Wednesday, July 29, 2015

Entity

I don't know whether it was a fantasy or reality, whether I was under my consciousness or was I dreaming of it. But I clearly remember seeing 'something' standing beside my bed there in the darkness. I thought I was dreaming but the setting was too real to be a dream. I try to make sure of what I saw by rubbing my eyes. I felt like that 'something' had smug face and it was grinning at me. Shockingly it took the stature of my brother. And as if it was trying to harm me or something. I didn't feel scared at all. I was just trying to make sure what was it and when I finally was myself, the thing just vanished. I didn't see the vanishing part. It just gone. I felt weird. And this morning when I woke up, I felt so weak. My body felt so heavy. I just don't know what to make out of the story. I am so dumb-founded. I felt weak. As of now, I started to feel uneasy. And I am gasping for air. I got tired just by walking. Weird enough.


 

Monday, July 27, 2015

brain hiccups

yesterday, i had a very confusing moment. having remembered of a broken usb cabel of my powerbank, off i go to Mydin with my brother. after picking up a white usb cable and had it handed to the cashier, i suddenly remembered of the samsung usb cable i had which i rarely used. but it was too late to cancel the buy since the cashier already keyed in the item in the cash register. alas! see how careless i could get. see how can a simple piece of info slips my mind. it eludes me like a bubonic plague. ugh. hate it when it happens.



 

padahal aku boleh beli earphone dengan harga 19 ringgit nie. adoh.

Saturday, July 25, 2015

Of the Impending Matrimony- Wedding Supervisor a.k.a Event Manageress

You can call it with whatever names that come across your mind- wedding coordinator, wedding planner, wedding supervisor, or event manageress. They are all interchangeable. And trust me, I kinda love the sound of the latter. Ahhahhaha. So since I am gonna be the event manageress for my brother's wedding this coming September, I'm gonna be in charge of the decorations and also the flow of the event. So, here goes some of the decoration themes and all (all images are from google. no copyright intended).







Classic theme this one, with a subtle touch of wooden crate-like panes as the background.




Simple yet nice.



Modern English style.




This one looks stunning. I always like the combo of white and red- daring and pure at the same time. With the dangling ornamental lights, the background stands out more.





Pinkish theme. I like the idea of putting the wooden frames behind. 








Simple this one. Must be costing not too much.









The original idea is to make use of turquoise as the theme for the wedding. But then I tot, why don't we combine, say, TURQUOISE + GOLD + BLACK? I bet it'll be awesome. And when I surf the net, I came across wedding with such a theme, exactly the same. And to me it is not bad. Yeah.


But then I saw this,







And these,







Very nice! Purple and turquoise be like --- peacock theme wedding!




Well, we'll see how it goes for the theme. Need a consensus. 


Ciao.



Live in the Moment

Mcboulette Laparatomy turns sweet 26 on July 24, 2015. Err sweet ke? Awak tu dah tua. Tang mana sweetnye?? 



.
.
.



23 July 2015 bertolak ke Kuantan, beraya rumah nenek belah ma. Boleh tengok kebun, boleh makan duyanggg (read: durian), bleh main ngan burung tekukur, dan yang paling best kene kejar ngan ayam!. Hahahhhah hysterical! Punyalah gangsta and ganas ayam tu sampai kami bertiga dikejarnya dek kerana mendekati reban ayam. Adui, memang dia sangat gigih defend territory dia. Ini wilayah ayam, kata si ayam dalam kokokannya (lagi satu jangan ajuk dia mengokok, memang kene kejar). Lols. Akhirnya aku faham perasaan Sheldon Cooper yang fobia ngan burung especially ayam. Ayam patuk bleh tahan sakit. Tapi aku paling tak boleh lupa insiden kene kejar ngan angsa. Hahaha. Angsa pun bleh tahan samseng. Dengan leher jinjang dia. Selamba je nak sudu orang tanpa belas kasihan.








On the way ke Kuantan, sempatlah jugak menyinggah di Romantika. Naik gile tengok macam-macam barang hiasan rumah. Rasa nak pindah situ je. Hahahaha. Kalu da namanya perempuan memang nature suka membeli belah tanpa motif.




Rasa suasana kampung bile sampai kebun atuk nenek. Burung berkicau (eh berkukur lah) riang. 





Welcome and please proceed to the living room while I run tea brewing program (robotic Bobby)




Main enset pulok Koyah. Ohho~ Melayan perasaan syahdu lagu Ja Passou lah tu. 




Kopi siap!!! Sesi makan durian dan wefie berjemaah. ADIK aku sado ko hado?





