.


Tak berapa lama lepas tu, datang lah waiter dengan 3 finggan nasi ayam fenyek. Sahabat aku berkata


"Nak makan macam mana ni takdok sup?"


Dia menjegilkan mata lalu tersengihh manja.


"Kita order jelah kan. Kongsi tiga,"


Aku berkata. Maka sekali lagi waiter dipanggil. Aku pon membelek menu sambil otak ligat memikirkan sup apa yg hendak dipesan.


"Emmm, sup yang paling murah sup apa ye?"


Selamba sahaja kata2 itu tersembur dari mulutku. Duo orang kawan aku tu terus tergelak besar. Muka waiter jugaklah yg jadi berkerut hahahahahah.



Last2 amik sup soto ayam. Very tak matching dengan nasi ayam fenyet menyet. Sup kosong jugak winner. Lools.


***


Sebelum melangkah keluar dari Mydin Mall, kami singgah di booth kek. Ade satu bekas plastik berisi tat. Menu baru agaknya, getusku dalam hati. Sambil menolak troli berisi barang itu, aku menghampiri kaunter lalu mencapai cawan kertas kecil yang kusangka sisa sampel makanan yg kulihat itu memandangkan ade serbuk kecil di dalamnya. Aku lantas bertanya,



"Mana taster?"

"Ni taster lah ni."

Aku terkejut. Takkan la bagi habuk je? Duh.

"La. Kecik sangat!"


Kawan aku terus tergelak dengan kespontanan aku. Aku pon tergelak sama. muka budak cashier terus masam kot! Aku terus tolak troli laju2 keluar pintu sambil tergelak. Kawan aku mengekori dari belakang sambil meninggalkan seorang lagi terkial2 membayar kek coklat sambil terkekek menahan hilai ketawa.


Hahahhahahaha. 


Boleh tak jangan laser sangat mulut tu jannah hoi!!!!

Sunday, April 26, 2015

Good writer bad writer

Salam.


I feel the slight tingle to write something today. Since I really love writing,  I feel like writing about tips on how to be a good writer. It's not like I am an expert or what but the truth is when you enjoy doing something and you put your whole lot of efforts in that thing, you'll be adept to every details of it, rendering you a better person or forte in that particular field. Okay here we go!


In order for one to be a good writer, one need to read a lot. You need information before you can convey it in a text and make it fathomable to anyone reading it. So read more to learn more. Be it newspapers,  novels, books,  articles,  journals etc. Reading is essential for one to obtain valid information,  apart from carrying out a research in which you'll have to validate the data and compare with previous studies.


When you read, you will, at the same time, learn the structures of the sentences and the lingo dance. What is the lingo dance? It's not like that limbo dance (hahahha) but it's about how the sentences and words are arranged and woven into a reading material. Lingo or language differs from one writer to another. The lingo usually depends on the cultural background or the influence of other factors.
And do not forget, that one thing that matters most - grammar!


If you don't have good grasp on grammar there is no way your essay is gonna stand out. To me, apart from taking a grammar class, you should read more to polish your grammar in writing. When you read more you'd get used to english grammar. Grammar is like an SOP to carrying out a specific task which in this case is writing.


Furthermore when you read, you'll gain new vocabularies that can be used in your writing. Do you know how refreshing learning a new word can be that a research had recently found out that the joy of learning new words stimulates the same region in the brains  as sex does? Now I know why I feel euphoric when I learn new words from my reading. Yeah!


To me, writing and reading are interconnected. You can't write if you have no info. And you cannot have info if you don't read. As simple as that. And the most important thing to take note on, try to inculcate the seed of writing in your heart. You do better in anything you love and enjoy doing. You can be good in writing if you love writing.



There is no rigid style on how to kick start a hell of a writing (oops I'm gonna be throwing a little bit of cursing words here and there). That what makes writing wonderful!!!!






muka bajet sado

Sunday, April 19, 2015

Swag Giddiyup

She is that kind of girl who enjoys being around family and friends. She always listens to others and is emphatic on other's miseries. However good she is at reading people and understanding them, people don't seem to understand what she was going thru. And she did not expect them to really understand her.

Being an enthusiastic person, she always clings to people she trusts. Winning her trust is not easy but it's such a precious price to win. Because once she trusts, she took that to the grave. When she loves, she loves unconditionally. She could be as loyal as hell and hates too much as well.

She is very adept at reading people's expression and she knows exactly what people think. She could read people around her like books.  She can see through a person like that of gamma ray. As if being possessed by some kind of telepathic power, she could easily fit in any shoes. She knows when to break bad news to people and is really good at solving other problems but when it comes to solving her own problems she often meets stumbling block. She really hopes to have someone who can understand her and accept her just the way she is.