On a parallel universe,  di kala puak-puak Gen Y sibuk berwefie, mereka di bawah ini bersama-sama wak tuppat. Haaa wak tuppakkk. Wak tuppak (read: mengumpat) doseee. Wahahahha. Actually depa menganyam ketupat palas, bukan mengumpat ye kawang-kawang. Hahaha (lame pun yeah I know). Wak tuppat baguh, mengumpat jangan sekali.



Lipat jangan tak lipat ewahhh!





Rare experience nie. Bukan senang nak ade skill anyam ketufat falas (read: ketupat palas). Maaflah ade lisp skit. Haha.




Semangat wak tuppakk oorh.



Sementelahan itu, terlihat sosok tubuh seorang budak main bunga api sorang-sorang. HAA! Gaya kpop ke apa ni bend separuh badan. Gigih ko mencari sisa lebihan bunga api. Let's see some mabushi no hanabi yowhh! (Hanabi: fireworks)





Mek tudung maroon yang ni pulak main senapang. Berlatih nak masuk brigade al-qassam ke? Muka penuh emosi betullah adik aku sorang nie. Emosi dalaman dan perasaan dia kuat orh memang transparent bila pandang muka dia. Hahaha.






Luncheon makan nasik gulai ayam cicoh budu beserta pulut durianggg sebagai dessert. Sedap weyhhhhh. 
Mantopppp perghhhhh! 





Sebelum balik, moh berwefie lagi jom! Budak birthday berbaju biru gelap esaited lebih sebab birthday dia ekpong (redundancy unavoidable). 









 Ha jom minum kopi mana camera ambik gambar jom? Tengok, lebah pun nak join berwefie. Sekelamin pulak tuh.






Inovasi monopod lampu kalimantang oleh Poksu kite. Cool huh? Bleh masuk 9GAG nie. Hahahaha.







Mode teratur. Lawa je langit. Biru cerah... Perfect for shooting.





Haha, apalah yang kelakar agaknya tu ye? Aku pun da lupa sebab ape aku gelok sampai terkeluar double chin. Adoi.




Tak cukup lagi sorang lah. Mana orang Volkswagen? Ce cari celoh pokok pisang rasa juppe kalu kelih mollek. 






Dengan Tokwan + Tokmek (mode kaku a.k.a skema)





Freestyle! Mode gila-gila hari rayer. Hok tengoh tu siap main angkat-angkat 
pulok aduiii (tepuk kepala)




Breakfast time! Di rumah Mok Cik Ayu ngan Pok Din








meme sedakkkk pom! sapa menamboh birthday girl



Semangat makan MI KARI awesome sampai semua diam tak terkata. Hahahhaa. Menamboh aje kita ye?? Mekasih la ke Mok Cik Ayu kita yang selamanya ayu. Sedap mi kari. Nora bagi LIMA bintang. Probably one of the memorable birthday presents lah sebab dapat makan mi kari best masa birthday.





Lepas nie boleh lah outing lagi ye? Lagi ramai lagi best. Pakat sembelih kambing pun sedap. Makan kambing bakar cicah black pepper sauce. Kecur ayaq liyoq.



p/s:

i) I am Lost in Madness (LIM) but I am trying my best to Live in the Moment (LIM). It should be reciprocal right? Then only it will balance each other. Hmmm, that's how much I figured out.


ii) Air dicincang takkan putus. Bersangka baik dan move on. Live your life happily and never let negativity invades you and consumes your sanity.



Adieu~

Tuesday, July 21, 2015

Melancholy

Aku dok tahu bakpe. Rasa sayu je hati ppuangg aku nie. Dari bulang pose ritu agi. Pahtu ye mari teringat lirik lagu Sudirman dalam pale (Sudirman dok tahang tu, pelik nggohh ah). Kalu awok2 mung nok tahu, mood aku sangat berkait rapat ngan lagu. Kalau aku happy, akan kuar lagu happy lam pale nie. Kalau sedih, lagu sedih akan terpasang dalam kepala macam ade midget (orang kenit) dalam kepala hok duk kawal kaset dalam otok. Hidup aku jadi supe montaj doh. Aduih. Masalah betul. Kadang bangun tidur pun boleh tibe-tibe bergema bunyi lagu dalam pale lagi-lagi kalu lagu tu aku duk nyanyi dari siang ataupun aku dengor orang nyanyi atau pasang ulang-ulang. Jadi pening waseang. Sape dok au duk maing lam pale nie. Rajen pulok ye gi putor kaset lagu-lagu. Putor kaset ayat quran takmbboh (err sentap pulok doh).


Aku dok au gok bakpe otak aku cepat pick up irama dan melodi. Pahtu ye lekat cam cekelat gam. Bahaya gok. Kalau kene mende molek dakpe. Ni bile ye mari masuk mende dok mollek, rosok otok. Mende dok leh tapih, dokleh kawal. Doh peseng ye main serap je supe sepang (sponge). Maah lah ambe rase nok cakak ganu lok rini haha. Rasa dok pekak (pekat) mana. Ade agi hok pekak dari hok nieng. Dok pahang suddoh. Mung maing jauhh kalu dok pahang (kihkihkih ngenakk molek).



Lening duk ulang lagu Joget Kenangan Manis (mood happy). Pahtu duk dengor lagu Terasing ngan Merisik Khabar time mari mood sedih. Haduh lahh. Rasa nok nangis pun ade. Berabokkk dalam hati. Dulu masa jamang beringuh aku (zaman kecik-kecik), aku ingat agi masa ayoh aku pasang kaset lagu Sudirman. Masa tu Sudirman tak dok doh rase. Seingat aku masa surf Youtube ritu, tahun 1989 tu ada lagi konsert Sudirman. Tapi tahun tu aku baru lahir lah. Masa aku besorr doh dan boleh store long-term memory dalam hippocampus (ecewah sains ngak), Sudirman takdok doh. Dah dijemput Allah. Masa tu umur aku 6-7 tahun gamoknye. Aku ingat agi ayah aku sokmo pasang lagu arwah tiap kali masuk keta. Pendapat aku pasal lagu-lagu Sudirman? Aku kata dalam hati, suara tak sedap. Lagu kuno. Takde irama anak muda. Ecewah. Hahhaa. Judgy betul. Kerek betul masa budak pun da bajet poyo kahkah. Last-last dalam pada duk kutuk dok sedakk tu, aku membesar dan ended up menyukai lagu nyanyian arwah jugok - Ayah dan Ibu, Nilai Cintamu, Warisan, Selamat Hari Raya, Pelangi Petang etc. Lagu arwah sangat deep. Lirik dia sangat dan teramat dalam. Kalau hok jenis dengor lagu sebab irama sedap memang akan tak suka lagu arwah. Tapi kalu kita amati setiap bait lirik dalam lagu-lagu nyanyian arwah, feeling habis weyhhh. Meleleh lagi-lagi kalu dengar lagu sedih dia. Suara dia memang takdelah special sangat, tapi feeling dan kekuatan lontaran suara dia sangat memukau. Sebab tu lah dia dinobatkan penyanyi number satu Asia. Huhu. Berkapoh peminak dia. Bukan tu saje, dia ni lawyer by profession kalau mung tahu. Lulusan UM kalu dok silap. Hebat doh tu. Lawyar hok pandai nyanyi pandai nukihh (lukis karikatur), pandai jadi host rancangan ---- multi-skilled. Mung nok nape gi? Ce kabbo mollek kak aku.












"Sebuah cinta dan harapan, menjadi debu berterbangan, tersekat nafasku, kabur pandangan mataku, amat tersiksa jiwaku, kerna kehilanganmu, ohh  ohh ohhhh mengapakah harus terus mengharap menanti, walau cukup kusedari kau takkan kembali,"



"Terkapar-kapar ku kelemasan, sakit dilambung ombak kerinduan, di dalam tidur di dalam jaga, diulit mimpi yang serupa, mengapa aku jadi tidak menentu keranamu~~"




*sedih sobssss*






Sedih baca kisah dia mati penyakit misteri. Orang kata mati kena buatan orang. Wallahuallam. Kalau nyawa dia panjang, mesti umur dia dalam 50 ++ tahun. Tu kata, ajal maut sapa tahu. Tu seme keje tuhan. Rima mati tinggal belang. Manusia mati tinggal nama. Dan memori. Sedekah Al-Fatihah lah ke dia.







......................





on rather an unrelated topic, tadi pegi open house sekolah lama. all in all, hambar. sebab tak de kawan2 lama. sedih maknok.





open house raya SMKATJ





p/s: woi bila nak start edit paper????!!! (tengok jam da pukul 1.20 pagi!)



Monday, July 20, 2015

Mi Sangre





Raya ketiga. Kami spend masa kat Kampung Tasek. Sepupu tunang. Bukan yang atas ni yang tunang ye? Jangan salah paham haha. 










Yang ni pun bukan jugak. 




-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-







Eh eh tetamu sampai





Sesi menyarung cincin







Lega lepas sarung cincin kan?










bahagianya orang tu bertunang











usha ayam sekejap. 








eh?



mellow melodies

where you can reach me.

where you can reach me.

Followers