In most cases, she'd follow the flow and hardly protest because of her very nature of simply bending to public opinions. She could hardly have her own stand and fight it. She has no rigid principles. She felt lost without her favourite people to support her amidst any harsh conditions.

It's often that she'll harbor her bad feelings rather than broadcast them to other people. To her, bad feelings are not for other people to taste.  she never let herself to look weak and weary. She's a woman of pride. She did not mind when people are making it hard for her but she doesn't fancy the idea of having to put others into miseries just to ease her pain.

Thursday, April 16, 2015

Silverous Lining

Dalam mana2 acara atau pertandingan, hadiah ke pingat ke sijil ke piala ke ----- seme tu tak penting. Apa yg penting pengalaman mengajar kita jadi lebih matang dan berusaha untuk terus sukses di masa akan datang. Dan seriously aku merasa berbaloi datang inovasi ni sebab dapat bergaul dengan ramai orang dan berkongsi ilmu pengetahuan dengan mereka yang dari latar belakang yg berbagai. Memang dalam hati da pasrah dah kalau tak dapat apa2 medal pon. Tapi rezeki Allah untuk aku da tertulis kat situ. Bersyukurlah apa adanya. Dua students UMT bawak balik pingat ---- satu silver satu bronze.














Reunion dengan kawan SEMENTOJI. Saba menang GOLD. tahniah preng!

Serendipity

Hi.



Snapshots of me explaining my product to the Vice Chancellor of UNiSZA, Prof Dato Dr Yahya Ibrahim. I was a bit befuddled by the sudden visit of the man with his entourage that I was a bit timid while explaining the product to the man. But all in all it was good. He gave good response. Thumbs up for CRIM for organizing such a good programme. 











Looking on is Prof Ekhwan Toriman (UNiSZA). Gambar blurred sebab snip video adobeflash. Hahaha...






Hari kedua kawan2 mai lawat. Thanks wani bella ngan sher.... 





Blur melanda


Wednesday, April 15, 2015

Hari Hijau

Harap-harap takde yang over sensitive ngan kaler ijau godang aku masa pertandingan inovasi tadi. wahahhahaa.




Hijau yang sangatlahh hijauuu!!!!



Alhamdulillah. Selesai sudah. Hari yang amat memenatkan. Huhu.




Mula-mula lagi dah kene soal dengan Prof Dato Yahya right after perasmian. Cuak kene explain depan naib canselor. Haha. 






Lepas tu kena judge dengan dua lecturer Cina. Mula mula Dr John. Pastu Prof Dr Lua. Semua positif je. Lega. Soalan semua sincere. Tak ada nak uji ke nak hentam ke. Memang profesional. Satu pasal antibac aku kene cek balik. Pasal standard incubation zone for all types of bacteria as what reported by NCLSS (National Committee of Laboratory Safety and Standards).




Antara poster inovasi yang dipertandingkan:





Baju bedah dari Fakulti Perubatan USIM





Projek Amie Dr Kamilah UMT




Pet Rescue yang comel. Siap ada arnab betul lagi jadi model. Hehe.





Bekas makanan. More like a tray. Kome rasa praktikal dok?





Bertuah dapat number 24. Besday ai tu 24 Julai hehe





Selfie bila bosam.







all in all, memang seronok sebab dapat share maklumat dengan public pasal research kita. that makes such a good win-win situation: from the people and for the people. 




what??

Thursday, April 09, 2015

Mode Matang




Seriously I am feeling the strong sense of wanting to find my significant other. I feel like I am so ready to become someone's wife. It's something that is hardwired in women's brains I guess. At some point of our life, we feel the urge to find our soul mates. We yearn for someone who'd care for us and love us just the way we are.







But it's not that easy to find someone that can cope with our downfalls and smirk foolishly at our idiosyncrasies, which at the end usually met by laughter. Those things are usually done by our closest friends. We don't not know whether our demeanor is bearable to that person. Hurmmm. I wish I know. I wanna be with someone who'd just listen to every problem I have and be ready to accept my both sides of good and bad. I wanna an understanding man that can make me feel good about every bad mistake I make or decision I take. I wanna find someone who can accept my family and guide me thru my religion. I don't care about the money. Money can come later.







And,



most importantly, I wanna have someone who can be loyal to the end of my life. I can be extremely loyal when I get so attached to someone so I hope that man can be the same. Hmmm. When I hate someone, I do hate, and I'd not expect anything from that someone, meaning I'll lose confidence on him/her and underestimate their abilities whatsoevaaah. It's a very scary extreme nature of me. If I say NO, then it's NO. When I say YES, it is YES. CAPITAL Y E & S!







Yes, you do live once only and you do hope that love will last forever





Till then...

Wednesday, April 08, 2015

Misunderstood




Apa nie Mat? Layan dangdut lagi baik.


Lagi baik suara katak daripada kau!



Apa????




Ingat tagline iklan Snickers? Memang kelakar siot. Hahahahaha. 






Aku rasa serba salah tadi. Orang ingat aku men-doggie a.k.a menganjing (bahasa teganung). Aku ni kalau orang kenal aku lah kan, memang akan biasa dengan suara high-pitched aku yang ala-ala Spongebob atau Sunio (Doraemon) tu. Saje je suka pecahkan suasana bile buat suara macam tu. Kelakar pon ade. Annoying pon ada. Kawan2 aku dari matrik dulu da biasa ngan suara aku nie. Sampai lah laaa nie si Bella ngan Wani pon tau aku suka buat suara gedik taik kucing haha. Dulu-dulu, aku ni bleh dikatakan trend setter dalam membawa budaya suara high pitch macam tu sampaikan kalau nak cakap kat geng "Wey aku lapar la jom ikut makan nasi!" pon sume mesti pakai suara Sunio hahahahahahahah (gelak sawan). Cuba imagine. Baru bleh gelak sawan.





Tadi aku buat lah suara high pitched aku tu masa borak2 ngan kawan aku nie. Kebetulan kawan aku ni memang jenis suara ala2 baby (manja2 gitu) and sedikit high-pitched. Bila aku tetibe buat suara high-pitched, dia terasa!!!!!!!!!!!!!! Adoiyaiii bersalah pulak rasa. Padahal dalam hati ZERO intention untuk menganjing ke menyenyeh ke memerli ke ape ker. Serius!!!! Tapi cara dia reply kata2 aku tu membuatkan aku terkesima, as if dia memang betul2 terasa dengan suara Sunio aku tu. 



"Hm, dah biasa da dari sekolah menengah lagi orang cakap macam tu. Dah tak rasa sentap dah,"




Errrrrr.....




Aku pulak yang sentap!!!




Aku pun dah gelabah!! Tapi cuba compose myself dan yakinkan dia yang aku tak nganjing pon ke dia. Tapi aku agak pasti dia memang ada dalam lubuk hati dia rasa aku ni betul2 niat nak ejek suara dia. Ya Allah. Sian ke dia. Harap2 dia tak pikir macamtu. Sebab dia memang tak kenal aku so memang tak tahu aku suka buat suara macam tu. Lepas tu aku cakap la kuat2, suara manja bagus apa, suami mesti sayang. Satu bilik siswazah gelak besar!!!!! Hahahahahhahahahaha!!!!!! Lepas tu, kawan aku tu pon senyum je and gelak2 (lega~~~~~~~~~~)








Pengajaran: dalam hidup nie bukan seme paham idiosyncrasies dan demeanor kita, unless orang tu betul2 rapat. so hati2. jangan bagi orang salah paham.


Pending.....


looking for the significant other to build a heaven on earth.... :)

Saturday, April 04, 2015

epitome of maturity

apa maksud matang ye?



aku rasa aku amatlah tak matang. kak mira cakap aku matang aku macam nak tergelak je. hahahhahaa. kat depan orang yang baru ku kenal memang lah nampak matang. tapi dengan orang yang rapat aku bleh jadi gila-gila kot. sangat tak matang. terlompat-lompat, bertepuk tampar. gelak macam dunia ni aku yang punya. hehehe. kat rumah lagi lah, macam budak-budak yg tak berapa sihat otak kahkah. matang ni macam orang tua lah aku rasa. kehkeh. tapi ada je org tua yang tak matang-matang. camne tu?



bagi aku, matang ni macam jenis tak gelabah. bila ada masalah bleh bertenang je. tak kecoh. boleh amik masa untuk cari penyelesaian terbaik. aku bukan macam tu. aku cepat panik. pernah kene panic attack. hyperventilate, restless, and was frantic while rummaging thru my stuffs looking for my purse and phone when i tot i left them somewhere. it was crazy. hm.



matang jugak bermaksud orang yang jenis cool, tak cepat terasa, tak cepat merajuk. pandai kawal kemarahan, professional. tidak mudah melenting, sabar. pandai menyelesaikan masalah. suka tengok kebaikan orang dan selalu memaafkan. pendek kata, orang matang ni banyak kualiti baik lah. susahnya nak jadi matang.



orang matang ni jenis pembersih, makan ikut adab, cakap dengan lembut. tak berkasar. jalan dengan tertib. kalau aku jalan memang fail. ganas kemain. hahahhaha. siap kene sound lagi jalan macam laki. penah gak kene sound jalan macam kilat. swooooshhh! siap ada efek angin wooohhhh. gile lah.




hm, matang ye??



mature means being a composed person no matter how bad the situation may be. itulah yang dapat aku simpulkan pasal kematangan. itu dari kacamata aku. tak tahulah bagi orang lain matang tu macam mana. 






Wednesday, April 01, 2015

I'm death and I am inevitable

Hari ini kubersama kamu. Siapa tahu esok aku di alam sana bertemankan dinginnya malam dan kelamnya tanah. Bersama bingitnya cengkerik dan nyamuk,  ditemani rimbunnya semak samun dibasahi embun.



Hari ini ku bersuka ria. Siapa tahu esok ku berduka. Sayup kedengaran derap kaki yang menjauhi tanah kubur meninggalkan aku seorang. Menempuhi kegelapan alam kubur yang menggetarkan!!!!




.....




Kematian ialah sesuatu yang pasti. Semua akan mengalaminya.



Aku tak dapat menahan lajunya airmata saat melihat sekujur tubuh terbaring kaku sedang dimandikan di ruang dapur ibu saudaraku. Lebam tubuhnya akibat kemalangan tragis itu. Darah masih bersisa saat air melalui tubuhnya. Sedih. Hatiku menangis. Airmata berderai tidak tertahan sebak di dada saat menatap wajah Hakimi Ibrahim, sepupuku dimandikan.


Arwah baik orangnya. Aku teringat kali terakhir kami berborak ketika 19 February dahulu (klik di sini). Tarikh tersebut menyaksikan pernikahan abangnya Hafizul Ibrahim di Pasir Puteh. Kami bergelak ketawa sambil berbicara tentang perkembangan hidup masing2. Selalu sahaja orang berkata wajahnya mirip sangat dengan adik lelakiku, Noruddin.



"Eh supo kembar Kimi ngan Din. Ambik gambo skali!"



Berseloroh ibu saudara kami sambil tersenyum. Memang. Memang seakan kembar. Sekali imbas memang serupa. Sedih membayangkan kata-kata tetamu yang datang melawat arwah semenjak malam tadi,



"Eh, kata meninggal doh?" Ucap seorang kenalan Kimi sambil terketar2 memegang bahu pak su aku. Dia terkejut dan amat keliru melihat kelibat adikku Din yang disangka jelmaan roh Kimi.



"Hey tu anok sedara aku jugok. Tu mok dia, kak aku," tegah pak su sambil menunjukkan ke arah ibuku.



*airmata gugur lagi*



Adikku Din pun berkata, ketika beberapa orang datang bersama rombongan mengiringi jenazah, mereka saling berpandangan melihat adikku itu. Wajah masing masing jadi kebingungan dan ketakutan. Ade yang berbisik,



"Sepupu dia ni,"



Ade seorang pakcik tu sampai ternganga mulutnya melihat adikku ketika mayat hendak dikebumikan. Astaghfirullah.



Sehingga pada malamnya, abang Kimi, Husni mendekati Din lalu berkata,



"Lepas ni kalu rindu ke Kimi, tengok Din ah."



*berabok air mata aku weyhhh*



Aku tak dapat membayangkan jika aku jadi Din. Pasti aku menangis semahunya.




Satu perkara aku respek adik beradik Kimi. Mereka semuanya tenang. Redha menerima pemergian adik kesayangan mereka. Memanglah kesedihan itu tak terungkap dengan tenangnya wajah dan sayunya redup mata namun kesediaan untuk menerima satu kematian itu bukanlah mudah. Tiada yang meratap dan meraung. Semua tenang. Cuma terkadang mata mengalirkan air jernih berbaur kesedihan dan kepiluan.



Yang paling sedih, ade snapshot status terakhir arwah sebelum meninggalkan kami. Seakan beliau mengetahui ajalnya sudah hampir tiba. Ibuku menangis saat membaca status tersebut. Begitu jugalah ibu Kimi.



Damailah engkau di sana wahai sepupuku. Semoga Allah merahmati ruhmu. Rehatlah dalam alam yang damai itu. Kenanganmu mekar di hati2 kami.



#salamdarirantaupanjang
#matiitupasti
#tributetohakimiibrahim










Tengok? Aniq pun confused tengok ada dua pok sedaro dio. 

mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers